Actualitate

Porțile vechi ale orașului pot fi salvate. Soluția propusă de Alianța pentru patrimoniul bistrițean

Porțile, adesea seculare, ale centrului istoric al Bistriței ar putea fi printre cărțile de vizită ale orașului. Unele dintre ele nu sunt cu nimic mai prejos de ce vedem în Viena sau Florența. Din păcate, deși la fațade s-a mai lucrat, porțile rămân într-o stare jalanică și sunt în pericol de a fi înlocuite cu orori de lemn stratificat în cel mai bun caz. Din fericire, în Cluj, Oradea, Sibiu a început restaurarea lor cu proiecte publice sau donații private, propune Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean.

Alianța de specialiști și activiști care vede patrimoniul cultural ca o resursă colectivă ce are nevoie de protecție, valorizare, investiții în restaurări reflexive si integrare armonioasă în viața comunităților care l-au moștenit crede că, în parteneriat cu proprietarii, se poate face restaurarea porților prin „adopție” de către societăți comerciale sau persoane fizice care să își deconteze donația prin formularul cu 3.5 la sută.

https://www.facebook.com/101130455395424/photos/a.105598054948664/106034438238359/
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=106123001562836&id=101130455395424

17 comentarii

  • Initiativa este laudabila. Lucrurile ramase din trecutul urbei ar trebui pastrate cu sfintenie. Cred ca asociatia ar putea mari si diversifica zona de donatii prin deschiderea unui cont in care s-ar putea depune sume modice de catre oamenii obisnuiti dar si sume mai consistente de catre diverse firme , mai mici sau mai mari , sau de ce nu , de catre VIP-uri locale. Periodic s-ar putea face anunturi in legatura cu banii adunati prin colecta publica sau depusi in contul deschis in prealabil si cate porti s-au restaurat. Totusi , sper ca proprietarii portilor care intra in parteneriat nu solicita bani pentru acceptul restaurarii…Nu ar fi amuzant , de loc !

    • De loc, de timp sau de mod???
      La finalizarea ta @Leo ma refer!!! :))) sau e doar autocorectul???

  • Initiativa acestor bistriteni este laudabila insa nu ajunge doar atat. Ei trebuie sa fie prezenti de-acuma in colo la toate dezbaterile publice organizate de Primarie pe probleme de Urbanism, Buget etc. Alaturi de Bistrita Civica pot face un tandem puternic al carei voce sa fie auzita, respectata si votata in ceea ce se va cere. Ca un cetatean care nu am lipsit din 2007 de la nici o dezbatere stiu foarte bine cum se lucreaza si se gandeste in CL . Odata cu petitiile depuse si cu procesle pornite impotriva administratiei trecute pe diferite teme , este posibil ca actualii EDILI sa fi invatat lectia DEMOCRATIEI PARTICIPATIVE. Timid dar totusi vizibil domnul Primar TURC a inceput consultarile cu B-ta Civica si ONG Kilometrul Albastru si Gal Ruralis(grup de initiativa locala) Astept ca si alte ONG-uri civice sa se alature interesului local cu adevarat .Se pot intampla lucruri minunate, nesperate. Nu ne lasati singuri !

    • @ Bălane, Cum vrei tu ca celelalte ONG-uri să se alături Bistriței Civice când Bistrița Civică este considerată o organizație politică ( la fel ca UDMR-ul ) ba mai rău de cât atât este considerată organizația de propagandă a PNL.
      Cum vrei tu ca ONG-uri care luptă împotriva tâmpenilor pe care vrea să le facă primarul PNL-ist să se alăture tocmai organizației de propagandă a PNL este un viciu de logică în toată tărășenia asta.

    • Pai fa parteneriat, nu comenta aiurea, poate sunt și alții interesați sa adopte o idee buna, poate chiar și autoritățile!!!

    • Au initiat petitia cu Cinema Omnia, unde au adus nume grele. NU se rezuma la porti.

  • Alianța pentru patrimoniul bistrițean denumită „Petrus Italus” după numele arhitectului elvetian Petrus Italus da Lugano, care la 17 ianuarie 1560 a fost semnat un contract în valoare de 3.000 de florini cu consiliul orășenesc Bistrița din Transilvania pentru refacerea și consolidarea bisericii evanghelice. In urma lucrărilor care au inclus elemente renascentiste, Biserica Evanghelică a căpătat aspectul care se păstrează si astăzi. Atunci a fost adăugat porticul de pe fatada de vest a bisericii. Lucrările s-au încheiat în anul 1563, după cum consemnează și inscripția de pe aticul portalului vestic. Si fiindcă veni vorba despre porticul vestic de la Biserica Evanghelică, acelasi stil se regăseste si la poarta de intrare de la Casa Argintarului , de unde se poate deduce că Petrus Italus este si arhitectul acestei clădiri emblematice din Bistrița, construite cam in aceeasi perioadă .

  • Exista o institutie in Bistrita: DIRECTIA PENTRU CULTURA BISTRITA NASAUD
    Ea ar trebui sa se ocupe de toate aceste lucruri pentru ca acolo lucreaza, normal, tot ochiul cultural al judetului. Ei vad cel mai bine cum trebuie pastrat si restaurat acest tezAUR din lemn numite porti.
    Ei ar trebui prin specialistii lor sa umble dupa fonduri la Bucuresti pentru a pastra asa cum vor si vad ei cel mai bine.
    Daca la Bucuresti portile le sunt inchise sa mearga mai departe , la Bruxel, nu dupa varza ca de’aia gaseste si l’aCluj!
    Ce obiect de activitate are totusi acea institutie stiind ca : au sediul intr-o casa de cartier care nu le reprezinta denumire, acolo se confunda biroul directorului cu locul de fumat si elibereza acceptele de construire dupa coloratura politica!

    • Actele am auzit ca actele se elibereaza altfel: unul da, unu nu, unul da ceva , altu nu!

  • Habar nu aveți ce înseamnă muncă de restaurare. …
    În primul, sunt foarte puțini specialiști avizați de M.Culturii /acești oameni pretind sume uriașe pentru un proiect de restaurare iar statul nu acordă nici un fel de sprijin financiar! Echipele de restauratori pretind pentru manopera sume colosale!
    E de 10 ori mai ieftin sa faci lucru nou, respectând în linii mari originalul, decât sa restaurezi un putregai sau o clădire plină de igrasie!
    De pe clădirea Institutului Național al Patrimoniului din București ,cade tencuiala cu tot cu formele arhitecturale. …
    Despre ce vorbim? ??
    Sunt lucruri ,care ,din păcate ,nu au prioritate în țara asta!
    Sunt pro salvare / restaurare dar numai acolo merită investit! Unde nu se mai poate ,demolat și construit din nou, respectând proiectul inițial!

    • ionut’e!
      e foarte adevarat ce spui!
      te asigur ca restaurarea unui element de constructie se poate face si pe bani putini

  • Nu scrie nicaieri ca portile trebuie restaurate cu (de) specialisti avizati de (catre) Ministerul Culturii.De obicei , acei specialisti cu patalama , nu fac restaurarea cu manutele lor. E plina tara de experti si specialisti dar niciunul nu spune cum a obtinut expertiza. Am vrut si eu sa ma fac specialist , sa devin macar LuftInspektor dar n-am aflat unde dracu se tin cursurile , asa ca am ramas pe dinafara…Draga Ionut , o hartie nu confera garantia ca te pricepi la ceva cu adevarat. In cazul de fata , acel domn tamplar , pare a fi solutia castigatoare .

  • De ce sunteti fraieri ? Mergeti pana in Maramures la Sapanta, Borsa etc si gasiti tarani , simplii mestesugari care da lectii celor de la Monumente .Ce tot vorbiti de SPECIALISTI ? Cei de la munte care lucreaza cu lemnul da lectii tuturor prefacutilor din institutiile asa zis culturale.

  • Bistritene. Suntem de partea celor care ne asculta si intind o mana pt. rezolvarea problemelor ivite. Cu pesedeuu nu s-a putut decat prin procese . Citeste numa presa cand trebuie .

    • Inscrieți-vă legal în PNL și lăsati Bistrița în pace și nu mai susțineri toate aberațiile primarului PNL.

  • Dar proprietarii ce fac? De ce locuiesc în Centru dacă nu vor să respecte și să întrețină arhitectura? Să stea în aceste zone doar aceia care indrăgesc și țin la această arhitectură.
    Propun autorităților să vadă ce legi sunt în Italia în privința clădirilor de patrimoniu și să le introducă și la noi. Numai așa se poate.
    Proprietarii de la noi din Centru odată cu renovarea încearcă să simplifice (elimine) elementele de arhitectură. Vedeți că este acuma în renovare o parte de clădire pe Albert Berger, vizavi de restaurant Verona. Elementele de fațadă sunt simplificate deja față de restul clădirii din care face parte. Autoritățile nu văd, deși este în lucru de peste un an de zile și fațada este gata.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS