Actualitate

Creţu, apel către cetățeni: Parcarea subterană din Eminescu, oportună şi necesară

Într-o scrisoare deschisă adresată bistriţenilor, primarul Ovidiu Creţu spune că se pregăteşte o campanie negativă împotriva proiectului parcării subterane din Piaţa Mihai Eminescu şi face un apel către cetăţeni să privească rezervat astfel de acuze: ”Opoziţia de dragul opoziţiei nu mai poate păcăli pe nimeni”.

”Stimaţi cetăţeni ai municipiului Bistriţa, realizarea unei parcări subterane în Piaţa Mihai Eminescu reprezintă o necesitate pentru Bistriţa, un oraş aflat în plin proces de modernizare, care a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare fără precedent şi a făcut paşi importanţi spre Europa. Am reuşit să demonstrăm că ştim gestiona astfel de proiecte iar rezervele care au existat iniţial, în unele cazuri, s-au dovedit a fi total nejustificate. Parcul municipal este doar unul dintre aceste exemple iar faptul că acum sunt aduse din nou în discuţie perspective dramatice pentru mediu, în ceea ce priveşte acest nou proiect, cred că reprezintă aspecte care trebuie privite cu rezervă şi maturitate”, spune primarul în scrisoarea adresată bistriţenilor.

Ovidiu Creţu a adăugat că se inventează false probleme şi că prin realizarea parcării nu se va aduce niciun prejudiciu calităţii vieţii: ”Din nou se pregăteşte o campanie negativă împotriva unui proiect al nostru, se inventează false probleme pentru a instrumenta o campanie de dezinformare. Trecând în revistă cele exprimate de opozanţii acestui proiect, îi asigur că singura temere care se va confirma este aceea potrivit căreia se va schimba actuala configuraţie a parcului. Potrivit cerinţelor pe care le-am exprimat, dorim să renunţăm la parcările de suprafaţă şi să dublăm astfel suprafaţa spaţiului verde, să creăm aici un loc de socializare şi petrecere a timpului liber. Vă asigur că şi de această dată vor fi respectate prevederile legale specifice privind reglementările de mediul şi nu se vor aduce nici un fel de prejudicii calităţii vieţii. Având în vedere valoarea mare a acestei investiţii, nu dorim să angajăm bugetul local pentru finanţarea ei, ci vom face demersurile necesare pentru atragerea unor finanţări externe, aşa cum am făcut în cazul multor proiecte derulate în ultimii ani în Bistriţa”.

Primarul Bistriţei face un apel către cetăţeni. ”Numeroasele semnale pe care le-am primit ne confirmă faptul că amenajarea acestei parcări este oportună şi necesară, iar opoziţia de dragul opoziţiei cred că nu mai poate păcăli pe nimeni. Fac un apel către cetăţenii Bistriţei să privească cu rezerve astfel de campanii de denigrare şi îi asigur că demersurile municipalităţii vizează în primul rând interesele comunităţii”.

Ecologistul Marius Bălan a trimis o petiţie Consiliului Local Bistriţa, Agenţiei de Protecţie a Mediului şi Gărzii de Mediu, ca reprezentant al cetăţenilor care nu doresc realizarea parcării subterane din Piaţa Mihai Eminescu, în care a anexat liste cu semnături împotriva acestui obiectiv de investiţii al municipalităţii, solicitând instituţiilor să nu avizeze în niciun fel acest proiect.

Suprafaţa destinată construirii parcării subterane (foto) şi circulaţiilor verticale auto şi pietonale este de aproximativ 9.000 mp şi trebuie să asigure construirea pe două nivele a unui număr total de locuri de parcare de minim 500, din care 450 pentru autoturisme iar 50 pentru alte tipuri de vehicule – motociclete şi microbuze cu capacitate de 16 locuri. Parcarea va beneficia de minim două accese şi două ieşiri pentru autovehicule plus minim două intrări/ieşiri pentru pietoni. Intrările/ieşirile pentru autovehicule vor fi prevăzute cu: un limitator al înălţimii de intrare, corespunzător înălţimii autovehiculului cel mai înalt; sistem de afişare a capacităţii parcării şi locurilor de parcare libere; sistem de barieră automată şi eliberare tichete la intrare; sistem de supraveghere video. Intrările/ieşirile pentru pietoni vor fi cu scări şi vor fi dotate cu dispozitive pentru persoanele cu dizabilităţi (lift de ultimă generaţie).

23 comentarii

  • Dl. Primar, va rog sa iesiti din Primarie si sa vedeti cat de imperios necesara e o parcare in Piata Centrala. Mai mare bataie de jos nu exista. Se ocupa cu o scena utilizata o data pe luna minim 30 de locuri de parcare pana la intrarea pe pietonal. Se poate sa ne spuneti care e logica pozitionarii actuale si de ce nu era buna vechea pozitie? sau de ce nu se poate monta doar cand este nevoie de aceasta scena? Avem spectacole zilnic?

    • Tocmai…. Nu am vazut masini parcate pe 2-3 randuri in Eminescu, la fel cum se intampla zilnic in Piata Centrala. Personal nu vad logica unei parcari subterane in acea zona. In schimb in Piata Centrala exista Primaria Bistrita, Politia Locala, Evidenta Populatiei, 6 banci, magazinele principale ale operatorilor de tel mobila + celelalte magazine + populatia care locuieste in zona. Nevoia de parcare in timpul zilei este evidenta.

  • Ce spun proprietarii de case dărâmate şi pământuri confiscate (Epoca Ceauşescu!) din Str. Eminescu? Au fost despăgubiţi? Dar geologii? Parcarea subterană va afecta in viitor prin crăpături sau înclinaţii blocurile de locuinţe din jur?

  • D-le primar, ati citit legea 24 a Spatiilor Verzi si legea 265 de Mediu ? Aveti de gand sa le respectati ? Ori sunteti in UE ori in Afganistan. Hotarati-va.

  • D-le Balan. Va mai aducem 500 semnaturi impotriva distrugerii parcului de la asoc. de locatari, si din Decebal. Cei mai multi acolo mergem ca este mai aproape.

  • Nu trebuie să ne lăsăm în seama vorbelor miroase și pline de viclenie ale lui Crețu.
    Am am spus și în alte postări că atunci când se propune un proiect care din start este controversat, este bine ca primăria să ne prezinte 2-3 variante, cu alte amplasamente, cum ar fi:
    – terenuri virane neamenajate,
    – foste puncte termice care sunt în ruină care fie pot fi demolate, fie transformate în parcări supraterane și subterane.

    • Ce ma incalzeste pe mine, daca stau in Eminescu, terenul viran din Viisoara. Sunteti chiar batuti in cap.

    • Daca sunt 20 de puncte termice, suprafața va creste la 5000 mp. Realizarea pe mai multe amplasamente ar putea constitui un mare avantaj: cele mai multe amplasamente sunt în centru, pot fi realizate cu bani mai puțini și eșalonat.
      Dar puteți veni și dv. cu altă idee! Nu luați așa de ușor orice propunere.

  • Bine ar fi sa se intinda si sub spatiul din fata Trezoreriei si a Policlinicii! Astfel sa se faca parc si in fata la Trezorerie. Cat mai multe astfel de parcari subterane si in locul celor de la suprafata sa se faca parcuri!

  • Alooo, pensionarii!!!!! Lasa-ti treburile astea de oameni mari pentru cei care se pricep. Iesiti la o plimbare in Parcul MUnicipal (pe care tot Cretu vi l-a facut frumos, nu Chereji si nu Vasile Moldovan) si lasati sa transforme relicva numita „Parcul Mihai Eminescu” in ceva frumos si util.

  • O parcare subterana in Piata Eminescu nu este nici oportuna, nici necesara. In primul rand, costul ridicat al unei astfel de investitii este corelat cu un numar mic de locuri de parcare, comparativ cu o parcare supraetajata unde cheltuiala este mai redusa iar numarul de locuri mai mare. In al doilea rand, cheltuielile de exploatare ale unei parcari subterane sunt destul de ridicate. Este vorba de sisteme permanente de iluminare si ventilatie, mari consumatoare de energie. Apoi trebuie prevazute sisteme de pompare pentru eventuale pericole de inundatii accidentale. Toate acestea duc la cresterea taxei de parcare facand neatractiva utilizarea parcarii. Evident, nu se pune problema construirii unei parcari etajate in Piata Eminescu. In apropiere exista solutii alternative de rezolvare a problemei parcarii. Spre exemplu, pe Str. Lupeni, in spatele Bisericii Catolice „Sf. Anton” exista un spatiu generos ce ar putea fi amenajat ca parcare. Aceasta parcare ar putea rezolva si problema celor ce doresc sa ajunga cu masina in apropierea centrului istoric al orasului, cu atat mai mult cu cat pe strada Lupeni mai exista o parcare situata in spatele ansamblului arhitectonic Sugalete. De asemenea chiar si o parcare etajata bine gandita pe locul situat alaturi de Piata Eminescu , in fata trezoreriei ar putea asigura un numar mai mare de locuri de parcare decat o parcare subterana realizata cu pretul distrugerii parcului din Piata Eminescu.

  • Cretu are idei putine si fixe. Oricum el nu tine seama de parerile bistritenilor. Face numai „ce vrea” muschii lui. A desfiintat targul de la Viisoara si a facut acolo un fel de nimic, unde a expediat ‘Zilele Orasului’. Apoi, in ciuda indignarii cetatenilor, a blocat centrul orasului cu porcaria aia de „cort de cultura”. Si exemplele ar putea continua cu numeroase alte idiotenii fantasmagorice pentru care a cheltuit o groaza de bani pe proiecte si studii de fezabilitate de care s-a ales praful. La fel se va intampla si cu parcarea subterana, fiindca omul nu are simtul masurii. Exact ca in poezia lui Mircea Dinescu, intitulata „Doamne fereste”:

    Istoria parca ne duce-n burta
    si parca a uitat să ne mai nasca,
    preafericitii cu privirea scurta
    sorb borsul dogmei ce le ploua-n basca,
    facind spre lucruri zilnic reverente
    căci cine stie ce episcop doarme
    în polonic, în cosul pentru zdrente,
    în tevile acestor triste arme
    unde Nebunul isi cloceste crima
    si ne omoara fiindca ne iubeste,
    când ne e foame deseneaza peste,
    când vine frigul aresteaza clima,
    opriti Istoria-cobor la prima
    opriti la statia Doamne-Fereste

  • Doamne,ce dusi cu pluta sinteti! Cei iimpotriva,binenteles,cu Balan in frunte! Un neica nimeni! Habar n-aveti cum arata planul,proiectul si hop sariti,la fel ca si cu parcul ,cu bd. Republicii(acum e fain,nu,va Place?)si cu alte lucruri bune facute de Cretu! Dar sigur sinteti niste PDL_isti nenorociti, care au jefuit aceasta tara!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS