Actualitate

Contractul nr. 2 pentru Registrul Agricol în sistem informatic, semnat la CJ ”după lupte seculare”

La CJ s-a semnat contractul de furnizare a sistemului informatic din proiectul nr. 2 ”Gestiune în sistem informatic a Registrului Agricol şi a altor servicii publice destinate cetăţenilor în cadrul unor unităţi administrativ-teritoriale din Bistriţa-Năsăud”. Radu Moldovan: ”Trebuie făcut ceva, acum este un dezastru”.

Valoarea totală a contractului de furnizare a sistemului informatic pentru proiectul nr. 2, câştigat de firmele SC Power Net Consulting SRL – lider de asociere, SC Advanced Technology Systems SRL, SC Soft Business Union SRL şi SC Astra Sisteme Integrate SRL este de 3.676.065 lei. ”După lupte seculare, suntem în faza semnării contractului pe cel de-al doilea proiect privind Registrul Agricol în sistem informatic, furnizarea echipamentelor şi a softului. Contractul de finanţare expira în vară, dar ţinând cont de contestaţii va fi prelungit până în octombrie. Trebuie încheiat obligatoriu până la finalul anului”, a spus preşedintele CJ Radu Moldovan.

El a adăugat că instituţiile abilitate trebuie să găsească o soluţie vizavi de modul în care se derulează achiziţiile publice în România. ”Sesizez acest lucru din 2012, am sesizat din nou. În momentul de faţă este un dezastru. Principala piedică în atragerea fondurilor europene este legea achiziţiilor publice şi modul în care reacţionează CNSC. Pentru un proiect extrem de simplu am iniţiat procedura în februarie 2014 şi semnăm după un an şi ceva. La modul acesta, dacă nu se găsesc soluţii pentru a aduce legislaţia în concordanţă cu ceea ce este în alte ţări, va fi foarte greu şi în noul exerciţiu financiar. Sigur, aş putea să fiu fericit că a durat doar un an. E cea mai mare piedică în momentul de faţă. Sunt judeţe care n-au contractat nimic, sunt tot în contestaţii. S-a negociat cu CE şi s-a introdus acea garanţie de 1% pentru cei care contestă, sumă care să nu depăşească 100.000 de euro. A venit CCR şi a zis că nu e bine, ne-am întors de unde am plecat. Se reduseseră contestaţiile cu 20%. Sunt multe firme care contestă de dragul de a contesta, apoi prin metode neortodoxe fac târguri şi retrag contestaţia contra unor anumite sume. Din ce se discută în piaţă, sunt şi firme care şi-au făcut un obiect din asta. Numai că onor campionul naţional (n.r. – Augustin Zegrean) a decis că nu e bine ce a făcut Guvernul cu acordul CE”, a comentat el.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud derulează două proiecte similare, care presupun achiziţionarea serviciilor de dezvoltare şi implementarea soluţiilor software şi sunt cofinanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională (peste 6,6 milioane lei fiecare).

Primăriile incluse în proiectul 2 sunt Ciceu Giurgeşti, Galaţii Bistriţei, Căianu Mic, Dumitra, Şintereag, Şieu Odorhei, Budeşti, Tiha Bârgăului, Şieuţ, Poiana Ilvei, Romuli, Miceştii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Silivaşu de Câmpie şi Urmeniş.

Proiectul 1 se adresează primăriilor Sîngeorz-Băi, Beclean, Năsăud, Teaca, Lechinţa, Bistriţa Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile, Budacu de Jos, Cetate, Leşu, Şieu, Monor şi Milaş. Câştigătorul licitaţiei: SC Sobis Solutions SRL Sibiu, care va realiza sistemul informatic. Contractul de achiziţie este de 5.154.327,05 lei şi va trebui finalizat până în 16 august 2015.

Sistemul informatic va conţine componenta de interfaţare cu sisteme informatice cu funcţii complementare (Sistemul informatic al APIA, Sisteme deja existente în cadrul instituţiilor beneficiare, cu Registrul de rol nominal unic, cu Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului), componenta de interfaţare cu Sistemul Informatic al ANCPI, componenta de stocare, gestionare şi diseminare a planului parcelar în format geospaţial, componenta de reprezentare geospaţială a informaţiilor din sistem (registrul agricol şi planul parcelar) dedicată mediilor mobile (smartphone), componenta de gestionarea a fluxurilor electronice de date şi management al documentelor, portal web (cu secţiune publică şi privată), legat de www.portalbn.ro, componenta de analiză şi raportare a datelor.

Obiectivul proiectelor este ”creşterea eficienţei serviciilor publice adresate cetăţenilor şi mediului de afaceri cu privire la informaţiile din domeniul agricol şi implementarea de tehnologii informaţionale care să contribuie la o gestiune mai bună a problemelor legate de posesia şi folosinţa terenurilor agricole”.

Se au în vedere crearea unui sistem electronic de tip e-administraţie la nivelul CJ şi al primăriilor partenere, implementarea Registrului Agricol integrat cu structură interactivă de sistem informatic geografic, realizarea inventarului digital în mediu GIS al terenurilor, implementarea unei platforme comunicaţionale. Prin proiect se vor achiziţiona echipamentele şi dotările necesare, aplicaţii informatice şi licenţe specifice, servicii de conectare la infrastructura broadband. 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS