Actualitate

Copii şi profesori din Ucraina, în tabăra „Acasă de noi”. Ce program le-au pregătit organizatorii

(FOTO) A XXII-a ediţie a Taberei „Acasă la noi” este în plină desfăşurare în Bistriţa-Năsăud, în premieră la ea participând elevi din Ucraina, zona Reni. Cazaţi la Școala Profesională Specială „Sf. Maria” din Bistriţa, elevii au participat marţi la deschiderea oficială a taberei la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” din Bistriţa. Acolo au fost întâmpinaţi de managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea.

 

Oaspeţii ucraineni au avut parte de un moment de suflet în care le-a fost prezentată istoria şi civilizaţia locală şi apoi au vizitat biblioteca. Ulterior au mers în centrul oraşului.

Ei au vizionat la mediateca Bibliotecii Județene filmul „Cartea care unește”, dedicat înființării Filialei „George Coșbuc” din Glodeni, Republica Moldova, după care Ioan Pintea, directorul instituției, i-a invitat pe oaspeți în Clubul Cultural „CoșBook”, unde le-a prezentat istoria acesteia, le-a vorbit despre fondul de carte și publicații pe care îl deține Biblioteca Județeană.

”Ne bucură faptul că dl. Ioan Seni își invită mereu oaspeții români din Republica Moldova și Ucraina să viziteze mai întâi biblioteca noastră, semn că suntem gazde bune și avem ce să le arătăm oaspeților noștri”, a spus Ioan Pintea.

”Suntem impresionați de oamenii de aici, de tot ceea ce se face pentru noi, de activitățile care ne sunt propuse pentru această săptămână, în care vom sta la Bistrița și în județ. Ne-a impresionat mult alocuțiunea d-lui director Ioan Pintea și, în general, tot ceea ce se face în bibliotecă pentru popularizarea cărții românești, nu numai în România, dar și peste hotarele ei. Am privit cu mare atenție filmulețul realizat despre proiectul filialei dvs din Raionul Glodeni, Republica Moldova, și chiar ne-am spus, de ce nu, cândva, un astfel de proiect să fie realizat și la noi, la Reni, pentru că și acolo se citește românește și toți sînt dornici de carte românească. Din păcate, acum în orașul Reni nu mai este nici o școală românească, deși mai demult, la Reni veneau copiii români de prin satele dimprejur pentru a-și face clasele de liceu în limba română. Acum, toate clasele sunt cu predare în limba ucraineană, limba de stat, căci școlile românești nu mai sînt din perioada Uniunii Sovietice”, a spus profesorul Andrei Tcaci, conducătorul grupului.

Miercuri, 1 august, grupul va vizita Năsăudul şi va merge la Muzeul „Liviu Rebreanu”, Muzeul Grăniceresc, Colegiul Național „G. Coșbuc”, „Galeria academicienilor năsăudeni” – Sediul ASTREI. După o întâlnire cu primarul orașului – prof. Mircea Romocea, ucrainienii vor vizita Mănăstirea Salva, Centrul de Creație Virginia Linul, Casa Memorială George Coșbuc şi vor participa la un picnic la Runcu Salvei.

Joi, 2 august, e programată o vizită la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, Muzeul „Cuibul Visurilor” Maieru, la Muzeul Mineritului Rodna. Elevii vor mai vedea şi fabrica de cherestea de la Lunca Ilvei, podul de la Ilva Mare, Muzeului Etnografic Feldru; Casa Pictorului Verde Nepos; Muzeul sătesc Rebrișoara şi Turnul săsesc de la Dumitra.

Vineri, 3 august, tinerii se vor întâlni cu președintele CJ Emil Radu Moldovan, iar sâmbătă vor vizita punctele turistice din zona Becleanului și a Șieului: Herghelia, Băile Figa, zona Șieului şi se vor întâlni cu prof. Elena Gabi Herța. Duminică, 5 august, grupul va pleca spre casă.

Tabăra este organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Despărţământul Năsăud al ASTRA şi Consorțiul „România Europeană”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS