Actualitate

Cum vrea municipalitatea să elimine problema câinilor fără stăpân

Planul de rezolvare a problemei câinilor fără stăpân de pe raza municipiului Bistrița a fost discutat într-o întâlnire de lucru la care au participat primarul Ioan Turc, viceprimarul Sorin Hangan, Cristian Țetcu de la Direcția Servicii Publice din cadrul Primăriei și voluntari ai ONG-ului Ein Herz Fur Streune.

”În cadrul ședinței, s-a stabilit faptul că parcurgerea pașilor de 𝒓𝒆𝒄𝒆𝒏𝒛𝒂𝒓𝒆 – 𝒄𝒊𝒑𝒂𝒓𝒆 – 𝒔𝒕𝒆𝒓𝒊𝒍𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆 a câinilor din oraș va permite monitorizarea corectă a patrupezilor din punctul de vedere al abandonului, va contribui la reducerea înmulțirii câinilor metiși ai căror pui, deseori, sunt abandonați pe spațiul public.

Ne dorim să eliminăm problema câinilor fără stăpân de la sursă, astfel că, prin Poliția Locală și Direcția Servicii Publice, Primăria Bistrița derulează o campanie de 𝒓𝒆𝒄𝒆𝒏𝒛𝒂𝒓𝒆 a câinilor cu stăpân, prin intermediul căreia se va identifica și dacă aceștia sunt 𝒄𝒊𝒑𝒂𝒕̗𝒊 și 𝒔𝒕𝒆𝒓𝒊𝒍𝒊𝒛𝒂𝒕̗𝒊, conform normelor legale. Tuturor deținătorilor de câini le revine responsabilitatea de a-și cipa, respectiv steriliza companionii patrupezi și, cu atât mai mult, de a nu-i abandona.

La momentul 𝒓𝒆𝒄𝒆𝒏𝒛𝒂̆𝒓𝒊𝒊, reprezentanții autorităților locale 𝒗𝒐𝒓 𝒏𝒐𝒕𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂 deținătorii ai căror câini nu sunt cipați și sterilizați, cu privire la obligatiile pe care le au, prin lege, aceștia având la dispoziție un termen de 14 zile pentru a intra în legalitate.

Campania reprezintă un demers complementar acțiunilor de extragere a câinilor fără stăpân de pe raza Bistriței pentru a fi duși la adăpostul public, acțiuni care se desfășoară prin metode non-traumatizante pentru animale, folosind cuști-capcană cu închidere automată. În anul 2022, 1253 de câini adulți și pui au fost adunați, dintre care 878 au fost sterilizați ulterior. În plus, cu sprijinul asociațiilor non-guvernamentale partenere, mulți dintre patrupezi și-au găsit familii adoptive.

Zonele predilecte pentru câinii fără stăpân sunt: intrarea/ieșirea din oraș, linia ferată, Bistrița Retail Park (Calea Moldovei) etc.

Vom continua extragerea acestor câini pentru a fi duși în adăpostul public, evaluați, cipați și sterilizați și, ulterior, vor fi promovați pentru adopție.

Adăpostul public pentru câini de care dispunem are un număr limitat de locuri, motiv pentru care căutăm soluții pentru construirea unui adăpost nou cu o capacitate mărită.

Toate aceste acțiuni au, însă, nevoie de susținerea concitadinilor și facem apel la un comportament responsabil!

Refuzul cipării și sterilizării, precum și abandonul câinilor sunt sancționate cu amendă, dat fiind pericolele pe care un astfel de comportament le poate genera.

𝑹𝒖𝒈𝒂̆𝒎 𝒑𝒓𝒐𝒑𝒓𝒊𝒆𝒕𝒂𝒓𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝒄𝒂̂𝒊𝒏𝒊 𝒔𝒂̆ 𝒏𝒊 𝒔𝒆 𝒂𝒍𝒂̆𝒕𝒖𝒓𝒆 𝒊̂𝒏 𝒅𝒆𝒎𝒆𝒓𝒔𝒖𝒍 𝒏𝒐𝒔𝒕𝒓𝒖 𝒅𝒆 𝒍𝒖𝒂𝒓𝒆 𝒊̂𝒏 𝒆𝒗𝒊𝒅𝒆𝒏𝒕̗𝒂̆ 𝒂 𝒑𝒂𝒕𝒓𝒖𝒑𝒆𝒛𝒊𝒍𝒐𝒓, 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒐 𝒃𝒖𝒏𝒂̆ 𝒎𝒐𝒏𝒊𝒕𝒐𝒓𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆 𝒂 𝒂𝒄𝒆𝒔𝒕𝒐𝒓𝒂”, a transmis Primăria Bistrița.

17 comentarii

 • Povesti pe bani multi, sedinte si timp pierdut.Sterilizati tot ce este fara pedigree, la marginea localitatilor lasati vanatoarea lor la liber. Avem plin de oameni necajiti dar alocam fonduri insemnate pentru ceva ce societatea nu are nevoie.Iubitorii sa si duca la ei in ograda si furajarea sa o faca din propriul buget atunci se vede cine ii iubeste cu adevarat,in rest sunt doar povesti.

  28
  16
  • Acolo se mișcă sume de bani, ar trebui să meargă cei din tot felul de on_geuri să îi prindă de codita.

   19
   1
 • D-l viceprimar ar putea incepe un doctorat („in aiasta problema , desigur foarte serioasa!”) iar d-l primar ar putea incepe un al doilea. Cu cat mai multe , cu atat mai bine. Astfel , toata UE va fi cu ochii pe Bistrita , oras european etc. etc….

  11
  5
 • Stati relax ca astia nu-i gasesc asa usor cainii sa ii duca la adapost/ sterilizat. Ca sa ii prinzi mai trebuie sa si ii cauti.
  Langa cladirea taxe si impozite a primariei isi fac veacul chiar sub nasul lor de o gramada de vreme cativa catei vagabonzi fara sa fie bagati in seama de de vasnicii lucratori din primarie.

  14
  1
 • Apă de ploaie! Să ne prefacem că ne preocupă problema. Cam atât!
  Nimic din aceste acțiuni “nu va rezolva problema”!
  DE CE?
  Logic trebuie să te întrebi: “De unde apar acești câini în număr atât de mare?” Oare îi aduc extratereștrii? Cu siguranță nu! Acești câini sunt aduși cu preponderență de pe satele din jurul Bistriței. Cât timp nu există o legislație care să vrea a rezolva problema, nu se va rezolva absolut nimic!
  Dacă ar exista o legislație care să impună ca toți proprietarii de animale de companie să-și “cipeze” patrupedele, atunci putem vorbi de primul pas spre rezolvarea problemei. Astfel când este prins un câine fără stăpân este scanat cipul, identificat proprietarul și trimisă acasă factura care include costul intervenției, cazarea animalului și amenda că nu a avut grijă de patruped. Simplu, nu? Așa se procedează în țările normale la cap!
  Apoi Poliția Animalelor împreună cu veterinarii să facă controale periodice, dacă identifică că patrupedele sunt gestante să fie luați în evidență. Dacă nu vreau puii, să plătească creșterea lor și amendați că nu și-au sterilizat în prealabil animalul de companie.
  Din păcate suntem departe de normalitate…

  18
  • …nu am vrut sa jignesc cainii, stiu ca nu vro sa se injoseasca facand asta…dar e singura lor sansa, din experienta oamenilor, ca doar ajung la….un os de ros!!!!!

   8
   2
  • Bălănel , Abținete că te adâncești din ce in ce în penibil , dacă nu ai de lucru fă un efort și dute mă pe pagina de facebook a lui Turc că acolo se dau limbile în Kourou și toate celelalte observați pertinte sunt șterse.

   29
   2
  • Bălănel nu se poate abține să nu dea sfaturile lui ” prețioase ” la toate, vrea să-l întreacă în penibil chiar și pe primar asta chiar ar fi o performanță notabilă dacă reușește.

   27
   1
 • ATENȚIE CÂINI RĂI ÎN LIBERTATE! Sunt pe pasajul dintre Șincai și Titulescu, unul e ceva corcitură de ROTWEILER iar unul rasă comună mai mic negru cu alb. i-au mușcat pe mai mulți bistrițeni, dar din păcate nu se iau măsuri. Au culcușul sub o poartă de la o casă părăsită de pe pasaj. Hai cu echipa, domnilor de la ECARISAJ!

  • Cristi când se mai fac la AS TV interviuri cu Primarul Turc poate îi puneți și ceva întrebări nu ascultăm doar un monolog sterp. Am chiar o sungestiei de întrebare : În proiectul Pasajului Subteran Gării Tărpiului cum se va păstra conectarea esențială a străzilor Rodnei cu Arțarilor respecti Industrilor cu Dimitrie Cantemir ?
   Și aceste lucruri sunt ascunse bine undeva într-un fund de birou din Primărie.

   26
  • Credeam ca te referi la biciclististii care ies la plimbare si incurca circulatia auto prin Unirea, mergand in paralel, gesticuland ca pe bulevard pe motiv ca cine s ei pedaland de zor!!!
   Aveti pista..sau mai vreti alta?

   3
   12
 • Bravo „povesti cu pești” subscriu, un îngâmfat, arogant, slab pregătit, se crede buricul pământului și l duce de nas pe Turc.
  Pe cine nu suporta am auzit că se răzbună, păcat că nu l scuipa oameni și să i de-a un șut in kur.
  Nu la ales bistrițenii pe neica nimeni, s a ales singur sa fie viceprimar.
  Barem să aibe respect că de făcut nu face nimic, se vede cum arată orașul, nici de ce răspunde el nu i capabil sa gestioneze.
  I al pe Tetcu și mergeți unde o dus Mutu iapa să nu mai auzim de voi.

  2
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS