Economie

Încotro se îndreaptă camioanele și trenurile încărcate cu bușteni. Consecința

Numeroase imagini cu trenuri și camioane încărcate cu bușteni sunt postate pe site-uri de socializare, iar autorii lor susțin că lemnul pleacă la export. Potrivit președintelui Asociației Prolemn, Constantin Tobescu, este ”o prostie”.

”Realitatea este că imaginea cu trenurile sau camioanele cu bușteni care pleacă din România este o prostie. Tot lemnul care se vede pe tren vine în România. Țara noastră importă 2 milioane de mc de lemn brut din Cehia, Slovacia, Germania și Austria, iar mare parte din industria construcțiilor din România a ajuns să lucreze astăzi cu lemn din Finlanda. Deci folosim în construcțiile de case lemn adus din aceste țări pentru că lemnul din România este prea puțin și prea scump. Mare parte din el merge în lemn de foc sau putrezește în păduri pentru că, din cauza suprareglementării, nu mai ajunge să fie utilizat în folosul oamenilor”, a spus Constantin Tobescu, președintele Asociației Prolemn, care a fost prezent, joi, la Bistrița.

Potrivit acestuia, o consecință a faptului că lemnul românesc este puțin și scump este falimentul industriei mobilei.

”Mobila care se vinde în România este în proporție de 60-70% adusă din Polonia, din Turcia, din Moldova sau Ucraina. Am asistat la fenomenul acesta în multe ramuri ale economiei românești și am văzut industrii care se distrug. Rămân pe piață produse din import, mai scumpe de multe ori, o mobilă mai proastă decât cea românească”, a declarat Tobescu.

Altă consecință, resimțită și de sectorul construcțiilor, este prețul ridicat al lemnului.

”Cheresteaua este în retail 1600 de lei/mc, anul trecut a fost o criză pe segmentul peleților și a lemnelor de foc, dar prețurile au rămas la fel de absurde și de mari și anul acesta. Deci populația simte criza din industria lemnului prin prețul lemnului și al produselor din lemn, iar cei direct afectați sunt cei din industrie. Sunt mii de oameni care au fost disponibilizați în ultimele 6-8 luni și este păcat pentru că orice loc de muncă pierdut în zona de munte a județului Bistrița-Năsăud înseamnă o familie care emigrează pentru că alt loc de muncă al Lunca Ilvei sau la Șanț nu mai găsește”, a explicat Tobescu.

Joi, peste 200 de muncitori din fabrici de prelucrare a lemnului din Lunca Ilvei și Ilva Mică au protestat în fața Palatului Administrativ și au cerut politicienilor să nu ducă al faliment și acest sector.

Etichete

12 comentarii

 • Pai daca domnul cu pricina recunoaste ca in Romania nu prea mai este lemn ce-i impiedica pe guvernanti sa decreteze oprirea jafului pe minimum 10 ani.
  Albania, China si multe alte stata au facut-o.
  O pauza de regenerare naturala a padurilor este foarte necesara.
  Ce stiu vorbitorii estia cu analizele lor pe mobila si cherestea.
  Nu stiu nimic decat cifrele pe profitul lor sa le analizeze.
  La partea de analiza fata de mama NATURA baietii sunt pe nicaieri.
  Pana una alta ultima analiza de la UE ne plaseaza fix pe locul doi la marea CORUPTIE.
  Dupa ce a vorbit seful statului acum doua zile de la microfonul institutiei Europene asta a auzit si el in direct de la europenii ingroziti de noi.

  52
  19
  • Singurii care sunt pe langa sunteti voi, ECO talibanii. Voi va opuneti exploatarii gazelor de sist, gazelor din Marea Neagra, aurului de la Rosia Montana, constructii de autostrazi, hidrocentrale, reactoare nucleare, blocurilor in orase, etc. Daca nu erati voi sa manipulati lumea prin minciuni ordinare, Romania ar fi fost acum independenta energetic si cu o infrastructura mult mai buna. Du-te Balane in China si in Asia de Sud-Est si protesteaza contra celor mai mari poluatori ai lumii si daca nu te baga aia vreo 20 de ani in parnaie, sa vii sa ne spui rezultatul. Apropos, darama-ti casa aia construita ilegal (in orice tara fara coruptie era jos demult) si lasa natura sa se regenereze.

   31
   31
  • Ar fi suficient sa intram in normalitatea a ceea ce inseamna silvicultura. Padurile sa fie cu adevarat gestionate de silvicultori competenti si bine intentionati, conducatorii de prin sferele superioare sa fie numiti exclusiv pe criterii de competenta, sa se termine cu numirile politice. Pe de alta parte, presa sa termine cu aceasta interminabilă prigoana a operatorilor de masa lemnoasa. Un lucru trebuie sa fie CLAR: lemnul furat nu poate fi scos din padure fara sa stie padurarul deci ajungem tot la silvicultor! Punem silvicultori adevarati, avem liniste, nu punem avem circul de acum!

   26
   3
  • Fă-ți mă pui de șmecher un bordei in pământ și trăiește acolo ecologic dar să nu îți faci nevoile pe lângă că poluezi mediul.Multe țări s-au dezvoltat pt că și-au folosit resursele lor dar prostănacii noștri pune botul la mediu pentru că nu știu că dacă exploatezi corect mediul se reface și după o explozie nucleară.

   13
   20
 • O minciună gogonată ce a ce spune el pentru cine e naiv și crede așa ceva merge și din păcate sunt destui .dar unii concetățeni s au lămurit. Și nu m ai pot fi manipulați de ce nu spune realitatea .Noi vindem la străini cu un preț derizoriu si luam de la străini de zece ori m ai scump ionel

  47
  3
  • Nu ști nimic,ești ounul care se uita la tv nu ai fost în viata ta în pădure. Tu habarnistule nu ai habar de silvicultura și nu ști ca sute de mi de m3 putrezesc in pădure fără sa pate fii valorificați.In România nu se taie pădurea, se curata de arbori îmbătrâniți și bolnavi. Dar tu nu ai de unde sa ști.

   6
   27
  • Da eu fac importuri din Germania și Franța ca este mai ieftin lemnul cu 40%. Nu te mai mi una dacă nu te pricepi.

   3
   13
  • Da bai băiatule
   România importa lemn
   Nu mai puneți botul la toți cretinii
   Lemnul romanesc putrezește în paduri

   1
   2
 • Cele mai mari afaceri din Suedia și Danemarca sunt afaceri de familie!
  IKEA este afacerea lui Ingvar Kamprad și are mii de magazine de desfacere în toată lumea!
  Jysk este afacerea familiei lui Lars Larsen din Silkeborg! Tot asa cu mii de magazine de desfacere,
  Comuniștii au distrus România!
  De ce nu avem și noi o IkEA, JYSK, Lego, Mærsk (transport maritim) ?
  Pentru ca comunistii au distrus afacerile de familie, firmele de traditie, au distrus continuitatea , dezvoltarea, cercetarea (finantata de catre firmele private, pt ca e in interesul lor sa vina pe piata cu un produs mai bun, nu cum se crede ca statul ar trebui sa aloce bani cercetării)
  Cercetarea se face da catre privat, nu de catre stat!
  Aveam acum firme precum Cantacuzino, Bragadiru etc. cu mii de magazine in toata Europa, dar comunistii au distrus continuitatea, tradiția,
  E greu sa începi de la zero , după revoluție, când alții sunt înaintea ta cu 50 de ani!

  21
  10
 • BISTRITENE. Inca nu ai aflat ce a zis DABIJA ?
  In ce ma priveste totul a devenit super legal.
  Asteapta peste putin timp ce voi trimite redactiei ca sa inchid gura analfabetilor functionali care nu au inteles cazul si nu au putut dormi de grija casei mele cxonstruita tot legal insa avea o chichita care s-a rezolvat.
  Ocupa-te de nevoile personale bistritene impostor .

  5
  23
 • Da ma, la noi in pandemie nu avea nimeni voie sa iasa din case ca murea lumea, doar camionagii cu mii de camioane ,,teleportau” lemnu tarii prin austria si germania. Au teleportat asta 30 de ani lemnu din tara, si acuma se plang ca e prea putin… pai ba hotilor, padurile trebuie sa fie ale statului nu sa le vindeti la ptrivati pe preturi de kkt… handicapatii dracu.

  26
  5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.