Actualitate

Proiectul majorării chiriilor pentru locuințele ANL, respins a doua oară în CL Bistrița

ACTUALIZARE Proiectul privind aprobarea cuantumului chiriei pentru locuinţele ANL a fost respins a doua aoră de Consiliul Local Bistrița. Prima dată proiectul căzuse la vot în data de 31 august.

Primarul Ovidiu Crețu a menționat că municipalitatea trebuie să pună în aplicare noua lege și că proiectul trebuie votat, deoarece legea prevede formula de calcul iar executivul a calculat chiriile pentru locuințe.

Și de data aceasta s-au înregistrat tot 13 voturi ”pentru” din minim 14 necesare și 4 abțineri, în timp ce trei consilieri nu au votat.

Primăria Bistriţa a majorat, începând cu 1 septembrie a.c., chiriile pentru locuinţele ANL, deşi în ultima zi din luna august, Consiliul Local s-a pronunţat, prin vot, împotriva unei astfel de măsuri. Decizia executivului municipalităţii a fost comunicată locatarilor din blocurile ANL printr-un anunţ postat pe uşile de la intrare şi asumat de Direcţia Patrimoniu, după cum Timp Online a scris aici.

Ce prevedea proiectul Primăriei Bistrița:

”Au fost construite un număr de 635 locuinţe prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, din care un număr de 21 locuinţe au fost vândute în favoarea titularilor contractelor de închiriere, iar în administrarea Consiliului local al municipiului Bistriţa au rămas un număr de 614 locuinţe situate în 16 blocuri. Prin Legea nr. 221/28.07.2015 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, s-a modificat modul de calcul al chiriei lunare pentru aceste locuinţe.

La calculul chiriei se ţine cont atât de valoarea de vânzare a locuinţelor raportat la suprafaţa de 1 mp construită, de salariul brut pe membru de familie cât şi de rangul localităţii în care sunt amplasate aceste locuinţe. La art.8, alin. 10 şi alin. 11, se prevede faptul că modalitatea de calcul a chiriei se stabileşte în normele metodologice pentru punerea în aplicare a Legii nr.221/2015, iar cuantumul chiriei calculate se stabileşte pentru anul următor, în prima zi lucrătoare a lunii octombrie, în baza cursului valutar comunicat de Banca Naţională a României în data de 30 septembrie anului în curs.

Având în vedere faptul că normele metodologice nu au fost aprobate în termen de 60 de zile, aşa cum era prevăzut în lege, respectiv până la data de 28 septembrie 2015, ele fiind publicate doar în data de 14 aprilie 2016, chiria nu a putut fi calculată şi aprobată în cursul anului 2015.

În vederea recalculării chiriei, conform normelor metodologice aprobate, prin anunţul nr. 65.091/29.06.2016, afişat la scara fiecărui bloc ANL, majoritatea chiriaşilor au depus documente şi au solicitat încheierea actelor adiţionale la contractul de închiriere. Având în vedere faptul că, cuantumul chiriei este influenţat de venitul brut pe membru de familie, prin aplicarea unui coeficient de ponderare, care poate avea valoarea de 0,90, 0,95, respectiv 1,00, pentru familiile care nu au depus documentele privind venitul brut, valoarea chiriei a fost ponderată cu coeficientul 1,00. La calculul chiriei s-a ţinut cont şi de vârsta titularului contractului de închiriere, care influenţează cuantumul acesteia. Ceea ce este important de reţinut este faptul că, aşa cum se observă din anexă, o parte din chirie se virează în contul ANL pentru recuperarea investiţiei. Suma reprezentând recuperarea investiţiei din cuantumul chiriei, se va vira în contul ANL în termen de 30 de zile de la încasarea acesteia, iar suma va fi folosită exclusiv pentru construirea de locuinţe. Menţionăm faptul că în cazul în care titularul contractului de închiriere va depune ulterior documentele privind veniturile familiei, chiria se va recalcula cu aprobarea primarului municipiului Bistriţa.

 

ȘTIREA 2 Proiectul care stabilește cuantumul chiriilor pentru locuințele ANL a picat la vot în Consiliul Local Bistrița. În favoarea lui s-au exprimat doar 13 consilieri municipali, în condițiile în care erau necesare 14 voturi pentru.

Consilierul municipal PNL Sorin Hangan a spus că noile norme prin care se modifică prețul chiriilor, dar și cel pentru cumpărarea apartamentelor, ”deraiază substanțial de la scopul pentru care a fost creat cadrul legal privind construcția de locuințe pentru segmentul de populație constituit din tinerii aflați la începutul carierei profesionale, cărora sursele de venit nu le permit cumpărarea sau închirierea unei locuințe la prețurile pieței”: ”Conform acestor norme, am ajuns aproape de prețul pieței și la chirii, și la prețul unui metru pătrat. Dintr-un ajutor pentru un anumit segment, tinerii, am ajuns un SRL care vrea să facă bani. Nu voi vota pentru acest proiect”.

Constantin Rus (PSD) a spus că Guvernul, prin astfel de legi, obstrucționează un demers frumos la început. ”Și dacă nu votăm, tot se aplică, va trebui să facem alte ședințe și să aprobăm. E trist că s-a ajuns în această situație. Contest acea HG, dar nu am nicio putere. Sper să se revină asupra ei și să se stabilească sume rezonabile”.

Primarul Ovidiu Crețu a menționat că CL nu are posibilitatea să intervină și să scadă cuantumul, ci are doar obligația să aplice o Hotărâre de Guvern. ”Nici eu personal nu sunt de acord, însă avem obligația să punem în aplicare și o HG care nu ne convine”.

Cu toate acestea, proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel că va fi reintrodus pe ordinea de zi a viitoarei ședințe de CL.

De la această ședință au lipsit consilierii locali PER Mircea Archiudean și Teodor Mârza, dar și consilierul local PSD Andrei Kozuk.

ȘTIREA 1 Chiriile pentru locuinţe ANL cresc de trei ori de la 1 octombrie. Peste 600 de familii afectate.

Chiriile pentru locuinţe ANL vor creşte, de la 1 octombrie a.c., chiar şi de trei ori, urmare a unei decizii a Guvernului României pe care Consiliul Local Bistriţa este obligat să o pună în aplicare. Cel mai mult vor plăti locatarii care au trecut de 35 de ani, conform calculelor făcute de municipalitate.

Potrivit unui document postat pe site-ul Primăriei Bistriţa, cea mai mare chirie, de 493 de lei lunar, o va plăti o familie care locuieşte în blocurile ANL de la Viişoara într-un apartament de peste 56 de metri pătraţi. Având în vedere faptul că, în prezent, pentru acelaşi spaţiu achită 134 de lei, chiria creşte, în acest caz de aproape patru ori.

Pe strada Tiberiu Brediceanu (lângă pasarelă), cea mai scumpă chirie va fi de 382 de lei, iar în blocul ANL de pe Bulevardul Decebal de 429 de lei. La blocul de pe strada Zefirului, chiria maximă percepută va fi de 331 de lei. În cartierul Subcetate, unde sunt majoritatea blocurilor ANL, cel mai mult vor plăti chiriaşii care locuiesc într-un apartament, suma maximă percepută acestora fiind de 432 de lei.

Scumpirea are ca scop încurajarea chiriaşilor să-şi cumpere locuinţele ANL.

În Bistriţa, au fost construite un număr de 635 locuinţe prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, din care 21 de locuinţe au fost vândute în favoarea titularilor contractelor de închiriere, iar în administrarea Consiliului Local Bistriţa au rămas un număr de 614 locuinţe situate în 16 blocuri.

Prin Legea nr. 221/28.07.2015 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea şi completarea art.10 din Legea nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, s-a modificat modul de calcul al chiriei lunare pentru aceste locuinţe. La calculul chiriei se ţine cont atât de valoarea de vânzare a locuinţelor raportat la suprafaţa de 1 mp construită, de salariul brut pe membru de familie cât şi de rangul localităţii în care sunt amplasate aceste locuinţe. La art.8, alin.10 şi alin.11, se prevede faptul că modalitatea de calcul a chiriei se stabileşte în normele metodologice pentru punerea în aplicare a Legii nr.221/2015, iar cuantumul chiriei calculate se stabileşte pentru anul următor, în prima zi lucrătoare a lunii octombrie, în baza cursului valutar comunicat de Banca Naţională a României în data de 30 septembrie anului în curs.

Având în vedere faptul că normele metodologice nu au fost aprobate în termen de 60 de zile, aşa cum era prevăzut în lege, respectiv până la data de 28 septembrie 2015, ele fiind publicate doar în data de 14 aprilie 2016, chiria nu a putut fi calculată şi aprobată în cursul anului 2015. În vederea recalculării chiriei, conform normelor metodologice aprobate, prin anunţul nr.65.091/29.06.2016, afişat la scara fiecărui bloc ANL, majoritatea chiriaşilor au depus documente şi au solicitat încheierea actelor adiţionale la contractul de închiriere.  Având în vedere faptul că, cuantumul chiriei este influenţat de venitul brut pe membru de familie, prin aplicarea unui coeficient de ponderare, care poate avea valoarea de 0,90, 0,95, respectiv 1,00, pentru familiile care nu au depus documentele privind venitul brut, valoarea chiriei a fost ponderată cu coeficientul 1,00. La calculul chiriei s-a ţinut cont şi de vârsta titularului contractului de închiriere, care influenţează cuantumul acesteia.

Dacă până acum banii încasaţi de la chiriaşii ANL rămâneau în bugetul Primăriei Bistriţa, de la 1 octombrie, o parte din chirie se va vira virează în contul ANL pentru recuperarea investiţiei şi construirea de noi locuinţe pentru tineri.

18 comentarii

  • Corect. Chiria nu este niciasa comparabila cu cea de pe piata nereglementată.
    Apoi, chiriaşii din aceste blocuri trebuie să stie că principala lor preocupare este asigurarea unui adăpost, să facă eforturi pentru aceasta, nu să distrugă ce au primit, bând bere şi mancand semninte în fata blocului.
    Sunt întradevăr printre ei mulţi săraci, dar şi mai mulţi cam nededaţi cu munca.
    este primul pas pentru tăierea unor beneficii sociale aruncate cam cu mare largheţe din banul public, în scop electoral.

    • Tocmai despre asta se discuta, tot cei ce muncesc trebuie sa traga mai mult. Apartamentele ANL sunt facute cum sunt facute, la norma si cer un pret pt cum trebuia sa fie daca se faceau conform proiectului. Iar in sociale sun uni care si-au vandut instalatia de la centrala proprie si nici nu-si platesc cheltuielile si chiri si…

  • Interesant nimeni nu ne spune de costul chiriei la anl-urile sociale sau ei trebuie doar sa voteze si toata lumea e fericita mai putin cei care muncesc doar ei trebuie sa ii sustina , as vrea sa ii vad la munca in folosul comunitatii , n ore sa stringa gunoiul care acum este din belsug si pe care il fac cu atita nonsalanta intrebarea este cine sa ii puna alesii care au primit voturile lor

  • doua aspecte NEGHIJATE de autoritati!
    1. 10% sunt reinchiriate
    2. blocurile ANL , nu sociale, sunt facute pentru a ajuta tinerii la inceput de drum….VALEAAAAAAAAAAAAAAAAAA…. astia peste 35 de ani daca au ajuns la varsta asta si nu au locuinta trebuie trecuti la blocurile sociale si sa lase loc tinerilor de acum!
    Daca ajungi la 35 de ani si mai stai in bloc ANL atunci ai o problema si trebuie sa-ti faci dosar pentru blocurile sociale ..
    3. pentru ca e loc… chiria celor peste 35 de ani e bine sa fie tranzactuionata la bursa agentiilor imobiliare ..adica sa fie ca cea de pe piata libera
    4. completati voi cei ce stati in ANL si aveti peste 35 de ani pentru ca altceva nu ati facut pana acum!!!

  • Am o neclaritate:
    – cheltuieli de intretinere curenta si reparatii curente
    -cheltuieli reparatii capitale
    – cheltuieli de administrare
    Toate aceste cheltuieli sunt cuprinse in chiria anuala,respectiv lunara. Poate sa imi spuna cineva ce reparatii curente , capitale sau administrative s-au executat la aceste blocuri? Eu nu am observat asa ceva! Aceste cheltuieli ar trebuii introduse in chirii numai in momentul in care se fac!

    • Adică daca eu am așteptat 8ani ptr o locuință ANL si in timpul primului contract am împlinit 35 de ani ce trebuia sa fac sa plec din locuință si sa aștept inca 8ani ptr o locuință sociala????cum poți sa îți permiți sa îți cumperi o locuință cu salariu minim pe economie?????daca tu poți spune-mi si mie ,daca nu taci …e mult mai bine

  • Ar trebui ca primăria sa trimită in mod insistent Poliția Locală la acele persoane care nu au act adițional la contract , fiindcă aceeia in mod sigur au o locuință si au subinchiriat locuinta de la ANL , in timp ce sunt o mulțime de tineri care au de drept sa primească si nu sunt locuri fiind ocupate abuziv de către acestia ! Partea cu chiria in functie de venit mi se pare incorect calculul Guvernului deoarece suprafata egală trebuie sa conțină acelasi pret la metru pătrat. Sunt persoane care au investit in studii , scoli pt. un trai si un venit mai bun iar acum dacă câstigă mai mult trebuie să plătească mai mult in timp ce suprafata locuibila ramane aceeasi . Mi se pare ca sunt pedepsite acele persoane de către guvernanți. Ai scoli mai multe plătești mai mult.

  • Bun. Am inteles d-le.primar Ovidiu Cretu ca nu se poate intervenii si dvs. trebuie sa aplicati o Hotarare de Guvern! Dar nu se pot face niste amendamente in care sa se precizeze ca in modul de calcul al chiriei au fost introduse anumite cheltuieli care nu au fost efectuate si nici nu cred ca vor fi facute vreodata de administratie (cheltuieli de intretinere curenta si reparatii curente,cheltuieli reparatii capitale,cheltuieli de administrare)?

  • In sfarsit se vor afla cati au chiriasi in ANL uri, stiu cazuri in bl 1 ,3, in 5 niciodata nu a stat proprietarul numai chiriasi ei au case cumparate pe nmele parintilor si cu chiria de aici isi platesc ratele.Sa fim seriosi nici intr-o tara nu stai cu o suma asa modica in chirie si de la 35 de ani iti dau vânt nu cumperi pleci ….. un articol bun ar fii cum se dau chirii exagerate politistilor ,armata , puscarii toti au case dar cer chirii din banii nostrii si aia au salarii exagerate si li se mai da si chirie de sute de euro pana la pensioare de ce nu se da si la un profesor chirie???? Si la astia ai 35 de ani nu ti ai facut nimic stai numai la pacanele ca statul iti da chirie roiul fara bani de chirie fa ceva in viata asta nu astepta milaaaaaaa

  • Chiria stabilita de Primarie pe luna septembrie, prin asa zisele acte aditionale, semnate doar de nici 1% din chiriasi, este ILEGALA.Renumitul HG spune ca se stabileste de catre autoritatile locale ( singura autoritate care are acest drept e Consiliul local ).Prin urmare, nefiind o hotarare, nu are drept Primaria sa o stabileasca din oficiu, e un ABUZ.Mai mult, pe langa cheltuielile cu intretinerea locuintelor nejustificate, au gresit calculul in proiectul de hotarare, aplicand coeficientul de ierhizare de 0,9 pt Viisoara, in loc de 0,8 pentru sat component.Mai mult, dat fiind faptul ca normele au aparut tarziu, nu exista nicaieiri in HG specificat ca e musai sa se aplice pe 2016, ci chiar ofera modul de calcul pt 2017.Un exces de zel nedocumentat.Locatari ai locuintelor ANL, ramanand pasivi la toate acestea, legiferati ilegalitatile facute.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS