Politică

Dolha: Sistemul de pensii se îndreaptă spre colaps. Aşteptăm inevitabilul cu braţele încrucişate?

”Falimentul sistemului de pensii este, fără îndoială, o chestiune de securitate naţională. Pentru că intrarea în colaps a sistemului public de pensii înseamnă în ultimă instanţă intrarea în faliment a statului român. Aşa că întrebarea care se ridică este dacă facem ceva”, spune deputatul PNL Stelian Dolha.

Într-o declaraţie politică intitulată ”Sistemul public de pensii se îndreaptă spre colaps. Problema trebuie considerată de securitate naţională” şi prezentată în Parlament, Stelian Dolha spune că ”în România una din patru pensii este plătită pe datorie. Cu alte cuvinte trei sunt achitate din sistemul de pensii, iar a patra din alt buget decât cel al pensiilor de stat, în dauna învăţământului şi investiţiilor. Adică, în loc să laşi banii unor domenii cu bugete şi aşa insuficiente, pompezi an de an mereu mai mult, în gaura neagră a pensiilor de stat”.

El a adăugat că se prefigurează un faliment de tip Caritas al pensiilor în următorii ani: ”Deficitul pensiilor de stat la nivelul anului trecut era deja de 3 miliarde de euro, conform unui raport dat publicităţii de Academia Română. Adică 2% din Produsul Intern Brut. Şi nu e secret pentru nimeni că deficitul e în creştere, micşorarea CAS-ului de la mijlocul anului trecut aruncând o presiune suplimentară pe bugetul de pensii. Aşa că la începutul anului viitor un alt calcul va arăta cât de tare s-a rostogolit bulgărele deficitului în sistemul public de pensii. Estimările de acum vorbesc de încă 1 miliard de euro, potrivit Consiliului Fiscal, adică în total 4 miliarde de euro. De ipoteza unui faliment al sistemului de pensii din România se vorbeşte public din 2004 încoace, de la una dintre ieşirile publice ale fostului preşedinte. La 10 ani de la acest semnal de alarmă, fără rezultate concrete semnificative, un raport al Academiei Române, pe care l-am menţionat, avertizează că suntem în situaţia unui faliment de tip Caritas al pensiilor de stat în următorii 10-15 ani. Adică prin 2040, când aşa numita generaţie a decreţeilor va fi pensionată”.

Dolha precizează că ”falimentul sistemului de pensii este, fără îndoială, o chestiune de securitate naţională”. ”Pentru că intrarea în colaps a sistemului public de pensii înseamnă în ultimă instanţă intrarea în faliment a statului român. Aşa că întrebarea care se ridică este dacă facem ceva sau asteptăm inevitabilul cu braţele încrucişate, cam aşa cum aşteptăm, fără să facem concret ceva, marele cutremur? Soluţiile specialiştilor cer intervenţie imediată, strategică, pentru ca rezultatele să se vadă abia peste mulţi ani. Sunt amintite printre altele nevoia de a creea circa 700 de mii de locuri de muncă în următorii ani sau scoaterea lor din economia gri pentru a aduce deficitul la limite rezonabile, politici de limitare a pensionărilor anticipate, creşterea gradului de colectare, în condiţiile în care România are cele mai mari taxe pe pensii si somaj din Europa, dar sunt colectaţi abia jumătate din aceşti bani”, a comentat Stelian Dolha.

Copreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud Stelian Dolha a scris pe Facebook ce s-a întâmplat în prima zi a sesiunii parlamentare: ”3 din 243. Atâtea legi am reuşi să votăm în prima zi efectivă de vot a sesiunii. Camera Deputaţilor a depăşit toate recordurile în ceea ce priveşte eficienţa: din 243 de proiecte trecute pe ordinea de zi a şedinţei de plen am reuşit să parcurgem 11, din care am votat 3. Adica 1,23% din ce ne-a aruncat pe ţeavă cu două ore înaintea şedinţei conducerea Camerei Deputaţilor. Cele trei proiecte să nu vă imaginaţi că erau iniţiative de-ale parlamentarilor ci, în buna regulă a casei, ordonanţe de-ale Guvernului. Una se referea la plăţi în avans în agricultură, făcute până în 16 octombrie şi care, deşi cerute de Comisia Europeană au fost prezentate la vremea respectivă românilor, că tot era campanie electorală, drept un mare proiect al guvernului grijuliu. O alta era legată de modificările la Codul Fiscal, una dintre miile de modificari la această lege care fac atât de „predictibil” mediul economic din România. A treia ordonanţă, referitoare la perdelele forestiere merită ceva mai multă atenţie. Guvernul îşi asumă că va face 1700 de kilometri de perdele forestiere. Era şi timpul să o facă şi vorba unui coleg de grup, nici nu era nevoie de o altă lege, că aveau la îndemână reglementări destule. Voinţă să fie, că banii pentru asemenea suprafeţe nu ar fi făcut găuri în buget. Dar dacă au vrut super-reglementări, le-au primit astăzi. Iar noi opoziţia nu ne-am împotrivit, să nu cumva să spună că suntem rău intenţionaţi. Dar revenind la eficienţa de 1,23 % poate că ar fi cazul ca domnul Zgonea şi majoritatea să ne spună cât intenţionează să o ţină în ritmul acesta. Îl auzeam cum suspină că instituţia are o imagine proastă. Şi crede că o drege în felul acesta sau mutând şedinţa de plen de marţi pe joi, cum anunţă că vrea să o facă de săptămâna viitoare. Îi spun şi le spun că dacă ar fi condus aşa o firmă ar fi băgat-o de mult în faliment”.

Etichete

18 comentarii

  • Situatia e nasoala rau. Si nu-l aud pe mister Ponta, si el decretel sa vorbeasca despre asta, Dar el n-o sa aiba probleme, ca o fi pus bani de yile negre prin Dubai. Unde se va duce saracutul la pensie ca in Romanica e frig si urat jumate din an. Doamne ajuta

  • Da, din pacate guvernele anterioare nu au inteles pericolul pe care il reprezinta aceasta problema, si au atribuit acestui fond alte atributii.

    • Ridica omul o problema serioasa și hop și tu,Gica contra. Văd ca ție nu îți place nimic.Nici ce mănânci, nici apa,nici aerul și nici nevasta pe care o ai acasă. Du-te mai bine și muncește ceva.

  • Pt unui postaci mai neinformati ca sa nu spun prostalai, parlamentarul oricare ar fi el dezbate si propune amendamente proiectelor de lege. Guvernul actual psd condus de Ponta va da la ha ordonante de urgenta asumate pt a taia si spinzura tot ce-i in tara asta. Astfel Parlamentul e sarit din schema cu toata activitatea si taie frunze la ciini. Nu mai rageti pe minciuna ca toti dep de la Dolha la Suciu si invers nu-i baga nimeni in seama! La buna auzire!

  • Nu mai speriati lumea ,terminati cu coruptia de orice fel si bani vor fi .Nu se poate ca un numar de cativa insi sa aiba miliarde si ceilalti sa traiasca mereu in lipsuri si-i mai si speriati .Faceti legi ,programe in folosul oamenilor .Exista atatea locuri de munca ce le puteti crea .

  • Câtă lipsă de bun simț poate avea acest individ. Beneficiar a unei viitoare pensii nesimțite în urma uni mandat în care nu și-a dovedit în nici un fel utilitatea, analizează superficial și doar de fațadă o problemă gravă dovedindu-se incapabil de a o înțelege și cu atât mai puțin de-a găsi soluții.
    Oare câtă vreme mai putem suporta manifestările arogante de indivizi superiori, ce din punct de vedera al utilități pentru societate, prin incompetența lor devin pe zi ce trece vor deveni un pericol, de care nu o să mai avem mijloace să ne apărăm.

    • Vasile S ia si tu o tuica si te linistete. Ca ai o frustrare care nu se vindeca usurel. Vrei sa afle toata lumea de ce esti tu asa vehement impotriva lui Dolha? Nicidecum nu esti dezinteresat. Ai fi vrut si tu o pensiuca asa de consilier, dar nu erai pe fisa postului. Asta e taticu.

    • Susținând reducerea poveri fiscale, alături de un partid de stânga, acum critică acele măsuri, contopindu-se cu un partid ce a crescut TVA-ul la valori ce nu justifică un progres economic. Da Basil sunt interesat, dar nu de utilitatea limbii pentru a mă gudura pe lângă indivizi lipsiți de principii. Ca electrician la Beclean a avut parte de modele profesionale ce cu greu le-ar fi egalat, ca politician s-a aliat cu indivizi greu de digerat. Fi liniștit Basil nu concurăm pe aceiași pistă.
      Modelele profesionale promovate de așa ziși liberali sunt acum la DNA, dar tare mă tem că nu toți și va veni vremea când instituțiile Statului nici formal nu vor mai afirma că sunt în a sprijini cetățeanul, ne vor cocoși așa cum poți citi despre familia Moldovan.

  • Vorbeste domnul Dolha despre banii dati la sistemul de pensii, pe care dansul il aseamana cu o gaura neagra. Dar oare ce ar prefera? Sa se taie iarasi pensiile ca in vremea lui Boc? Cat despre ineficienta activitatii parlamentului. As fi curios cate din proiectele puse pe odinea de zi apartin sau sunt semnate de domnia sa?

  • Sa se reduca numarul parlamentarilor la jumatate si se va economisi o suma frumusica .Oricum nu iese mare lucru din mintea si mana lor .

  • Lasa ca vine PNL la putere si nici nu trebuie sa gaseasca o solutie,ca o au deja la indemana, au folosit-o si a urmat ceea ce stim toti.Ma refer la taierea pensiilor,daca se poate la toti bosorogii, da-i dreaku’.Poate creste si TVA de la 24 la 29%.Ponta cu 10 euro de la disporeni e mucea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS