Actualitate

Crețu îi invită pe bistrițeni să se bucure de ”darurile” oferite de Primărie

(VIDEO) ”Gewerbeverein, Casa de Cultură, Palatul Culturii. Trei denumiri pentru una dintre cele mai importante clădiri din municipiu, mărturie a civilizației existente în urmă cu 150 de ani. Acea civilizație săsească punea accent pe cultură, pe agrement, pe socializare. De aceea au construit un minunat lăcaș pentru astfel de întâlniri. Noi, generația de astăzi, generația de început de mileniu trei, am reabilitat cu fonduri europene acest imobil, acest monument, pentru a crea condiții demne de acest an pentru bistrițenii recunoscuți ca iubitori de cultură, de muzică, de teatru, de film. Suntem convinși că cei care vor trece pragul Palatului Culturii vor reuși să se bucure de ceea ce am realizat. Toate lucrurile sunt destinate cetățenilor. Am adus la confortul acestui an un monument istoric de clasa A, care a primit straie noi. Vom inaugura Palatul Culturii în 1 martie, cu spectacole pentru toți iubitorii de cultură. Vă invit să vă bucurați de aceste daruri oferite de Primăria Bistrița și Consiliul Local”, spune primarul Ovidiu Crețu într-un clip de promovare a evenimentelor de deschidere a Palatului Culturii.

Palatul Culturii, noua denumire a Casei de Cultură reabilitată cu bani europeni, va fi inaugurată oficial în perioada 1-4 martie, când sunt programate patru seri de manifestări culturale.

În prima zi de inaugurare, marți 1 martie, de Mărțișor, va avea loc un concert simfonic susținut de instrumentiști ai Operei din Iași, împreună cu soliștii Assineta Răducan – mezzosoprană și Adrian Mărcan – bariton din Bistrița, ambii de la Opera din Brașov. Cea de-a doua zi, miercuri 2 martie, va însemna practic deschiderea stagiunii teatrale 2016 la Bistrița, publicul putând urmăricomedia ”TOC TOC” jucată de actori consacrați ai teatrelor din București. Ziua a treia, joi 3 martie, este dedicată muzicii pop, invitată specială fiind interpreta Andra, alături de trupa sa. În  patra și ultima zi de deschidere, vineri 4 martie, este programat un spectacol folcloric cu artiștii ansamblului ”Cununa de pe Someș” și cu invitați speciali: celebrul taragotist Dumitru Fărcaș, Sava Negrean Brudașcu și Cristian Pomohaci, într-o ”seară ardelenească”.

Spectacolele încep la ora 18.00, iar intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile (340) la primele două seri. Ultimele două seri de deschidere se desfășoară în aer liber.

Print afis bun teatru palatul culturii deschidere afis bun andra pal c afis bun folclor pal c

13 comentarii

  • Cretule eu pe strada mea nu am iluminat public de 11 ani, platesc impozit dar nu benefieciez de iluminatul public. Stau pe o strada europeana dar conditiile sunt de evul mediu din punct de vedere al iluminatului, este ca-n padure!!!! Ne-ai tot promis ca vom avea iluminat si ca se vor pune panouri fotovoltaice dar de 2 mandate au fost doar minciuni. Tu si cu raducu moldovan aveti pe strazile voastre unde locuiti iluminat public?????? Normal ca aveti dar la prostii de votanti nu va ganditi. Cand vin alegerile primim iar niste promisiuni care se transforma in minciuni, minciuni, minciuni…… Sa nu ai lumina publica si sa platesti impozit la stat mi se pare o hotie din partea statului. Tu ti-ai plati impozitul daca ai avea aceste conditii??????

    • Nu contează pe ce strada stau, contează ca sunt străzi fără iluminat public de multi ani iar străzile sunt multe iar cei din primărie ii doare în F. U. N. D. de viata slugilor care trebuie sa voteze în fiecare an niște mincinoși care își fac interesele.

  • Cei care nu sunt de acord cu comentariul meu ar trebui sa vina seara pe strada si sa mearga la pas sa vada cum este, dar fara lanterne!!!!! Sunteti caraghiosi…!!!

  • Cu ce se lauda primarul Cretu? Proiectul pentru cladirea Asociatiei Mestesugaresti ( Gewerbehaus) din Bistrita a fost elaborat de catre arhitectul vienez Peter Paul Brang. Planurile si sectiunile acestui
    proiect, pastrate in Arhivele Orasului Bistrita, au fost semnate de catre acesta la Viena, la data de 1895. La sfarsitul secolului al XIX-lea Bistrita avea putin peste 10.000 de locuitori.
    Reparatiile la CASA DE CULTURA „GEORGE COSBUC” in mandatul lui Cretu au durat mai mult decat constructia cladirii cu mai bine de un secol in urma. Acum au schimbat denumirea in Palatul Culturii, fara sa mai pastreze si numele de „GEORGE COSBUC, desi (in)cultura din Bistrita se lauda cu festivalul „Nunta Zamfirei”. Cu alte cuvinte la ce-i trebuia chelului tichie de margaritar fiindca numele de Palatul Culturii nu schimba cu nimic lucrurile. Dupa reabilitare scena ramane la fel de mica si nici sala festiva nu a devenit mai incapatoare. In schimb, dupa reabilitare in holul casei de cultura au fost pastrate vechile mozaicuri comuniste, amintind de „Cantarea Romaniei”. Culmea este ca pe unul din mozaicuri in stanga intrarii in sala festiva apare la loc de cinste stema partidului comunist cu secera si ciocanul.

    • Stimate Remus,

      Denumirea germana a fost Bistritzer Gewerbeverein si nu Gewerbehaus cum spuneti dvs.

  • Arhitectul vienez Peter Paul Brang(1852–1925)a proiectat si cladirea Gimnaziului Evanghelic din Bistrita (azi Liceul Liviu Rebreanu)care, la fel precum Casa de Cultura are nevoie de o ampla reabilitare.

    • Nefinalizarea lucrarilor la proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, la 31 decembrie 2015, conform contractului semnat de primarul Cretu, a dus la pierderea a 4,5 milioane de euro, bani ce trebuie suportati de la bugetul local pe 2016. Si totusi, nu raspunde nimeni pentru pierderea fondurilor europene chiar daca atat primarul Cretu cat si directorul Rus au fost avertizati in momentul semnarii contractului ca lucrarile trebiue incheiate la termenul mentionat. Argumentele primarului, de tipul că documentaţia tehnico-economică fiind elaborată şi aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluţii tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum şi de corelare cu legislaţia nou apărută, ceea ce a generat întârzieri în execuţia lucrărilor şi nefinalizarea lor la termen, sunt idioate si fara acoperire. Adica dupa mintea primarului daca proiectele din 2008 ar fi fost finalizate, ele nu ar mai fi corespuns in 2015. Aceasta scuza este o incercare nereusita de acoperire a indolentei si incompetentei in cheltuirea banilor publici. Duma aceasta logica a pensionarului Cretu, cu atat mai cladirea vechiului Gimnaziu Evanghelic nu mai corespunde nevoilor actuale si probabil de aceea este lasata in paragina.

  • La inceputul secolului XX, pe fatada sudica a Casei de Cultura (latura dinspre parc) functiona „Terasa Breslelor” unde bistritenii stateau la o bere in momentele de relaxare. De aceea, acele pupitre ale breslelor din piatra care au fost total neinspirat amplasate pe marginea trotuarului de pe str. Gh.Sincai, si-ar gasi un loc mai potrivit pe latura dinspre parc, a Casei de Cultura, amintind de „Terasa Breslelor” de odinioara. Ulterior, terasa a fost acoperita, asa cum se prezinta si astazi, indeplinind alte functiuni, precum locul de introducere a decorurilor in scena.

  • Pana si primarul Cretu nu are nevoie de foaie ca sa tina un speech . Am observat asta uitandu-ma pe filmarea postata de timponline in timp ce la tv era presedintele Iohannis citind un speech. Amuzant , nu- i asa ? 🙂

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS