Actualitate

Cum arată prima poartă din centrul istoric restaurată la inițiativa Alianței pentru patrimoniul bistrițean

(FOTO) Prima poartă din centrul vechi al Bistriței, restaurată la inițiativa ”Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean”, poate fi deja admirată pe strada Dornei la numărul 26 după o muncă de două luni a profesorului Teofil Petrean de la Liceul de Arte ”Corneliu Baba”, ajutat de mai mulți elevi.

Kinga Becsky, locatara uneia dintre casele din curte, și vecinul ei Beniamin Rus, au dorit neapărat să restaureze poarta.

”Diferența între ce a fost și ce a ieșit este enormă. În sfârșit poarta se închide, e funcțională. Eu sunt foarte mulțumită. Eu cred că restaurând orice obiect aduci un omagiu celui care l-a creat și, într-adevăr, restaurarea este o călătorie în trecut”, a spus Kinga Becsky, a căreia familie locuiește de peste 40 de ani în casa respectivă.

De restaurare s-a ocupat Teofil Petrean, restaurator și profesor la Liceul de Arte ”Corneliu Baba” din Bistrița, cu o experiență de 14 ani în restaurarea de lemn și metal.

”Aici avem prima poartă restaurată. Ea se prezenta într-o stare de conservare destul de precară. Partea de jos era toată distrusă și am reasigurat structura de rezistență a porții, am intervenit asupra ei înlocuind elementele de lemn care erau distruse, lipseau foarte multe elemente de ornament și practic am refăcut-o cât am putut. Am folosit elementele vechi, le-am conservat și le-am injectat cu rășini, am înlocuit penele de lemn care lipseau în partea de jos, iar în partea de sus le-am refăcut. Feroneria a fost curățată toată, iar elementele de clanță le-am refăcut. Nu exista nicio fotografie ca să ne dăm seama cum arăta inițial poarta, dar culoarea pe care o vedeți s-a obținut în urma curățărilor și stabilirii nuanței care a fost folosită prima oară. Am lucrat la restaurare cam 2 luni, un pic cam mult, dar fiind prima poartă, a trebuit să găsim lemn uscat, nu am știut câtă vopsea absoarbe. Începând cu a doua poartă deja știm care sunt demersurile”, a spus Teofil Petrean, care a fost ajutat de 16 elevi voluntari de la Liceul de Arte ”Corneliu Baba” din Bistrița.

Acesta este doar începutul, proiectele Alianței pentru patrimoniul bistrițean fiind îndrăznețe.

”Sunt 12 porți vechi identificate în centrul istoric pe care vrem să le restaurăum, dar lucrurile se concretizează când se pun și banii jos. Cei interesați iau legătura cu noi – Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean – prin intermediul doamnei Elena Bărbos. Persoanei care vrea să adopte o poartă i se pun la dispoziție porțile istorice existente ca să o aleagă. Restaurarea costă cam 1000 de euro. Fie proprietarul, fie altcineva trebuie să contribuie financiar la această lucrare. Din păcate, mulți dintre proprietarii caselor din centrul istoric nu își permit această sumă, deși nu e mare, așa că am intervenit noi pentru a facilita posibilitatea de a restaura aceste porți”, a spus președintele Forumului Democrat German Bistrița-Năsăud Cristian Roth-Gross.

Următoarea poartă care va fi restaurată este cea a casei în care locuiește Gabriel Ștefoi.

”Sperăm ca restaurarea acestor porți să fie susținută de proprietari/firmele de utilități și prin îngroparea firelor inestetice și efectuarea de proiecte de restaurare a fațadelor trimise spre avizare Direcției Județene pentru Cultură. Aceste proiecte trebuie să folosească primul strat de culoare, în acest caz un crem-calcar care ar fi mers de minune cu verdele-fistic de la poartă. Noi am făcut studiu istoric și am găsit culoarea folosită ascunsă sub câteva straturi de vopsea. Rozul adăugat ulterior pe fațada nu face pereche bună cu verdele-fistic găsit de noi la „săpat.” Dar toate trebuie să înceapă de undeva și e probabil că odată restaurate, porțile vor striga după restaurarea fațadelor. Teo PetreanMulțumiri Primăria Bistrița pentru ajutorul dat la transportul porții, RAAL SA pentru donarea compresorului necesar muncii de restaurare și tinerilor voluntari”, a scris organizația pe Facebook.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=200746108767191&id=101130455395424

5 comentarii

  • Initiativa cu privire la restaurarea portilor vechi din centrul istoric al orasului, lansată in luna martie de Alianța pentru patrimoniul bistrițean ”Petrus Italus Trust” , prinde viată. Soluția propusă de Alianța pentru patrimoniul bistrițean era ca restaurarea porților să se facă prin adopție de către societăți comerciale sau persoane fizice în parteneriat cu proprietarii. Iată că acum prima poartă este restaurată pe această cale, si nu oricum ci cu contributia specialistilor in domeniul restaurării de la Liceul de Arte ”Corneliu Baba” din Bistrița.
    Vezi: https://timponline.ro/portile-vechi-ale-bistritei-pot-fi-salvate-solutia-propusa-de-alianta-pentru-patrimoniu/

  • Exista o lege care nu permite implicarea Primariei ? Pe persoana juridica (exclusiv societati comerciale , ca sa zic asa) nu se pot face „adoptii” ? Cate mii de euro „se trotiresc” degeaba , de catre Primarie ?

    • Evident ca se pot face adoptii pe persoana juridica. Iar primaria sa stiti ca s-a implicat in acest demers. Legat de finantarea propriu-zisa, nu cred ca e posibila acolo unde nu este proprietatea primariei.

  • Asociația sașilor Bistrițeni, HOG Bistrity/Nșsen.e.V. dorește să se implice in acest proiect pentru restaurarea a 3 – 4 porți
    Este o actiune frumoasă și benifică pentru orșul nostru .

    • Un gest foarte elegant, domnule doctor. Cu o astfel de atitudine se salveaza mostenirea saseasca, bucata cu bucata. E frumos sa vedem ca generatia actuala de bistriteni educati inteleg ce bijuterie le-a fost lasata in mana de catre sasii plecati. E bine ca acestia se implica sustinand aceste gesturi frumoase venind din comunitatea actuala a urbei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS