Actualitate

Cum s-a soluționat disputa dintre Biserica Ortodoxă și cea Reformată cu privire la folosirea cimitirului

Prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Decsei Atilla și Toth Lorand, a mediat o întâlnire între reprezentanții Parohiei Reformate Bistrița, ai Parohiei Ortodoxe Române Bistrița și cei ai Primăriei Bistrița, cu scopul identificării modalităților de folosire a cimitirului de către cele două confesiuni și a modalităților de acces la cimitirul ortodox atât din punct de vedere legal cât și tehnic.

Întâlnirea a fost organizată ca urmare a faptului că cele două culte nu au ajuns la un consens până astăzi cu privire la accesul în cimitirul de pe strada Tărpiului, cu atât mai mult cu cât cererea pentru locurile de veci a crescut în ultima perioadă.

În urma discuțiilor, s-a decis din punct de vedere juridic înscrierea în domeniul public a terenului cu destinația de cimitir, atribuirea cu titlul gratuit către parohii și identificarea soluțiilor tehnice pentru accesul la cimitir al celor două culte.

”O problemă stringentă cu care ne-am confruntat atâta vreme, în ceea ce privește accesul și folosirea cimitirului, putem spune că s-a rezolvat în urma acestei întâlniri”, a declarat prefectul Stelian Dolha.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3704589293003867

5 comentarii

  • Cea mai mare eroare să fie dat în administrarea parohiilor.
    Experiența tristă a cimitirului mare de pe str. Tărpiului „administrat” de parohiile de la Biserica „Coroana” nu ajunge?
    Acest nou cimitir să rămână în administrarea Primăriei. Terenul a fost cumpărat din bugetul local al municipiului Bistrița. DSP administrează mult mai bine cimitirul municipal.

  • Solutia sa nu se mai sfadeasca popii pe cimitire este ca pana in 2030 fiecare municipiu sa aiba cate un CREMATORIU. PUNCT ! Nu ne mai permitem sa betonam la nesfarsit cu cruci, rame etc. dealurile si campiile patriei.

    • Incinerarea umană, este interzisă de Biserica Ortodoxă fiind considerată un păcat uriaș. Incinerarea este considerată o practică păgană, aducând ca argument cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură care zice: „pământ ești și în pământ te vei întoarce” (Facere 3, 19)”.
      Mai mult decât atât, Biserica Ortodoxă condamnă incinerarea umană și consideră că, potrivit tradiţiei creştine, modul potrivit de a înmormânta un creștin înhuma­rea, căci mormintele creştine au Sfânta Cruce, lucru ce arată că cel înmormântat acolo a adormit întru Hristos, potrivit preotului. Acesta mai spune că mormintele creștine sunt un îndemn la meditație asupra vieții și a morții pentru credincioși. Marele istoric Vasile Pârvan în discursul său de receptie la Academia Română rostit în 1914 si intitilat „In memoriam Constantin Erbiceanu”, spunea umătoarele: „Si cel ce l-a creat pe om i-a lăsat să stie si să se bucure de acest dar a lui de a vedea frumosul si l-a lăsat să creadă că sufletul lui evesnic – intocmai ca cerul si marea si pământul cu care se simte asa de tare legat prin iubire. In fata tainei nepătrunse a trecerii lui din această lume gândul i se opreste inspaimântat: va fi mai rău ori mai bine dincolo; va fi si acolo soare ori va fi intuneric?
      Oricum ar fi, el nu poate muri decât cu trupul . Iar dincolo unde sunt numai suflete nu poate fi moarte. Tot ce a fost in noi mărginire piere; rămâne in viata de dincolo numai nemărginirea gândului nostru , care chiar si aici in viată se ridică adesea urias până la stele căutând o lege si o formă si intrebând de inceputul lucrurilor fără margini si fără inceput. Prin moarte, tot ce a fost trecător pământesc se sterge.”
      Vezi: https://www.scribd.com/document/16549831/Vasile-Parvan-In-memoriam-Constantin-Erbiceanu#fullscreen&from_embed

  • Cea mai mare nedreptate instituita in municipiul Bistrita este faptul ca,desi sunt vreo 20 de parohii ortodoxe,doar 3 beneficiaza de drept de proprietate cu tot ce decurge din el ,asupra cimitirului de pe strada Tarpiului.Cimitirul a fost preluat de la greco-catolici dupa o lege comunista abuziva in 1948,cand au preluat si Biserica fosta greco catolica de langa Coroana.Cand s-a pus in discutie ca acest cimitir sa fie impartit tururor parohiilor ,nici nu au vrut sa auda de acest lucru. Ar trebui ca cetatenii acestui oras sa stie cui i se datoreaza starea deplorabila a acestui cimitir!!!Ar fi de mirare sa se inteleaga cu reformatii si celelalte culte ,daca nu se pot intelege ortodocsii intre ei?!!! Frati ,frati …,dar pana la bani!

  • Este vorba despre două lucruri diferite. Ceea ce s-a discutat la prefectura in legătură cu folosirea cimitirului de către Biserica Ortodoxă și cea Reformată se referă la acea extindere din partea nord-estică a Cimitirului Municipal de pe Drumul Tărpiului despre se vorbeste de prin 2014 . Prin studiul de fezabilitate era prevăzută realizărarea accesului prin amenajarea unei alei carosabile cu îmbracaminte din beton asfaltic, iar a aleilor secundare cu îmbracăminte din macadam. Dar, ca multe proiecte din timpul celor trei mandate ale primarului Cretu, si acesta face parte din categoria celor incepute si neterminate.
    Pe de alta parte, incă din anul 2013, tot pe Drumul Tărpiului a fost amenajat un nou cimitir, situat vis-a-vis de cel vechi unde au fost îngropate deja câteva sute de persoane decedate. Este vorba de terenul situat pe partea de vest a străzii, aflat exclusiv in administrarea Protopopiatului Ortodox Bistriţa. Dupa unele informatii aici, un loc de veci pentru o singură persoană costă 750 de lei, pentru o perioadă de 20 de ani, iar cele de familie, cu două locuri, costă 1.500 de lei (fără ramă) şi 2.500 de lei (cu ramă), tot pentru 20 de ani.
    (vezi: https://timponline.ro/ce-ii-cere-asociatia-bistrita-civica-primarului-bistritei-ovidiu-cretu/)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS