Actualitate Economie

Dezastru la Primăria Rebrişoara! Trei funcţionari care au împins comuna spre faliment, urmăriţi penal

Curtea de Conturi a cerut începerea urmăririi penale şi suspendarea din funcţii a trei funcţionari din Primăria Rebrişoara din Bistriţa-Năsăud găsiţi vinovaţi de nereguli financiare care au dus la acumularea unor datorii pe care administraţia comunei le are faţă de terţi în cuantum de circa trei milioane de lei.

Potrivit raportului pe 2013, dat publicităţii pe site-ul instituţiei, urmare misiunii de audit financiar realizată la Primăria Rebrişoara, Curtea de Conturi a constatat “fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale”, motiv pentru care inspectorii au solicitat începerea urmăririi penale, iar plenul Curţii de Conturi a aprobat sesizarea organelor de urmărire penală, în paralel cu emiterea deciziilor pentru suspendarea din funcţie a trei persoane răspunzătoare de săvârşirea de fapte cauzatoare de prejudicii importante bugetului local al comunei Rebrişoara.

Primarul comunei Rebrişoara, Viorel Clapău (PDL- foto), a declarat miercuri  că este vorba de casierul, angajatul care răspunde de impozite şi taxe şi de contabilul Primăriei Rebrişoara.

“Am solicitat şi noi începerea urmării penale în cazul casierului Ioan Bozbici care a şi plecat, i-am desfăcut contractul de muncă, de cel de la impozite şi taxe – Dumitru Ani – şi de contabila Oniţa Ciocârlă. Ultimii doi sunt în funcţie întrucât sunt protejaţi de Legea funcţionarilor publici. Sperăm să se dispună schimbarea locului de muncă pe perioada cercetării, ori înlocuirea lor din funcţii în totalitate. Nu ştiu în ce stadiu se află cercetările penale. Am cerut şi noi, şi Curtea de Conturi începerea lor fiindcă avem datorii de trei milione de lei”, a spus Clapău.

Întrebat cum s-a putut ajunge în situaţia în care Primăria Rebrişoara să aibă datorii atât de mari, Clapău a explicat că a moştenit situaţia de la predecesorul său, Nicolae Bodiu (PSD), care a şi decedat între timp.

“Lucrurile acestea sunt vechi. Am moştenit o administraţie incorectă. Eu sunt primar doar din iulie 2012. Au fost multiple greşeli ale fostului primar, dar şi ale administraţiei, ale celor care erau în jurul lui. Delapidările au început încă din 2010. Sunt fapte care datează din 2010, 2011 şi au rămas în contabilitatea Primăriei Rebrişoara. S-au mai întâmplat unele lucruri şi în timpul mandatului meu, dar s-au clarificat. Cu multe divergenţe, dar s-au clarificat”, a spus el.

Edilul a explicat că Primăria Rebrişoara a fost “în pragul insolvenţei” în 2013, dar a reuşit să mai plătească din datorii.

“Am fost în pragul insolvenţei, dar anul acesta am plătit deja peste 140.000 de lei din datorii, iar până la sfârşitul anului sperăm să mai plătim încă 600.000 de lei. Plătim în măsura în care putem. Eu nu contest concluziile la care au ajuns inspectorii Curţii de Conturi. Am semnat actele de control şi sunt de acord cu ele”, a declarat edilul.

În ciuda datoriilor, edilul spune că Primăria Rebrişoara va face totuşi unele lucrări de investiţii în 2014. “Vom face trotuare cu 380.000 de lei pe lângă DN 17 D, pe o parte, vom face ceva asflat pe o distanţă de 2 km. Avem o sută de mii de lei. Şi vom moderniza grădiniţa cu o sută de mii de euro bani europeni. Mai vrem să facem şi modernizarea unui drum forestier cu 1,5 milioane de euro. Acestea sunt lucrările care cred că se vor finaliza”, a spus el.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, autorităţile locale din Rebrişoara se fac vinovate de mai multe încălcări ale legii printre care faptul că au plătit o cantitate de 285,26 mc lemne de foc pentru sediul primăriei pentru care nu aveau documente justificative, prejudiciul fiind de 43.000 de lei. De asemenea, au fost decontate lucrări de reparaţii la sistemul de canalizare în perioada de garanţie a lucrării, valoarea prejudiciului înregistrat fiind de 39.000 de lei.

Curtea de Conturi a descoperit că Primăria Rebrişoara a achitat servicii de transport agregate balastieră pentru distanţa de 2.175 km fără prezentarea documentelor justificative, valoarea prejudiciului fiind de 11.000 de lei, şi că nu a constituit garanţii  de bună execuţie pentru lucrările executate, prejudiciul fiind de 56.000 de lei.

 “Din verificarea efectuată asupra datoriilor înregistrate de Primăria Rebrişoara la sfârşitul anului 2012, s-a constatat faptul că unitatea administrativ teritorială a înregistrat eronat în evidenţa contabilă datoria în sumă de 1,1 milioane de lei pe care instituţia o are faţă de un agent economic, respectiv despăgubiri, dobânzi şi cheltuieli de judecată”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Totodată, Primăria Rebrişoara se mai face vinovată de nedepunerea integrală la casieria unităţii şi în conturile deschise la Trezoreria oraşului Năsăud a veniturilor bugetului local încasate în numerar de la contribuabili în perioada 2010-2012.

Inspectorii Curţii de Conturi mai notează că nu a fost constituită, înregistrată şi încasată taxa pe teren datorată, potrivit reglementărilor legale, de către Ocolul Silvic în baza contractului de administrare a terenurilor cu vegetaţie forestieră încheiat cu Primăria Rebrişoara pentru 3.061 ha de păduri şi 769 ha de păşuni.  

Tot în 2012, primarul comunei şi contabilul Primăriei Rebrişoara au decontat cheltuieli de deplasare peste limitele prevăzute de reglementarile legale şi tot atunci Primăria Rebrişoara a cumpărat bunuri pentru care au fost efectuate plăţi duble sau nu a fost calculat corect TVA-ul.

Curtea de Conturi a mai descoperit şi că a fost efectuată lucrarea “Excavaţii la podul din ridul Valea Radului”, iar Primăria Rebrişoara a decontatat materiale şi transport pentru care nu au fost prezentate documente justificative.

Din verificarea modului de derulare a contractului de modernizare a DC2, în lungime de 2,2 km, în localitatea Gersa I, s-a constatat că nu a fost constituită garanţia de bună execuţie reprezentând 5% din valoarea lucrărilor efectuate şi decontate de beneficiar.

Curtea de Conturi a recomandat remedierea acestor deficienţe, dar şi învestirea prin dispoziţie a primarului a unei persoane cu atribuţii de executare silită care să dobândească astfel calitatea de executor fiscal.

Primarul comunei Rebrişoara Viorel Clapău (PDL) conduce instituţia din 4 iulie 2012.Înainte de a fi primar, el fusese pensionat din motive de sănătate, în declaraţia sa de avere apărând „pensie de boală”.

În Consiliul Local Rebrişoara sunt cinci reprezentanţi ai PSD, patru ai PDL, doi liberali şi doi de la PC.

Primăria Rebrişoara a fost condusă ani la rândul de Nicolae Bodiu (PSD), care a decedat cu puţin înainte să înceapă campania electorală din 2012.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS