Actualitate Recomandări

De ce continuă să plece din ţară medicii români, ce nu au aici. Poziţia preşedintelui CMR

Peste 15.000 de medici români lucrează în străinătate, însă, de când statul le-a mărit salariile celor din spitale, numărul doctorilor care vor să lucreze în alte ţări a scăzut cu 40%, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Gheorghe Borcean, care s-a aflat la Bistriţa la Seminarul „Medicină şi Teologie”.

Cei 15.000 de medici au plecat din ţară începând cu intrarea României în Uniunea Europeană. Potrivit datelor CMR, în Marea Britanie sunt peste 4000, în Franţa şi Germania, la fel, în Belgia, Spania, Italia şi Austria până într-o mie. Datele sunt furnizate CMR în mod colegial de organizaţiile similare din ţările în care medicii s-au fixat.


„Faţă de perioada corespunzătoare a anulului trecut, anul acesta sunt cu 40% mai puţine cereri de documente în vederea plecării din ţară a medicilor. Fenomenul migraţiei este unul complex. Când un tânăr care a făcut 12 ani de liceu, 6 ani de facultate şi poate chiar 6 ani de rezidenţiat decide să plece din ţară, lăsând familie, prieteni, locurile de baştină, el trebuie să îşi facă un calcul foarte clar şi obiectiv a ceea ce lasă aici şi a ceea ce speră să câştige dincolo şi nu numai material. Aici vorbim şi de posibilitatea de realizare în profesie, de viaţa socială, de mediul în care îşi va creşte copiii când va avea familie la timpul acela destul de târziu faţă de alte profesii. Are în vedere toate acestea, dar şi poziţia socială a profesiei medicale din locul unde pleacă şi din locul unde va merge, are în vedere realizarea sa profesională, baza materială în care va lucra acolo unde va lucra. Nu în ultimul rând, are în vedere veniturile materiale pe care speră să le obţină comparativ cu cele pe care le lasă aici”, a spus el.

În ce priveşte poziţia socială a medicilor în România, preşedintele CMR a spus: „Când cineva se decide să facă Medicină la 16-17 ani şi începe pregătirea pentru această facultate la care nu se intră uşor, are un anumit nivel de aşteptare legat de ce se va întâmpla cu el şi cu viaţa lui în acea profesie. Speranţa e mare şi este văzută prin prisma tradiţiei. Când cineva, înainte, acum câteva decenii, vorbea despre un medic spunea că e cineva în acea societate, în comunitatea în care trăieşte este o persoană respectată, iar profesia pe care o practică, de asemenea. Lucrul acesta nu se mai practică din varii motive care nu ţin neapărat doar de societate, doar de profesia medicală sau doar de medic. Motivele sunt variate, cele care fac să nu mai existe încredere în societate, în instituţiile tradiţionale din cauze care merită discutate într-o dezbatere publică”.

3 comentarii

  • Acu vreti sa fiti zei? Respectul in societate il câștigi nu vine din profesie. În primul rând tb sa fi om . Sa respecți pe altul daca vrei sa fi respectat. Nu dl. Doctor? Ce in străinătate le pune covor roșu cand ies din casă? Sa fim seriosi.

  • Adevarul e ca acum 30-40 de ani erau 300 maxim 400 de absolventi de medicina intr-un an.Atunci se facea o selectie adevarata .Acum cand sunt zeci de mii de absolventi intr-un an …e normal sa plece .Unde sa lucreze in Romania toti? Sa nu uitam ca in urma cu 10-15 ani nu se ocupau locurile la facultatile de medicina si ca se intra cu 5 intr-o veselie…,cam astia sunt cei care profeseaza acum, din pacate.

  • Va spun eu ce nu au medicii tineri: nu au suficienta SPAGA pentru ca o iau toata cei mai batrani si mai vechi.
    .
    Medicul roman nu e multumit nici cu salariu de 4-5000 euro. Stie ca smecherii din sistem, dinozaurii, fac peste 10000 de euro pe luna numai din spagi. Si daca simte ca nu are cum sa ajunga acolo, Romania nu mai e interesanta pt. el.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS