Actualitate Recomandări

De ce nu au ajuns noile tunuri și pompe în Wonderland. Ce va face Primăria Bistrița

”Pârtia de schi, pentru buna ei funcționare, are nevoie în continuare de niște dotări pe care din păcate nu am putut să le realizăm în acest an. Am plătit un generator de zăpadă mai mare și mai performant, pe care îl avem din 2018, l-am plătit în anul care a trecut și am achiziționat sistemul de automatizare pentru instalația de zăpadă. Cei care ne-au făcut proiectul nu ne-au dat, așa cum au toate pârtiile din lume, un sistem centralizat prin care, de la un pupitru, să poți să pornești, să oprești, să reglezi toate elementele instalației. L-am cumpărat, a costat 147.000 de lei, și funcționează la pârtie”, a declarat într-o conferință de presă primarul Ovidiu Crețu.

El a menționat că era mare nevoie de mărirea capacității pompelor, cea care duce apa de la râu în lacul de acumulare și cea care de la lac trimite apa la tunuri, însă au apărut probleme:

”Am scos la licitație această lucrare cu două pompe, în valoare de 1,1 milioane lei, s-au prezentat două firme înregistrate în România, Tehnoalpin, de la care avem celelalte instalații inclusiv cele originale din proiect, cu baza în Italia, și firma Supersnow, cu baza în Polonia, care vrea să intre în afacerile cu schi din România. Ne-au dat ofertă, i-am declarat câștigători pe cei de la Supersnow, în 25 ianuarie pompele ar trebui să funcționeze dar nu au mai dat niciun semn, nu au dat pe aici, i-am sunat, nu răspund. Acum vreo 20 de zile ne-au spus că o să vină și o să le monteze, că le vin târziu pompele din Italia, dar recent nu avem informații. Ne trebuie neapărat, nu facem achiziția doar așa ca să avem ceva, putem lucra cu toate tunurile și să alimentăm lacul cu apă suficientă. La tunuri, pe lângă creșterea sistemului de pompare, aveam nevoie și de trei tunuri de capacitate mai mare, de genul celui pe care l-am cumpărat, și cu posibilitate de automatizare. Am primit oferte de la ei și de la Tehnoalpin, comisia i-a descalificat la furnizarea de tunuri, au făcut contestație, CNSC le-a dat câștig de cauză, e absolut aberant, și ne vom duce în instanță pentrru că deja ofertele sunt expirate, nu mai sunt în termen”.

Primarul Crețu a mai spus că ”firmele care ar trebui să practice un sistem corect din punct de vedere comercial pe noi ne-au încurcat foarte rău”. ”Atât stațiile de pompare și tunurile ar fi trebuit să funcționeze deja. Pentru pompe am încheiat contractul și avem plata la punere în funcțiune, deci nu am dat niciun leu. Pentru tunuri nu am încheiat niciun contract, vom fi în judecată. Asta este situația, o să reluăm și să încercăm să-i scoatem din licitațiile viitoare. În bugetul anului 2020 vom prinde aceste obiective pentru că avem nevoie de această suplimentare de putere la producerea zăpezii. Bugetul pe 2020 îl face primarul în funcție și voi prinde aceiași bani ca și anul trecut pentru cele două obiective. Dacă le aveam deja, cel puțin cu cinci zile înaintea deschiderii teleschiului puteam porni telescaunul. Cu ceea ce avem acum și cu un tun pe care l-am împrumutat ca să suplimentăm producerea de zăpadă vom fi capabili joi să pornim și telescaunul”.

VEZI ȘI:

Foto: Arhivă

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.