Actualitate

Laleaua pestriță a înflorit cu o lună mai devreme ca în alți ani

Cu o lună mai devreme față de alți ani, laleaua pestriță din șesul Orheiului dă primele semne că va înflori. În circa două săptămâni, estimează Albert Gavrilă, floarea va putea fi admirată în toată splendoarea ei și va lua locul brândușelor.

“Printre brândușe încep să apară timid lalelele pestrițe. În aproximativ două săptămâni locul brândușelor va fi preluat de lalelele pestrițe!”, a scris pe Facebook Albert Gavrilă.

Laleaua pestriță este una dintre cele mai rare şi solitare flori, care creşte sub coroanele stejarilor seculari. Potrivit unor iubitori ai naturii care au creat un site special pentru această floare, în România o găsim în foarte puţine locuri, iar în Europa este de asemenea rar întâlnită. Nu se cunosc nici măcar originile ei. Chiar dacă este clasificată în categoria lalelelor, există păreri care contestă acest lucru.

Laleaua pestriţă este o plantă perenă de 15- 20 cm înălţime, se înmulţeşte prin bulbi şi are nevoie de locuri necirculate cu multă apa pentru a creşte în linişte. Este o floare frumoasă şi firavă cu petale în formă de clopot şi frunzele lungi dispuse alternativ pe tulpină să fină. Lalelele pestriţe înfloresc pentru o perioadă scurtă de 7 până la 10 zile în lunile aprilie-mai, dar perioada de înflorire depinde mult şi de evoluţia vremii.

4 comentarii

 • Stânjenel al Doamnei Iris,
  Gardian blând, Meleagris,
  Ins deștept – băiat aparte,
  Păzește-mă – mai departe,
  Craii să nu-mi jumulească
  Ceapa, floarea fritillească
  De mândră lalea-pestriță,
  Ca tabla de șah – Bistriță.

  15
  3
 • O primăvară minunată să aveți, TimpOnline și Albert Gavrila, o echipă care ne aduce numai vești bune!
  Ne-am mobilizat azi, după ce a apărut articolul dvs , am dat o fugă la pădure și ne-am încărcat bateriile pentru o săptămână!!
  Vă mulțumim din suflet!
  Cu deosebit respect, familia Mardare

  10
  2
 • Ce mare minune! Cum ati gasit stejarii din fotografii? Unde i-ati gasit? Ca in Sesul Jelnei este un pustiu deprimant. Stejarii au fost furati de patriotii locali care atat de mult iubesc natura incat au dus-o acasa.

  3
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS