Timp de gândire

Ceva tot s-a schimbat. Trăim 11 luni pe an fără Diaspora

Unii români din Diaspora sunt foarte nemulţumiţi că, în ţara pe care au părăsit-o acum nu ştiu câţi ani, nu s-a schimbat nimic, vezi Doamne. Ba s-a schimbat! Timp de 11 luni într-un an, suntem liniştiţi, fără ei. Străzile sunt mai libere, instituţiile funcţionează normal. La halul în care ne-a invadat Diaspora în această lună, de acum ar trebui să plecăm cu toţii în august în vacanţă şi să o lăsăm pe ea să-şi facă de cap prin ţărişoara noastră pustie. Probabil vor fi mai puţine victime pe şosele decât dacă stăm cu toţii acasă cu scopul de a le face pe plac unora ca ei, plini de ifose în ţara natală, marginalizaţi în cele adoptive.

Judeţul din care o treime din populaţie a plecat să muncească pământurile altora, să îngrijească bătrânii şi copiii străinilor pentru bani cu care să facă şi ei o mică aroganţă în această viaţă – constând în casă cu două etaje în loc de unul şi tanc în loc de o maşină normală – nu are cum fi în luna august decât invadat.

Străzile sunt full de dimineaţa până noaptea, în hipermarket-uri nu poţi arunca un ac, pe la instituţii cozile ies în stradă, toată lumea e nevoasă şi supărată pe ţara noastră şi pe noi, neputincioşii, europeni de rangul doi, care nu am fost fost capabili să facem din ea nici Spania şi nici Italia şi cu atât mai puţin Germania şi Austria.

În timp ce ei, românii curajoşi, pupaţi de politicieni prin toate zonele dorsale fiindcă fac economia să duduie şi, evident, tot ei decid cine trebuie să fie Preşedintele României, sunt cetăţeni europeni de rang întâi şi au mai multe drepturi decât noi, ceilalţi. De exemplu, au dreptul să ne stâlcească într-un hal fără de hal limba pe motiv că au uitat-o. Niciunul din categoria asta nu are puterea să recunoască faptul că nu a ştiut niciodată nici să scrie, nici să vorbească româna corectă. Apoi, au impresia că ne umilesc dacă la hipermarket umplu singuri toată banda cu tot soiul de cumpărături banale în cantităţi mari pe care le duc la ţară, pretinzând că le-au adus din străinătate. Nu o dată am văzut indivizi care scoteau teancuri de bani legaţi cu elastic, îi numărau în văzul lumii şi plăteau uitându-se nu la casieriţă, ci în jur dacă nu cumva stă cineva cu gura căscată, mut de admiraţie. E acea specie care circulă prin oraş în şlapi … de firmă, ca să fim bine înţeleşi.

I-am ascultat pe cei care dau năvală la Paşapoarte – câte 200 pe zi – ţinând lecţii despre cum ar trebui să fie ei serviţi pe loc şi gâdilaţi în tălpi  (deşi nu văd cum ţi s-ar putea emite pe loc un document de tipul acesta), despre cum statul român ar trebui să mai angajeze încă nu ştiu câte zeci de funcţionari, să facă nişte clădiri imense în care ei să stea confortabil. Dacă stăteam să iau notiţe de la ei, aş fi scris mai mult decât într-o zi de cursuri la facultate.

Pe unii dintre ei i-am întrebat de ce mai vin acasă dacă e chiar aşa de rău, de ce nu renunţă la cetăţenia română (este posibil lucrul acesta) şi nu devin cetăţeni italieni, spanioli, etc. Nu am primit niciun răspuns, asta pentru că, de fapt, cetăţenia e greu de obţinut, iar în al doilea rând, să fii cetăţean al unei ţări din UE e destul de scump, mult mai scump decât dacă eşti român.

De exemplu, poate deveni cetăţean german o persoană care „domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului german de cel puţin 8 ani şi are drept de şedere permanent, dovedeşte prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul german”, „are asigurate în Germania mijloacele legale pentru o existenţă decentă şi nu a solicitat niciodată ajutor social sau Arbeitslosengeld II, este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat, în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean german. Are cunoştinţe de limba germană de nivel B1 (cu testul B1 promovat) şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie germană în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială (cunoştintele vor fi verificate în scris prin Einbuergerungstest), cunoaşte prevederile Constituţiei Germaniei.”. Câţi dintre cei pe care îi vedeţi pe la cozi, la Paşapoarte, Înmatriculări sau Evidenţa Populaţiei credeţi că ar corespunde criteriilor de mai sus? Câţi ar lua testul de limbă, dar pe cel de cultură şi civilizaţie străine în condiţiile în care nu ştiu nimic despre cele din ţara de baştină?

Nu vreau să generalizez şi să spun că toată Diaspora e la fel, dar aş vrea, la fel de mult, ca nici Diaspora aceasta să nu facă un sport naţional din a ne huli ţara şi pe noi, cei rămaşi aici.

Invaziei de august nu cred că i-ar face faţă cu mai mult succes nicio altă ţară în care ar năvăli hoarde întregi cu căţel, purcel, mama soacră şi verişoara nevestei, toţi puşi pe harţă. Veniţi, fraţilor, pe rând, sau staţi acolo unde e mai frumos şi mai bine. Vă asigur că nu ne supărăm deloc. Dimpotrivă!

313 comentarii

 • Stimata Doamnă, înainte de a publica un asemenea articol ar trebui să întrebați mai multe persoane motivul pentru care au plecat din țară . Soțul meu cu probleme la inimă la care în România i sa dat maxim până la vârsta de 18 ani șanse că va trăi, aici în Austria a fost operat , operația a costat 60.000 euro și totul a acoperit asigurarea, și uite datorita unor străini cărora le pasă de viața unui om . Anul acesta soțul meu a împlinit 40 Ani. Dacă rămâneam în Ro ce se întâmpla cu el? Chiar azi ne-am uitat la un reportaj în care un spital din București care ar trebui să rezolve aceste probleme de inimă nu se poate deschide din cauza unor probleme legate de birocrație. Hai să recunoaștem că nu am plecat de bine ce ne-a fost în țară. Așa că vă rog nu mai scrieți ce nu știți. Vă mulțumesc.

 • Vreau să mai specific că la spitalul unde a fost operat soțul meu adică la AKH Wiena, șeful secției de cardiologie și transplant pulmonar este tocmai un român care vă deranjează pe unii dintre voi atunci când vine după 11 Luni în România.

 • Auziti mai mare doamna jurnalista? Ce ar fi ca mai bine sa scrieti de cum la pasapoarte nea Tariceanu a intrat in fata a 1000 de persoane? Ca de meteahna asta nu scapa Roamania si de aia nimic nu merge bine in tara. Cand o sa incetati voi aici sa mai luati spaga pe articole de-astea si nea oficiantu’ de la primarie sa sara cat de sus ii zice sefu sau pentru 10 lei, atunci mai stam de vorba. Pana atunci, vulpea care nu ajunge la struguri, spune ca sunt acri. Si doamna jurnalista imi pierdut 10 minute din viata sa va comentez si ma legitimez ca fiind inginer diplomat cu master in utilaje portuare. Nu spal pe nimeni la fund in Norvegia, imi fac treaba asa cum trebuie si cum as fi vrut sa o fac si in Romania, dar nu am avut loc de dumneata si de spagagii care ”mananca si ei o paine”, pentru ca ”poate” si am plecat ca nu mai suportam sa vad cum Gigi Becali e mantuitorul neamului si salvatorul Roamniei si mi-ati dovedit foarte bine cum voi cei ramasi care nu mai puteti sa respirati de diaspora ati votat aceiasi penali pentru o galeata moca si un pui gratis pe luna. Da de-aia am plecat si nu mai pot sa ma intorc pana nu scapa Roamania de voi! De spagagii si pupincuristi. Si in incheiere, orasul meu natal e Constanta si zilele trecute circula pe net cum un muresean isi golea portbagajul de gunoaie undeva pe langa Costinesti. Ar trebui sa ma plang si eu ca ma intorc acasa si nu mai pot sa respir pe strazi de tarani care strang din fund un an ca sa vina pe plaja sa isi lase gunoaiele, ca nu au bani decat de cazare si mananca salam in paine si la desert sparg seminte pe care le scuipa langa cearceaf, ca deh… el e turist si daca plateste, are dreptul… A!!! Dar de astia puteti sa respirati doamna???? De astia nu va plangeti. Scrieti de astia, ca tot vreti schimbare si va vreti tara inapoi fara diaspora! Vreti schimbare, dar sa o inceapa altii.

  • Deci ati fi vrut ca al doilea om in stat sa stea la coada la permise o jumatate de zi? Daca avea ceva intalnire cu oficial strain, sa sune si sa spuna ca intarzie ca e coada mare la permise? :)) Nu numai strain, oricum mi s-ar parea absurd ca presedintele, presedintii camerelor, prim ministru si misnistrii sa stea o zi la coada la permise. Cu SPP-isti cu tot? Aveti o gandire destul de comunista.

   Vad ca aveti o tolba plina cu lozinginci, din care unele sunt de mult expirate. Sa va mai faceti cate un update la lozinci, ca aproape in fiecare luna apar altele noi.

 • Nu mai incercati sa rezonati cu Matracuca asta ce se crede jurnalista, e dintre romanii care isi barfesc vecinii, dintre cumetrele carora te adresezi la persoana a 2a plural ca ea sa te tutuiasca…s-o auziti vorbind de moldoveni sau de „mitici”, juri ca ne-am catranit cu ei din”diaspora”…
  Halal mizerie de femeie

 • ar trebui sa pierd timpul sa pot comenta …fiecare mananca o paine pe unde poate,se pare ca unii mai prind si niste kkt ca supliment,cazul lu’ madam jurnalista lu Peste !

 • Nu stiu daca meriti sa te tutuiesc sau sa-ti vorbesc la persoana a doua. am crezut ca ti-a mai revenit mintea la cap dupa ce ai scris un articol asemanator , daca nu mai plin de ,, merda”, anul trecut, ca nu mai incapea unul din diaspora pe strada de tine, daca te numesc frustata ,imi stergi comentariul, poate mai bine te-as numi invidioasa pe altii ca pot sa se descurce mai altfel de cat tine, iar cu cozile la supermercaturi las-o mai moale, ce dracul pot sa cumpar cand toate produsele sunt si de 3-4 ori mai scumpe ca afara?

 • Tot citesc și mă crucesc! Spune o vorbă românească „nici noi ca dracu, dar nici dracu ca noi”… Noi suntem proprii noștri dușmani, și continuăm să ne mâncăm între noi, mai rău decât orice altă nație de pe pământ. Stimată doamnă jurnalistă, credeți cumva că a plecat cineva de bine de acasă? Nici măcar câinele nu pleacă de la stăpân dacă e tratat bine! „Diasporenii” sunt agramați… Câți dintre cei din țară scriu, sau se exprimă perfect, corect în limba maternă din punct de vedere lexical și gramatical? (dacă mă uit bine, și dvs aveți câteva mici erori, așa că nu sunteți în măsură să arătați cu „degetul”). Venim o dată pe an acasă, pentru că atunci putem, asta nu e nici vina, nici alegerea noastră. Respectul nu se impune, stimată doamnă, se câștigă, și pot să vă asigur că o mare parte dintre cei ce am plecat, ni l-am câștigat, pe meleagurile pe unde ne-a fost dat să ajungem. Excepții există, ca întotdeauna, dar asta nu vă dă dreptul dvs și nici altcuiva să generalizeze. Fițele „diasporenilor”? Dar beizadelele autohtone, pe care televiziunile și ziarele țării le prezintă ca pe niște mărci înregistrate, nu le vedeți, să le criticați? Aha, știu, au” spate” sus, prin urmare, sunt intangibili! În celelalte 11luni ale anului nu se întâmplă nimic în țară, doar în luna august? Stimată doamnă, sunt o persoană simplă, provenită din mediul rural, și nu mi-e rușine cu asta, dar părinții mei m-au învățat ca, oriunde m-ar purta viața, să nu uit niciodată de unde am plecat! De când sunt printre străini, niciodată, dar absolut niciodată nu mi-am vorbit țara de rău, nici nu mi-am denigrat vreodată conaționalii, din contră! Foarte mulți colegi de-ai mei de serviciu, cât și cunoștințe de aici au vizitat țara noastră în urma recomandărilor făcute de noi, și, fără falsă modestie, sunt mândră de asta! Însă, dna dragă, astfel de acțiuni pălesc în fața articolului dvs. Cine vă credeți să ne „recomandați” când, cum sau dacă să venim la noi acasă? Nu frustrarea sau invidia ne omoară, ci mentalitatea! Indiferent că aici suntem menajere, lucrători în câmp, bone, medici sau directori, muncim, stimată doamnă! Peste tot în lume se muncește și la negru, sau în România nu? Dar asta nu vă dă dreptul să ștergeți pe jos cu cei ce nu au contracte de muncă! Cum spuneam, respectul se câștigă, dar dvs, prin critica agresivă și etichetarea nedreaptă a atâtor oameni plecați să își câștige existența, v-ați pierdut respectul! Diaspora e chemată doar când aveți nevoie, nu? Îmi amintesc foarte bine cum acum ceva timp eram „frații” voștri, și amploarea campaniei să ajutăm țara, să facem o schimbare, să îl votăm pe cel ce l-ați vrut la cârma țării! După care, am redevenit „diasporenii fițoși, analfabeți, îngâmfați” și orice alt epitet vă mai trece prin minte. Asta e mentalitatea care trebuie schimbată, din păcate. Și, vă place sau nu, atâta timp cât încă avem unde și pentru cine reveni acasă, în România, o vom face!

 • @ ion
  Deci daca imi puneam si eu ion sau george nu mai eram sub anonimat? :)) Nici nu stiam cu pot sa ies din anonimat.
  Daca tot ce scrieti e adevarat (cu toate ca ma indoiesc), atunci nu stiu de ce v-ati simtit atacat de articol.
  Eu fac ce pot pentru tara, traiesc aici si platesc taxe. Nu e suficient?

  • Nu, nu e suficient. Reiese din comentariile dumitale acest fapt , mai pe șleau faci parte din ,,turmă” , fără nume propriu și fără alte intenții decât acela de a supraviețui. Un anonim între atâția alții , din categoria „7,4” , presupun.
   Zici matale într-un comentariu anterior că personajul acela ,,al II- lea om în stat” nu trebuia să stea la coadă pentru a-și preschimba permisul de conducere. Oare? Fiind vacanță parlamentară ( 2 luni, cred ) , o fi fost peste puterile dumnealui să-și sacrifice 30 min/ 1 oră pentru o rutină personală? Halal mentalitate, domnilor , dar cu siguranță o veți schimba cât de curând. De nevoie, desigur.
   Trec cu vederea modul în care a ajuns acel specimen ,,al II- lea….” deoarece nu țin minte să fi participat la alegeri până la cele locale din Iunie 2016 cu partidulețul de buzunar, cu atât mai puțin să-l fi ales cineva. Îmi amintesc însă momentul penibil când alerga pe scările palatului Victoria , proaspăt ,,aruncat peste gard” din PNL , cu scopul de a cerși un post premierului de atunci- altă poamă mălăiață și de tristă amintire.
   Domnule @citizen75, sănătate și revedere în August 2017!

  • Personajul acela, fiind al doilea om in stat, are SPP-isti dupa el. Deci atui fi vrut sa stea cu SPP-istii la coada? :)) Ati ramas cu o mentalitate comunista. Nici nu ma mir, daca iubiti portocalilul mai mult decat pe familia dumneavoastra.
   Daca il comparam cu mutu’ retardat sau cu julien ciupitu’ ….

  • @citizen75
   Da iti dau dreptate, este semi-anonimat :). Vezi tu care este diferenta de mentalitate intre noi doi, eu am fost sincer iar tu nu crezi pentru ca esti obisnuit sa fii mintit sau sa minti! De ce as etala anumite lucruri aici pe forum numai de dragul de a ma face auzit ? Mai aveti inca aceasta mentalitate ? Daca ai pretentia ca vrei sa schimbi ceva in jurul tau, nu-i suficient ca-ti platesti taxele. Trebuie sa te implici mai mult. A critica nu-i suficient. Insa, trebuie sa-ti fac un compliment. In postarile tale, nu vad un limbaj de mahala, chiar daca reactiile tale sunt de Gica contra, si pentru asta te felicit. Sunt cateva frustari in subconstientul tau, dar fondul este bun. Ai fost virusat sau supus unor bombardamente cu idei pseudo-nationaliste false. Nu ma pot asocia un un presedinte plagiator si mincinos. Din doua rele, am alea, din lipsa de candidati, pe cea mai putin rea. Poate te mai gandesti un pic: diaspora nu depaseste nr. persoanelor din tara. Daca voi toti votati presedintele pe care vi-l doreati, noi nu contam! Asa ca voi cei din tara ati decis nu noi cei din afara. Acum sa nu spui ca nu poti rationa ? Sau nu ai voie sa-ti exprimi rationalul, doar esti un om liber ? Uite m-am deconspirat, o faci si tu ? :).

 • Bineînțeles ca sunt mândra de mine cand vin din Elveția in România
  Sunt mândra ca am părăsit țara si nu regret pt ca lucrez 8 ore pe zi si sunt plătită ca un om nu ca un sclav
  In loc sa stau in România sa mi plângă alții de mila am plecat si am reușit sa am o viața decenta si cu drepturi cea ce in România nu exista
  Eu cand vin in România nu arat câți bani am ci arat ca om o viața mai buna
  Daca va deranjează ca noi din diaspora venim in concediu in România nu aveți decât sa înghiți in sec si sa acceptați
  Asa cum va acceptați soarta din România
  Fara sa va luptați pentru drepturile voastre ii lăsați pe toți sa va fure si sa fiți sclavii celor ce au bani ,furați de la voi
  Poate ca noi ne gândim doar la binele personal dar si voi faceți la fel
  Fiecare e doar pentru el însuși luptați-vă pentru drepturile voastre in România si o sa vedeți ca o sa suportați mai ușor pe cei din diaspora veniți in concediu
  Va pup

 • l Ce poti spune atunci cind citesti un asemenea articol ? destule lucruri ,spun eu . Sint citeva aspecte unde tovarasa jurnalista are dreptate ,cum ar fi comportamentul unor persoane atunci cind se intorc acasa ,in mod regretabil numarul accidentelor este poate dublu ,pe scurt este neplacut ce se intimpla in scurta perioada de vacanta ,insa aici are ceva de spus educatia ,cultura fiecarui individ ,ceea ce se intimpla in august in tara ,de fapt se intimpla zilnic in Romania ,nu este nici o diferenta ,aceleasi mitocanii pe sosele, in supermarket la pasapoarte ,peste tot ,nimic nou .Eu traiesc de aproape 30 de ani in west ,nu consider ca fac parte din vre-o diaspora ,nu ma indentific cu asa ceva si nu vorbesc in numele cuiva .Insa jurnalista cu pricina incepe la un moment dat sa bata cimpii la modul cum numai pe vremuri in timpul lui Ceausescu ,in ziarul Scinteia ,ziaristii vremi ii puneau la colt pe dujmanii poporului .Pai tovarasa Sabau hai sa o luam de la capat sa vedem unde ar fi ceva diferente intre tradatorii de tara si cei care construiesc socialismul -pardon capitalismul multilateral dezvoltat de dimbovita .diaspora invadeaza Romania .si ce daca ,oamenii muncesc iar in concediu vin acasa sau unde doresc ei ,nu vin asa neanuntati la dumneata acasa .mai departe nu am inteles ideea cu ifosele unor marginalizati ,pai intrebatii pe cei din tara care lucreaza pentru 10 milioane de lei ,fara asigurari sociale ,cit de marginalizati sint in tara .Case de neam prost ,masini cit un tanc ,imbecili care umbla in trening adibas si slapi ,este deja un status in tara nu este din import .Despre cozile la pasapoarte sau la preschimbarea documentelor aici critizati va rog partidul din care faceti parte ,pentru ca jurnalisti de teapa dumitale ,se intimpla mai in totdeauna ca partidul din care fac parte sa fie ,cu totul intimplator si cel de la putere ,aici serviciile consulare ale Republicii Socialiste Romania nu a evoluat mai de loc in comparatie cu anii 88 ,cedema ca stiu ce spun ,pentru ca daca autoritatile Romanesti ar arata ca dupa 26 de ani de asa zisa democratie .inca ai nevoie de n formulare ,aprobari etc ,cei care locuiesc in alte tari nu ar mai fi nevoiti ca in timpul concediului sa stea la nista cozi infernale si sa iti tulbura tie liniste aia de jurnalista .bine ca nu ai mai luat notite ca intimpul facultatii .desigur o facultate unde se studiaza bunul simt nu exista si pot sa inteleg de unde vine nesimtirea de a jignii oamenii .Cit despre sfaturile si indicatiile pretioase in obtinerea unei alte cetetenii sau despre cum se poate renunta la cetatenia Romana ,te-asi ruga stimata tovarase jurnalista sa sti doar un lucru ,eu personal nu am nevoie de sfaturile tale si inclin sa cred ca nici cei aproape 4 milioane de romanii care se joaca de 25 de ani de-a refugiatii sirieni prin toata lumea nu simt nevoie sa iti auda sfaturile .Si atit pina la urma hai sa imi fie mie rusine pentru ca tie oricum nu iti este

  • Nu a criticat atat de mult „invazia”, pe cat a criticat comportamentul „invadatorilor”.
   Care e problema ca si-a exprimat o parere? Care e problema ca da sfaturi?
   Nu le citi daca nu iti plac! Mare cititor de Scanteia ai fost, ca vad ca numai cu Scanteia faci paralele!

   V-a transformat basescu intr-o turma, pe care a denumit-o pompos „diaspora”, si tare va mai basicati cand va pune cineva oglinda in fata! Nu va place sa va vedeti in oglinda? O turma de omuleti cu mopurile in mana.

   Nea Bergmann, ne-am saturat si noi de sfaturile sasalailor, asa ca ia o binemeritata pauza si scuteste-ne de „intelepciunile” scoase de acolo de unde nici Dumnezeu nu cere! Vad ca asa iti place, sa le interzici altora sa isi spuna parerea, exact asa cum facea cenzura cu Scanteia.

 • Bravo (din Diaspora)!

  Jurnalism critic- chiar „sadic”, pentru a atrage atentia publicului- dar intentia finala e buna si merita felicitata- in fond fiecare are dreptul la liniste.

 • Buna seara, Cristina! O sa indraznesc sa imi cer scuze anticipat pentru nivelul meu A spre B1 de limba romana ca sa nu cumva sa te deranjezi sa mai scrii alte articole referitoare la aceste nivele inexistente de altfel in Romania si eventual preluate din alte tari! Iti vorbesc la persoana I pentru ca tu nu esti demna de „doamna” asa cum ar fi multe alte femei din tara si din starinatate, asa ca observi ca eu nu fac diferente intre oameni asa cum faci tu. Faptul ca tu ai o facultate de litere te ajuta doar sa scrii corect gramatical, la facultate nu se invata patriotism sau binele aproapelui, eventual viata de zi cu zi si evenimentele ce fac parte din ea! Voi jurnalistii in primul rand sunteti supusi unui sef care va comanda ce sa scrieti iar voi cautati tot ce este mai acid ai rautacios doar de dragul acestul rating cu care noi, cei care intelegem sensul, il trecem cu vederea.
  Trebuie neaparat sa explici lumii in care ai aruncat cu atat de mult noroi, doar cu ajutorul gramaticii si pixului, care a fost intentia ta si care este pretul acestui articol??? Stim cu totii ca nimeni nu se deranjeaza pe gratis, ci uneori 2-3 ca mine care vor cu incapatanare sa raspunda degrarii rusinoase, incopentente si fara tact, stil si plin de manipulari si minciuni uricoase si acide stric personale( sau pe bani) ai jurnalistilor de 2 lei ca tine care se simt frustati rau de tot ca nu pot exercita, din incompetenta, meseria la nivel mai inalt eventual in starinatate unde „prestigiul” jurnalistic este mult mai mare!
  Nici nu vreau sa iti dau foarte multe explicatii, pentru ca tu nu meriti sa te afli in randul romanilor, dar putina „cultura civica stradala” nu strica! Acei oameni care se imbulzesc la pasapoarte au un timp scurt de vacanta pentru ca ei se afla sub un contract care reprezinta pentru ei cartea de vizita a succesului propriu, iar ei stau din timpul lor liber de vacanta, unde daca tu la litere ai fi facut si mate ai fi inmultit 200 de oameni x vreo 300 ron de caciula si ai observa ca acesta rabdare umilitoare pe care o au produc cam 60.000 ron la zi( citez din ceea ce ai scris tu). Acei oameni care vin o luna si aduc o gramada de valuta care o lasa linistiti in supermarket-urile despre care vorbeai ( unde nu poti arunca nici macar in ac) fac ca incasarile acelor magazine sa explodeze si sa prefere sa le aiba inchise in timpul celor 11 luni in care in liniste te duci tu si cumperi cate o paine! Iar traficul acela despre care vorbesti mai aduc statului Roman vignette in valoare de 30 ron x cateva mii de masini care vin in tara an de an!
  Cristina articolul tau este clar cu tenta de denigrare si rautate fata de semeni ceea ce biserica nu promoaveaza intr-o tara creatina, noi nu suntem Franta, articolul tau atat de slab conceput pentru cativa banuti a facut ca tu sa te vinzi ieftin si sa scrii o impresie pur personala despre romanii din diaspora!
  Nu in cele din urma as vrea sa iti reamintesc ca noi, cei de aici, nu suntem atat de mofturosi si inculti cum ai scris tu, si am vrea din tot sufletul ca din banii pe care ii lasam in tara sa aveti institutii de stat de calitate si rapide, starzi frumoase si eventual tot felul de servicii simple si de ajutor, am spus sa aveti pentru ca noi vrem ca si voi sa va bucurati de calitate pentru ca meritati, dar cei ca tine se bucura doar de aer in cele 11 luni si de 2 lei pentru articole ieftine!
  Cei care sunt in diaspora si sunt mai „inculti” noi cei de aici ne straduim sa ii ajutam pentru ca si ei sunt Romani si stau la coada la pasapoarte si eventul la supermarket de dragul de a veni acasa la cei dragi in loc sa mearga pe plajele aerisite si accesorizate din strainatate si eventual sa lase intr-o saptamana cam 1/5 din cat lasa in vreo 3 in romania, noi inca ne sbatem si induram un sistem prost facut si sustinut de oameni ca tine, in loc sa stam pe o terasa intr-un colt de rai pe plajele libere ale altor tari!
  Mi-as dori foarte mult ca tu, Cristina, sa reflecti asupra articolului tau de 2 bani, sa iti ceri scuze diasporei pentru ca tu nu ne meriti si eventual sa ajuti la viitorul Romaniei prin a promova cultura si alte ramuri utile dezvoltarii tarii!!! Multumesc din suflet!

  P.s. Pana la anul care vine ai timp sa iti ceri scuze public( iti multumesc anticipat), poti sa iti cauti ceva si de munca util pentru tine si pentru tara din care provii( observ ca esti somera 😉 ) iar pentru la anul ce vine iti sugerez sa iti iei o vacanta lunga de o luna in turcia, pentru ca este ieftin si aproape, pentru ca noi vom veni cu incapatanare in tara noastra si iti garantez ca vom veni mai multi decat anul asta( cu 2 poate 3 caini si sper din tot sufletul cu cate 3-4-5 copii, viitorul aceste tari) de care tu nu esti in stare sa ai grija!!!
  Cristina iti multumesc pentru timpul acordat! Iti doresc o viata frumoasa si fara remuscari de constiinta! 😉

 • doamna jurnalista….scuze…sugatoarea parlamentului,tu nu vb de diaspora….uita-te la tine zdreanta penala…de aia pleaca romanii din tara ca 90 la suta din populatie sunt exact ca tine…tu intr-o tara straina ai face pe tine,ca altceva nu stii sa faci..esti o jurnalista de 2 lei….

 • mega troll. un text asemanator cu cel scris anul trecut cind ziceati de cei cu masini scumpe si figuri.prea multi fraieri pun botul la frazele scrise.

 • Tov Sabau, cum credeti ca-i mai bine, cu 4 milioane de romani in diaspora care se descurca pe cont propriu si nu cer nimic nimanui, sau cu inca 4 milioane de romani care ar fi fost asistati social?! Nu cred ca ar fi fost o solutie mai buna cat timp in Romania nu este de munca! Sa pui in tara umarul la ce? Ati exprimat doar invidie si frica de schimbare spre mai bine! Daca cineva cere servicii mai bune iar cei in masura sa le ofere nu sunt capabili si se lamenteaza, asta-i datorita faptului ca sunt incompetenti iar locul pe care-l ocupa nu-l merita si il are mostenire de la sleatha comunista! Apropo, parintii tai scriau la ziarul Scanteia?! ca dupa educatie nu incape indoiala!

  • Ma bucur ca recunoasteti ca ar fi fost asistati social daca ar fi ramas in tara! 🙂

 • Şti, şi vulpea zice ca strugurii sunt acri, ….
  şi pentru ca mai încurcăm cuvinte din vocabolarul românesc si nu înţelegi cum se poate, înseamnă că ai cunoştite limitate.

 • Credeti ca farà Bani care noi diaspora ii trimitem la parinti ei ar putea plati toate taxele si le.ar mai ramane si de trait.EU as avea o intrebare pt. Doamna jurnalista oare in neamul ei nu are nici un membru in DIASPORA pt.ai explica Cum stau treburile in afara? Datorita noua familiari Au posibilitatea de a plati taxele la stat,Datorita noua nu se ingroapa in datori in bancii oare dece atata invidie daca nu ar fi DIASPORA nu Ati mai avea c’è scrie doamna jurnalista ati ramane farà servizi. Chiar daca am lasat copii in tara contribuim la fondul clasei si la toate cerintele scoli nu le pleteste nimeni tot noi le platim cu bani cei trimitem. Credeti ca,cu salariile din Romania puteti acoperi toate cheltuielile.Doamna draga vorbiti asa despre DIASPORA petru ca sigur aveti ceva firma si va puteti descurca dar oare sunteti cu toate taxele la zi si cu mainile curate farà sa fie spurcate? Dc nu scrieti de parlamentari care fac legile pt.ei nu pt.a aduce romani inapoi in tara lor. Cate cadouri primiti dela prieteni din diaspora cand vin acasa astea nu va mai deranjeaza(inghesuie). Va place a baga vrajba intre romani degeaba aveti facultate un om intelectual ca dumneata nar trebui sa faca asa. Scuse daca sunt mici greseli de ortografia etc……

  • Foarte bine ca va ajutati familia si ca fara voi nu se descurca, dar asta nu insemna ca noi sa va facem statuie. Sa va faca parintii statuie, ca doar pe ei ii ajutati.
   Posibil sa aiba si Cristiana pe cineva in strainatate. Am si eu rude in strainatate (nu in diaspora) si mi-au zis ca le-a placut articolul si ca a facut o caracterizare destul de buna. normal ca oamenii cu studii nu s-au bășicat, cel putin pentru faptul ca la fel vad si ei treaba si pentru faptul ca nu se simt inclusi in diaspora si in articol.
   Ar avea ce sa scrie si daca nu ati fi voi, tot anul scrie altceva, doar in luna august va mai pune putin oglinda in fata.
   Fondul clasei nu inseamna mai nimic in comparatie cu toate cheltuielile de scolarizare: salarii profesori, intretinere spatii, dotari, manuale, utilitati si multe altele.

   Cu salariile din romania, majoritatea acopera toate chletuielile. Stati linistiti ca nu toti primesc bani din strainatate si nu toti cei care nu primesc sunt datori.

   Ce lege sa faca parlamentarii ca sa va aduca in tara? O lege care sa va oblige sa va intoarceti, ca nu inteleg cum altfel v-ati intoarce daca se dau niste legi? Aveti grija ca asta cu intorsul e o alta lozica pe care o mestecati tot timpul. Ati zis ca v-ati luat tara inapoi si va intoarceti. nu va mai intoarceti? Sper ca nu ne-ati mintit, si ca va veti intoarce in curand.
   Intr-un comentariu destul de scurt, ai reusit sa scrii aproape toate lozincile. Felicitari!

   Mici greseli? :)))

  • Poţi să explici mai clar, afirmaţia de genul.

   *Am si eu rude in strainatate (nu in diaspora)*

  • Da, pot! Disaspora e o turma, deci nu toti cei care s-au stabilit in strainatate sunt diaspora.
   Propaganda a facut din ea o turma. Pana si moldovenii din Republica Moldovam care au dubla cetatenie s-au raliat la turma si voteaza si ei dupa cum da ciobanul semnalul.
   Manipularea e simpla. Mai intai li se spune ca ei sunt minunati, ca tara depinde de ei, ca ei sunt inteligenti si numai ei vad limpede situatia. Astfel, ei sunt chemati o data la cativa ani sa indeplineasca nobila misiune de a salva tara. De acolo si omogenitatea in preferinte, dar si isteria si agresivitatea cu care incearca sa isi duca la indeplinire nobila misiune. Nu spun ca sunt rau intentionati, dar sunt foarte manipulati. Se vede de la o posta daca vorbesti cu ei sau daca le citesti comentariile. O tin dintr-o lozinca in alta. nici macar comunistii inainte de revolutie nu au reusit sa psele in asa hal pe creier populatia. Se spuneau foarte multe lozinci in acele timpuri, dar aproape nimeni nu credea in ele. Acum ei recita lozinci de buna voie si, cel mai rau este ca le si cred, dar sunt si agresivi daca incerci sa le explici ca nu e chiar asa. Ei sunt, mai degraba o turma din foarte multi Don Quijote.

  • Stimabile, nu te-ai plictisit de atâta polemică și ,,gherțoială” pe un subiect care există doar în mințile bolnave ale pesedeilor și usălăilor profund jenați că ,,turma diasporei” nu-i votează în ruptul capului?
   Mai să înțeleg că românul deștept și breaz este cel rămas în țară și cel prost , cocălarul și mizerabilul , trădătorul și lașul , or fi cei plecați. Cam așa sună propaganda celor care – vezi Doamne , nu pot oua de grija noastră pentru că , chipurile , ne-am luat țara înapoi.
   Nu mai am vreo îndoială că activiștii PSD s-au pus pe treabă cu acest ,,divide et impera” – varianta sulfuroasă și 100% mioritică, dar cum pasărea pe limba ei piere…

 • Cristina..acelasi situatie o avem si noi in afara cu italieni,spanioli,chineji,indieni..s.m.d.
  Incearca doar sa eviti persoanele care nu-ti sunt pe plac si chiar si aceeia poate au in moment de neplacere..zambeste si totul va fi bine:)

 • stire dela antena 3 la ora 6 :anual 13000 de medici parasesc tara .cati dintre acestia stateau la cozile pe care a enervat autoarea articolului?

 • Sinti se 10 ani in Italia am un contract regular platesc taxe , impozit si tot ce trebue si e legal. ……….ma doare sufletul sa citesc acest articol foarte dur la adresa noastra insa nu vad nici un cuvint care nu ar fi adevarat . De foarte multe ori foarte multi au uitat de unde au plecat si cine au fost fara sa puna pret pe educatie si omenie …nu masina scumpa sau hainele de firma iti pot arata valoarea care o ai,nu faptul ca stii o limba straina te face mai inteligent . Chiar daca e un articol dur EU ca persoana ce traeste in Diaspora asa Cum spune-ti voi sint multumita ca in sfirsit cineva a avut curajul sa spuna lucrurile asa cum sint fara ocolisuri iar daca sint persoane care se simt jicnite de acest crunt adevar imi pare rau ptr ele schimbati-va aroganza cu cei sapte ani de acasa si nu vor fi motive sa vedeti doar partea goala a paharului.

  • Personal, cred că nu am râs de mult aşa în hohote citind postarea userului Ana.

   Nick- ul şi postarea sunt caracteristice unui postac neaoş, a cărui capăt de drum cel mai îndepărtat spre vest, a fost probabil gara din Cluj.

   Acum , citizen75, aberaţiile repetate pe post de propagandă anti-diasporă merită un răspuns pe măsură.

   1. Nu le ai deloc cu logica. Şi mai puţin, cu bunul simţ.

   Să afirmi şi să jigneşti constant,repetat, parte a concetăţenilor tăi, ultima fiind cireaşa de pe tort- că Diaspora ar fi o turmă- şi după aceia să decizi eroic, în aceiaşi propoziţie că rudele tale din diasporă, nu sunt parte din turmă…
   Scuze dar e prea de tot, e din puţul gândirii.
   *restul sunt proşti, ai mei deştepţi*

   2. Nu le ai deloc cu economia şi statistica elementară .

   În loc să faci aritmetică fantezistă, privind contribuţiile Diasporei , aveai la dispoziţie o mulţime de surse , articole serioase, privind contribuţia românilor din străinătate la buget.

   Apoi în rândurile tale, ignori că mare parte a celor 4 mil plus de contribuabili în România, peste 1 mil sunt bugetari, printre ratio-urile cele mai mari din Europa, sistem clădit pe PCR.

   Are Diaspora vreo implicare…Niciuna.

   PCR. De la Pile Cunoştinţe Relaţii.

   Unii s-au angajat cu vaca, alţii cu plicul, la alţii numai numele a contat(vezi vicepreşedintele BCR Bogdan Olteanu, mare (in)capacitate în finanţe).

   De ce la stat?

   Simplu. E un sistem care asigură o carieră şi un salariu pe viaţă.
   Desigur şi frustrările monetare aferente, Statele care nu au ce impozita…nu prea au nici salarii pentru funcţionari, la un moment vând resursele ieftin.
   Dar ca orice oameni raţionali, previzibilitatea şi siguranţa locului de muncă, prevalează.

   Din contră, Diaspora este alcătuită din oameni aduşi de propria ţară la disperare şi a celor care au anticipat direcţia şi au ales diferit să-şi îmbunătăţească viaţa.
   Fără glumă, sunt cei mai buni economişti ai ţării. Mai buni decât fandositul şi hoţul acela de vice-guvernator la costum. E uşor să faci afaceri în România când ai numele Isărescu(hmm, deşi aici aş putea să greşesc), pentru că uşile se deschid automat, sari coada(vezi Tăriceanu).

   Aici iar, citizen75 ai scos o tâmpenie,… al doilea om din Stat….timpul lui e egal cu al tău..dacă nu realizezi asta. eşti pierdut. Uf, să nu uit că avea maşină cu şofer, ultima idioţenie propagată şi replicată de la comunişti încoace ca să nu-i vadă lumea beţi la volan după chefurile monstruoase.. de planificare şi organizare. Tipic rusesc.

   Revenind la Diasporă.

   Să pleci doar cu două bagaje în miezul nopţii pe o rută neagră, înghesuit, unii plângând alţii blestemând , lăsând cu inima grea în spate, părinţii fraţi surori, oamenii dealurile, munţii cu care ai crescut, nu cred că ar fi prima opţiune a unui om în viaţa asta

   Dar să-ţi laşi copiii în urmă… ştiind că nimeni nu poate avea grijă mai multă decât ei…decât tu însăţi…dar alegi ca în loc să muriţi de foame cu toţii, măcar să aveţi de mâncat ceva cu toţii, o factură de plătit la internet şi televiziune ca şi vecinii(că deh normele sociale, asta e o altă poveste)..

   Asta e o alegere existenţială în viaţă, amice şi oricât de reuşiţi şi deştepţi , educaţi de părinţi am fi unii, nu avem dreptul de a judeca viaţa grea a unora din concetăţeni.

   Unii s-au născut mai puţini norocoşi, vorba cântecului, când s-o împărţit norocul.., nu e cazul să-i judecăm noi. Mai bine, e obligaţia noastră să-i ajutăm. Iar asta include obligaţia Statului să creeze condiţii egale de acces la valorificarea maximă a potenţialului fiecăruia, civilizat.

   Şi tot despre Stat. Nu afirm că toţi funcţionarii sunt în aceiaşi oală, dar productivitatea muncii în cazul unora e sub orice critică. Mulţi au ca menire să solicite o ştampilă de la cetăţean şi să-l plimbe pe acesta printre birourile diferitelor instituţii., prescurtând drumul desigur dacă o şpagă mică o atenţie se ivesc. Mulţi ajung roboţi, funcţionând după tiparele prestabilite.

   O mică întrebare.

   Din ce categorie faci parte?
   Privat sau public?
   Profesor.. a cărui elevi statistic, nu trec bacalaureatul…

   Nu că privaţii ar fi mai buni .
   Unii sunt mai zgârciţi şi dornici cu tot preţul de înavuţire ca şi Avarul lui Moliere.
   Nu ştiu să se oprească rezonabil, din nebunia lor, goana după arginţi. 1 milion în plus după ce ai 100 nu face o diferenţă majoră. Dar să oferi 1 milion, în mâncare, celor care nu au ce mânca, acolo faci o diferenţă.

   Şi tot în seria de reflecţii, să afirmi că România e funcţională şi competitivă, când după 20 de ani de la schimbarea unui regim politic , o chestie foarte simplă în unele ţări, cadastrul funciar nu a fost realizat, asta în pofida banilor injectaţi de U.E şi guvern…e o altă minciună.

   Buni, profesionişti da nu ştim câte ouă sunt în coş…

   Nimic nu e clar delimitat, parcă terenurile agricole ar fi pe nisipuri mişcătoare, iar sateliţii de la Google ocolesc ţara. Asta cu toţi specialiştii jurişti în ştampilat hârtii şi academiile de securitate şi topografi..referinţele sunt tot hărţile austro-ungare.
   Curat-Murdar.

   Apoi, citizen75 poate că nu ai remarcat că cei rămaşi, muriţi cu zile.

   Printre cauze.

   Accidente zilnice.

   Probleme de infrastructură rezultate din proiectarea aiurea a drumurilor şi abordarea problemei securităţii rutiere, absenţa autorutelor şi probleme de comportament rutier rezultate în primul rând din absenţa educaţiei.
   Un bun procent ar fi evitabil. Costurile tale ar scădea enorm.

   Apoi, sănătatea.
   Aveţi o populaţie care din pricina politicilor dezastruoase (Colectiv şi Hexipharma au fost vârful aisbergului) e cam imunizată la antibiotice (ştii aia în România orice cetăţean că e nevoie sau nu e nevoie, bagă încurajaţi şi de doctori sau tanti lde la etajul 1, antibiotice cu cutia. Preventiv, pentru că ştie că la spital are şansa să intre cu o boală şi să iasă cu două, din cauza mizeriei, investiţiilor subcronice şi lipsei de profesionalism în unele cazuri. Vorbesc în general, excepţii pozitive care confirmă regula există.

   De ce crezi că(pariez preamăritul tău idol) Victor Ponta s-a dus la operaţie în Turcia…
   Ăsta minţea cum respire, mincinos patologic (asta e o specie care a evoluat fenomenal în politica din România) Şi pentru care Diaspora puţea metaforic ca şi brânza Roquefort-cică cumpăraţi de străini- (da uite acum pute oraşul a gunoaie şi nu din cauza Diasporei…)

   În sfârşit a primit ceea ce merita(retragerea unui titlu fraudulos înşusit) tot în urma presiunii tot a Diasporei. Ohh şi cât s-a bătut dânsul, a schimbat oameni în comisii să iasă ce trebuie.. Sau foştii preşedinţi …operaţi la Viena etc.

   Pentru pur şi simplu când e vorba de sănătatea personală, că eşti la opincă sau vlădincă, e o chestie prea serioasă să te joci cu riscurile.

   Revenind la (in) competenţele care te trădează în cazul tău.

   La nivel de statistică, cunoştinţe zero de matematică elementară.

   Să afirmi că Diaspora l-a ales pe Johannis, e o minciună grosolană. O manipulare extremă. Ba, să ştii că partea de diasporă educată a fost pusă să aleagă din nou în clasica variantă democratică din România, răul cel mai puţin, în lipsa unor candidaţi valoroşi.

   Deci, Diaspora nu a votat în locul românilor din ţară. Diaspora la nivel de procentaj e redusă la nivel electoral şi ca înfluenţă politică (dle citeşte organizarea Parlamentului, că eşti în România).

   Însă Diaspora a dat trendul, e adevărat şi a influenţat oamenii. Desigur că anterior, s-au ocupat tot amicii tăi politici şi ideologici să facă viaţa grea oamenilor şi să le ofere un tratament discriminatoriu, adică tot ce se putea să-i împiedice să voteze. Corlăţeanu , Meleşcanu & company. Secţii cu nr de persoane insuficiente, situate la mama dracului.

   Nimeni nu e prost, amice.

   Acum la nivel local, aşteaptă o anchetă DNA la Vitalia.

   Eu personal de la început am sesizat că mafia gunoaielor a acaparat procesul (prea suspecte licitaţiile publice cu câştigători de Bucureşti şi care n-au nici în clin şi nici în mânecă cu activitatea de salubrizare în CV). Şi acum politicienii locali care se gudură şi ling mâna, unui om generos şi se dau pe dracu în patru.. ca pierderile să fie încasate tot de contribuabili..ştii când toţi bagă polonicu la oala mare, nimeni nu ştie câtă supă a luat fiecare…

   Şi ştii de ce. Îi are la mână probabil. Un mic carneţel, fişier cu sumele contribuite la fiecare.

   Starurile locale politice, gen Radu Moldovan sunt un gen de Godfather pentru Cosa-Nostra Politică Locală. Aia transpartinică.

   Pe bune ar fi excelent ca şi subiect de studiu antropologic, e fascinant să-i vezi cum se îmbracă, cum se comportă, feţe sobre, cu mâinile împreunate în semn de rugăciune, privind pios în jos. Sau lovind mingea voios cu costum la patru ace, sau pe barcă în costum printre sinistraţi mimând empatia faţa de soarta lor. Sau împărţind *bucatele* .E o simbolistică rituală prin care regulile ierarhiei transced. Fraţi de sânge şi suferinţă în comisioane .
   Fakes.

   Nu diferă mult faţă de alte generaţii politice anterioare, comuniste şi post-decembriste, puşi pe furt, de la ei şi-au făcut ucenicia, doar actualemente contextul a fost mai favorabil, banii investiţi de europeeni cu criterii mai clare, i-a obligat să se reprofileze în căpuşirea acelor fonduri mai rafinat, în sensul furăm mai puţin şi îi liniştim pe oameni cu *realizări fotografiate prin media* chiar dacă facturile sunt mai piperate de câteva ori decât preţul real.

   Mă opresc acum , timpul nu-mi permite să continui rezumând
   Nu eşti vreun Făt-Frumos nobil ce salvează pe Ileana Consânzeana.
   Mai degrabă , zmeul ce o ţine închisă…şi consideră că e numai a lui.

  • @modusoperandi
   Mult ai scris, putin ai gandit!
   Degeaba ai ras la postarea userului Ana, ca ai ras ca Iohanis. Se vede ca locuieste in Italia, unor cuvinte nu le mai gaseste cosrespondentul in romana. Tot respectul pentru persoane Ana, care, chiar daca sufera cand citeste articolul, are puterea de a recunoaste ca este totul adevarat. Stiu ca ti-ar fi placut sa ne ia si ea la injuraturi.

   1. Ba le am suficient cu logica, chiar lucrez intr-un domeniu in care logica joaca un rol important si fac si performanta, culmea. 😉 Da, am zis ca am rude in strainatate, dar nu in diaspora. Diaspora a devenit ceva peiorativ, mai este putin si ca sa jignesti pe cineva, va fi suficient sa-i zici ca e din diaspora.

   2. M-ai spart cu economia si statistica elementara! Hai sa te vedem pe tine cu niste calcule!
   Nu te contrazic ca sunt prea multi bugetari raportat la numarul de salariati. Dar, indiferent de numarul de salariati, tot atatia medici si cadre sanitare sunt necesare, tot atatia profesori, tot atatia politisti, tot atatia judecatori, tot atatia procurori, tot atatia grefieri, tot atatia militari, tot atatia primari, tot atatia … Noi stam prost la procentul de bugetari raportat la numarul total de salariati. Stii cat e numarul total de functionari publici? aproximativ 160.000. Da, probabil ca s-ar mai putea reduce numarul, dar nu sunt exagerat de mult. Mai degraba ar fi necesara o restructurare si o reorganizare. In unele locuri sunt prea multi si se plictisesc, in altele sunt prea putini si nu fac fata. Oricum nu am deloc emotii, doar sunt la putere Iohanis si Ciolos, sunt sigur ca ei pun lucrurile la punct :)).
   Bogdan Olteanu nu a fost vicepresedinte BCR, BCR-ul este o banca privata.
   Bine zici ca diaspora este formata din oameni care au ajuns in tara la disperare, datorita faptului ca nu au studii si sunt persoane foarte slab pregatite. Normal ca in strainatate e raiul pentru ei, deoarece, din fericire pentru ei, e nevoie de cineva sa faca muncile de jos. Ceilalti, cei care au ales sa isi imbunatateasca viata si/sau sa avanseze in cariera, aceia sunt doar romani stabiliti temporar sau definitiv in strainatate, nu se considera ca facand parte din turma diasporeza. Chiar ii jignesti considerand ca ei sunt in diaspora.
   Stampila pe care o solicita, o solicita pentru ca asta e procedura impusa de legislatie. Trebuie modificata legislatia si sunt sigur ca functionarul respectiv nu-ti va mai cere stampila. Problema nu cred ca e ca nu vor sa munceasca, legislatia si managementul sunt deficitare. Sunt si ei ca orice alti oameni, ca orice alti angajati. Fac ce li se cere sa faca, nu cred ca le zice conducerea sa faca ceva si ei nu vor.

   Eu fac parte din categoria privat. Nu as vedea nicio problema daca as face parte din categoria public, doar ca nu mi-ar conveni datorita salariilor foarte mici si datorita faptului ca ar fi o plafonare.

   Accidente zilnice sunt in orice tara. La noi mortalitatea din accidente este mai mare, si asta datorita faptului ca avem masini mai vechi de 10-15-20 de ani si nu le intretinem corespunzator, deci siguranta este minima. Cate stele au masinile de la noi? Uita-te spre exemplu cate firme sunt care vand anvelope aruncate de altii. Pai ce siguranta sa ai cu niste anvelope pe care altii le-au aruncat, iar noi le cumparam si le folosim mai multi ani decat le-au folosit cei care le-au aruncat, pana ies sarmele din ele. De asemenea, foarte multa lume pune numai piese second, din demembrari, chiar si la directie, frane sau alte elemente de siguranta. Atat isi permite populatia. Cu cat tara e mai bogata, cu atat sunt si masinile mai sigure.
   In august creste numarul de accidente datorita faptului ca diasporezii vin mii de km si sunt obositi, nu se opresc nicaieri sa doarma.
   Preamaritul meu idol s-a operat in Turcia, iar preafericitul tau idol s-a operat in Austria.
   Lozinca asta cu mintitul patologic o stiu, da-mi cateva exemple de minciuni patologice si te cred. Eu pot sa iti dau cate exemple vrei, atat de la fostii tai idoli, cat si de la cei actuali.
   Tare v-ati oripilat pentru doctoratul ala, dar nu inteleg cum de numai voi, astia, cu scoala profesionala v-ati basicat asa de tare.

   Deci nu diaspora l-a ales pe Iohanis, dar diaspora a dat trendul si a influentat (decisiv). Ai grija ca uiti ce ai scris un pic mai sus. Nu exista diaspora educata, ti-am zis sa nu mai folosesti aberatii de genul asta. Stiu ca romanii educati, care lucreaza in strainatate, au votat dupa cum au considerat ei, unii cu Ponta, altii cu Iohanis, iar altii nu au mers la vot. Deci sa pui un mut retardat, care si-a luat case cu acte false, asta e raul cel mai mic? :)))
   Daca Radu Moldovan e asa de corupt cum zici, de ce nu are niciun dosar, mai ales ca DNA e cu ochii in specialpe PSD?

   Daca facturile sunt mai piperate de cateva ori, pai nu crezi ca ar fi deja cercetat?

   Destul de mult avant proletar vad la tine. Chiar prost nu esti, oricum esti mai inteligent decat Ciolos.

   Vad la tine ceva retro (’50), amestecat cu niste jumatati de adevaruri din zilele noastre si foarte mult avant proletar, tot retro (’50+).

  • @modusoperandi
   Inca ceva:
   Dupa ce ni l-ati bagat pe gat fortat pe BĂSescu, in al doilea mandat si doar constitutia ne-a putut scapa de el, si faptul ca pe urma ni l-ati bagat fortat pe iohANUS, ma face sa cred ca asta e deja defect profesional, mai ales ca stim care e ocupatia de baza in diaspora. :))

  • Stimabile „citizen” consecvent și perseverent în filozofia de lemn „made by Pesede” , de Băsescu nu ați scăpat (încă) și am impresia că nu veți scăpa nici când va fi statuie. Cam tremură carnea pe voi de spaima că poate ajunge premier sau cine știe ce altceva și o să ducă România pe culmi nebănuite ( mai ales de către voi, pesedistii ) ale civilizației și progresului.

  • Nu-l luati la voi? Sa il faceti un fel de bulibasa peste diaspora sau regele diasporezilor, daca tot il iubiti asa de mult. Daca nici acum nu v-ati lecuit, dupa ce s-a vazut nivelul jafului din acea perioada, plus grava incompetenta, atunci e grav de tot. Noroc cu constitutia, ca nu i-a dat dreptul sa mai candideze, altfel l-ati fi votat pana inchidea ochii.

 • Eu am fost in iulie in concediu

  M-am golanit!

  M-am golanit şi n-aş fi vrut
  În trafic sunt un belzebut
  În scârţâit de roţi pornesc
  Chiar când la telefon vorbesc
  Dau flash-uri repetat, caxoane
  La pietoni numai frisoane
  Prioritate am doar eu!!!
  M-am transformat în derbedeu
  Instant, să supravieţuiesc
  De astăzi aţi scăpat, va părăsesc
  Plec înapoi în locul unde-n Europa
  Instituţiile îşi face treaba, nu doar popa!

 • citizen75,
  You just don’t get it 🙂

  Iar repeţi platitudini de genul -lucrez într-un domeniu unde logica- dar eşuezi la un test elementar.

  Gen categoria a) în coşul N sunt mere, b) n -sunt merele mele din coşul X , c) pentru că nu-îţi plac merele , şi sunt gică contra am decis să le numesc pere. Diaspora reprezintă, românii plecaţi în afara graniţelor, chiar şi după definiţia slăbită probabil tot tradusă din alte dicţionare.

  Vezi, după atâta ascultat de televiziune în România ai devenit brain-washed.

  Amice, ştii ăştia din Diaspora, au scăpat de complexul Tătucului Providenţial care scapă Ţara. Băsescu , Iliescu, Constantinescu, Iohannis sau cum o să-i cheme.
  Pur şi simplu, sunt alte priorităţi cotidiene, decât certurile la televizor, şi prea deştepţi să nu remarce că aproape toţi care fac politică, fură-n România.
  ŞI ca să nu rămână nici un semn de îndoială, partidele mari au furat cel mai mult.
  Indiferent cum s-au numit şi rebotezat.

  Vezi tu nume noi locale….amice.

  Apoi revenind la Diasporă, te-ai informat de procentajul Diasporei care a votat ???

  Au votat 378.811
  Ştii câţi sunt în Diasporă…
  Majoritatea, nici la vot nu mai merg …

  Vă lasă gestiunea politicii interne, pardon să trăiţi cu gunoaiele voastre.. uite ce citesc de dimineaţă cu titluri mari.

  ‘Se dau amenzi ca la Paris sau Londra, dar Bucureştiul rămâne îngropat în gunoaie’

  :)))

  Mă, cetăţene turmentat, cum se face, cu toată logica şi deşteptăciunea concentrate pe metru pătrat de creier, o grămadă de sistem informatice,pe care s-au dat bani grei, Made SIVECO şi alţi clasici în România, nu au fost ş i nu sunt funcţionale…

  Cum se face că cădeau avioanele ca şi muştele.
  De exemplu, după decizii greşite făcute piloţi-celebrităţi, Iovan, achitaţi aiurea tot de nişte prieteni din sistem (ca să-ţi traduc, că nu o să înţelegi probabil, să tragi pe cineva cu spatele când vrea să fugă şi care nu te-a atins nu se cheamă legitimă apărare ci vânătoare de oameni pe orice continent de pe glob). În plus de achitare, că arătat zero discernământ mai îi dai şi un avion între mâini.. Avion pe care îl cauţi cu pădurarii, după ce supersistemele de monitorizare dau chix.

  Apoi în legătură cu comentariile privind accidentele şi cu explicaţia ta privind parcul de maşini vechi eşti total pe lângă subiect. RAR -ul , aia care se ocupă cu siguranţa maşinilor o fi o organizaţie subversivă infiltrată de românii din Diasporă??? Auzi la el, parcul vechi de maşini. Nene că ştii statistică , uite fă un eşantionaj aleatoriu de 35 de accidente documentate de pe timponline, că sunt documentate şi vezi care sunt cauzele lor….amice…înainte de să scoţi sistematic porumbei din gură.

  Cauzele sunt multiple viteza excesivă, băut la volan, nerespectarea regulilor din trafic…depăşirile aiurea unor oameni presaţi că na..revin la ce am spus, infrastructura e oribilă, drumurile sunt cu o singură bandă într-un sens …

  Şi uite, îţi doresc ca să câştigi la fel de mult ca orice cetăţean român din Diasporă, să nu-ţi ruineze bugetul ieşirea la o bere şi felie de pizza de la Codrişor…sau tata sau mama să-ţi sponsorizeze vacanţa-n Turcia…din şpăgile de la prădătorii ăia care invadează Bistriţa de trei ori pe an..

  Şi aşa în treacăt , despre Cioloş şi guvernul lui.

  E cel mai decent premier post-decembrist.

  Cap sec, omul ăsta a muncit greu şi nu a frecat menta. Nici nu are aere din stratosferă şi nici furat la greu ca tradiţonalii premieri furnizaţi de partidele tradiţionale.

  Hai că te las să trăieşti bine, cu halucinaţiile tale, îmi răcesc gura de pomană cu exemplare de genul tău.

 • citizen75,
  Le cam scoţi din puţul gândirii.

  Acum spune tu cum defineşti Diaspora, după semantica DEX, Mirriam Webster, Cambridge, Oxford sau spune că reinventezi termenul să iasă bine la imagine, rudele tale din străinătate, speciale din străinătate..;))

  A, măgulitoare remarca la adresa PM-ului actual.

  Adevărul , Dl Ciolos pare unul dintre cei mai buni , dacă nu cel mai bun Prim-Ministru postdecembrist. Judecând la perioada scurtă în care are mandatul a iniţiat reforme de profunzime. Şi nu are agendă de îmbogăţire personală (aici cei de la PSD sunt maeştrii).

  Din păcate Social-Democraţia în România e reprezentată de nişte snobi care au devenit milionari peste noapte, desigur tot din amărâtele de salarii de bugetari . Ba mătuşa Tamara, ba socrul Sârbu popă… ba..ia spune cine e unchiu tata etc al tău???

  Auzi, nu ştiu dacă ştii citi printre rânduri, dar cam aproape toată clasa politică e la calibrul ăsta, hoţi cu funcţii de partid sau vorbitori de vorbe goale, discursuri sub formă de predici.

  Apoi ce nu ai înţeles matale, deşi mulţi îţi repetă ca să înveţi ceva, votul Diasporei, în jur de 380 000 votanţi (ceea ce teoretic reprezintă foarte puţin din milioanele din Diasporă) ar fi fost foarte mic dpdv statistic să facă o diferenţă reală. România a votat cu Iohannis mai puţin fiefurile PSD unde votează morţii şi săracii cumpăraţi pe o butelie de ulei, de câtre snobii de mai sus, care deţin prin conturi milioane de euro, ba la nevaste, ba la copii.

  În plus, n-ai înţeles că votul Diasporei, în favoarea dlui Iohannis n-a fost neapărat un vot pozitiv- că respectivii ar fi crezut în personalitatea şi soluţiile preşedintelui actual ci mai degrabă un vot negativ la adresa lui Victor Ponta şi găştii din PSD. În multe cazuri în politica prezidenţialilor după 1989 , voturile au fost după logica răului celui mai mic. Iliescu vs Vadim, Constatinescu vs Iliescu, Băsescu vs Geoană…

  E un vot de frică, nu unul conştient pe un candidat să spunem.

  Televiziunile v-au spălat brain-washed creierele, acum vedeţi binomuri bun-rău Escu vs Escu peste tot. Radicalizaţi, încapabili să nuanţaţi într-o lume gri.

  Acum referitor la Radu Moldovan.

  Foarte calm şi serios, pot să pariez şi îţi spun e doar o chestiune de timp…. probabil că va apărea un denunţător…

  În oraşelele astea mici şi pierdute din ţară, baronii au rezistat prin controlul riguros al instituţiilor prin numiri politice.

  Da vremurile acelea încep să apună.
  Eu chiar aştept deznodământul în cazul Vitalia.

  Foarte curios. Cu nu ştiu atâtea comitete de urgenţe de şi prinţipuri de ameninţări riscuri biologice(reale de altfel)…cine scoate banii şi de unde, iar apoi cine efectuează lucrările şi cine le va asuma….

  Că sigur nu Diaspora e responsabilă de gunoaiele de casa scării sau de calitatea extrem de proastă a lucrărilor bazinului de decantare de la Tărpiu.

 • Uite cine a semnat, faimosul contract…:)) de colectare a deşeurilor de către Vitalia.
  Stai aşa.
  Nu e contract.
  E ordin…(Nu se discută).

  http://www.adideseuribn.ro/files/ordin_incepere.pdf

  Transparenţă la atribuire..

  http://www.gandul.info/stiri/o-firma-controlata-de-octavian-morariu-va-administra-depozitul-ecologic-de-deseuri-din-bistrita-cu-ce-oferta-a-castigat-licitatia-10428661

  Citez din articol.

  ”Şeful CJ Bistriţa-Năsăud a declarat că firma controlată de Octavian Morariu a încheiat un contract care are o valabilitate de două decenii, dar nu a făcut publică suma pentru care a fost atribuit.”

  Au, şi a fost bătaie..se pare pe bani U.E
  Vorbim de lorzii gunoaielor.

  Majoritatea ,cu legături prin politica PSD, PC…PNL şi PC.

  Scrie negru pe alb că Octavian Moraru era omul lui Mircea Cosma şi Sebastian Ghiţă prin Prahova.

  http://www.puterea.ro/dezvaluiri/afaceri-urat-mirositoare-lorzii-penali-ai-gunoaielor-119910.html

 • Chit ca nu rezonez in totalitate cu generalizarile din articol, nu pot sa nu admit ca totusi in mare parte spusele doamnei sunt adevarate. Da, dragi diasporeni, nu toti sunteti medici, savanti sau Brancusi. Da, multi va refulati aici frustrarile acumulate pe dincolo, si ce e mai trist e faptul ca nici macar mult laudata civilizatie occidentala n-a reusit sa va civilizeze. Imaginea noastra ca natie in mare parte e reflexia voastra, pentru ca nici englezii, nici francezii, nici italienii sau oricare altii n-au venit sa constate la Cluj, Mizil sau Barbulesti cat de naspa sunt romanii, totul e oglinda comportamentului vostru pe dincolo. Si o sa va exempific, sa nu existe dubii:
  8 iunie 2016, Consulatul Romaniei din Munchen. Eu in vizita la rubedeniile vandute pe vremea lui Ceausescu, dus cu ei la consulat ca sa-si obtina nepoata-mea (nascuta in Germania) cetatenia romana. Plin de vajnici romanici cu civilizatia in vene si comportament de manelisti iesiti la gratar pe Transfagarasan sau la Baneasa. Lipseau fumaraia, micii si berea la PET.
  6 septembrie 2016. Bergamo, in statia de autobuz, asteptand troscoleta de Brescia si vorbind cu mandra de-ale noastre. Bineinteles, o tanti romanca bagandu-se in seama, dand ochii peste cap, aere de diva si injurand Romania pentru faptul ca intarziase ea la aeroport la Sibiu si biroul Wizz-ului nu-i mai luase bagajul de cala. Apoi ne intreaba unde lucram. Ii raspund ca in Romania, ca „la Italea” suntem doar turisti. Furie instantanee si ton precipitat pe care ne explica faptul ca Italia in general si Brescia in special sunt niste imputiciuni pline de maimute de negri, in care n-ai ce sa vezi, si cat e de frumos la ea la Campina in Romania aia pe care tocmai o injurase cu 30 de secunde mai devreme.
  7 septembrie 2016. Verona, parcul de deasupra vechilor ziduri, doi indivizi neingrijiti urla dupa noi „fratielo, fratielo”. Nu raspundem, banuind ce hram poarta. Dupa care avem confirmarea, auzind in spate „baga-mi-as p***a in ma-ta de broscar”. Ce mai, Brancusi curat!
  8 septembrie 2016, Venetia. O doamna savanta ca alea de le vezi cersind la metrou vine spre noi cersind in italiana de data asta. N-o bagam in seama, insa ma mananca sa ii spun in romana mandra-mii ca si acolo am dat de astia. Imi rage din spate intr-o impecabila limba romana de academie cu haccent despre cum sa ne ia pe noi din tara dracu’ si despre cat de saraci suntem noi. Vazandu-i ifosele de diaspora, mi-a sarit mustarul si am vrut sa o arunc in Canal Grande, insa bafta ei si probabil si a mea au fost cativa flacai de la carabinieri care veneau lansat spre ea inca de mai devreme.
  11 septembrie 2016. Sirmione, in port, asteptand vaporul de Desenzzano. Lume multa, turisti de toate natiile. O familie iese in evidenta. Copilul de 5-6 ani rage infernal ca nu e lasat sa vada ratele din apa, maica-sa sparge seminte semipasiv, ca un adevarat laureat de premiu Nobel, in timp ce ta-su, mai sangvin (probabil era doar la master si doctoratul parea inca departe), se manifesta. Intre doua „Mario, vieni qua”, se aud cativa dumnezei, cateva pleoscuri de la palme, apoi niste reprosuri zbierate in italiana catre mancatoarea de seminte din care inteleg cum ca plodul e isteric ca si maica-sa, apoi iar dumnezei, un tras de urechi si urletele lu’ ala mic. Dupa care, magistral, il ia ta-su in brate si ii explica educativ intr-o italiana racnita sa auda toata lumea pana in coada lacului cati bani a cheltuit el din aia multi pe care ii are ca sa-l dea la nu stiu ce gradinita pe barosaneala unde micutul sa fie format intr-ale geniului si nu intr-ale istericalelor. Normal, limbajul non-verbal de paun, tot pe barosaneala, sa bage toti parlitii din port cum sta treaba cu valoarea.
  Ie-te d-aia, stimati diasporeni, sunt si eu, ca cetatean roman, tratat cu curul cand ma duc ca turist p-acolo. Bine, poate o merit, pentru ca nu ma ridic la valoarea voastra, vorba distinsei doamne din Piata San Marco. Regretul meu e doar unul, si anume ca faptul ca ati trait in mijlocul civilizatiei nu si-a pus amprenta asupra voastra incat sa ne puteti civiliza si pe noi, prapaditii, cand ne faceti deosebita cinste de a reveni printre noi din sferele voastre inalte. Banzai!

 • De ce nu fac astia nimic sa nu mai plece nimeni?Romania tara in care ai peste 45 de ani nu te mai angajaza nimeni,decat pandar pe un salariu de nimic,infrastuctura,sanatatea si multe domenii sunt la pamant.Politicieni care in loc sa faca ceva pentru tara se cearta intre ei.

 • Stimata doamna „jurnalist”. Din pacate pentru matale (care dupa cum bag de seama nu ai prea iesit prin tari straine, poate ca sa nu dai de noi si pe acolo), tin sa te anunt respectuos ca marea majoritate a celor care au parasit tara stiu sa scrie si sa citeasca limba romana corect, chiar si cu gramatica stau bine. Poate ca mediul din care provii mataluta o fi unul mai saracut-asa, nu ca ar fi ceva rusinos asta, dar cred ca e mai saracut si cu duhul si ai fi tu prima din generatie care s-a spetit sa faca o facultate. Daca tot te deranjeaza ca tinem economia Romaniei (hai sa nu exageram…) in spate, eu as propune sa vi si mataluta pe acilea, poate te mai destepti si matale si, mai sti, te si obisnuiesti SA FI A NIMANUI, sa vezi ca nu existi pentru nimeni ca cetatean decat la alegeri, sa vezi si mataluta parinti cu copii de cateva zile stand la coada la pasapoarte intr-un spatiu de 50 mp, cu orele si nimeni nu ii baga in seama, dimpotriva, domnita de la ghiseu se mai si uita urat ca bebelu plange, sau face caca in scutec si trebuie schimbat. Invaziei de august, daca ai avea decenta si bun simt, i-ai face fata plecand intr-un concediu. DACA ti-l permiti. Ca de, nu toti isi permit sa faca un concediu bine-meritat dupa un an de munca… Cu stima, eu, o proasta care merge prin tari exotice in august, si vine in tara in extrasezon…

  • voi votarati cu Joha………stati la cozo la pasapoarte acuma….o faci pe dna Cristiana in fel si chip…..dar citeste sa vezi ce bine le zice lu’ matale…..

 • Nu pot sa cred ca o jurnalista este capabila sa scrie asa ceva despre romanii plecati din tara.Poate ca jurnalista nu a gasit alt subiect si atunci a decis sa scrie despre romanii plecati in alte tari.Mai bine ar fi scrie despre guvernantii care nu fac nimic pt poporul roman ,despre politicienii cu doctorate plagiate ,despre coruptia care nu se sfirseste in Romania ,doctorii care nu te trateaza daca nu le dai sacul cu bani , pensionari care nu au pe nimeni sa-i ajute financiar si au o pensie de mizerie in comparatie cu preturile care cresc mereu. Vamesii care sau imbogatit pe spatele celor care vin in vizita. Vreti sa continui d-na jurnalista ?Asta ar trebuii sa va intereseze .Poate vi-ar prinde bine sa mergeti in vizita in oricare alta tara sa vedeti modul in care este tratat omul de rind , respectul care ti se ofera chiar daca nu ai o functie importanta.Sa vedeti d-na jurnalista ca poti rezolva o problema fara sa fi purtat pe drumuri de 100 de ori.Sincer este rusinos felul in care vorbiti de romanii plecati din tara .

 • Asa cum matale nu generalizezi, nici eu nu as putea spune ca toti jurqnilistii sunt de rahat, scriu doar ce se vinde si nu apleaca urechea la adevar. Dar stai, nu toti sunteti la fel. Eu cred totusi ca ce ai scris matale aici este strict vorba despre persoanele care merg la ghici pe unde se duc, sau la ilegalitati mai mari sau mai mici.

  Mi-as dori sa facem schimb o zi. Eu sa fur asa cum o faceti voi, tot ce prind prin tara mea iar tu sa iti rupi capul in tari straine, cinstit.

  Jurnalistilor…

 • Imi plac regulile pe care trebuie sa le respectam daca vrem sa postam. Din pacate articolul asta de 2 bani nu le cam respecta.

 • Wow…esti definitia prostie doamna! Esti la alt nivel fata de jurnalistii de meserie! Tu vacante doar la ma-ta in Romania sa faci, ca afara dai de diasporeni si stiu ca sunt oameni ce se imbolnaveac grav de la lucruri dezgustatoare. Sa nu cumva sa patesti acelasi lucru si sa te strici la stomac in vacanta! Bubuie prostia la curul tau doamna si iti place sa vada si lumea cu acess la internet asta! Numai bine

 • Stimată „doamnă”… Mă întreb și io ca prostu’n târg : cât de demn de milă sa poată fi cineva, încât sa jignească fara discriminare si fara nici cel mai elementar bun simț atâția oameni la un loc? Cunoști tu pe cineva ? A mai fost un marțafoi cu aere de vedetă tv, si încă si încă… Tu, „doamnă”, in ce categorie de inexistenti inutili si care fac umbră pamantului degeaba te înscrii ?
  N-am să-ți rapesc prea mult din timpul tău liber dintre un oral si altul (că la scris nu stai prea bine !) si-am sa-ti transmit un mesaj de la unul care nu vrea sa stea in Romania sa se loveasca de gramezi de raha… Pardon! de ‘ntelectuali ca tine : HAI SICt…!
  P.S. Mi se rupe ca nu o sa publicati !

 • In primul rând au dreptate, majoritatea problemelor semnalate anii trecuți sunt prezente si acum pentru ca pe nimeni nu interesează ca serviciile din sistemul public sa fie mai bune. Chiar daca modul in care o fac este pe măsura educației pe care o au, ceea ce spun de obicei au dreptate. Culmea îmbunătățirea serviciilor reclamate ar fi utile chiar si pentru noi cei care am rămas, ironic nu? Așa cum si dvs. criticați sistemul ori de cate ori merita, așa au si ei dreptul sa o facă. Care sunt marile realizări ale modului nostru „autohton” de vot? O pârtie fără zăpadă? Niște bugete imense pentru petreceri si pentru ridicarea in slavi a „prea alesului”? De câtă vreme se vorbește de „ghișeul unic” sunt cred ca mai bine de 10 ani si mai pot continua cu nerealizări de campanie politica la nesfârșit.
  Daca apăreți dvs. la ghișeu sunt sigur ca comportamentul se schimba pentru ca le este frica… Pe noi ceilalți se „”” pentru ca pentru cei din administrația locala suntem cetățeni de rangul… n.
  Da aveți dreptate sunt o grămadă de cocalari, care erau la fel de prosti si când au plecat, acum au mai mult tupeu pentru au si doi lei in buzunar. Dar majoritatea celor care vin de afara sunt cu mult bun simt, doar ca aia cu bunt simt nu se vad. Procentual cred ca cei vizibili (adică idioții) sunt mai puțin de 2% dintre cei plecați, iar daca nu credeți puteți ruga pe cineva sa facă o statistica reala, așa ca nu cred ca este OK sa generalizați.
  Este ca si cum ar spune cineva ca „toți jurnaliștii sunt niște „păpușe” fără scoală cu aere de mari deontologi. Au ori școală făcută la x-uri, ori la alte facultăți obscure, dar niciuna nu are facultatea de jurnalism făcută la București si absolvita „Summa Cum Laude”…” Nu putem generaliza nu-i așa?
  Știu ca articolele de genul asta ajuta la trafic dar jignirea colectiva nu este buna, iar majoritatea celor care au comportamentul ala idiotic sunt mai mult decât convins ca nu va citesc (pentru ca nu pot sau pentru ca nu înțeleg ceea ce citesc)

 • Stimata D-na aveti perfecta dreptate,nici ca se putea scrie mai bine,iar pentru cei din diaspora sa fie sanatosi ca la gargara nu-i intrece nimeni.

 • Mai femeie, ce te face sa crezi ca toti care suntem plecati in strainatate lucreaza pe la batrani sau ca nu stim sa mai scriem si sa vorbim in limba romana???? Poate multi sunt mai inteligenti decat tine. Adica nu ca poate, ci sigur. Ti-a facut careva ceva de esti atat de pornita pe cei care sunt plecati dincolo???? Vai de steaua ta!

 • RUSINE SA VA FIE ROMANI DIN TARA! Ati lasat Romania sa ajunga in starea ‘minunata’ in care sunteti linistiti 11luni pe an cand umblati doar voi pe cele cateva autostrazi carpite si scurte, cu troacele voastre Diesel si GPL, care frecventati spitale ce arata ca pe vremea razboiului, servite de medici neplatiti, munciti si cate unii fara nici un respect pentru pacient si pentru meseria pe care o fac(doar contra spaga). Cu ce va mandriti voi astia care nu aveti loc de diaspora? Ce ati facut voi din Romania? Ce faceti 11 luni pe an? Va duceti doar la niste joburi prost platite, sunteti neprofesionali, va rezolvati probleme personale in timpul jobului si va plangeti ca munciti din greu, desi va incepeti ziua cu o ora de cafea si mic dejun (la job) si faceti vreo 10 pauze de tigare..dar suneti epuizati pe la pranz…vreti sporuri de vacanta, de sfinti, de mama , de tata si abia asteptati sa mai faceti cate o punte intre cele 20 de zile libere pe care le votati fara probleme..doar ati rezolvat toate problemele in tara asta si meritati si odihna. Ma opresc aici ca as putea scrie multe despre sistemul vostru scolar corupt, camine studentesti mizerabile, profesori care nu vin la ore dar sunt platiti ca si cum au fost. De diaspora nu aveti voi loc in Romania vara? O parte din ei sunt cei ca voi care s-au …. pe tara asta si vin cu aerele lor mizerabile sa-si faca selfie langa BMW-ul din batatura. Totusi nu astia ne reprezinta ci cei peste 80% din diaspora care sunt mai civilizati ca voi astia ramasi in tara care v-ati obisnuit cu ‘Romanica’ si cantati mereu ‘asa-i la noi’ dar tot mai spargeti seminte si barfiti diaspora. Ridicati voi Romania si pe urma sa aveti pretentii de la diaspora- aveti 11 luni pe an la dispozitie sa ne uimiti. Mi-e sila de voi cei care ati adus Romania in starea ei de azi. RUSINE VOUA CARE ATI DORMIT AICI 27 DE ANI!!

 • Uniți si educați putem schimba ceva în țara asta şi nu ne pot călca în picioare.Unii au ales sa plece, normal, fuga e sanatoasă în loc sa stea şi să lupte cu sistemul si coruptia pe care mulți dintre emigranți o încurajează cu spăgi sa îsi faca loc mai in față la rand.Toți stiu ca e putred sistemul dar unul nu pune mana sa faca ceva.Doar cu muncă si educație putem schimba ceva.Fară spăgi şi alte şmecherii.Ce faceti voi cei care plecati pentru țara asta? Au fost gratis cele 8, 10, 12 clase, ati primit corn si lapte dar voi cum o ajutati? E ca la o fabrica unde se califica personalul si apoi pleaca undeva unde crede ca e mai „bine” dar asa nu putem schimba nimic şi ne învartim în cerc si ramanem cu 300 de km de autostrada si cu un sistem foarte bolnav.Eu sunt student si doresc sa raman în țară sa schimb ceva la terminarea facultății.Voi ați plecat, cei din urma voastră vor pleca si ei si vor cotiza în țările unde lucrează iar atunci cum sa nu fie plin de pensionari.As dori sa veniți si sa investiți aici, sa da-ți ceva inapoi țării care v-a educat, după puterea ei, avem potențial dar suntem lacomi şi invidioşi pe cei de langa noi.ÎMPREUNĂ putem vindeca sistemul.numai bine.

 • Eu consider că sistemul nostru de învatamant asa cum este el, bolnav, poate face om din tine dar cu MUNCĂ si te poți descurca si în țară.Dar de ce sa învăț cand pot umbla cu smecherii? Aşa gandesc o parte din cei plecați.Sunt romani plecați care au firme sau o calificare si sunt respectați dar sunt si romani care merg sa adune căpşunii şi sa fie sclavi pe plantație.Cei din urmă sunt cei descrişi în articol.Şi dincolo şi în țară tot aproape de salariul minim luați deci noroc ca aveți unde vă întoarce că dacă ar trebui sa cumpărați şi sa faceți o casă în occident erați la fel ca în țară, în aceeaşi situație.Folosiți acel obiect pentru a gandi ca de aceea v-a fost dat.Şi nu ma impresionați cu argumentele voastre ” va lăsati calcati in picioare sau chestii de genu”..voi sunteți laşi că ati plecat.Ați ales sa fugiti de PROBLEMA noastra a tuturor.Aceasta problema este sistemul nostru care ne conduce.Trebuie sa iti asumi lucruri.Noi stăm şi le asumăm.Am votat, îsi bat joc de noi, dar încercăm.Voi ati lasat PROBLEMA pe umerii noştrii si ați plecat.Nu v-ați asumat nimic.Apoi veniți cu aere occidentale şi da-ti ochii peste cap.Nu sunt frustat ca veniți cu BMW, Audi sau Mercedes, sunt frustat pentru ca ati aruncat bolovanul pe spatele nostru si ati plecat.Pai aşa cine sa schimbe sistemul? Omul de la țară e cumpărat cu o galeată si făină dar voi? Nu avem nevoie de indiferență, aroganță sau jigniri avem nevoie de oameni cinstiți si dornici de schimbare.Treaba e simplă dar omul îşi complică existența.

 • Uite că eu nu mă încadrez în șablonul execrabil al acestei clevetitoare.
  Plec în concediu când vreau eu, în august îmi aduc mama în Spania, port șlapi doar în casă și pe plajele Mediteranei sau Atlanticului, plătesc cu cardul și deși traiesc de 17 ani în Spania, tocmai ce mi-am cumpărat un Lodgi.
  Oare pe la facultățile plătite din banii publici sau ai părinților ,nu a învățat lelea asta că nu e frumos să generalizezi, doar pentru că ești frustrat și ai o vedere panoramica de cal orb?

 • Am mai citit pe ici pe colo de diasporeni (căpșunari, stranieri, auslenderi… sunt tot ei?) și de „bucuria” ce produc ei când vin acasă. Dar prin acest articolaș doamna Sabău mi-a asmuțit dorul de… senzații tari! Care va’zică tot anul, adică 11 luni, se circulă ca la carte, nimeni nu trece pe roșu, pietonii sunt invitați elegant să traverseze, nici un român locuitor al României nu depășește pe linia continuă și se parchează civilizat respectând, cum altfel, locurile pentru handicapați. La supermarket-uri e gol: mergi liniștit printre raioane, citești toate prospectele, faci o analiză amănunțită, în liniște, desigur și apoi iei decizia cea mai corectă la cumpărare. Dar cutremur, vine luna august!!! Dragi români rezidenți de România fiți pregătiți că vine urgia. De prin toate colțurile lumii vin diasporenii! Nu mai poți citi nici un prospect că ți se i-a produsul din mână, circulația pe șosele devine haotică, se fac depășiri în curbă și se parchează aiurea. Nu vă mai uitați la numere e clar că sunt numere de Spania, Italia, Franța, Germania, Bulgaria… a nu Bulgaria nu că ăștia sunt tot de-ăia bunii și blajinii. Așadar deși timp de 14 ani nu am vizitat patria mumă, la anul voi veni. Timp de 14 ani de exact aceste situații am vrut să scap și parțial am reușit: de cozile la orice când vine vorba de administrație, de nesimțirea participanților la trafic, de privirile disprețuitoare ale fiilor țării rămași acasă, etc. Dar, citind articolul de față constat că indiferent ce fac, indiferent unde-mi petrec concediul, indiferent de mașina normală pe care o am, sunt tot un diasporean, și unul periculos, cu mașină de fițe care nu ține cu țărișoara care merge strună 11 luni pe an așa că o să vin să văd ce fac compatrioții mei, fițoșii desigur!

 • Un articol cu care sunt de acord 99%… Trebuie făcută precizarea că nu toți diasporezii sunt așa, dar sunt destui astfel încât să te exaspereze. Eu nu o să combat decât cu un singur argument: dacă noi, fraierii care am rămas să muncim aici, cu 1000 de lei pe lună, cum disprețuitor comentează unii, n-am mai fi aici, să suportăm prostia și superioritatea disprețuitoare ale unor diasporezi cu complexe de inferioritate nedefulate, unde dracu’ ați face asta? Ați fi niște apatrizi triști, cu condiție de slugă mai bine plătită ca aici, dar pe ultima treaptă acolo. Chiar credeți că britanicii, spaniolii sau francezii vă consideră egalii voștri? Clar, nu, nici măcar în profesiunile superioare gen medic sau profesor universitar. Și de aia, cu frustrările nerezolvate, veniți ” acasă” unii dintre voi și pentru că aveți un venit mai mare, dar pentru care munciți într-o condiție soră cu sclavia credeți că meritați statui și întâmpinări la aeroport cu covor roșu. Da, suferiți, dar și noi suferim. Doar că noi de aici, transformăm țara asta, lent, extrem de lent într-o societate în care se poate trăi. Greșim, protestăm, votăm, aplicăm ce vedem la alții și tot așa. Diasporezii din specia șlapi de firmă vin doar să-și gudure egoul, ce bine au ajuns ei și țara e tot de căcat. Eee, ce să vezi, nu mai e chiar așa, țara asta, cât o mai supraviețui, trăiește și fără ifosele puturoase ale unora care, în țară fiind, n-aveau cei 7 ani de acasă.

 • O rusine de articol. Arata frustarea si ,,oportunitatea” autoarei de a se catara pe diaspora ca sa devina ,,celebra” .

Apasă aici ca să comentezi

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS