Actualitate

Bursa locurilor de muncă: mulţi şomeri, puţine calificări, salarii mici, promisiuni mari (FOTO)

Circa 1500 de oameni au dat buzna, vineri, la Bursa generală a locurilor de muncă organizată la Colegiul InfoEl Bistriţa. Au vrut cu toţii să muncească. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud a reuşit să mobilizeze pentru acest eveniment 126 de firme. ACTUALIZARE

Oamenii au venit la InfoEl încă de dimineaţă şi au luat cu asalt panoul din curte. Unii şi-au notat firmele care aveau locuri de muncă apropiate de calificările lor. Alţii nu au mai făcut nici măcar asta, decişi să treacă din stand în stand numai să-şi găsească un job. I-am văzut completând formulare care pe unde a putut, spunându-le angajatorilor că sunt dispuşi să înveţe alte meserii. Au primit, în schimb, promisiuni că vor fi sunaţi, că vor fi chemaţi la interviuri. De regulă însă, nimeni nu îi mai sună. Majoritatea se întoarce acasă şi aşteaptă degeaba.

În ciuda crizei şi a fiscalităţii excesive, e de lăudat faptul că 140 de companii au anunţat AJOFM că sunt dispuse să angajeze, de la paznici la asistenţi medicali, bucătari, barmani, croitori, mecanici auto, web designeri, amabalatori de cuie, zidari, ingineri mecanici, tâmplari, şoferi de autobuztâmplari fizicieni sau chimişti.

Directorul AJOFM Bistriţa-Năsăud, Otilia Râpan, cea care a organizat pentru prima oară o bursă a locurilor de muncă în calitate de şef al instituţiei, a declarat că a muncit mult împreună cu toţi angajaţii AJOFM să mobilizeze atât de mulţi angajatori. „Cred că avem cei mai mulţi din ţară. Ne-am interesat la Braşov şi am aflat că ei au 42. Noi am reuşit să adunăm 140. Cred că e o performanţă”, a spus ea.

La bursă au participat şi mai mulţi colegi de partid ai Otiliei Râpan, printre aceştia senatorul Dorin Dobra, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dorin Popescu, viceprimarul Ioan Peteleu, inspectorul general adjunct Mihai Mureşan de la Inspectoratul Şcolar Judeţean  şi alţii.

ACTUALIZARE Peste 1.470 de persoane au participat, vineri, la Bursa generală a locurilor de muncă de la Bistriţa găzduită de Infoel, eveniment la care un număr de 126 de firme au oferit 456 de locuri de muncă. În timpul bursei, 423 de persoane au fost selectate în vederea ocupării unui loc de muncă, însă niciuna nu a fost angajată pe loc.

Printre cei care au fost selectaţi pentru s-a numărat şi o familie, Bianca Lehel (38 de ani), agent de turism, şi Marius Lehel (35 de ani) mecanic auto.  

„Sunt agent de turism, dar nu am lucrat niciodată în domeniu. Am studii superioare, dar nu pare să mai conteze. Am lucrat mai mult în secretariat. Din decembrie 2012 nu mai am loc de muncă. Acum, la bursă, am găsit un post de secetară. Mi-am depus CV-ul şi acum aştept să fiu contactată. Soţul meu e mecanic, dar şi-a găsit tot aici, la bursă, un post de agent comercial. L-au întrebat dacă are maşină proprie şi am spus că avem. Credem că îl vor lua. Nu am vorbit despre salarii nici eu, nici el. Din câte am văzut nu prea se discută la bursă despre asta. Toată lumea e interesată să-şi găsească un loc de muncă până la urmă. Problema salariului nu e discutată, din păcate. Lumea vrea să muncească, dar eu am observat că sunt foarte multe posturi de muncitori necalificaţi. Ce se înţeleg din asta? Mă duc acolo şi ce fac?”, a declarat Bianca Lehel.

A avut noroc şi Tatiana Patriche de 50 de ani, şomeră de anul trecut. Până la bursă, peste tot unde s-a dus să-şi caute de lucru a fost refuzată din cauza vârstei.

„Nu mi-am găsit de lucru până acum. Peste tot se caută fete între 18 şi 25 de ani. Eu am mai multe calificări: ambalator, primitor-distribuitor, gravor, pictor decorator, am lucrat la lustruirea chimică de la fabrica de sticlă. Sunt pluricalificată, am încercat de toate. În peste 20 de ani m-am tot calificat. Acum am găsit doar un post de femeie de serviciu. Ce să fac? Mă duc dacă mă iau. Nu mă pot descurca fără un loc de muncă. Am un apartament în întreţinere, nu am bărbat. E foarte greu. Şomajul de 400 de lei nu-mi ajunge. Căldura m-a costat 400 de lei într-o lună de iarnă. Dacă nu aveam pensia mamei, eram muritoare de foame”, a declarat ea.

A fost selectat în vederea unui interviu şi Viorel Pop (58 de ani), inginer eletrotehnist. A rămas şomer după ce firma la care a lucrat a făcut disponibilizări.

„Am depus CV la două firme. Am văzut că foarte mulţi oameni nu au loc de muncă, e disperare. Patronii se uită şi îi iau pe disperaţi fiindcă lor le pot oferi salarii de nimic. Specialiştii nu se caută. Nu cred că mă va angaja cineva. Mulţi patroni au investit în vile, terenuri şi jeep-uri şi prea puţini au investit în tehnologii şi resursa umană. Am stat de vorbă cu un angajator care a făcut o firmă cu 60 de angajaţi şi mi-a spus că cea mai proastă investiţie e în forţa de muncă. Vă daţi seama ce concepţie? A lucrat, a pus o fabrică pe roate, a stat zi şi noapte în fabrică. E un om distrus fiindcă nu voia să paseze responsabilitatea şi altora. Credea că le poate face singur pe toate. E un om bolnav, mi-a fost milă de el. Eu mai am puţin până la pensie. Sper că voi găsi totuşi ceva, dar chiar dacă nu găsesc, nu vreau să ajung ca acel patron”, a spus el.

În schimb, Gheorghe Zăvoianu (52 de ani), de meserie electrician, nu a fost selectat de nicio companie prezentă la bursă.

„Eu nu am fost şomer fiindcă am plecat în străinătate. Când am venit nu mai era nimic de lucru. Nu ştiu dacă meseria mea se mai caută. M-am uitat şi am văzut că nu există în ofertă meseria mea. Mă duc înapoi în Spania. Doar nu o să stau să mor de foame aici, acasă”, a declarat bărbatul.

Printre cele mai căutate meserii au fost cele în domeniul alimentaţiei publice. Reprezentantul unei firme de panificaţie care are o fabrică de pâine la Bistriţa Constantin Mureşan, a spus că a căutat, în numele companiei sale, brutari şi şoferi.

„Oamenii vor să lucreze. La noi sunt trei posturi vacante, două de brutar-patiser şi unul de şofer. Un singur brutar am avut, din Beclean. Dacă face naveta la Bistriţa, rămâne fără salariu. Noi le dăm 800 de lei salariu lunar. Pentru postul de şofer au fost vreo 12. Le-am dat formulare de completat şi o să vină săptămâna viitoare la interviuri. Între timp, ne interesăm unde a lucrat, pe ce maşini, dacă a fost implicat în accidente. Mulţi sunt veniţi din străinătate, vor să lucreze, dara r trebui găsite soluţii pentru ca firmele să poată angaja şi să-i poată plăti”, a declarat Mureşan.

Multe locuri de muncă din ofertă au fost pentru paznici şi agenţi de securitate. Companiile însă nu au găsit oameni potriviţi să le ocupe.

Dorel Pop, de la o firmă de pază şi securitate care deţine şi o agenţie de detectivi particulari, a declarat că a stat de vorbă cu mulţi oameni interesaţi.

„Au fost oameni interesaţi, dar nivelul de pregătire e relativ slab. Doar cei bătrâni vor să muncească. Am luat nişte CV-uri, vom avea discuţii la birou. Avem şase posturi de agenţi de securitate şi patru posturi de detectivi particulari, dar necesită studii superioare şi nu a fost nicio persoană. În rest, femei, deloc”, a spus el.

Rata şomajului a scăzut cu 0,18% în judeţul Bistriţa-Năsăud, de la 5,6% în luna februarie la 5,42 % la finalul lunii martie. Dintre cei 7.237 de şomeri, cu 235 mai puţini decât în februarie, 3.216 sunt femei şi 4.750 iau indemnizaţie. 2.487 de persoane care nu au job nu primesc ajutor de la stat, iar 3.969 de şomeri au lucrat în sectorul privat.

Pe pagina noastră de facebook găsiţi o galerie foto de la acest eveniment.

bursa 6 bursa 2 bursa 5 bursa 3 bursa 4 bursa 7 bursa 8 bursa 9

12 comentarii

 • O privire de ansamblu asupra pozelor ne va duce la o concluzie simpla: sunt extrem de multe persoane trecute de 45 de ani. NIMENI, NICIODATA, nu va suna aceste persoane pentru a le oferi un loc de munca; asta este convingerea mea; poate este subiectiva

  • Chiar asa, oare cati din cei din fotografii au votat „solutia salvatoare” USL? E cam aceasi scena ca si la pensionarii care se calcau cu o luna in urma la pachetul alimentar.. ca sa constate ca mult-ravnitul pui a fost inlocuit cu o conserva ranceda. Dreptate pana la capat, nu?

 • eu am 47 de ani si luni dimineata mi s-a spus sa duc actele pentru angajare. e drept ca salariul e cam mic dar macar fac vechime in munca si castig un salariu.Poate am avut eu noroc, si poate mai sunt si altii.Nu cred ca e doar politica aici, este dar poate exista totusi si oameni care vor sa munceasca si firme care angajeaza.Eu voi lucra ca si cusator in piele.Bafta si celorlati participanti

  • ma scuzati, mie imi pareti mai degraba un bugetar postac USL-ist, decat un cusator in piele.. Am serioase indoieli (desi ar fi laudabil) ca un cusator in piele de 47 ani din bistrita intra pe net, citeste presa online, si mai si posteaza comenturi :))) Asa ca, USL-istilor dragi, minciuna are picioare scurte, si realitatea bate filmele de la antena3…

 • Mie imi pare rau de dvs: daca spuneti ca aveti scoala si va pasioneaza calculatoarele (si vad ca aveti si un limbaj destul ok), imi pare rau ca va plafonati la un job care (spuneti chiar dvs.) e atat de prost platit… Credca puteti mai mult 🙂 Iar daca nu e asa, si postati doar povesti, atunci mi-e si mai mila de dvs.. ca va bateti joc de drama unor oameni care au intradevar probleme la 56 de ani in a se mai recalifica si a-si gasi un loc de munca decent. Oricum, daca aveti calculator, conexiune la net, educatie si cunostinte IT, ar fi pacat sa va limitati la „cusator in piele”.. Asadar, va doresc mai mult decat ati obtinut pana acum! Si va doresc sa aveti atat de mult de lucru (si sa fiti platita pt. asta), incat sa u mai aveti timp sa rasfoiti presa pe net in timpul serviciului 🙂

 • Ce se lauda aceasta directoare cat a muncit?? Esti penibila Rapanco, poate angajatii au muncit si s-au mobilizat sa iasa aceasta bursa bine ca tu esti afoana cu tot ce se intampla acolo. Felicitari angajatilor pentru implicarea si eforturile depuse sa iasa aceasta bursa cat de cat bine. Aceasta agentie functioneaza la fel de bine si fara niste impostoare in conducere, una mai desteapta ca alta.
  Rusine celor care cauta sa culeaga laude pe spinarea altora

 • puneti mai in functie unii care sa placa tuturor.Niste popi de exemplu!!! si sa puneti la cutia milei atat cat va lasa sufletul ca sa-i tinem in brate pe cei care nu prea sunt prieteni cu munca!si atunci se rezolva si cu instituitiile astea!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.