Recomandări Social

Consumul de lemne a crescut pe Valea Bârgăului. ”Fiecare și-a mai ridicat un etaj, și-a pus centrală”

Valea Bârgăului, o zonă bogată în păduri, se chinuie mai mult ca în alți ani să asigure lemn de foc pentru locuitorii ei. În comuna Tiha Bârgăului, unde oamenii și-au extins casele și le-au dotat cu centrale termice, se cer cantități tot mai mari, iar la Livezile se apelează la lemn de plop, fără putere calorică prea mare.

La Tiha Bârgăului, se taie 8500 de mc de lemne pentru foc


”Noi dăm în fiecare an lemne populației. Încă de la începutul anului, am făcut o echipă de exploatare la Ocolul Silvic, iar anul trecut am cumpărat și o mașină ca să putem duce lemnele direct acasă la oameni, 4 mc de fag (260 de lei mc) și 2 mc de rășinoase (sub 200 de lei/mc), în total 6 mc. Am aprobat la început de an prin Hotărâre de Consiliu Local vreo 7000 de metri cubi, iar de curând am suplimentat cu încă 1500 de mc pentru că nu ne mai încadram în cota inițială fiindcă de la un an la altul se depun tot mai multe cereri. Sunt oameni care au mai avut proprietăți, iar în alți ani nu și-au mai făcut cereri de lemn de foc. Cumva s-a transmis un fel de spaimă printre oameni poate și de la nivel național. Este un pic de sperietură și cu lemnele de foc, iar acum și cei care nu și-au făcut niciodată cerere, acum vin și ei și fac cereri. Noi trebuie să le onorăm pe toate. Anul trecut am avut circa 1500 de cereri și anul acesta ne apropiem de 2000, o diferență destul de mare”, a spus primarul din Tiha Bârgăului, Vasile Șut.

Întrebat dacă există lemn de foc pentru toată lumea, el a răspuns că lemn în pădure este, dar trebuie respectate și amenajamentele silvice.

”Cantitatea aceasta o să o avem în fiecare an. Problema este cauzată și de consum. În ultimii ani a crescut consumul fiindcă fiecare și-a mai pus un etaj peste casă, și-a pus centrală, iar dacă înainte se încălzeau nu știu câți metri cubi, acum îi trebuie o cantitate dublă pentru că are casa mai mare. Acesta nu e un lucru rău, dar a crescut și consumul”, a spus primarul.

La Livezile s-au tăiat 5500 de mc

În comuna Livezile s-au repartizat câte trei mc de lemne fiecărei familii, dar unele familii au cerut în plus.

”Inițial noi le-am dat fag și carpen, câte 3 metri cubi, apoi lumea a cerut și altă esență de lemn și s-o înscris pe tabel pentru 2 metri cubi de loză și plop, la un preț mai mic, 400 de lei adus acasă. Mi se pare foarte ieftin. Loza, plopul, nu-i un lemn nu știu cât de bun, dar când se usucă îi mai bun ca bradul. Am avut unele zone din care trebuiau scoase afară acele loze, lumea s-a înscris pe tabel, cam 200 de familii s-au înscris. Dacă vor fi mai mulți, la anul când scoatem le dăm la cei la care nu le-o ajuns ca să fie echitabil”, a spus primarul comunei Livezile, Traian Simionca.

El spune că, de când e primar, a ”stârpit și hoția de lemne”.

”Din șase pădurari mai avem trei. Unul o ieșit la pensie, altul o avut alte probleme. Uite că putem lucra și cu 3, nu cu 6. Deocamdată în Livezile sunt lemne, lumea-i mulțumită, prețul bun. Tras lângă drum auto, la Livezile mc a costat 230 de lei/mc. Ajunge mai mult trasul la lemn decât lemnul care o crescut în 50 și 60 ani. Lemnul pe picior în pădure, la noi, îi 100-120 de lei. O ajuns acum trasul 110 lei. Multă lume îmi zice: Mă, ce lemne groase ai pe marginea drumului! Noi le scoatem la licitație pentru agenții economici. După ce le taie și văd că-i roșu, nu-l mai pot folosi și atunci rămâne pentru populație, ca lemn de foc. Pare foarte mare și gros, dar e ca un bătrân. Nu mai ești la 60-70 de ani cum ești când ești tânăr. Unei familii nu-i ajung într-o iarnă 3 mc, dar lemnele pe care le tragem în rampă au și crengi, care au altă valoare, 110 lei în pădure și avem și circa 2000 de mc de crengi. Sunt oameni care își mai curăță terenurile. Deocamdată, având în vedere ce vremuri trăim, ne gospodărim foarte bine și lumea-i mulțumită. Adus acasă, în fața porții, 3 metri cubi i-a costat pe oameni 880 de lei. Transportul de la Cușma până la Livezile, că acolo avem pădurea, dus-întors o mașină face 40 de km, a costat 200 de lei pentru trei metri cubi de familie. S-au asociat câte cinci familii la un peridoc care cară 15 mc și le-o venit mai ieftin transportul. Nu știu cine își poate aduce lemnul de la 44 de km cu 200 de lei”, a spus Traian Simionca.

Comuna Livezile are 2500 de hectare de pădure, iar anul acesta a tăiat 5500 de mc din care 500 de mc sunt repartizați școlilor, primăriei și celorlalte servicii publice, 1000 de mc sunt crengi din pădure, iar lemnul care a rămas a fost împărțit celor 1300 de familii.

2 comentarii

  • Astea vremuri trăim, case mai mari, mașini mai scumpe, telefoane de ultimă generație, dar totuși suntem pe primul loc și noi în UE, la consumul de medicamente, suplimente alimentare. Bine suntem pe ultimul la citit, la nivelul de fericire și bună dispoziție, că cine mai are vreme să trăiască și liniștit, fericit, că doară trebuie să muncim în străinătate, să aibă copiii ce le trebuie. Investim în lucruri efemere, uneori de prost gust, doar să fie mai mare și mai strălucitoare ca a vecinului. Prostia și domnia totdeauna or fost scumpe, Bine, să nu înțelegeți că eu sunt altfel, dar cam târziu m-am trezit și eu la realitate. O zi faină, călduroasă în suflet și case.

    46
    2
  • Eu cred că și trei pădurari sunt prea mulți. La cât e de sprinten, domnul primar, nu are nevoie de silvici. Suprafața impadurită, ce o deține comuna Livezile, e suficienta până se.
    „pensionează,, politic.👌

    9
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS