Economie

De ce aleg șoferii români mașini gri, albe și negre. Ponderea celor în culori vii

O companie de date auto a efectuat cercetări în România care au dezvăluit că românii preferă culorile mai conservatoare și nu sunt foarte interesați de vehiculele strălucitoare, în culori vii.

În România, 28,2% dintre toate mașinile verificate pe carVertical au fost gri, 18,6% – albe și 21,9% – negre. Acest lucru se reflectă și în tendințele altor țări unde tot vehiculele cu culori conservatoare sunt cele mai populare.

Culorile gri, negru și alb sunt mai practice, mai ușor de întreținut și nu necesită prea multă atenție, lucru important pentru orice proprietar de mașină.

În anul 2000 ponderea mașinilor gri în România era de 29,7%, ceea ce înseamnă că s-a înregistrat o scădere ușoară în ultimele două decenii. Popularitatea culorii negre a crescut de la 26,1% în 2000 la 29,4% în 2010, iar apoi a scăzut la 23,6% în 2020.

Mulți șoferi evită culorile strălucitoare deoarece acestea se pot estompa de-a lungul anilor, ducând la devalorizarea mașinii. De aceea, este important să păstrați vehiculul la umbră pentru a preveni decolorarea vopselei.

„Nuanțele conservatoare sunt puternic reprezentate de multă vreme. Albul, argintiul, griul și negrul sunt populare în întreaga lume. Vehiculele albastre se dovedesc totuși a fi o alegere populară în 2023, în timp ce restul culorilor sunt copleșite de alternativele conservatoare”, spune Matas Buzelis, expert auto și șeful departamentului de comunicații al carVertical.

Producătorii oferă acum mai puține variante de culori cumpărătorilor de mașini

Culorile vii nu dețin o pondere semnificativă pe piața mașinilor rulate din România: mașinile de culoare galbenă reprezintă doar 1,9% dintre toate vehiculele verificate pe carVertical și cele roșii, 6,1%. Mașinile albastre sunt cele mai apreciate dintre toate vehiculele vopsite în culori în afara celor conservatoare – 14%. Galbenul nu a fost niciodată o alegere populară: în anul 2000 doar 0,9% dintre mașini erau galbene, 1,3% în 2010 și 1,1% în 2020. Roșu a avut o pondere de 8,1% în 2000, 4,6% în 2010 și 6,1% în 2020. Albastru a înregistrat o serie de fluctuații de-a lungul anilor: 19,8% în 2000, 9,5% în 2010 și 12,4% în 2020.

„Producătorii oferă acum mai puține variante de culoare cumpărătorilor de mașini. Existau mai multe vehicule colorate în urmă cu câteva decenii, dar acum paletele s-au schimbat semnificativ deoarece majoritatea șoferilor nu doresc să iasă în evidență și aleg vehicule în culori mai conservatoare. Mai mult, unii șoferi cred că procesul de vânzare al unei mașini care este, de exemplu, roșie sau galbenă va dura mult mai mult decât vânzarea aceluiași vehicul dacă ar fi fost vopsit în negru sau argintiu”, explică Buzelis.

Când căutați o mașină rulată este important să acordați prioritate stării în care se află, nu culorii în care este vopsită caroseria. Deoarece vehiculele grav deteriorate și reparate pot avea straturi diferite de vopsea, Buzelis recomandă să aveți la dvs un instrument special pentru măsurarea grosimii vopselei atunci când mergeți la un test drive.

Etichete

3 comentarii

  • ochiul uman e construit biologic pentru a identifica rapid diferenta ,tocmai în scopul supraviețuirii..când viteza de reacție era un criteriu important în supeavietuire.

    O masina colorată poate oferi avantaje.

    -evită coliziuni în trafic. exemplul clasic albul pe alb iarna..cu luminaire stinse.
    -mai putin populară, mai puțin furată, deoarece tocmai valoarea de revânzare e scăzută
    -posibilități de a negocia la cumpărare

    3
    1
  • Dacā alegi alta culoare decat cea standard, trebuie sa platesti in plus.
    Am ales alb, pentru ca albastru ers 600 euro, roșu 700 euro, etc.
    fiecare culoare are prețul ei, după cat de atrăgătoare este.
    Așa ca, o iei albă, neagră, gri și plătești cu 600 -1000 euro mai puțin decât dacă alegi tu culoarea.

    3
    3
    • „black vehicles are associated with about a 12 percent increase in crash risk. At night, you’re about 47 percent more likely to get into an accident when you’re driving a black car”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS