Recomandări Social

Cum s-a ajuns la criza lemnului de foc. Gabriel Stanciu de la AAP: Tăiem prea puţin

E nevoie de trei ori mai mult lemn de foc decât cel pe care îl pot oferi populaţiei ocoalele silvice din judeţ, anunţă silvicultorii. Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri (AAP) din România, inginerul Gabriel Stanciu de la Romuli, a explicat că există lemn, dar acesta nu poate fi tăiat din cauza legislaţiei, înăsprită mult de guvernanţi din cauza presiunii făcute de ONG-urile care luptă pentru mediu.

„Criza lemnului de foc este la nivel naţional. Este o criză de resursă. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), la nivel naţional 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc. Dacă punem numai 5 mc de fiecare gospodărie, cam atât este necesar pentru o iarnă, înseamnă peste 15 milioane de mc. Noi, la nivel naţional, tăiem aproximativ 18 milioane de metri cubi şi pentru industrie, şi pentru mobilă, şi pentru lemn de foc. Deci este clar că e, în primul rând, o criză de resursă. Conform inventarului Institutului Fondului Forestier, în urma unor sondaje extrem de riguroase, a rezultat că noi avem o pădure foarte bună la nivel naţional. La cei 7 milioane de ha de pădure – mai multă decât se ştia că avem – o creştere anuală de 7,8 mc la hectare, ceea ce e foarte bine, şi cu un volum mediu la hectar de 322 de mc pe întreg fondul forestier înseamnă că avem o creştere la nivel naţional de 54 de milioane de mc. Conform amenajamentelor silvice, noi tăiem undeva la 18 milioane de mc, adică o treime. În marea majoritate din ţările europene, se taie 70% din creştere, dacă nu chiar 100%. Asta înseamnă că nu afectezi fondul de producţie. Tai ce creşte doar şi rămâi cu acelaşi fond de pădure”, a spus Stanciu într-o emisiune de la postul local AS TV.

Potrivit acestuia, criza lemnului de foc s-ar putea rezolva la nivel naţional printr-o analiză extrem de riguroasă asupra modului în care se calculează cât şi cum tăiem: „Din punctul meu de vedere, a apărut această criză a lemnului din faptul că tăiem la nivel de o treime din creşterea la nivel naţional”.

Gabriel Stanciu a explicat că lipsa lemnului de foc din acest an e cauzată de modificările legislative.

„În primul rând e Hotărârea de Guvern nr. 924 din noiembrie 2015 care a statuat modalitatea de vânzare a lemnului din pădurile publice, şi cele administrate de Regia Naţională a Pădurilor, şi cele aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale. La articolul 45 au introdus un alineat în care se spune că RNP nu poate vinde direct lemn de foc populaţiei decât în urma a doua licitaţii, ceea ce a făcut ca anul acesta RNP să dea populaţiei undeva la un milion de mc. Dacă raportăm la necesarul de 15 milioane, ne dăm seama cât de puţin a dat RNP, iar greul a rămas pe unităţile administrativ-teritoriale care au fost nevoite să facă faţă cererii crescânde de lemn de foc, dar tot s-a ajuns la criză”, a spus Stanciu.

Potrivit acestuia, un alt motiv este că lemnul de lucru – cu diametru mai mare de 24 la capătul gros –  nu poate fi dat populaţiei, în baza aceleiaşi HG, decât pe bază de autorizaţie de construcţie.

„Până acum se făceau partizi care conţineau şi lemn de lucru şi care se dădeau către populaţie ca lemn de foc. Partea de lemn de lucru era la preţ diferit, dar se vindea. Acum nu mai poţi da lemnul de lucru, mai mare la capăt de 24 diametru, ca lemn de foc, ci numai ca lemn de lucru cu autorizaţie de construcţie. Personal am participat la elaborarea HG şi am sesizat aceste aspecte, dar, cu toate acestea, nu au ţinut cont în primul rând că, la nivel de proprietate a UAT, aceasta ar trebui tratată ca o proprietate privată în care comunitatea locală să poată decide ceea ce face cu lemnul din localitate”, a spus Gabriel Stanciu, care a explicat că legislaţia a fost mult înăsprită la presiunile ONG-urilor care luptă pentru mediu.

Potrivit lui Gabriel Stanciu, cea mai bună soluţie ar fi ca unităţile administrativ-teritoriale să aibă depozite de lemne de unde populaţia să îşi poată cumpăra pe tot parcursul anului şi să se facă anchete sociale, iar cei care nu îşi permit să plătească să fie scutiţi de anumite taxe. „Sunt bătrâni cu pensii cu mizerie şi acolo trebuie făcute anchete sociale şi văzut fiecare caz din fiecare localitate. Bineînţeles că nici lemnul de foc vândut în depozit nu trebuie să fie o sursă de venit extraordinară”, a spus Stanciu.

La Romuli, unde şef de ocol e Gabriel Stanciu, există un astfel de depozit, iar tot lemnul necesar în comunitate a fost vândut la preţul de 50 de lei/mc. „Acesta e preţul cu care s-a vândut lemnul din depozit care e la 50 de metri de asfalt. S-a asigurat în proporţie de 90% din comunitate, dar e numai pentru cei din Romuli. A fost posibil lucrul acesta cu sprijinul Consiliului Local”.

Asociaţia Administratorilor de Păduri din România, condusă de ing. Gabriel Stanciu, are peste 100 de membri din toate judeţele ţării. Bistriţa-Năsăud sunt 15 membri ai acestei organizaţii.

7 comentarii

  • In loc sa spunem „Că bine zic silvicultorii. Mai bine să radem tot” eu zic ca ar fi mai bine sa ne gandim de doua ori si sa ajungem la concluzia ca e cazul sa cauztam solutii si nu sa il incriminam pe aceset domn , care din punctul meu de vedere are dreptate aproape in totalitate . Deci tot respectul pentru pentru acest site de stiri locale , dar in momentul asta aveti o bila neagra pentru ca il incriminati pe acest om intr-un mod de-a dreptul stupid , faceti exact ca si politicienii „hai sa le mai dam o lege sa ii sugrumam de tot ” si ca sa ma fac mai inteles va spun si de ce : in aceasta tara nu au disparut sute de mii de hectare din cauza lemnului folosit de populatie ca sursa de caldura ( asta ar fi insemnat ca toata populatiadin Romania in ultimii 25 de ani o facut foc non-stop si tot nu era atata padure furata ) au disparut din cauza marilor companii care exploateaza masa lemnoasa iar acestea isi fac treaba si in momentul de fata sustinuti de aceeasi politicieni , care au inasprit legile in defavoarea populatiei care folosesc lemnul doar ca sursa de caldura si nu exporta cu sutele de camioane in UE . Mi se pare stupid si faptul ca dai o HG si sa nu vi cu niste solutii viabile inlocuitoare in aceste sens care sa rezolve problema populatiei si nu sa ii sugrumam de tot pe bietii oameni . Nu am vazut nici un program national de ajutorare a populatiei prin extiderea retelelor de gaz , nu am vazut nici un program de subventionare a unei cote a energiei electrice , ca sa folosim ca si sursa de caldura energia , dar venim si dam legi alandala fara sa gasim nici o solutie in acest sens , iar aceasta HG 924/2015 nu a facut altceva decat sa creasca preturile la lemn si nimic mai mult restul is povesti cu care se lauda cei ce au sustinut aceasta HG . Sa va fie rusine atat la politicieni dar si la cei care ii sustineti pentru fatptul ca aruncati cu niste legi aiurea si nu veniti cu solutii reale de rezolvare a problemelor oamenilor !

  • Bavoi ati inebunit daca cereti de trei ori portia de foc. Voi estia din birouri sunteti pe langa subiect, este si cazul de fata. Domnilor se fura foarte bine cu caruta de trei ori pe ora , numai sa stai la panda. Numai cine si-o baut banii la crasma nu isi poate procura lemn de la padurari. Este o cardasie de nedescris in special in padurea STATULUI, si asta vine sa mai ceara suplimentar. Da as fi de acord sa dau dublu lemn de foc, cu doua conditii. Vanzarea sa se faca din depozite la nivel de comuna si oras, sub control ferm, cu actele verificate zilnic de politie si cei de la finante. In ceilalti nu am incredere. Al doilea aspect ar fi prohibitia pe 25 de ani la lemnul de constructie care il toaca AUSTRIECII prin cele doua firme care de fapt au fost puse pe f uga de insusi guvernul AUSTRIAC. Interzicerea definitiva a vanzarii de bustean si cherestea neprelucrata incepand din 2017 si dupa incetarea prohibitiei lemnului. Reamintesc ca ALBANIA are deja o lege pe 10 ani privind interzicerea exploatarii de paduri.La noi s-a furat mai salbatic si este nevoie de minimum 25 de ani, perioada necesara pt. refacerea pe cale naturala dar si impaduriri masive finantate de stat. In aceasta perioada doar lemnul de foc necesar fiecarei gospodarii sa fie aprobat. O spun ca si cunoscator, fiind proprietar de padure cu acte super-inregula .

    • Balane, lasa naibii ecologismele astea si misca-te prin sate. Masina de 10 mc de lemn de foc a ajuns la 4.000 de lei. Cunosc doua cazuri au imprumutat bani de la rude si de la banca sa isi poata cumpara lemn de foc. Pe sate nu sunt lemne de foc si oamenii sunt disperati. Acum o luna când am spus ca e groasa mi-ati dat vreo mie de minusuri si ati tot lalait=o cu ecologia lui peste. Pana una alta oamenii nu au ce pune pe foc.

  • Avem o padure foarte buna. HAI SICTIR ! Daca va duc numai in cateva locuri va cruciti ce vedeti. Nu mai exista constiinta bunicilor nostrii care s-au gandit si la noi sa ne lase ceva in urma lor. In padurile micilor proprietari situatia este jalnica. Dupa retrocedari romanii au ras tot ce era de valoare , si-au vandut pe la gatere lemnul de constructii si acuma se fura intre ei, si de la cei care mai au padure tocmai pt.ca au fost gospodari si nu lacomi si prosti. Asta de ce nu o spune nimeni ?

  • Dio Caassius : sa mori tu ca 10 mc. de lemn de foc costa atata ? Cauta-__ma si adu clientul ca facem fifti un camion de asta de la mine din padure absolut legal cu documente la zi.

  • Da, Bălane, metru cub de lemn de foc a săltat de 350 lei. Pe ce lume trăiești? Crezi că toată tevatura asta e gratuită? Noul sistem silvic și modul în care a fost pus în aplicare a lăsat mii de gospodării din BN fără lemne de foc. Nu e de unde cumpăra.

  • Draga Dio ; zau nu vreau sa intru in contradictie cu tine, dar daca esti curios cauta-ma dupa sarbatori , vi cu mine ne luam un termos cu ceai si un pachetel de mancare si asteptam in masina amandoi intr-un loc anume si vei primi cel putin 5- 6 oferte . GARANTEZ. Gata. SARATORI FERICITE .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS