Ca una care am predat câțiva ani într-un liceu din Bistrița și am trăit diverse experiențe cu directorii, cred că sunt îndreptățită să spun că trebuie schimbați periodic, dacă nu atunci când li se termină mandatele, măcar o dată cu guvernarea.
Ce voi relata sunt experiențe pur personale din anii 1996-2000 când am ajuns, în urma unui concurs de titularizare, să fiu repartizată la un liceu, condus inițial de un director susținut de CDR, cu o adjunctă de la PSD.
Cum școala era vocațională, directorul se ocupa doar de partea aceea, iar adjuncta de noi, restul, profesorii de cultură generală. Fiind debutantă am primit clasele pe care nu le-a vrut nimeni, evident, aveam să aflu mai târziu, clase pe la care s-au perindat ”n” profesori, cu elevi năuciți de atâtea schimbări și despre care nu știa nimeni ce știau și dacă știau. Le-am luat fiindcă nu aveam idee că poți refuza sau că poți alege alte clase.
Aveam să aflu mai târziu că exista un grup apropiat de direcțiune care își alegea clasele înaintea tuturor, care își stabilea orarul cu prioritate, iar după ce acest grup își aranja ploile, urmam și noi, restul, cu ce rămânea. Așa se explica faptul că aveam ore zilnic de la 8 și apoi ferestre până la 11, apoi iar o oră și iar ferestre, iar cursurile le terminam zilnic la 14.00. Stăteam în sala profesorală de multe ori singură și mă întrebam cum de unii vin la 11 și pleacă la 13, de zici că veniseră doar pentru o cafea la școală, relaxați și odihniți, în timp ce eu mă trezeam la 6 să ajung și nu terminam în nicio zi înainte de două.
Acești profesori stăteau bine merci în cabinete la cafele și intrau mult după mine la ore. Eu îmi păstrasem cumva ideea fostului diriginte că profesorul are obligația să le cultive elevilor punctualitatea: să intre la fix și să iasă la fix. Dânsul zicea: eu sunt un tren într-o gară. Dacă ai venit la un minut după ce am plecat, ai venit degeaba. Trebuie să-l aștepți pe următorul. Lor nu le păsa de așa ceva și nici nu îi deranja nimeni. Când eu am am cedat presiunii elevilor care m-au rugat să-i las cu 10 minute mai repede, mă aștepta în cancelarie directoarea cu mâna pe ceas. Avea dreptate, nu am ce zice acum. Doar că nu făcea asta decât cu cine voia ea.
Tot de-a lungul anilor de școală am observat că, în vacanțe, doar unii veneau pe la școală, alții se considerau 3 luni în concediu și nu li se întâmpla nimic. După 1 septembrie, condica dispărea, luată de ei care semnau o săptămână și tot nu terminau. Nu erau chemați la corigențe, nu erau trimiși nicăieri să facă nimic, în nicio comisie, la nicio olimpiadă. Apropiații directorului aveau un regim special.
Nu am dovezi, dar sunt convinsă că așa se întâmplă peste tot pentru că avem noi, poporul român, o vocație genetică de a ne pune bine cu cine trebuie ca să driblăm ce ar trebui făcut cu adevărat. Sunt absolut convinsă că, indiferent cine îi pune în funcție, toți directorii cedează la lingușeli, iar în jurul lor se creează aceste grupuri de favorizați care țin școlile pe loc sau le trag înapoi. Tinerii care intră în sistem se văd nedreptățiți și descurajați și probabil, la fel ca mine, la un moment dat pleacă. Eu, una, nu am reușit niciodată să mă lingușesc pentru că nu stă în firea mea să fac așa ceva. Pentru că am fost mai degrabă un om antisistem, la școală m-am ales cu cele mai dificile clase, cu elevii cei mai slab pregătiți și mai indisciplinați, etc. La un moment dat, după ce am început să colaborez cu ziare, am fost mereu acuzată că nu mă concentrez destul pe școală, că ceea ce scriu atrage brigada ISJ care ne ia la puricat pe toți, ceea ce s-a și întâmplat de fapt, în timp ce ISJ era condus de PSD prin domnul Vasile Negrușeri pe care l-am criticat atunci că a înființat Asociația profesorilor social-democrați.
Din cauză că eram și ziaristă, am devenit un fel de oaie neagră spre deosebire de toți ceilalți care aveau mult mai multe preocupări extrașcolare decât mine – gen restaurante sau afaceri cu cosmetice – și pe care nu îi deranja nimeni pentru că erau apropiații directorilor și nici nu îl supărau pe Negrușeri, tartorul ISJ. Eu am plecat din învățământ nu din cauza directorilor sau a domnului Negrușeri (care a fost pentru mine apogeul politrucismului), ci pur și simplu pentru că am considerat eu că trebuie să plec și să las catedra vacantă să o poată ocupa cineva 100% dedicat acestei meserii. Uite că acum, după 20 de ani, vorba lui Dumas, îmi dau seama că nici nu m-a interesat cine a venit și dacă era într-adevăr dedicat. Nu am prea multe amintiri plăcute din școală, decât din relația cu elevii. Mă bucur azi să constat că unii dintre ei au învățat ceva de la mine.
Așadar, consider că directorii trebuie schimbați pentru ca, din când în când, acest gen de legături să fie rupte, ritmul schimbat, școala revigorată, atmosfera aerisită.
Îi înțeleg pe unii dintre ei că nu s-ar mai duce în veci din funcții pentru că salariile de directori sunt mari, corul lingușitorilor și mai mare, ore la catedră nu prea mai țin, deci nu trebuie să se mai pregătească, nu li se întâmplă nimic dacă elevii nu promovează examenele, în general nu li se întâmplă nimic pentru nimic. Dacă vor fac, dacă nu spun că nu au bani și că nu i-a lăsat nu știu cine. Pe la țară, sunt supușii primarilor, rezolvă ce li se cere cu scop electoral, gen mai trecem pe băiatul lui X și îi dăm notă mai mare fetei lui Y. Să nu credeți că nu se întâmplă: ba se întâmplă și la oraș, darămite la țară. E un fel de parteneriat așa între politic și școală. Primarul ne dă bani, noi îi dăm indirect voturi prin promovarea unora.
De-asta se apără între ei, e o castă locală care se sudează în ani așa încât deja directorul știe ce nevoi are primarul și viceversa de nici nu trebuie să le mai discute. Se susțin reciproc la nevoie.
Nu există școală de directori, niciunul nu s-a pregătit pentru asta. E o funcție prin care eu aș roti toți profesorii dacă s-ar putea ca să învețe să conducă, să întrețină relații cu ceilalți colegi, cu părinții, cu elevii, cu mediul economic și ca, atunci când li se termină mandatul, să plece demn, nu să se milogească pe la politicieni să rămână în veci în funcții.
Dacă nu predau lecția demnității, atunci pentru ce s-au mai făcut dascăli? Ce vor să le transmită celor pe care îi educă?
VEZI ȘI:
Singura problemă este că, indiferent de cum și cine vine, corul de lingușitori e același și e prezent la datorie. Că tot ați vorbit de LPS, acuma s-au mutat la dosul noului director. Scârbos…
Doamna Cristiana,
Toti trebuie schimbati la 4 ani ca sa nu prinda radacini, iar coruptia sa fie mentinuta macar la un nivel decent. Cat despre administratie, ce sa mai vorbim? Directorii care conduc de cate 10-20 de ani, ar trebui definitiv scosi din sistem cu totul. Majoritatea acestora au atributii numa de pupat in dos si semnat hartii, despre care habar nu au. Astea sunt singurele responsabilitati. Oricum, cam toti directorii sunt pusi pe linie de partid, agreati de un sistem sau altul, unii turnatori sau fii si fiice de fosti turnatori, care la randul lor vor agreea doar turnatori, lingusitori si oameni fara caracter. Deci, da, directorii trebuie schimbati periodic, fara nicio exceptie, iar cei care ne mai baga pe gat ca au proiecte pe rol, sa ne lase cu povestile astea eterne.
Asa ca, jos cu ei!
Deacord pana la un anumit punct. Ca si oricare administratie publica unele proiecte dureaza ani de zile si pentru ca se ai macar un pic de continuitate si eficienta schimbarile de la an la altul sau dupa idei politice nu fac bine.
Din experienta proprie din Germania stiu ca exista bisericute si acollo. Iar directori nu sint amblasate fara merite sau fara cunostinte, ci urca treptat in pozitie respectiva. Pe urma raman acollo pana la pensionare. Asa sigur exista o directie si un climat anume separat in scolii diferite, dar parinti si profesori au totusi pozibilitate de a selecta scoala unde cred ei ca ar fi mai bine dupa gustul lor.
Meritocratie adevarat este ce lipseste aici, clar. Iar nici sa introduci un sistem care ruleaza directori dupa calendar fara sa te uiti la merite si performanta nu este o solutie care va schimba multe. Din contra, va introduce nesiguranta si pierdere de elan la celor care au ceva pasiune in ei.
Pana la urma director este doa o singura persoana si aspectele mentionate in editorial se aplica si pe restul angajatiilor in scoli. Avem profesori mult mai toxice sau incapabile care predau la scoli si avem profesori care se lupta cu sistem „bisericuta” de ani de zile fara sucess si fara suport.
Avem multi parinti care s-au adaptat sistemului si nu poti se le acuzi ca nu vor bine pentru copii lor. Problema e mult mai adinc de cit doar directorasi. E o problema pe nivelul de popor care e solidar doar in grupe restrinse.
D-le Walter Born, din cate stiu, in Germania exista o scoala ce pregateste directorii si in nici un caz nu se hotaraste politic sau alte interese.
@Corina. Nu exista „scoala de directori”. Poti se aplici doar dupa parcurgere CV potrivit in domeniu si daca ai studii suficiente. Este vorba de calificare si experienta.
Postul la conducere scoli nu ar trebui ceva care primesti ca si lipitor de afise sau recompensa pentru meritele politice.
La noi calitatea profesionala, a celor care predau, este sub ori ce critica. In 30 de ani s-a pierdut si ceea ce a fost bun, iar din randul lor se aleg viitorii directori. Vad ca incercam sa ne comparam cu ce este in vest si nu ne trebuie multa minte, numai sa ne gandim, ca ei prin anul 1600 aveau Universitati, scoli inalte de pregatit intelectuali. Pe noi ne despart cateva sute de ani de nivelul lor de intelegere si de cultura, dar nici nu facem ceva util ca sa recuperam decalajul. Facem tot posibilul sa ne afundam in mocirla si mai tare si ca decalajul dintre noi sa se mareasca cu fiecare zi ce trece. Noi inca nu vrem sa intelegem ca cea mai buna investitie este cea in copii, asigurand o sanatate si un invatamant performant, la cel mai inalt nivel.
Aveți dreptate 100%, între primari și directorii de școli se creează o legătură imediat după numirea acestora. Se poate observa că directorii din mediul rural sunt numiți de către primari.
Anual, consiliul de administratie al scolii si inspectoratul scolar vor face o evaluare a activitatii directorului si pot cere demisia acestuia.
Această mașinărie de vot a fost folosită în egală măsură, atât de PDL cât și de PSD.
Observ pe domul primar de pe Valea Bîrgaului cum cheamă lumea la protest. Oare nu vrea să ne spună el mai bine, de ce nu și-a înmatriculat propria mașină pe numele lui, sau nu o putea justifica în declarațiile de avere?
Să nu își facă griji de partenera lui Tanța, pentru ea este foarte bine, merge două luni pe an în Spania pentru relaxare. Probabil că a ajutat-o acesta să își cumpere o proprietate, așa ca să nu mai cheltuiască bani pe la hoteluri, pe modelul BMW-ului înmatriculat în Germania pe mătușa Tamara.
Bine punctat! Perfect adevărat tot ce dispuneți. Felicitări d-na Cristiana!
Sper sa se inceapa lista de directori demisi cu Dusana!
Ocupa locul degeaba
povesti,in tara asta se promoveaza doar aia de pupa dosuri sau dau cu ciocul in partea frontala.
Stie careva cati bătrâni îngrijește doamna Tanța? Fără vreo obligație! Useristii din școală și din ISJ cu siguranță nu!!!! Trădătorilor, oameni care nu ați putut nimic în viața doar la ciupeală! Gunoaiele nu dispar!
Am lucrat 5 ani în învățământ. Când am citit textul parcă m-am văzut pe mine cu 20 de ani in urmă. Mi-am adus aminte de puzderia de „ferestre” si de „serviciul” din vacanțe. Mi-am adus aminte că am propus sa facem orarul in timpul vacanței, să fim pregătiți pe când vin copiii la scoală, să nu ii mai innebunim pe copii si pe părinți cu orare temporare. S-au uitat la mine ca la un OZN.
Și da, imi aduc aminte de suita doamnei director, de toate bârfele din cancelarie
Toată lumea era bârfită, de la copii la oamenii din sat sau depinde cine era si cine lipsea din cancelarie. Asta era una activitătile predilecte a majoritații luminătorilor nației.
1. Se împute brânza: “Așadar, consider că directorii trebuie schimbați pentru ca, din când în când, acest gen de legături să fie rupte, ritmul schimbat, școala revigorată, atmosfera aerisită.”
2. E de gașcă, e de-ai noștri: “De-asta se apără între ei, e o castă locală care se sudează în ani așa încât deja directorul știe ce nevoi are primarul și viceversa de nici nu trebuie să le mai discute. Se susțin reciproc la nevoie.”
Mergeți pe principiul,sa scuturam din când în când sacul, așa nu îl roada șoarecii ? Competența este numai la cei din partidul de guvernare? Pică partidul, cei numiți devin incompetenți. Valabil la toate partidele. Vreau un exemplu PSD la putere, PNL la putere. Poate mă deșteptați.
Un articol f. bun; se vede că ați lucrat in sistemul de învățământ, arătând discriminările unora și privilegiile altora .
De ce țin cu dinții primarii P.S.D că oamenii lor să rămână pe funcții ?!
De ce directorii cărora le-a expirat mandatul nu-și prezintă demisiile și sunt în stare să se umilească politicului ?!
Avantajele sunt multe, iar unii nu ar mai
rezista să aibă normă întreagă de predare de 16 sau 18 ore. E mai comod să ai 4 ore și să nu dai socoteală nimănui că ai” hibernat” 20 de ani sau chiar mai mult !!!.
Mai ales cu provocarea școlii online pentru care au ”biciuit” alți dascăli pe care nu îi suportau, în timp ce se prefăceau că nu văd cum unii trimit lecții pe W-ap scrise de mână. Firește că nu au chef să vină unul acum care să și știe ce e cu școala online și să asiste la orele fostului director conectându-se pe platformă.
de ce credeti ca doar primarii PSD fac asta? nu credeti ca si primarii PNL fac la fel???? sa fim seriosi!
vedeti? de aici pleaca problema, nu vedem decat greselile celor pe care nu ii agreem noi la nivel personal, nu suntem obiectivi atunci cand vorbim despre administratie! doar ai lor sunt rai ….
Comanda vine direct de la ISJ Bistrița sub forma: Ieșiți în stradă. Mergeți și printre blocuri. Trebuie ca lumea să vă vadă. Câteva concluzii: Te-ai pozat cu Dragnea? Pleci! Ai făcut campanie pentru Dăncilă? Te dai puțin la o parte. L-ai susținut pentru primărie pe un candidat care nu ți-a ieșit? Mai lasă-i și pe alții.
Dincolo de faptul că orice om este liber să facă ce dorește, nu înțeleg de ce trebuie să te fotografiezi cu niște personaje politice. Care e avantajul, care e dezavantajul? Chiar ajungi să-i iubești într-un asemenea hal pe unii încât să nu poți trăi dacă nu ai o fotografie cu ei? Pot să înțeleg că există oameni care au astfel de valori, dar nu pot să înțeleg cum poți să fii profesor cu astfel de valori. Ce ai acumulat în facultate? Cu ce ai rămas, ce transmiți mai departe?
Recitesc articolul. Poate n-am înțeles eu bine: Școlile sunt capturate de găști! Dar există alternativă? Oricum, iar mă duc să-l reascult pe Bob Dylan, poate așa mă lămuresc:
1. The Times They Are a-Changin’
2. Changing of the Guards
3. …
Avand in vedere specificul functiei , de a conduce , de a manageria , activitate care se invata in facultati de profil , cred ca aceste posturi nu trebuie ocupate musai de profesori , ci la fel ca in alte locuri , in alte unitati organizationale ( spitale , DSP-uri , fabrici etc.) de absolventi ai unor astfel de cursuri. Atunci toti profesorii s-ar putea ocupa numai de lectii. Sunt convins ca la fel ca in cazul spitalelor societatea civila la un moment dat va accepta acest lucru.
În
licee, directorii cu ajutorul pupincuriștilor( sunt mulți) îndeamnă elevii cu drept de vot cu cine trebuie să voteze și participă în campanie alături de elevi promitandu-le avantaje ( poate, să o
lase mai moale cu învățatul !!!)
Politicul in scoli a pătruns, mai puternic, pe vremea lui Adrian Năstase, iar directorii se conformează sarcinii primite de sus.
Corect activitatea de administrare nu are nicio legatura cu activitatea de catedra. Principiul ar trebui sa fie cel din Franta si Italia cu scoli de management dedicate. 4 ani intr-o scoala poti fi manager, apoi daca vrei sa-ti continuk cariera manageriala te muti la 100 km sau 200 km de casa in noul post. In 95% din cazuri directorul la o scoala nu va prinde post liber managerial in acelasi oras. Iar orasul nou va avea o casa pentru noul director sau ii va plati chiria… Asa este acolo. In Franta daca ai terminat scoala pentru directori adjuncti nu vei fi niciodata director plin. O parte din probleme ar fi astfel rezolvate. Nu putem face ca in tarile germanice pentru ca suntem mult prea diferiti. Dar nu se va intampla asta niciodata in Romania, niciunul dintre cele doua partide PSD sau PNL nu isi permit sa-si piarda agentii electorali locali, mai ales in mediul rural (cum este Bistrita 🙂 )
De asta merge atat de bine treaba in spitale, ca la conducere sunt pusi absolventi de studii facute la 40-50 de ani, si alea asa la a+b-c, gen Spiru Haret. Dimpotriva, in spitale manageri ar trebui sa fie doar medici- sunt singurii care se pricep la nevoile acute actuale, si nicidecum o persoana care nu este in tema. Cum poti sa manageriezi un spital cand tu nu ai notiuni minime despre ceea ce presupune exercitarea unor manopere medicale sau multe alte chestii din acest domeniu? Cum se poate supune un medic dupa minim 10-12 ani de studii medicale, unui neica nimeni cu studii facute la fara frecvdnta, ptin te miri ce orasel?
O precizare! La Prundu Bârgăului școala are rezultate! In primele școli din județ, management foarte bun! A întrebat cineva dacă profesorii din școală ar dori că doamna director să-și continue cele câteva luni până la pensie? Cum s-ar face oriunde in civilizație! Doar ei nu contează? Elevii nu contează? Părinții nu?
Cum s-ar face oriunde in civilizatie? Stai linistita, in civilizatie, adica in vestul Europeii, se tine cont de profesionalism, nu de faptul că directorul mai are cateva luni pana la penise, nu mai vorbi prostii. Tanta e director din vremuri preistorice cu sprijin politic, e cazul să-si vada de treaba, rezultatele vin de la profesorii care pregatesc elevii, nu de la director. De unde stii că noul director nu va fi la fel de bun?!
Si eu cred ca trebuie intrebati profesorii, elevii si parintii care este relatia directorului cu ei, pe langa rezultate si alte criterii. Exista directori care nu sunt buni manageri. Cei care conduc prin teroare si dictatura, nu se pot numi manageri. Dupa 4 ani cu un astfel de om, iti vina sa pleci. Exista scoli in care si-au dat demisia multi oameni, din cauza directorului si nu s-a schimbat nimic, nici macar atunci cand a expirat mandatul luat prin concurs. Despre ce vorbim? Nu e curios nimeni despre cum se simpt oamenii aceia in relatia cu „seful”, despre copii si parinti. Daca ar fi curiosi, ar schimba ceva. Omul sfinteste locul, spune o vorba. As completa, spunand ca omul dezbina tot si se hraneste cu rautatile gratuite pe care le face altora.
dora te contrazici singura!!! daca femeia a fost buna si a performat, indiferent ce partid ar sustine-o ar fi corect! pai daca schimbam performanta doar ptr ca ti se pare tie un partid ca al tau ar fi mai bun…atunci by by scoala performanta! doamna tocmai ca s-a dovedit a fi profesionista! daca e dupa tine te poti uita ca sunt directori de multi ani si in alte institutii si nu s-au schimbat dupa culoarea politica!!! poate fiindca au fost buni, poate ca au trecut la alt partid…dar sa spui ca un profesor care mai are putin pana la pensie trebuie sa isi vada de treaba, apoi jenanta persoana esti!!! in primul rand sigur nu femeie, ca prea ai dat in doamna si i-ai retezat din start sansa ca femeie si ca profesor si ca profesionist! iti doresc functii nenumarate pe aceleasi criterii si ani multi pana la pensie!!!se pare ca nu prea esti umblata prin civilizatie acolo unde varsta inseamna experienta si intelepciune!
Articol foarte bun.Asa este doar ca peste tot sistemul ramane acelasi.pleaca ai vostrii ,vin ai nostrii.Problema trebuie rezolvata de sistem ,procedura nu de o anumita functie sau persoana.O persoana daca este capabila si profesionista poate sa ramana in aceeasi functie ani de zile.
Mai știu și eu o d-na director, care are inclusiv anumite ore de specialitate iar ușa cabinetului este veșnic închisă deși figurează un anumit nr de elevi că ar avea „privilegiul” să fie școliți de d-na director. Doar pe statul de plata, bineînțeles că are „spate” psd. Ce umilință pentru săracii directori să treacă la „munca de jos”, că așa s ar părea că este pt ei meseria de dascăl, după ce ani de zile nu au avut altceva de făcut decât să cânte ode partidului.
Pe mine personal ma lasa cu gura cascata si imi produce o mare scarba acei directori care se apuca de impartit laude in stanga si in dreapta in functie de cine conduce orasul, comuna , satul. Este suficent sa se festeasca o clasa, sa se monteze un grup sanitar cu apa si canalizare, sa se monteze o termoteca etc. si vom auzi cum Primarul , seful CJ este ridicat in slavi pana aproape de Dumnezeu. Ba mai citesc discursul si de pe hartiuta , cica ar avea emotii. Insa totul intrece orice limite si am vazut la TV cum erau scosi elevii de la clasele 1- 4 la o reprezentatie sportiva dandu-se peste cap si facand podul direct pe asfalt in fata unei scoli din Teleorman cu ocazia vizitei tovarasei Prim-ministru Dancila cu suita dupa ea. S-a repetat acel simulacru de cap plecat si multumiri aduse partidului la putere dupa 30 de ani de la Revolutie. Va amintiti cum abundau stirile si imaginile ? Acesti directorasi trebuie schimbati pana la ultimul si sa nu mai acceada vreodata la un post de conducere. Cine mai incearca sa se joace cu destinele fragede ale elevilor, sa le inoculeze ca un vaccin ideea de tatuc, plecaciuni si multumiri, cuvantari perimate cu limbaj de lemn din alta epoca nu mai are ce cauta pe o functie educativa. Acesti directori inca nu au inteles ca un lucru normal care trebuia facut inca de acum 30 de ani de catre administratia romaneasca capusata de partide in final , nu trebuie in nici un caz aduse osanale celor care sunt platiti sa aduca normalitatea peste tot unde omul isi desfasoara o activitate. Sa se separe lucrurile din start iar acei directori care nu se pot abtine de la un LAUDATIO infect sa le fie sugerat sa se duca invartindu-se pe la partide si mai departe treaba lor . Unde ati auzit si vazut un asemenea gest de plecaciune, si multumire citit de pe o foaie in occidentul progresist ?
Dezastrul perfect ar fi alegerea directorilor de către profesorii din scoala asa cum a avansat ministrul politruc Câmpeanu. Atunci gașcă conformist, obediența, orientată politic s-ar eterniza si interesul elevilor si al învățământului ar fi pe veci secundar celui al gastii politice din scoala.
Întrutotul de acord!
Cam așa e. Da.
Ion Creangă nu era nici director, nici inspector școlar. Ion Creangă era învățător, autor de manuale, dar când veneau liberalii la putere, jos cu Creangă. Creangă era conservator și inspectorii liberali nu-l aveau deloc la suflet. Atunci Creangă căuta o alternativă ca să supraviețuiască și își deschidea debit de tutun exact în fața școlii care l-a dat afară. E drept că în acea perioadă a fost exclus din învățământ și Mihai Eminescu, tot de liberali.
1.
– Cum a fost, Moș Creangă, la cercul pedagogic?
– Cum să fie? Un sfârâiac.
– Dar ce-i ăla sfârâiac?
– Cum, nu știi? Era la noi în sat un țigan…, își începea Ion Creangă povestea.
2.
– Dumneata cum votezi, Moș Creangă, întreba inspectorul, pentru sau contra?
– Eu votez pentru contra, răspundea Creangă.
3.
– Mai fă și dumneata nod la ață, îi zicea Creangă altui inspector care, de la tribună, pedagogic, nu mai contenea cu taca-taca, taca-taca… Știți, era la noi în sat un șuster… povestea Creangă.
Măi, măi, asta da laudațio! ( mai aproape de adevar e vulgarul „limbi”). Te pomenești că toți neschimbabilii ăstia de directori or fi câte un Eminescu sau câte un Creangă! Mai degrabă, mare parte dintre ei, sunt tufe nu Creangă!
Nu, Delia. Altceva vroiam să zic. Ministrul care i-a dat afară din învățământ pe Creangă și Eminescu era liberal și se numea Gh. Chițu. Verifică. Dealtfel Eminescu a plătit cu vârf și îndesat versurile: Au de patrie, virtute, nu vorbește liberalul? Și eu verific în fiecare zi aici, la Bistrița, mai ales după ce am auzit că PNL = PSD.
Scoala romaneasca nu functioneaza bine, asta se vede cu ochiul liber, scoate pe banda rulanta analfabeti functional. Si-atunci, cum sa nu schimbi directorii din cand in cand, sa mai desprafuiesti sistemul? Dar nu cu politruci, ci cu oameni alesi in urma unui concurs pe bune. Si daca vorbim de competitii, as vrea sa se organizeze concursuri, precum olimpiadele pt elevi, si pentru profesori, sa vedem cat sunt de pregatiti in materia pe care o predau. Sau doar gura e de ei…
Se vorbește tot mai mult la Bistrița că nu ești menținut într-o funcție – fie că e vorba de pesediști, fie că e vorba de liberali – decât dacă aduci bani la partid. Acum se pune întrebarea: Cum pot aduce școlile bistrițene bani la partid? Prin filiera diplomelor false? Prin cotizații pe verticală și pe orizontală? Prin voluntariat în diverse campanii electorale? Prin licitații trucate? Prin șantiere supralicitate? Știe cineva răspunsul? Puteți dezvolta subiectul?
Personal, din observațiile personale, întind să cred că mecanismul parteneratului simbiotic între autoritățile simbolice locale (învățători, preoți , polițiști) la nivelul localităților mici și primar se bazează pe susținere reciprocă.
Adică, vizibilitate electorală pentru aleși asigurată de persoanele în poziție de autoritate locală, care beneficiază de un raport subordonat primului la nivel de resurse. Directorii locali sunt dependenți de Primar, iar Primarul folosește bugetele alocate renovării școlilor pentru a-și susține sponsorii și îndesa buzunarele. Directorii semnează recepția lucrărilor(legitimează facurile supraumflate în raport cu costul real al lucrării efectuate) , lasă pe Primar să taie panglica festiv, fac publicitate pozitivă..pentru a -și menține funcțiile . Acum unii sunt capabili să fie și profesori buni la catedră, alții au doar calitățile de politicieni.
Desigur, elevii pot beneficia de o asemenea colaborare, dacă la capăt de linie au o școală încălzită, mâncare, condiții .,.dar ar trebui să ne întrebăm, dacă nu asta ar trebui să fie normalitatea și nu excepționalitatea…adică contribuabilii plătesc deja taxele și nu aranjamentele unora sau altora.
Dacă ar exista calendare preplanificate pe lucrările la infrastructura școlară de la intrarea în funcțiune , incluse în bugetele publice(fonduri de cheltuieli extraordinare prevăzute) pe zeci de ani (revizuiri anuale) am avea mai puțin interes din partea ambelor persoane de a fi prea apropiați pe zeci de ani.
Și da rotația e necesară , limitat la 2-3 mandate în linie de câtre 4 ani…prea mult strică, în loc să se folosească capacitatea de a muncă și organizare a unora, de a adapta școala la noile provocări, cădem în promovarea lenei și a soluțiilor vechi.
Sincer încă nu am văzut un director de școală până în prezent ,care a insistat pe tema formării continue, a încuraja pe perfecționarea cadrelor și a încuraja acel mecanism.
Și în tot acest timp se fac „liste de susținere” și memorii de către cei apropiați directorilor, se sună în draci colegii de muncă în weekend pentru a semna.
Dacă nu semnezi și rămâne directorul? Dacă semnezi și se schimbă? Astea probleme!
Este suficient să căutați in arhiva „Timp online” articole legate de schimbarea directorilor din 2010 până în prezent pentru a va forma o imagine clara despre evoluția fenomenului. Îmi vine în minte expresia cu Maria și pălăria. Directorii in functie nu sunt singurii care „știu să scrise si sa citeasca” din școli.
si pentru ca indiferent ce partid guverneaza, princiiple sunt aceleasi, ai nostri sunt mai buni decat ai vostri, desi pana la urma ar tebui sa verifice cineva cum pot termina scoli si facultati niste analfabeti???? cine ii trece dintr-o clasa in alta, le da diplome si licente??????????????????????????????? ca asa s-a umplut tara de somitati!!! si unii profesori si invatatori si-au cumparat case !!!! sau s-au imbogatit! au castigat toti, unii diplome, altii bani! si iata-ne acum numarand incompetentii ajunsi in functii1 pai domnilor altii nu mai avem!!!! in continuare scoala scoate diplome si licente pe te miri ce criterii si pe urma tot profesorii se plang ca sunt condusi de destepti!!! nu generalizam sa fie clar!!!! exista si profesori carora le este gereu, primesc telefoane, etc. dar nu cedeaza!!!!dar cei mai multi….
Pentru că începând de la,, ăla mic cu țâța-n gură pâna la cel cu barbă sură” totul e politic, aşa că s-auzim numai de bine !!@