Actualitate

Doina Pană: ”Cireașa de pe tort”

”E mai bine de un an de când am luat hotărârea să-mi continui cu demnitate până la final mandatul de deputat – din respect pentru cei care m-au învestit prin votul lor să-i reprezint – și să plec apoi definitiv din politica românească, devenită de la an la an, de la lună la lună, tot mai antiromânească! Pe măsură ce timpul se apropie, ascultând săptămânal în ședințele de plen intervențiile colegilor de la PNL și USR, îmi întăresc concluzia că acești indivizi, aleși de români să-i reprezinte, se opun mințind cu nonșalanță la tot ce înseamnă binele românilor și respectarea României!”, spune deputatul PSD Doina Pană:

”Astăzi a fost „cireașa de pe tort”! În 4 iunie 2020, s-au implinit 100 de ani de la semnarea tratatului de la Trianon prin care se recunoștea internațional apartenența Transilvaniei de România. Atunci, la propunerea PSD, am votat în Parlamentul României o lege cu caracter simbolic, prin care ziua de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon. Ce-a făcut marele român Klaus Werner Iohannis, președintele României? În loc s-o promulge, a contestat-o la CCR! Apoi, când CCR s-a pronunțat că e perfect constituțională, în loc s-o promulge, a trimis-o înapoi Parlamentului spre reexaminare! Să reexaminezi ce? A trecut de Senat neschimbată (ce putea să se schimbe?!) și astăzi, după două luni de tergiversare în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților (președintele liberal al comisiei, ca să n-o pună pe ordinea de zi, n-a convocat nicio ședință timp de două luni!!!) a ajuns la votul final.

Știți ce-au făcut și USR și PNL, alături de UDMR? Au cerut să nu fie votată și să fie întoarsă, din nou, la comisie!!! Noroc cu „majoritatea toxică” creată de celelalte partide care a făcut ca legea să rămână și să treacă la vot cu 175 de voturi (pentru) la 108 voturi (împotrivă și abțineri). În condițiile în care, dragi prieteni, tot astăzi, a fost votată în unanimitate legea prin care ziua de 3 iunie să fie declarată Ziua bicicletei! Da, e bine să încurajezi mișcarea prin lege, dar să refuzi să-ți promovezi istoria prin lege, asta cum se poate traduce?”.

https://www.facebook.com/pana.doina/posts/3577195142301358

16 comentarii

 • O atitudine corecta , traducerea este doar una și este evidentă, noi romanii ar trebui sa reflectam mai mult asupra semnificațiilor acestor acțiuni de respingere a adevărului istoric!
  Problema e dacă o vom face!

  • Noi rrrrromanii vrem sa celebram ce ne desprate cu maghiarii nu ce ne uneste. Nu e intelept. Bravo PNL si USR!

 • Memoriile generalului american Bandholtz, cel imortalizat în statuia cu cravașa în mâini din Budapesta, abundă de relatări ale incidentelor și abuzurilor comise de soldații și ofițerii români, de la rechiziționări abuzive, la nerespectarea sistematică a ordinelor Aliaților. Chiar dacă unele dintre afirmațiile generalului american ar putea fi exagerate, este greu de crezut că trupele românești s-au abținut total, așa cum pretinde Duca, de la ‘inutile acte de umilință și de învingătoare trufie’. Istoricii maghiari vorbesc despre ‘jaful’ sistematic al Budapestei, care a depășit dezastrul cauzat în prealabil de comuniști. Spector, care este un istoric filo-român de altfel, vorbește la rândul sau despre ‚rechizițiile și intimidările’ armatei române în Budapesta

  Dar si ce am facut inainte sa ocupam Ungaria nu a fost onorant. La două săptămâni după Adunarea de la Alba Iulia, în 14 decembrie, trupele române trec deja linia armistițiului și pătrund treptat în teritoriul ungar. Zece zile mai târziu, trupele române se aflau pe linia Baia Mare – Dej – Cluj – Deva, iar în ianuarie se aflau deja în trecătorile Munților Apuseni. Înaintarea trupelor conduse de Moșoiu era nelegitimă din punct de vedere al diplomației internaționale: de facto, armata română ocupase într-adevăr Transilvania și avea asentimentul forțelor politice românești, exprimat la 1 decembrie; de jure, însă, armata română nu avea ce să caute acolo, dincolo de linie, întrucât autoritatea statului ungar era încă recunoscută de Aliați. Niciun tratat internațional ratificat de toate părțile interesate nu îi dădea României acest drept. Mai mult, după 25 ianuarie Aliații au interzis României noi cuceriri de teritorii.

  Asa ca Trianonul a insemnat ratificarea acestei invazii romanesti in zone ca Oradea sau Satu mare in care populatia romaneasca era infima si care nu faceau parte din Transilvania cea care se unea cu tara in dec 1918. A fost invazie toata ziua, sa nu ne amagim si sa intelegem mai bine de ce asta in doare inca pe maghiari.

  • Plus sa amintim ca noi am atacat o Ungarie care era inca democratica. Rosii au venit mai tarziu, asta se uita. Guvernul lui Károlyi era democrat si avea mari dificultăți și pe plan intern, fiind criticat de diversele facțiuni politice maghiare, care aveau interese divergente, în special în ceea ce privea pacifismul și reforma agrară. În aceste condiții, social-democrații se pregăteau să ajungă la putere . Partidul Social Democrat Maghiar era la acea vreme un partid cu o bogată istorie, care colaborase și cu socialiștii români din Transilvania înainte de unire. De Emil JUmanca ati auzit? Arhitect al Unirii. Omul fusese parlamentar in PSDM. Pun pariu ca nu stiati asta.

   În 20 martie, lt.-col Vix, reprezentantul Aliaților în Ungaria, transmite guvernului maghiar un memorandum privind decizia Aliaților de a oferi Transilvania României, la mai mult de o lună după ce această decizie fusese dezbătută la Paris . Károlyi și guvernul Berinkey decid că nu își pot asuma răspunderea pentru ratificarea acestei decizii și, pe fondul dificultăților interne, cad de acord cu social-democrații să îi lase pe aceștia la putere .Social-democrații îl scot pe Kun și pe alți comuniști din închisoare, și astfel se produce, la 21 martie, lovitura de stat pacifistă în urmă căreia Ungaria devine republică comunistă. Romania ataca peste Tisa dupa aceasta zi, dar atacasera si luasera Oradea si Satu Mare cand comunistii erau la inchisoare. Stiati asta?

  • Nu stiu sigur cine pe cine a invadat, deocamdata noi am fost aici de cateva mii de ani si voi ati venit peste noi, iar in ce priveste populatia minoritara romaneasca nu e chiar asa. Vezi recensamantul populatiei facut la comanda imparatului Franz Iosif in anul 1779 si care da 58% populatie romana in Ardeal, cu toate ca multi au fost maghiarizati cu sila, iar maghiarii erau pe la 35%, urmati de sasi, svabi si tigani. Asta e realitate cu toate ca o ascundeti si o deformati ca sa va convina voua.

 • DanCariciu, despre atrocitatile comise de armata lui Horty nu ne spui nimic? Despre sutele de romani ucisi in mod barbar doar pentru ca erau romani nu e spui nimic? Este normal ca romani adevarati ca Johannis (etnic german) sau Ludovic Orban (tatal lui de etnie maghiara) sa impiedice aceste lucruri sub titulatura „lupta impotriva PeSeDeeee, PeSeDeeee,PeSeDeeee! De la cretinii astia din PNL, USR, Plus nu poti sa ai nici un fel de astetari dar de la cei care-i voteaza chiar poti sa-i acuzi de tradare de tara! Pai cum tu ca roman sa nu deschizi ochii si sa vezi asa ceva? Corneliu Zelea Codreanu a spus odata: „Dacă aș avea un singur glonț, iar în fața mea un dușman și un trădător, glonțul l-aș trimite în trădător.”

  • Hai ca dai in gropi de destaptaciune. Pai nu vorbim de 1940 ci de 1918-1919 geniule cu umor fin.

 • Vad ca au crapat niste cefe late pe aici. Numai la toleranta si cultura istorica romanului sa nu ajungi. Zici devarul si sogorii te fac ungur.

  Domnilor, mai invatati un pic de istorie si din alte surse decat manualul de istorie de clasa a VIII-a sau din filemele lui Sergiu Nicolaescu. Si daca tot sunteti romani, invatati ca Partium-ul si Satmarul nu sunt Transilvania.

  Eu sunt roman cu destul sange in instalatie sa recunosc violentele alor mei. Da, a fost Ip si Traznea. recunoaste statul maghiar. Dar ce legatura are cu 1918-1919? De masacrul Sumanelor Negre in 1944 in secuime ati auzit? De Aita Seaca si Tarcaia 1919 ati auzit, cand npi am mitraliat sateni unguri nevinovati in sfanta zi de pasti? Sa ne fie rusine, mare popor ortodox ce suntem. Macar wikipedia cititi daca nu alte surse https://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrele_de_la_T%C4%83rcaia_%C8%99i_Gr%C4%83dinari_(1919)

  „La data de 19 aprilie 1919 (în Sâmbăta Mare), sătenii din Tărcaia au fost chemați la o adunare care urma să aibă loc în fața bisericii reformate pentru a li se comunica informații de utilitate publică, în conformitate cu noul context.[21] Sătenii care nu fugiseră odată cu venirea trupelor române[22] odată adunați, bărbații au fost selectați într-un grup separat și în fața propriilor soții și ai copiilor, au fost mitraliați în câteva minute. În continuare, făptuitorii au intrat pe străzi și au continuat să omoare populația civilă. Totalul bilanțului s-a ridicat la un număr de 91 de victime civile, dintre care cea mai tânără avea vârsta de 16 ani și cea mai vârstnică persoană 83 de ani.[13] Conform arhiepiscopului Ernest Nyáry, oamenii din piață erau neînarmați.[21]

  O parte dintre victime au fost executate în fața propriei case. Au existat de asemena cazuri de mutilări, iar conform registrelor de stare civilă ale bisericii au fost îngropați de vii numitul M. Antal Mihály împreună cu soția sa.[13] Judele Péter Fenesi, care a încercat să calmeze spiritele și să facă să existe conlucrare cu noile forțe armate,[C] om respectat al comunității și care se caracterizase până atunci în mod deosebit prin imparțialitate (indiferent de etnie sau religie), cinste și onoare, a fost de asemenea ucis. Asasinarea sa s-a petrecut după ce Fenesi, care era epitropul lăcașului de cult, le-a deschis soldaților și civililor români ușa bisericii pe care aceștia doreau să o forțeze. După ce le-a ușurat accesul, soldații urcați în turnul bisericii au tras cu armamentul din dotare în cei care încercau să fugă din sat, omorând-i. Încercând să plece din zonă, judele a fost și el ucis. Morții rezultați au fost îngropați într-o groapă comună.[13]”

  Apoi aruncati cu cifre imprecise. În 1910, 53,6% din populaţia Transilvaniei era alcătuită din români. In Parium si satmar romanii erau minoritate. Una foarte mica.

  Bai geniilor, in 1920 Oradea arata asa: romani 8441 maghiari 40.744 germani 598 evrei 17.880. Aveti alte cifre, desteptilor? Sau va impuneti asa cu urlete, pe veci stapanilor?

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Popula%C8%9Bia_istoric%C4%83_a_Oradiei

  Armata romana a luat Oradea cu forta, nu a avut sustinerea aliatilor.Bagati la cap. Am ocupat pentru ca amputut. Ungaria a fost la pamant. Trianonul a fixat asta. Da, ca roman ma bucur ca am ramas cu niste orase superbe de unguri. Dar nici prost nu sunt sa zic ca ni se cuveneau. Erau teritoriu strain dominat de alte etnii. Punct.

  Suntem ardeleni cu totii. Ne-am ucis unii pe altii. Ardealul e romanesc si va fi. Sa terminam dracului cu sarbatorit chestii care ii aduc celuilalt aminte de traume (caci da,pt unguri Trianonul a fost trauma asa cum pentru noi Ribbentrop-Molotov e trauma)

  Sancta simplicitas!

 • Bine bre si cum te eliberara? Ia zi mata aci frumos, cum? A, ca atacara Austro Ungaria in 1916 desi aveau tratat de alianta cu ea? Hopa, da bre. Chiar asa fu. Au invadat un aliat. Si ca pierdura apoi rusinos propria tara in 1917? Ca au luat bataie si de la bulgari? Ca batalia de la Neajlov a fost un masacru inutil? Si apoi au invadat a doua oara in 1919 cand ailalti erau praf. Si am ramas cu ce? Cu orgoliul ca am dat un cap in gura. Si pus o opinca puturoasa pe copola unei capitale elegante. Ca niste bombardieri de epoca. Misto.

  Fiti patrioti adevarati si recunoasteti gunioul din spatele curtii. Ca sunteti destul de tari sa afaceti asta (sasii au plecat, din unguri au mai ramas putini, suntem in UE) in loc sa cotcodaciti ignorat.

 • Domnule Leo, ce porniri antiromanesti? Daca romanism inseamna basme cu poporul roman perfect, passons. Sa nu uitam trecutul, da. Inclusiv noi, romanii. Cu crimele noastre cu tot. Masacrul de la Aiud in 1848. Tarcaia 1919. Aita Seaca 1944. Ne-am casapit ca prostii. sa vedem tragedia asta, nu sa ne facem ca suntem dpar victime. NU e barbatesc. Si nici patriotic. E doar nationalism las.

 • Iosif Ulican, sunt datele demografice ale Oradei declarate de statul roman. Ce revizionism frate? Romanii erau o minoritate si una f micain Oradea si zona Satu Mare. Pe datele statului roman din 1920. Ce e asa greu sa acceptam niste chestii simple?

 • Pe baza acelorași principii wilsoniene de autodeterminare pe care s-au bazat românii la Alba Iulia, ungurii din Ardeal au avut propria lor ‘adunare națională’, la Cluj, în 22 decembrie, în care au decis, în mod deloc surprinzător, să rămână în cadrul statului ungar. Este însă evident că politica națională și internațională în acei ani nu se făcea la Cluj sau la Alba Iulia, ci la Paris, unde Brătianu făcea un lobby intens. Aliații decid în 26 februarie 1919 pentru un upgrade Armistițiului de la Belgrad. S-a hotărât mutarea graniței dintre Ungaria și România la vest de Apuseni, precum și stabilirea unei zone neutre pe linia Satu-Mare – Oradea – Arad. Care ramaneau in Ungaria, atentie. Nu de Transilvania vorbeam ci de aceste zone. Verificati-va sursele

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.