Timp de gândire

Ceva tot s-a schimbat. Trăim 11 luni pe an fără Diaspora

Unii români din Diaspora sunt foarte nemulţumiţi că, în ţara pe care au părăsit-o acum nu ştiu câţi ani, nu s-a schimbat nimic, vezi Doamne. Ba s-a schimbat! Timp de 11 luni într-un an, suntem liniştiţi, fără ei. Străzile sunt mai libere, instituţiile funcţionează normal. La halul în care ne-a invadat Diaspora în această lună, de acum ar trebui să plecăm cu toţii în august în vacanţă şi să o lăsăm pe ea să-şi facă de cap prin ţărişoara noastră pustie. Probabil vor fi mai puţine victime pe şosele decât dacă stăm cu toţii acasă cu scopul de a le face pe plac unora ca ei, plini de ifose în ţara natală, marginalizaţi în cele adoptive.

Judeţul din care o treime din populaţie a plecat să muncească pământurile altora, să îngrijească bătrânii şi copiii străinilor pentru bani cu care să facă şi ei o mică aroganţă în această viaţă – constând în casă cu două etaje în loc de unul şi tanc în loc de o maşină normală – nu are cum fi în luna august decât invadat.

Străzile sunt full de dimineaţa până noaptea, în hipermarket-uri nu poţi arunca un ac, pe la instituţii cozile ies în stradă, toată lumea e nevoasă şi supărată pe ţara noastră şi pe noi, neputincioşii, europeni de rangul doi, care nu am fost fost capabili să facem din ea nici Spania şi nici Italia şi cu atât mai puţin Germania şi Austria.

În timp ce ei, românii curajoşi, pupaţi de politicieni prin toate zonele dorsale fiindcă fac economia să duduie şi, evident, tot ei decid cine trebuie să fie Preşedintele României, sunt cetăţeni europeni de rang întâi şi au mai multe drepturi decât noi, ceilalţi. De exemplu, au dreptul să ne stâlcească într-un hal fără de hal limba pe motiv că au uitat-o. Niciunul din categoria asta nu are puterea să recunoască faptul că nu a ştiut niciodată nici să scrie, nici să vorbească româna corectă. Apoi, au impresia că ne umilesc dacă la hipermarket umplu singuri toată banda cu tot soiul de cumpărături banale în cantităţi mari pe care le duc la ţară, pretinzând că le-au adus din străinătate. Nu o dată am văzut indivizi care scoteau teancuri de bani legaţi cu elastic, îi numărau în văzul lumii şi plăteau uitându-se nu la casieriţă, ci în jur dacă nu cumva stă cineva cu gura căscată, mut de admiraţie. E acea specie care circulă prin oraş în şlapi … de firmă, ca să fim bine înţeleşi.

I-am ascultat pe cei care dau năvală la Paşapoarte – câte 200 pe zi – ţinând lecţii despre cum ar trebui să fie ei serviţi pe loc şi gâdilaţi în tălpi  (deşi nu văd cum ţi s-ar putea emite pe loc un document de tipul acesta), despre cum statul român ar trebui să mai angajeze încă nu ştiu câte zeci de funcţionari, să facă nişte clădiri imense în care ei să stea confortabil. Dacă stăteam să iau notiţe de la ei, aş fi scris mai mult decât într-o zi de cursuri la facultate.

Pe unii dintre ei i-am întrebat de ce mai vin acasă dacă e chiar aşa de rău, de ce nu renunţă la cetăţenia română (este posibil lucrul acesta) şi nu devin cetăţeni italieni, spanioli, etc. Nu am primit niciun răspuns, asta pentru că, de fapt, cetăţenia e greu de obţinut, iar în al doilea rând, să fii cetăţean al unei ţări din UE e destul de scump, mult mai scump decât dacă eşti român.

De exemplu, poate deveni cetăţean german o persoană care „domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului german de cel puţin 8 ani şi are drept de şedere permanent, dovedeşte prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul german”, „are asigurate în Germania mijloacele legale pentru o existenţă decentă şi nu a solicitat niciodată ajutor social sau Arbeitslosengeld II, este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat, în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean german. Are cunoştinţe de limba germană de nivel B1 (cu testul B1 promovat) şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie germană în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială (cunoştintele vor fi verificate în scris prin Einbuergerungstest), cunoaşte prevederile Constituţiei Germaniei.”. Câţi dintre cei pe care îi vedeţi pe la cozi, la Paşapoarte, Înmatriculări sau Evidenţa Populaţiei credeţi că ar corespunde criteriilor de mai sus? Câţi ar lua testul de limbă, dar pe cel de cultură şi civilizaţie străine în condiţiile în care nu ştiu nimic despre cele din ţara de baştină?

Nu vreau să generalizez şi să spun că toată Diaspora e la fel, dar aş vrea, la fel de mult, ca nici Diaspora aceasta să nu facă un sport naţional din a ne huli ţara şi pe noi, cei rămaşi aici.

Invaziei de august nu cred că i-ar face faţă cu mai mult succes nicio altă ţară în care ar năvăli hoarde întregi cu căţel, purcel, mama soacră şi verişoara nevestei, toţi puşi pe harţă. Veniţi, fraţilor, pe rând, sau staţi acolo unde e mai frumos şi mai bine. Vă asigur că nu ne supărăm deloc. Dimpotrivă!

313 comentarii

 • In ce-i priveste pe turisti, ii asteptam cu drag si cred ca si ei se simt bine, dar ma indoiesc ca ar avea chef sa vina in august, cand stiu ca ii gasesc aici pe cei pe care ii urasc ei mai mult. Asa ca eu cred ca turistii straini evita in august sa vina la noi.

 • Doamna CRITIANA, multumim!!! Noi, astia care ne chinuim aici! In rest, vreau sa punctez ceva care tine de psihologia maselor: daca sunt respectat, respect si eu la randul meu! Psihosociologie!!! mai sunt cateva zile si se intorc.. unul dintre expertii din domeniul resurselor umane spune ca oricare dintre marii angajatori se uita unde si IN CE PERIOADA a lucrat solicitantul postului respectiv! ma dragii mei, eu lucrez aici, „in Romanica” asa cum ziceti voi, de 20 de ani! LEGAL!!! daca ma hotarasc sa accept vreo oferta si sa ajung pe-acolo pe unde sunteti voi..pfuu.. ati rupt-o!!! jur ca timp de 2 (doua, due, two, deux..) saptamani va invat LIMBA ROMANA! cu drag, scumpii mei!!! sper sa nu va vad in postura de subalterni ai mei! eu, desi trudesc aici, imi permit inca un concediu oriunde in tarile din care fugiti voi! voi.. nu va permiteti decat sa veniti in tara sa ca dat jupani!

  • ,, Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau, răspunse Lăpușneanul, a căruia ochi scîntieră ca un fulger, și dacă voi nu mă iubiți, eu vă iubesc pre voi și voi merge ori cu voia, ori fără voia voastră. ”

   Stimată doamnă Bindea: am încercat să deslușesc măcar un dram de coerență în ideea / ideile dvs. Am reușit în parte și v-aș ruga , dacă stăpâniți atât de bine LIMBA ROMANA , să o împărtășiți cunoscuților dumneavoastră. Deasemenea , vă spun ca bistrițean neaoș , nu ne confundați cu morcovii pe care-i mutați dintr-un răsad într-altul . Nu suntem morcovi! Bistrita este și va rămâne casa noastră, din care vom pleca și în care ne vom întoarce nu când spuneți dvs, ci atunci când o să credem de cuviință! Sănătate!

  • Marie,Marie ce doamna esti tu!(precum in bancul cu ….Sunt o doamna,,,,,plm).Crezi in totalitate ce spui,crezi ca esti singura care a cotizat 20 de ani si a muncit cinstit,crezi ca nu se poate spune STOP si dupa 20 de ani. Esti smechera faci concediul in strainatate, fufa ce esti pai si romanii din Diaspora tot in strainatate fac concediul,chiar daca se intorc acasa. Tu si cu Citizen 75 sunteti maximul de prostie si pt ala toti care muncesc in strainatate,precum si cei care fac scoala in strainatate sunt nulitati….marsh ma, la cotet sunteti doar niste gaini plouate,care se cred vedete a la Maruta. Scarba imi este de drumul lung si omul prost(mai precis plin de el), noroc ca nu sunt toti romanii ca voi,unii isi iubesc aproapele indepartat,pt ei ne intoarcem. Citizen 75 tu esti doar un amarat de ipsist si Marioara o ne(fe)ricita,dati-va intalnire,oricum urati romanii,poate o pune-ti de un orgasm in paralel.

  • Eu nu am zis ca toti sunt nulitati. Nulitati sunt cam 60-70% din cei plecati, ei se considera diaspora. Dupa cat de tare v-ati atacat unii la acest articol, am impresia ca v-ati regasit in el, altfel nu imi explic reactia voastra.
   Ar fi absurd sa-i includem in „diaspora” si pe medici, ingineri, programatori, profesori si multi alti oameni decenti, integrati si realizati in primul rand profesional. Respectivii nu vor veni niciodata in tara sa faca ce zicem noi ca faceti unii dintre voi, nu vor face niciodata circ la alegeri si nu vor sparge geamuri. Nici nu ne vor impune la conducere un mut cu IQ subunitar, care in afara de vacante nu mai stie si nu il mai intereseaza nimic. 😉

  • @maria
   Draga Mariuca,
   Fiecare avem in viata libertatea de a alege. Cine te chinuie mama in Romania ? Spune-ne ? Ce inseamna a te chinui ? Poti face o schimbare in viata ta, fa-o! Respectul se castiga, nu se impune ? Daca-l ceri inseamna ca ai o problema! Vezi tu Mariuca, nu poti pricepe ca aici, pe afara, lumea comunica altfel cu ceilalti, nu prin pufaituri si amenintari. Apoi, ce ne intereseaza pe noi unde iti faci tu concediul, este o chestiune privata, sa fii sanatoasa, cu cat vezi mai multe cu atat mai bine, sunconstientul lucreaza, c hiar daca rationalul este subjugat instincului: mananci, bei, faci dragoste, dormi, dar cam atat. Chestiune cu invatatul limbii romane las-o mai moale. A comunica inseamna cu totul altceva decat a stii limba. Uite aici despre limba: 95% dintre români NU POT citi următorul text! Testul IVANOV:
   „Relee rablelor liderului rebelilor libieni atinse de originalitatea nabucodonosoriană aproape imperturbabilă, nesemnificativă pentru antiperistaltismul prestidigitatorului erau de un primitivism extrinsec şi veneau pe filiera colaboraţioniştilor incompatibili cu senzaţia de incomprehensibilitate când, în inalienabilitate, se prind cu dinamism zglobiu la cimilituri infinitezimale marcate de insesizabilitate cu o idiosincrasie fantasmagorică şi abracadabrantă ireversibilă în contemporaneitate şi fără unilateralitate cu o megalomanie uzând un primitivism spasmodic şi zguduitor.” Treci acest test ?
   Si iti mai dau inca unul :
   0D474 1N7R-0 21 D3 V4R4, 574734M P3 PL4J4 0853RV4ND D0U4 F373 70P41ND 1N N151P, 151 D4D34U 53R105 1N73R35UL C0N57RU1ND UN C4573L D3 N151P CU 7URNUR1, P454J3 53CR373 51 P0DUR1. C4ND 3R4U P3 PUNC7UL D3-4 73RM1N4, 4 V3N17 UN V4L, D157RU64ND 707UL, R3DUC4ND C4573LUL L4 0 6R4M4D4 D3 N151P 51 5PUM4…. M-4M 64ND17 C4 DUP4 4747 3F0R7, F373L3 V0R 1NC3P3 54 PL4N64, D4R 1N L0C D3 4574, 4L3R64U P3 PL4J4 R424ND 51 JUC4NDU-53, 51 4U 1NC3PU7 54 C0N57RU145C4 UN 4L7 C4573L; M1-4M D47 534M4 C4 4M 1NV4747 0 M4R3 L3C713: D3D1C4M MUL7 71MP D1N V1474 N0457R4 C0N57RU1ND C3V4, D4R C4ND M41 74R21U UN V4L V1N3 51 D157RU63 707, C3 R4M4N3 3 D04R PR1373N14, 6R1J4 51 M41N1L3 4C3L0R4 C3 5UN7 C4P481L1 54 N3 F4C4 54 5UR4D3M.
   Il intelegi ? Vezi tu a gandi constructiv si logic, rational nu are nimic de-a face cu gramatica. Desigur gramatica ajuta, dar nu va mai fuduliti cu limba romana cand voi nu suntei in stare sa exprimati o ideie in mod logic! Viziteaza cat mai multe tari, invata alte limbi, dar lasa-ne cu limba romana, „biciul tau” revolutionar nu-l accept, tine-l pentru tine.

 • Doamna, sunt oameni care pleaca de foame. Stiti cat e de dureros sa nu ai bani? De ce in Romania nu poti trai decent cu minimul pe economie ? In alte tari se poate!

 • Acelasi lucru invatat la scoala de partid ,,dezbina si stapaneste” si baietii destepti isi fac treaba in timp ce romanii isi dau in cap pe teme ca cea din articol!

 • Sa fiti siguri ca in ziua in care nu o sa mai am familie ce vizita, nici nu mai pun piciourul in Romania. Pe an ce trece devin tot mai dezamagita de atitudinea celor din tara. Habar nu aveti sa faceti turism. Hoteluri de 3 stele in care ti se promite aer conditionat dar cand ajungi in camera constati ca de fapt se plateste separat si fara chitanta. Mizerie pe strada , caini vagabonzi, si nesimtire cat casa din partea oamenilor.

  Iar cat despre duduia ce a scris articolul, prefer sa nu cobor la nivelul ei de tzatza am prea mult respect de sine. Daca doreste cu mare drag o invit la mine sa vada si ea civilitatie, nu doar miticii de la Bucuresti, cine stie poate isi da seama de cat de penibil e articolul

 • O mizerie de articol. O mizerie complet gratuita si fara nici o noima. (Daca e platita, e si mai grav). Mintea mea nu poate cuprinde rostul unor astfel de vome -scris nu e, asta-i sigur, imi pare rau, chiar nu pot gasi un alt calificativ pentru ce ati debitat aici. La fel si cele mai multe dintre comentarii. Ce-i cu voi, oameni?!

 • Stimata Doamna,
  Eu nu fac parte din „Diaspora” dar mai ca mi-as lua lumea in cap dupa 4 ore de stat la coada la DRPCIV si nu in luna August pentru a depune un dosar doar. De cca 22 de ani fac cam aceleasi cozi la institutia sus amintita de cate ori am treaba acolo si primesc acelasi raspuns la petitiile depuse: „Exista o lipsa acuta de personal. Speram ca in cel mai scurt timp…..bla, bla, bla. Si mai ca mi-as lua lumea in cap cand copilului meu i se cer 20 de lei pe o cursa care face 10 de catre 3 soferi de taxi care refuza sa-si porneasca aparatul iar la reclamatie dispecerul firmei imi spune ca nu poate face nimic in acest sens. Si mi-as mai lua lumea in cap si cand ma injura la semafor un participant la trafic care venit direct pe linia de tramvai e ofensat ca nu il las in fata mea. Si parca ma incearca si un sentiment de frustrare cand stau cu fi-miu la Grigore Alecsandrescu cateva ore la camera de garda ortopedie de ceva ani cam tot atatea ore de cate ori isi rupe cate un os….
  Oare tot Diaspora o fi de vina?? Intreb si eu…

 • Inca o nebuna! Din ce partid faci parte cucoana?
  Fiul meu munceste din greu in Anglia pentru a-si plati ratele la banci. Nepotul meu nu si-a vazut tatal de doi ani si sufera cumplit. Daca vine doua saptamani in vacanta, iti imaginezi ca va incerca sa te epateze pe tine? Va petrece doar doua saptamani cu copilul sau si se va intoarce cu lacrimi in ochi la munca. Este medic veterinar, are o cultura, este un om cu preocupari elevate. Ai merita sa fii data in judecata de catre toti romanii din diaspora de care iti bati joc. Ceea ce faci aici, este o blasfemie. Daca in Romania s-ar putea trai ca in vest, nu ar mai pleca nimeni. Vezi ce spun migrantii despre noi si poate vei pricepe si tu cum stau lucrurile pe aici!

  • Pai nici italienii nu traiesc ca in Germania, nici nemtii ca in SUA, nici cei din SUA ca cei din Luxemburg etc. Care e solutia? Sa se mute toata planeta in Luxemburg?
   Din cate stiu, un medic veterinar castiga bine si in tara, bineinteles daca a invatat si e priceput.

 • Aveti dreptate, duamna ziarista! Diasporejii astia n-ua mancat demult salam de soia! Eeeee!

 • Sunteti patetica.
  Probabil ma numar printre cei care nu stiu sa scrie si sa vorbeasca corect romaneste? Ok, fie.
  Una peste alta, in Romania ninge lin pana vine diaspora in patrie si deranjeaza cercurile celor ramasi.
  Vad ca n-ati omis sa precizati c-ati terminat o facultate, sa n-avem vorbe la proces. Pai ce povestiti dvs aici – n-o sa se termine niciodata, nicaieri pe planeta! Patricieni si plebei, sclavi si stapani, negri si albi, hetero si lgbt, mineri si golani, crestini si draci, securisti si restul,etc. Ce, ati trait sub un clopot de sticla pana sa cumparati din supermarket? Mitocani, needucati, frustrati si prosti cu staif- sunt in ambele „tabere”, numai ca v-ati obisnuit cu aia ramasi. (prostii nostri sunt mai cool)
  Ati citit comentariile „anti-diaspora”?
  Bine.

 • Un procentaj al romanilor din diaspora este,(sub anumite aspecte), asa cum a fost descris in articol, asemanator aproape pana la identificare cu un procentaj al romanilor din tara. Din pacate. Si trebuie sa ni-i asumam si pe cei dintr-o parte, si pe cei din cealalta parte. Asa cum jurnalista Cristiana Sabau trebuie sa-si asume neputinta de a scrie despre cei care contribuie cu adevarat la dezvoltarea Romaniei, fie ca sunt in tara, fie ca sunt inafara ei.

  • Corect. Problema cea mai mare apare in momentul in care acea parte a diasporei tine cu tot dinadinsul sa ne arate ca ei s-au intors acasa. Partea diasporei cu persoane decente nu e atat de vizibila si deranjanta, deoarece sunt persoanele cu bun simt, educate si scolite. Din aceasta cauza se generalizeaza, cei vizibili par a fi reprezentativi. Si cei ce sustin ca banii lor tin tara asta le-as recomanda sa se abtina ca vorbesc prostii mai mari decat ei. Banii vostrii sustin rudele din tarain rest e nesemnificativ aportul lor.

 • „Romanii care lucreaza in strainatate trimit in tara aproximativ 7 miliarde euro anual, insa au un potential de economisire de circa 30 miliarde euro, potrivit unor statistici ale Fundatiei Lufkin pentru Migratie si Antreprenoriat (FLAME), care arata ca acesta suma ar putea fi atrasa pentru afaceri si investitii in Romania.”
  Vzezi;
  http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/194945/romanii-din-diaspora-trimit-anual-7-miliarde-euro-insa-au-un-potential-de-economisire-de-patru-ori-mai-mare.html

  Taca-ti gura! Schimba titlul articolului: romanii traiesc 11 luni pe an din banii diasporei.

  Lupta-te cu autoritatile sa puna in August de 5 ori mai multi functionari la lucru si las-o mai moale cu diaspora.

 • Articolul îmi aduce aminte de primele 6 luni ale anului 1990 cand turmele zberau sa nu ii votam pe cei veniți din străinătate ca ei nu am mâncat salam de soia. Votat Ilescu lut un rahat in brațe, care cei rămași in tara il cara si acuma. Snobismul e mult mai mare la cei rămași . Daca te duci in Romania si le duci cadouri se uita la marca, firma, daca nu e firma nu e bun. Salaru 200 vrea parfum de 100. Romani din diaspora au trimis mai mulți bani pe an de cat a produs Romania intr -un an. Si toti concetățeni care te miros ca lucrezi in străinătate te înșală la fiecare colț mizând pe faptul ca nu mai Cunoști bani si prețurile. Toti sunt buni sa filozoleze le știu pe toate dar nu produc nimic.

  • Tare asta „Romani din diaspora au trimis mai mulți bani pe an de cat a produs Romania intr -un an.” :))
   Nici daca ati fi toti directori in strainatate si tot nu ati produce mai mult decat se produce in tara. Sau va referiti la alt tip de „produs” ?

  • Numai exporturile intr-un an sunt aprope 60 de miliarde de euro. Gandeste-te ca se mai produce si pentru intern. Deci voi trimiteti cate 100 de euro la familiile voastre sa va creasca copiii, iar noi le platim educatia, alocatii, ingrijiri medicale, protectie (politie, justitie), transport si multe alte servicii publice. Noi, cei care nu producem nimic.

 • V-ați aprins paie în cap!Se pare că foarte puțini au citit articolul și mult mai puțini au înțeles ce spuneți!Deh,neajunsurile unei școli care nu a fost în stare să-și definească obiectivele…

  • Ai gene lungi si esti obisnuit sa falfai din ele??? Zau? Si daca eu iti spun ca tu nu ai inteles supararea ,,jurnalistei,, care suparare, nu e de azi, din augustul asta…e de cand s-a prins ea si patronii ei psd-isti ca ,,diaspora,, infuenteaza votul in detrimentul lor. Asta-i tot. Ea asta spune, nu ca nu are loc la mall. Vezi, asta e metoda, pacalirea prostilor…si nu v-o spune in fata, ca e destepata si are scoala veche ( a secretarilor de partid). Infierarea cu mandrie proletara a ceea ce nu ii serveste interesul. Capisi ?

 • Deci, puti de atata inteligenta, educatie si respect, draga Cristiana! Din cauza mirosului de cacat pe care il emani tu si cei ca tine, nu are loc nici un parfum frumos mirositor. Ai putina decenta, si nu ne acuza pe noi pt mizeria din nasul tau, la care nu ajungi nici cu prajina. Toata poliloghia ta (ca articol nu-l pot numi, cum nici pe tine nu te pot numi jurnalista) e plina de ifose, iar tu ai tupeul sa ne acuzi pe noi! Ori esti proasta, ori nu-ti pasa si scrii doar pentru turma care te urmeaza. Oricum o dai, tot cacat se numeste. Si pute. Pute rau.
  Si uite, pe noi cei de plecati, nu ne mira deloc prostia ta sau a celor ca tine! Ba chiar va acceptam asa cum sunteti. Iar, tie iti mai facem si favoarea de ati scrie aceste randuri!

 • Cristina, nu scoti te rog din CV facultatea la care n-ai inteles nimic in anii studentiei?!
  Pana una alta draga mea „jurnalista a bunei guvernari” nu inteleg exact ce te deranjeaza: faptul ca vin oamenii din afara si isi cheltuie banii in Romania sau ca preseaza pentru a imbunatatii conditiile si birocratia legendara care ne defineste institutiile?
  Poate vrei sa ne explici si dece simti ca sunt in detrimentul tau lucrurile astea ca nu se intelege clar – in afara faptului ca esti tu „aglomerata”, saraca de tine!
  Crezi ca discordia pe care o creezi pe baza prejudecatilor si frustrarilor tale personale, intre oameni perfect lafel dar geografic separati, este un lucru bun? Sau ai scris elucubratiile in cauza in momentul in care iti fila neuronul deontologic.
  Dar mai degraba eu cred ca „emanatia” asta puturoasa ai ejaculat-o pentru a starni valuri, indiferent de valoarea ei de adevar, validitatea inferentei sau daunele produse. Un fel de „nu conteaza bani sa iasa” … sau audienta, ca in cazul tau. Mentalitate de femeie usoara – ca sa nu zic curvistina!
  Bravo, sper sa mai iei un premiu!
  Hai noroc.
  P.S. Chiar daca multi dintre romanii care traiesc in strainatate au votat cu Prohabis asta nu inseamna ca „ei l-au votat”. Serios, cum poti sa gandesti atat de … pro-fund?!

 • Am vaga impresie ca aveți un mare dezgust fata de diaspora…. Dar s-a facut o generalizare si nu e corect. Exista într-adevăr si acei romani care vin in tara si deranjează prin simpla prezenta, dar exista si cei care pot fi niște exemple de urmat, iar a doua parte îmi pare a fi majoritara. Sunt mulți care se întorc cizelați, care ridica o sticla goală si o pune in cos… Pe ei sa nu ii vedem… Si da, având in vedere ca timpul nostru de asta in tara nu este foarte mare si avem de alergat pentru multe (uneori abia găsim timp de stat cu familia), poate ca ar trebui sa ne fie facilitate anumite lucruri pentru a nu va „încurca” din monotonia voastră. Poate ca in opinia dumneavoastră toți suntem niște țărani lipsiți de cultura si maniere (cu toate ca unii sunt mai cizelați decât a-ti putea fi d-voastră vreodată), miile de euro care intra lunar in tara de la aceste „animale cuvantatoare”, reușesc sa țină in picioare economia tării si sa întrețină anumite persoane pe care statul le considera hârtie igienica! Poate ar trebui totuși sa va cereți scuze pentru cel puțin jumătate din diaspora….

 • Citesc articolul si … nu ma mai mir. Citesc comentariile si asisderea nu ma mai mir.
  Frustrarea sau bagatul in seama, lipsa ratiunii si datul cu parerea bazat pe „lasa ca stiu eu, am auzit eu, mi-a spus cineva) distrug romania.
  Oricum, cea mai tare faza a fost aia cu „strainizii nu lucreaza in luna august” si deci asa ar trebui sa facem si noi:D !

  P.S. Pentru cei care deja le stiu deja pe toate: in strainezia au dreptul la zile de vacanta dar este permis sa le iei la intelegere cu colegul/colegii astfel incat sa ramana cineva la serviciu. Bussinesul trebuie sa functioneze, la fel institutiile statului. Singurii care au obligatoriu trei saptamani de vacanta sunt cei din constructii. Acolo vor nu vor , au liber deoarece trebuie sa lucreze in echipa completa!

 • Buna ziua.Citind articolul d -voastra,am fost curios sa vad de cine este redactat,dar spre surprinderea mea nu am gasit nici o corespondenta intre subiectul prezentat si CV-ul postat.Nu inteleg de ce trebuie sa transport din strainate anumite produse , care se gasesc si in Romania.(” Apoi, au impresia că ne umilesc dacă la hipermarket umplu singuri toată banda cu tot soiul de cumpărături banale în cantităţi mari pe care le duc la ţară, pretinzând că le-au adus din străinătate. ”)Multi din cei plecati se intorc in perioada vacantelor,pentru ca in Romania mai sunt persoane dragi,in varsta,fara ajutor care au nevoie de o simpla imbratisare.Am lucrat in sistemul sanitar romanesc ,(unde spre rusinea voastra,cei ramasi ,,inca mai colcaie viermii prin plagile pacientilor)dar acum sunt mandru ca sunt roman si lucrez intr-un alt sistem sanitar.Un articol facut fara ……

 • Daca tot e atat de naționalistă doamna jurnalista, oare in dragostea ei de tara a uitat ca „puhoiul” asta de uitători de limba, diaspora asta ( fara sa generalizeze), nu care cumva tot din Romania e plecată?
  Adica despre ce vorbește? Parca am fi de pe alta planeta, poposiți deodată in Romania si suprapopulam tara, dar de fapt, suntem aceeași oameni care au plecat, ba dimpotrivă, mai putini, pentru ca unii nu se mai întorc deloc tocmai din cauza unora ca dumneaei.

 • Nu ti l-am votat pe Ponta, acolo-i buba, nu-i asa??? Despre cei care scrii, asa o fi…Dar citeam mai sus si cred ca era o parere corecta, ca aceeasi oameni, ramasi acasa, la fel se comportau. Cu bani, sau fara bani, cei care nu au educatie, tot la fel se poarta. Dar ,,buba,, e alta si acum ti s-a ridicat mingea la fileu. Ca sa stii, romanii pe care ii dispretuiesti, aici sau acolo sunt la fel de vizibili si se comporta la fel. Diferenta e ca aici, cineva strange mizeria dupa toata lumea, pe cand acolo, nu aveti bani sa stangeti, sa curatati, sa renovati, sa pastrati nimic…Fitzele, arogantele cum le spui tu, sunt o forma primitiva de a-si scoate parleala, ca vorbim despre o anumita categorie sociala si deci ne adaptam limbajul, nu-i asa, ca asa te-a invatat pe tine la scoala de jurnalism sau ce-ai facut tu acolo si consideri scoala inalta…ok. Dar dispretul si razvratirea ar trebui sa o manifesti in primul rand fata de cei care, acasa, in tara din care nu ti-ai miscat curul doar pentru ca ti-a fost comod si profitabil sa traiesti, au distrus tot. Mori de oftica in august si nu mori de ciuda in restul anului cand nu aveti spitale, nu aveti scoli, politiceienii isi fac favoruri, sunteti guvernati de infractori si Parlamentul e o mizerie morala…Si tu ii critici pe amaratii care, o luna pe an, se simt bine la ei acasa si iti deranjeaza tie naturelul simtitor. Esti o ,,psedista,, si la fel ca toti cei ca tine, meriti dispretul celor care isi castiga painea corect…Si votam in toamna, impotriva PSD-ului cu siguranta !!! Odata si odata, tot va vom dovedi…L-am dat noi jos pe Ceasca.

 • E…doamna draga, articolul tau exprima o mare oftica si suparare pe viata ……fai sa-ti spun ca marlani aia din supermarket, cu masiniile de cocalari, cu invartitul banului falfaiti la vedere…..erau si acum 25 de ani, 15 ani, 5 ani……aglomeratia n-are nici o treaba cu aglomertia (de mine sigur nu te impiedici in august ca eu vin o data la 5 ani)…ca ala din dispora sa mai smecherit si el si vine cu avionul…..de slugarit …..iaca ca diaspora sa slugarit dar pe bani, un trai decent, asistenta medicala……in romania, din pacate…..te slugaresti pe nimic si esti mancat de viermi in spitale……deci 1:0 diapora!!!!….lasa-ne cu biroul de pasapoarte…ca iti explic de ce dau navala romanii in ro la pasapoarte…pt ca statul ro …incearca sa jecmaneasca romanul in orice consulat din europa asta, pe langa ca sunt foarte scumpi isi bat joc de cetateni, nu spun concret ce acte au nevoie, stai cu orele, cu zilele sa obtii un kkt de hartie de la ei si draga doamna in strainataturi te costa timpul asta pierdut ca aici munca este pe bani( nu mergi la munca ioca bani) si tu pierzi timpul la consulate unde te trateaza mai rau ca in romania si nici toalete sa te pisi nu iti pun la dispozitie…inainte sa debitezi prostii, informeaza-te……la fel si cu cetatenia …ai dat exemplu Germania….sa sti ca nu este greu sa obtii cetatenia, ani aia trec repede, B1 nu este greu, examenul de istorie, social, etc….este foarte lejer….test grila, bou sa fii sa nu-l faci, nici aia 250 de euro taxa nu.i mult….iaca eu de vreo 7 ani imi pot lua cetatenia, dubla cetatenie….dar uite ca nu am chef sa fac asta…..dar probabil in 2019 cand trebuie schimbat pasaportul decat sa dau de scarbele si arogantii aia din consulat mai bine dau o fuga la primarie si imi depun actele de cetatenie, ca pe cuvant…sunt tratata mai bine, uman, normal de astia decat de romanii mei de la consulat…hai ca pot sa o tin pana maine cu expicatiile …dar m-am rezumat la cateva puncte „vomitate” de tine in articol….

  LG (Liebe Gruße) de la una ratacita prin München care nu isi cheltuie banii de concediu prin romania ca sa nu o scuipe uni ca tine ca vin cu figuri de diaspora!!!!

 • Pt cei care critica articolul, trebuie sa intelegi ca problema este ca unii si ma repet UNII nu toti, care vin inapoi in tara in ‘concediu’ vin mai tarani decat au plecat sau in cel mai fericit caz la fel de tarani, in conditiile in care ei au plecat si trait in tari mult mai civilizate decat Romania, GOT IT? Asa ca DA, diaspora dezamageste …o parte din ea… o tara civilizata ar trebui sa te civilizeze nu sa te indobitoceasca.
  Am fost plecata si eu, imi amintesc ca eram intr-un supermarket si au intrat niste romani si au inceput cu voce tare sa zica ce o sa isi cumpere ei cu un limbaj specific cocalarilor, imi venea sa intru in pamant de rusine si am evitat sa vorbesc romana pt ca mi era jena. Nu stiu de unde prostia asta de mandrie la noi, cu uite ce pot sa imi iau….si sa iti faci poze pe facebook cu teancul de bani…deci sunt pur si simplu bleeeah….

  • Nu au cum sa se civilizeze. Foarte multi dintre ei lociesc la periferiile periferiilor, in zone rau famate, pentru ca este mai ieftin si stau cate 30 intr-un apartament de 2 camere. Chiar daca zona nu e prea rau famata, ajunge rau famata dupa ce se muta diasporezii acolo. Localnicii ii dispretuiesc si nimeni nu ii primeste in niciun anturaj, asa ca raman ei intre ei. Multi dintre ei, chiar daca in tara erau cat de cat educati si aveau studii superioare (cunosc un caz), dupa ce au stat cativa ani prin anturaje dubioase la periferiile periferiilor, ajung sa fie mai manelisti decat manelistii.
   Eu nu inteleg de ce se ataca asa de tare daca nu se regasesc in ce scrie in articol. sau poate se regasec.

  • Vrei sa spui did you get it ? Got it ? Nu merge. Si de ce dupa parerea voastra tota diaspora trebuie sa fie perfecta ? Voi toti ramasi sunteti perfecti ? Am vazut atatia „bastinasi” si vipuri de romanica dandu-si in stampa incat cred ca majoritatea romanilor plecati sunt c-o clasa peste ei. Eu daca as sta in Romania nu as deschide televizorul. Ti se face greata. Nu va dati seama cat este de bolnava societatea romaneasca. Nu realizati acest lucru. Boala principala este lipsa totala de comunicare. Am observat ca se comanda, se tipa, se latra, dar nu se comunica. Toti sunt umflati de orgolii si suparare infantila. Nu se respecta regulile de circulatie, nu se respecta randul de la controlul pasapoartelor, nu se respecta randul din magazine. Se promite si nu se face. Sportul national fiind cautarea de scuze pentru a justifica neindeplinirea promisiunii facute. Do you get it ? Or did you get it ?

 • Hai sa iti explic ceva in cazul in care vei citi. Nu, nu! Traiti si restul anului din cei foarte multi bani trimisi de ceea ce numiti Diaspora. In supermarketuri se folosesc doar salariile??. Ha ha! Cati sunt bani trimisi familiilor de catre cei din afara? Copii se duc la scoala cu alocatia data de stat? Casele care se construiesc cu banii doar din salarii? Cate case se construiesc cu bani din Diaspora? Samd. In fiecare august va repeziti sa sugeti un os cu acest lait motiv. Rusine ca incercati sa divizati romanii.

 • Stimata Cocoana
  -Eu am impresia ca acest articol e cu tenta politica .
  S i daca aveti impresia ca” plini de ifose ” suntem noi din diaspora va inselati , aici majoritatea muncesc cinstit si isi veda de treaba lor .

  • Vreti sa ziceti ca in tara majoritatea muncesc necinstit si nu isi vad de treaba lor?

 • Vulpea cand n ajunge la struguri…..E dureros sa fii frustrat! Poate ar trebui sa deschideti un cont sa va adune diaporenii niste banuti ( in general, sunt saritori, cand aud de romani cu probleme) sa i vizitati pe acolo pe unde trudesc poate intelegi si dumneavastra ceva din lumea asta mare. Dar mai bine stati acasa si va asteptam cu interes opinia dupa ce va vor fi livrate cotele de imigranti. Banuiesc ca o persoana cu o inima mare ca a Dvs va sari prima sa i ajute sa se integreze.
  PS Pt somnul Dvs linisitit, n am votat si nu votez!

 • Cristiana sti de ce suntem prosti? Pentru ca am plecat in strainatate si v-am lasat voua apartamentele mostenite de la parinti. Unde crezi ca statea sora mea cu sotul ei si cei doi copii ai lor, daca nu plecam eu in strainatate si nu renuntam la partea mea de mostenire?

  Cum s-ar fi descurcat mama mea cu o pensle de 600 lei, daca nu i-as fi trimis in fiecare luna 450 Lei. In 17 ani de cand sunt plecam i-am trimis 90.000 Lei.

  Nu mi-am construit casa cu doua etaje in Romania pentru ca nu are rost. Nu locuiesc mai mult de doua saptamani pe an in Romania.

  Masina cat un tanc nu am. Am o Skoda Fabia de 10 ani cu motor de 1200 cm3., iar cand vin in tara vin cu avionul.

  Cand imi expira valabilitatea pasaportului romanesc, merg la Consulatul Romaniei din tara in care locuiesc.
  In Romania la evidente populatiei ar trebui sa se poata plati pe loc. Nu e normal sa te trimita in alta parte sa platesti si sa vi inapoi cu dovada platii.

  Oamenii cand sunt in concediu cheltuie mai multi bani decat in restul anului. Nici eu nu imi permit sa cheltuiesc 500 Lei in fiecare zi timp de un an de zile. Insa timp de 12 zile cat stau in Romania imi permit sa cheltuiesc 6000 de Lei. Si voi cand mergeti in concediu la mare sau la munte cheltuiti o graoaza de bani. O faceti cumva ca sa atrageti privirile celor din jur? Nu cred.

  Nu stiu cum sa facem sa nu venim in tara toti odata in luna august. Suntem imprastiati in toata Europa si nu ne cunoastem intre noi. Propun sa venim in tara in ordine alfabetica. Cei care au numele de familie cu A,B,C sa vina in ianuarie, cei cu D,E,F sa vina in februarie…….

  • Apartmentele mostenite de la parinti sunt de fapt apartamente primite cadou de la tov. ilici (cum ii ziceti voi). Eu zic ca a fost si o mita electorala, dar si un pret platit pentru linistea si stabilitatea tarii. Nici nu vreau sa imi imaginez ce s-ar fi intamplat daca oamenii nu ar fi avut apartamentele lor, in anii ’96-2000, cand au fost cele mai masive concedieri si cele mai multe intreprinderi inchise.
   90. 000 de lei e nesemnificativ in 17 ani. In primul rand ca statul roman a cheltuit mult mai mult de 90.000 de lei cu scolarizarea voastra, plus ca ati mostenit apartamente de la parinti, luate cu 2 lei. Deci mai aveti multi bani de trimis.
   Pot sa va fac si o lista cu ce trebuie sa trimiteti. in plus trebuie sa trimiteti bani si sa acoperim vacantele mutului si toate extravagantele pe care si le doreste, gaurile facute din prostia „tehnocratilor” si multi alti bani. o sa trebuiasca sa stangeti tare cureaua pentru urmatorii 5-10 ani, ca sa puteti plati oalele sparte de cei pe care ia-ti pus voi.

 • Doamna Cristina Sabau,cand va intra un musafir in casa,daca e curat,se simte si pastreaza curatenia,dar daca e mizerie,intra incaltat,plin de noroi.Cam asa e cu diaspora si cu toti cei ce intra in tarisoara noastra.Sa respectam noi legile si sa cerem si autoritalilor sa le respecte si sa le aplice corect si fara discriminari,pe urma putem sa cerem si vizitatorilor acelasi lucru.
  In alta ordine de idei,ne-ati cerut respectarea anumitor reguli printre care si un limbaj civilizat.Dumneavoastra ati respectat ceea ce ne cereti folosind un limbaj civilizat?Inainte de paiul din ochiul altuia haide-ti sa vedem barna din ochii nostrii.

 • Sa intelegem ca toata „prostimea” a plecat sa munceasca in afara si toti „academicienii” au ramas in Romania. Nu-mi inspiri decat mila, imi e mila de tine ca esti fustrata si atat te duce capul. Uite pe dracu, sunt plecat de 12 ani din Romania si nu am uitat sa scriu romaneste!!

 • Dragii nostri conationali ramasi in tara,imi cer scuze dar se pare ca este vorba de mult rasism ce sa creat intre cei plecati in diferite tari din UE.si restul cetatenilor ramasi in tara.Problema este mai grava de cum neo putem inchipui noi insane.La cei ramasi in Romania vreu sa le pun doar o singura intrebare:Cum ar proceda in locul Italiei daca zilnic ar sosi la portul Marii Negre sute si mii de refugiati ai tarilor asiatice,le_ar salva si ar gasi o solutie de a le rezolva subexistenta ori i_ar debarca in mare pentru ai face disparuti?Un popor de caca am fost si vom fi ,nici nu santem in stare sa invatam ce este bine de la altii.Cat priveste Diaspora cum ati numito voi ar trebui sa le pupati talpile celor plecati caci contribuie in bine pt.economia tarii si nu in rau.Voi jurnalisti ce scrieti asemenea articole ganditi bine ce scrieti caci pentru asta luati banii,ar trebui sa va rusinati si nu uitati ca nu e bine sa fiti rasisti pe conationalii vostri.Plecati si voi cine se impotriveste?Si in incheiere atrag atentia celor ce scriu sa nu uite de a nu folosi unele cuvinte de prost gust,iar cei plecati in afara organizativa sa ajungeti in Romania si intr_o alta luna din an si nu numai in august sau decembrie pentru a nu sifona pe domnii ramasi in tara.Eu asa am procedat de fiecare data si am iesit f bine,in primul rand economic.

  • Cum rasism? Esti alta rasa? Este ceva rasa diasporeza? Sau cum va tot zic strainii ca sunteti tigani, acuma voi chiar v-ati resemnat si va onsiderati tigani?
   Va rog nu mai bagati aia cu ajutatul economiei! :))
   Voi inca nu ati trimis in tara nici macar banii pe care statul i-a cheltuit cu educatia, sanatatea, protectia voastra, inca mai aveti de muncit.

 • „Pe unii dintre ei i-am întrebat de ce mai vin acasă dacă e chiar aşa de rău, de ce nu renunţă la cetăţenia română”.
  Cândva, în 2002, am studiat metoda de renunțare. Apoi am renunțat la renunțare – este mult prea dificil și costisitor. Legislația României, cu care – din nefericire – localnicii trebuie să trăiască și care-i ucide, ar fi o țintă mai nimerită pentru atacurile dvstră decât cei care trimit sau cheltuiesc bani în România (care, spun statisticile europene, primește cam 1/2 din banii de turism pe care-i primește Bulgaria!).

 • D-na Cristiana, nu diaspora a ales timp de zeci de ani acelasi comunism sub masca noului partid social si democrat din cand in cand. Si nu diaspora v-a diluat dezinfectantii din spitale si nu diaspora îi tine in spitale insalubre pe romani ca pe niste vite: plini de muste si viermi. Ci dvs si toti cei care nu pot de grija romanilor care si-au facut un rost pe alte meleaguri. Jucati deja in campanie d-na Cristiana? Probabil nu v-ati dat seama ca nu diaspora l-a adus pe Ponta si pe tov. Iliescu ci dvs impreuna cu toti cei care se inghesuiau la un kg de faina si un litru de ulei. Aveti probleme cu diaspora? Priviti mai intai in tara d-na Cristiana si apoi criticati diaspora.

  • Lozinci!
   E destul ca l-ati adus pe mutu’ cu IQ subunitar, ala care si-a luat casele cu acte false.
   Ar trebui sa pimbati mutu’ pe banii vostri, nu pe ai nostri, sa il plimbati voi prin toate vacantele si sa ii platiti voi toate renovarile de lux. Acuma ar trebui sa ii cumparati cel mai luxos avion, ca saracul se simte naspa cand vede la altii si el nu are.

 • Stimata doamna,

  In primul rand Romania este tara tuturor romanilor, ca traies in afara sau in tara. Dumneavoastra nu aveti nici-un drept si nici calitatea sa analizati cum traieste sau cu ce se ocupa romanii din strainatate. Modul cum se comporta fiecare este dat de gradul de educatie si de cei sapte ani de-a casa ai fiecaruia. Am vazut o multime dintre cei care stau 11luni in Romania si cand ies din tara se comporta exact ca cei pe cere-i descrieti in articol. Am vazut ca in 11luni cand nu va deranjeaza diaspora totul merge perfect in Romania, sau Nu ? Am vazut in cele 11 luni numai armonie, iubire si intelegere in trafic, la toate ghiseiele publice, in magazine… etc. Exista o atmosfera de lucru in spitale, in institutii si numai o luna pe an cand diaspora apare este haos si nu mai puteti trai in Romania. Eu nu stiu ce fel de jurnalista sunteti si nici nu ma intereseaza, dar acest articol pe care l-ati scris este din seria SkyNews despre Romania. Am fost in aceasta vara in Romania si am vazut un haos total in trafic si principalii automobilisti care se comportau foarte agresiv in trafic erau localnici si nu cei din diaspora. Tot ce am cheltuit a ramas in tara. Acest lucru nu este important ? Orice meserie care este facuta cu pasiune trebuie rasplatita. Apropo, sunt unul dintrei aceia care are mai multe nationalitati, isi face meseria pe care a invatat-o in Romania, a plecat din cauza minerilor cand au venit sa-i ciomagiasca pe intelectuali, iubeste tara in care s-a nascut si va reveni mereu acasa.

 • Jurnalism…este un cuvant privat de sensul sau, terfelit prin cancanuri si senzationalism.”Stimata” doamna, dati dovada de o crasa lipsa de profesionalism.Un articol superficial, nedocumentat, ignorant, iresponsabil si eronat.Sa va spun de ce: statistic nu cred ca ponderea accidentelor de circulatie inclina spre cei veniti din diaspora…o educatie rutiera mai primitiva completata de o infrastructura medievala nu puteti intalni in alta parte a Europei.Era mai interesant sa va documentati despre fenomenul spagii practicate la examenul pentru permis auto…Fenomen care continua nestingherit. Educatia despre care vorbiti….specimenele de „bizoni” din diaspora sunt putin mai cizelati decat cei autohtoni.Educatia diasporei a fost facuta in Romania…Poate era mai interesant sa va documentati despre rata de promovabilitate in scolile patriei…Era la fel de interesant sa va documentati asupra motivului pentru care diaspora nu voteaza PSD -ul, cine este la conducerea acestuia si ce fac pentru tara asta…Toate partidele politice nu doar psd-ul…Pretul motorinei in Romania este identic cu cel din Belgia…la un salariu minim de 6 ori mai mic.Cine trebuie sa protesteze? Diaspora? Eu nu sunt diaspora sau altceva.Sunt un roman ce traieste in alta tara, mandru de origine, corect, mahnit ca traiesc in alta parte decat la mine in tara.Incerc sa ma intorc, nu astept ca cineva sa schimbe situatia din tara in asa fel ca eu sa ma intorc la foarte bine si sa fie nemeritat.Situatia trebuie schimbata in primul rand din interior pentru cei din interior.Documentati-va doamna asupra sentimentului de mandrie nationaa.Descoperiti ce este, daca este si cine il promoveaza.Cineva? Cetatenia este a mea, face parte din cine sunt.Eu si toti ai mei.Sa spui cuiva sa renunte la ea este cea mai mare prostie pe care am citit-o.E rasist obtuz.Ca dvs, judecand exclusiv dupa acest”articol”…

  • Cum analizati voi ce este mai bine pentru romanii din tara? Oare nu voi l-ati facut presedinte pe Basescu in 2010? In tara pierduse alegerile, dar voi ati vrut sa faceti „bine” cu forta si ati intors scorul. Cine plateste miliardele de euro furate prin ANRP? Sau pagubele de miliardele din dosarul Microsoft? Sau alte si alte tunuri, fiecare fiind de miliarde de euro?
   Acuma ne-ati pus un mut cu IQ subunitar, care singurul lucru pe care l-a realizat pana acum, a fost ca „au trebuit sa moara oameni” ca sa aiba „guvernul meu”. Un guvern fara niciun program, o bataie de joc. Normal ca nici el nu are niciun program. Se duc in vizite externe numai pentru a-si face poze sa le posteze pe facebook. Nu i-am auzit niciodata sa spuna ce s-a discutat, ce intentioneaza sa faca, ce rezultate au obtinut in urma acelei vizite.
   Deci cum analizati cand votati? Mergeti doar pe mana propagandei, care va zice ca sunteti destepti, educati, elevati daca votati intr-un fel, si prosti, asistati, betivi daca votati in alt fel?
   Puteti vota cu oricine, e dreptul vostru si vi-l respectam, dar nu mai faceti circ si diversiuni, pentru a rasturna in mod artificial rezultatele alegerilor. Doar atat am astepta de la voi, mai ales ca nu voi suportati consecintele. Nici pe mine nu ma afecteaza in mod direct, nu sunt nici politician, nu sunt nici bugetar. Dar ma doare cand vad ca voi tot trageti frana de mana si mai bagati si in marsarier, in loc sa ne lasati sa mergem, chiar daca mai incet, dar sa mergem totusi inainte. Ma doare cand vad ca riscam sa pierdem si „onorabilul” penultim loc in UE, nu cred ca dureaza mult pana ne va depasi Bulgaria.
   Sa stiti ca incompetenta si indiferenta sunt mult mai daunatoare decat orice altceva.
   Eu nu vreau sa zic ca sunteti rau intentionati, dar sunteti expusi prea mult manipularii, fiind departe de realitatile din tara.
   Urmeaza sa ma faceti psd-ist, comunist, prorus, betiv, asistat social si alte cele. Spor!

 • Stimata doamna! inclin sa cred ca dv aveti un interes politic in treaba aceasta.mi se pare absurd ca o persoana sincera sa gandeasca asa despre mana care o hraneste.sunt curios cum ar merge economia daca noi am opri robinetul.nu stiu in ce domeniu lucrati dar va asigur ca toate ramurile economice sunt strans legate de amaratii aia de bani munciti si pe care noi ii trimetem in tara.nu ma afecteaza cu nimic vb dv si nici nu va urasc ptru aceasta manipulare ,pe care doriti sa o faceti, doar ca va consider o cutie fara continut.eu am plecat de acasa din cauza neajunsurilor dar cu gandul ca ma voi intoarce si voi face viata mai frumoasa catorva persoane.si voi reusi!

 • FRATILORRRR TREZIREAAAA!!!!!DE CAT SA VORBITI ATAT DE MULT SI URAT,ATAT DE CEI DIN TARA(RAMASI LA MUNCA),CAT DE CEI PLECATI IN AFARA(CEI CINSTITI,CARE MUNCESC);MAI BN AM FACE CEVA CONSTRUCTIV. ….SA NE PUNEM MINTEA LA CONTRIBUTIE,SA FACEM PACE CU NOI…..SUNTEM TOTI ROMANI(SI CEI RAMASI IN TARA SI CEI PLECATI IN AFARA),SA GASIM O CALE SA NU MAI FIM NEVOITI SA EMIGRAM IN ALTE TARI IMEDIAT DUPA CE NE-AM TOCIT COATELE PE BANCILE FACULTATILOR…. nu suntem toti la fel,nu ne bagati in aceiasi oala cu infractoriiii…….cu toate ca infractoriii sunt in fruntea tari.s”a invatam sa fim mai buni”de asta are nevoie rasa umana!!!!!

  Multumesc!!!!

 • Dna Cristiana , va spun ceva scurt si clar , eu o mama cu 3 copii dintre care 2 minori am fost la clasa de mijloc in Romania , adica ca sa mergem in vacanta eu singura trebuia sa fac sacrificii enorme acum de cand sunt afara sa stiti ca pot sa i trimit mamei mele 500€ lunar pt baiatul cel mare care mai are un an de liceu , cel mic fiind aici cu mine , printre care din cand in cand pachete cu cadouri sau alimente si dulcegarii , si stiti dcva spun asta ? Pt ca muncim noi cei de afara , noi nu stim cand e duminica uneori sau cand e sarbatoare legala , tinem si cate doua service si stiti dc pt ca nu au valoare banii in tara dna , am fugit care am avut curajul sa fugim si sa infruptam greutatiile strainatatii , eu una vb din pct meu de vedere , in strainatate atata timp cat esti muncitor si respecti esti respectat , credeti- ma pe cuvant ca eu una as renunta acum la cetatenie romaneasca , mie rusine ca dupa 26ani de la revolutie noi nu suntem avansati in nimik , ca venim acasa si peste tot ti se cere spaga daca ai nevoie de un act , ca vezi doamne face eforturi functionara sa til dea mai repede aiurea , asa ca numai fiti invidiosi pe noi cei din afara rupetiva oasele ca noi si daca toti stati in tara scrieti despre cum ar trebui sa se finanteze sistemmul meddical nu cel bisericesc , ca degeaba aveti biserici sa va rugati daca nu aveti spitale sa va vindecati , ar mai fi multe de zis dar cred ca ca oricum degeaba sunt scrise …….pacat de voi ce care ramman in tara

 • Articol din ziarul Adevarul:

  Maria Cristiana Tudose din Italia a scris pentru gazetaromaneasca.com un mesaj despre situația romanilor plecați la muncă în străinătate.

  Maria Cristiana Tudose pentru gazetaromaneasca.com: „Lasă că acolo se câștigă bine. Lasă că prin străinătate nu este ca în România, aici este tare greu. Lasă, nu te văita, că acolo munciți dar măcar câștigați bine. Ce bine este de voi! Ce norocoși sunteți! Te vaiți că-ți este dor de România? Cine te-a pus să pleci? Lasă că acolo aveți! Ce ne-ai adus? Știți acel moment în care sunteți sătui de anumite concepții greșite? De fiecare dată vă simțiți obligați față de ceilalți și încercați să ajutați pentru că vă simțiți mai norocoși doar pentru că nu locuiți în România.

  Am obosit să mă tot repet: în străinătate banii nu pică din cer. Fiecare om, fiecare femeie, fiecare copil, când a ajuns într-o țară străină, s-a simțit ca un pește pe uscat. La propriu. Era singur. El și noul șef sau noii colegi. Ea și șeful. Copilul și învățătorii. O limbă nouă, un loc nou, nimeni pe care să te poți baza. Nu numai că n-ai pe cine conta atunci când dai de greu: trebuie să stai în alertă, să ai grijă cine-ți este prieten, cui oferi încrederea ta și în ce fel de grup ajungi.

  Un om nu pleacă de acasă, printre străini, de dragul vieții. Nu, pleacă pentru ceva mai bun. Să nu credeți că o persoană este așteptată cu brațele deschise printre străini, din păcate nu avem o faimă bună. Să nu credeți că lucrurile merg ca pe roate, că ajungi, te angajează cineva imediat, îți oferă o casă, un contract și lucrurile merg super bine. Basme, povești pe care unii oameni, cei care stau cu mâinile în buzunar pierzând ziua pe la colț de stradă, le-au spus pentru a se simți mai puțin purtori.

  Să nu credeți că în străinătate înotăm în euroi. Euroii se muncesc, domnilor! Nu aleargă nimeni după tine cu un loc de muncă, nu-ți oferă nimeni ceva doar pentru că ai zâmbet frumos și frunte palidă. Când îți iei viața de la capăt, trebuie să câștigi încrederea unor necunoscuți, să te interesezi, să fii atent la ce semnezi, să citești de o mie de ori, să asculți doamna de la un birou cu urechile ciulite, să cauți în dicționar cuvinte de care nu ai habar și să-ți controlezi frica pentru că întotdeauna pot apărea probleme.

  Într-o zi priveam atent mâinile tatălui meu și mamei mele. Mâini muncite, obosite și umflate. De i-aș strânge pe cei din țară, mulți ar spune că suntem norocoși, că am avut parte de o viață bună, că avem tot ce ne-am dorit și că na… SUNTEM NOROCOȘI, NENE! Norocoși? Mă bufnește râsul! Da, probabil am fost ajutați de multe ori de soartă dar știți ce contează? Voința și munca depusă.

  Nu-mi este rușine să o spun: ca un copil de emigranți, simt că niciodată nu voi fi înstare să-i depășesc pe ai mei, să fac mai mult decât ei! De ce? Simplu. Pentru că generația părinților mei este o generație de oameni cu voință! N-au zile de odihnă, nu știu care-i dimineața și care-i seară, nu știu ce înseamnă concediu sau vacanță. Eu, copilul lor, am datoria de a le cumpăra un bilet pentru a-i trimite, forțat, într-o croazieră! Eu, copilul lor, știu cât au muncit pentru o viață mai bună și știu că norocul a contat extrem de puțin.

  În spatele bunătăților aduse în țară, a cadourilor și ale surprizelor se ascund lacrimi, momente de tristețe și singurătate, înjosire și sacrificii. Dacă n-ați încercat măcar o zi, dacă n-ați fost în pielea unui om care nu-nțelege nici măcar un cuvint din ceea ce i se spune, dacă nu știți ce înseamnă să te trimită după sapă și să te întorci cu furcă pentru habar n-ai, dacă nu știți ce înseamnă să n-ai prieteni pentru că ești străini, atunci n-ai dreptul la o părere

 • Stimata doamna , limba română este grea și după ce-ți scremi creierul un an întreg într-o alta limbă ( pe care o stâlcești cu la fel de multă îndemânare ) e greu să nu scapi câte un cuvânt corcit când vorbești cu câte un conațional ( care de altfel este mare specialist al limbii și pune toate cratimele chiar și de nu trebuie …) . E drept că se găsesc vreo câțiva care mai și exagerează. Nu aș spune că majoritatea . În orice caz , se pare ca și dumneavoastră aveți ceva probleme în exprimare. Eu învățai pe vremuri (înainte de a ajunge cocalar ,ce-i drept încă n-am „bemveu” dar vreau sa-mi iau unu’ dacă tot pot … ) că limba română nu este corectă sau incorectă , este pur și simplu limba română . Se poate în schimb vorbi corect sau incorect în orice limba doriți dumneavoastră . V-o spune un cocalar din diasporă !!
  Cât despre articol , miroase (rău, adică chiar pute) a frustrare, „pesedism” sau poate o fi un experiment social ” feisbucistic” ca deh , publicitatea negativă tot publicitate se cheamă !!!

 • Multe fiind spuse și doamna Cristiana Sabău – pe care o citesc și o să o citesc cu plăcere în continuare , absolvită de ,,diasporofobie” , uitați peste ce dau:

  Avalanșa de ghiolbanism

  Autor: Alexandru Petria, scriitor
  Publicat: 13/08/2016 / știri pe surse.ro
  Un scriitoraș de bufet , de mici cu muștar , adept al lui Che Guevara și fără îndoială un lingău al Pesedeului. Citindu-i expunerea pe cât de deșucheată pe atât de grețoasă , îmi cade fisa …dacă articolul Cristianei Sabău este o opinie personală , atunci cu siguranță comentariul acestui Petria musai să fie o producție marca PSD. Se apropie alegerile iar Diaspora și Strada ( ghiolbanii plus ,,tinerii frumoși și liberi” ) reprezintă un real pericol pentru acest pseudo-partid corupt și putrefact care în afară de a ciordi și manipula pe cei slabi de înger…nu-i în stare de altceva.
  Nu am îndoială că și de data asta vom bate în ei ca surdu’n clopot, la fel ca în noiembrie 2014 și o să-i apropiem de desfințarea pe care o cer în gura mare. Așa să ne ajute Dumnezeu!

  • va dati seama ca suntem pierduti daca nu castiga Blaga, cel mai cinstit vames din lume
   :))

 • Pentru autorul articolului (autoare):
  Aveți cumva frustrări de genul ca nu ați putut pleca în străinătate?
  Vreți sa va facem invitație sa ajungeți la noi în Dubai?
  Dacă aveți studii superioare,și demonstrați ca ceea ați scris în CV conforma cu realitatea,puteți veni!
  Dece nu încercați?
  Nu sunteți în stare?

 • Calul moare de drum si prostul de grija altuia. Si dupa cum se vede in sutele de comentarii de aici, prea putini par cai. Sunt „diasporez” de vreo 2 ani, dar n am nevoie de mai mult ca sa mi dau seama ce se petrece cu natia noastra. O mare adunatura de imbecili care fie nu stiu pe ce continent e Romania, fie uita limba lor materna, fie preiau din obiceiurile vestului doar ce e prost, fie crapa de invidie la vazul unora care chiar au incercat si au reusit sa traiasca mai bine prin sacrificii. Restul, neimbecilii, din pacate, au prea mult timp liber si prea adanci frustrari, ca sa realizeze ca vorba lunga e saracia omului. Neaga cineva ca tara noastra e plina de putori care asteapta la cozi la cantina sociala, bucurosi ca pot trai fara sa faca nimic? Neaga cineva ca tara a fost vanduta doar datorita indiferentei tuturor (inclusiv a mea)? Nu neg ca afara s au dus doar premiantii, dar are tupeul sa nege cineva ca in tara analfabetii aroganti sunt doar o minoritate? Ce naiba se intampla cu creierele romanilor??? In timp ce se cearta ca gaitele pe ulita cautand vinovati, o mana de smecheri le fura mancarea de sub nas!
  Ma voi intoarce in tara doar atunci cand voi vedea mesaje mobilizatoare gen: „hai sa muncim mai mult” sau „in data de xx/yy hai sa nu mergem niciunul la vot” sau „hai sa boicotam legile care incurajeaza pleava societatii sa nu munceasca”.
  Pana atunci… ma duc sa ma pregatesc de o noua saptamana de munca, pe bani multi! Sclav sau nu, aici pot face ceva concret pentru mine! Nu pentru Iohannis, nu pentru autoarea articolului, nu pentru emigrantii analfabeti!
  Si cu prima ocazie cand mai vin in tara sa mi vad parintii, promit (o da!!!), sa fiu mult mai arogant cu cei de acasa decat am fost pana acum!
  La munca, ticalosilor!

 • nu ca as dori sa ma bag ca musca in lapte….dar am fost de o parte a baricadei….inainte sa devin si eu diasporeza….am lucrat 30 de ani numai in relatii cu publicul,intai la bnr…dupa aceea la bcr…sclav,nu conducator….se muncea fratilor…si se platea putin,dar…prindeam augustul cand se intorceau romanii nostrii,majoritatea plateau rate,schimbau euro,puneau bani in cont,cereau consiliere,vanzoleala,aer incarcat de povesti emotionante…cate nu mi s-au povestit la ghiseuul unde intotdeauna i-am tratat cu respect….mi-a murit mama doamna…n-am putut sa vin acasa…frate-meu e paralizat…muncesc pt copil….ehei…cate….romanul daca e tratat cu respect,intotdeauna la sfarsit,poate sa fie si cel mai mare cocalar….te trateaza cu respect si isi rupe un sarut-mana…..apoi dupa ani grei de munca….dupa privatizarea unde am fost vanduti pe te miri ce….pt ca nu purtam chiloti tanga…si nici nu dansam din buric….am luat drumul strainatatii,caci dupa 30 de ani de servici…iti da somaj de 450 de lei…ron….poti sa traiesti???cu rate,cu familie,cu toate cele….aici,ca si in tara….OMUL SFINTESTE LOCUL…daca muncesti,esti si apreciat ,dar te privezi de momente fericite,de sarbatori,de aniversari,de oamenii tragi care raman acasa….pt niste nenorociti de bani,ai tot timpul nodul in gat….mirosul de rahat…ti se pare levantica…cand stii ca iei mia de euro….nu cade nimic din cer….totul e cu sacrificii…de multe ori umane…asa ca ma doare cand unul arunca piatra si 99 sar sa o prinda….si omul necivilizat…daca nu a plecat de acasa cu bunul simt….aici nu-l dobandeste…..hai sa traim…doamna cristiana,zau ca nu stiu ce joc faceti….dar macat multi ne-am spus oful!!!!!

 • Stiti voi ca nu avem nici curajul sa ridicam capul din pamant! Avem doctori, avocati, oameni de tot respectul in toate tarile din UE, si va asigur ca nu au cumparat titlurile cu șpăgi!! Am 22 de ani, sunt plecat din țară de la tânără vârstă de 9 ani, am cetățenie dublă si in curand vreau sa obtin pe cea de a treia cetățenie, am terminat un liceu de tot respectul, si o sa studiez in continuare sa devin ceea ce in Romania nu asi fi nici măcar visat sa devin. Ma scuz daca stalcesc cuvintele si nu scriu corect, dar nu cred ca ati putea intelege ce inseamna sa vorbiti curent trei limbi.

Apasă aici ca să comentezi

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS