Timp de gândire

Domnului Botiș, cel mai performant ministru

Dacă există vreun cuvânt în limba română pe care am ajuns să-l urăsc organic, acesta este „performanță”. El nu are nicio vină. Vinovați sunt cei care-l folosesc complet aiurea și mă refer la guvernanți în frunte cu al nostru ministru „performant” Ioan Nelu Botiș.

E din ce în ce mai rău. Simțim toți în fiecare zi și, din acest motiv, ne îngrozim atunci când auzim declarații de genul: „ieșim din recesiune”, „ne va fi mai bine”, „facem performanță”. Sunt lucruri pe care nu le credem fiindcă nu se bazează pe nimic, dar nici nu ieșim în stradă să spunem lumii că nu credem. Toate mitingurile sunt penibile, nicio grevă nu ține mai mult de o jumătate de zi. Mergem la vot și votăm în funcție de plasele pe care le primim ca să umplem din nou, o dată la patru ani, instituțiile publice cu fătuci și băiețași distrați.

Ce merite au ei? Unii au lipit afișe, alții au întreținut moralul unor lideri zi și noapte, alții sunt fii, nepoți, iubiți, amante. Nu se pricep să facă nimic, probabil nici măcar o cafea bună, dar se instalează în jilțuri, se hlizesc la fiecare remarcă a șefului și, drept recompensă, pleacă acasă la sfârșit de lună cu portofelul plin. Ei nu sărăcesc bugetul acestei țări, în cazul lor nu se fac economii. Ei nu sunt profesori incompetenți. Ei sunt viitorul. Ei „performează” în accepțiunea ministrului Botiș.

Ei, bine, am o idee care s-ar putea să nu-i placă ministrului, dar, dacă o aplică, promit să-l votez. Îi sugerez să facă următorul experiment: să dea afară toți angajații din instituții publice, pe toți deodată, din toată țara, și să organizeze un soi de concurs național, cum e titularizarea din învățământ, dar unul corect. Lucrările de la Bistrița să fie corectate la Brăila și cele de la Vâlcea la Arad. Cine știe ia postul, cine nu știe să plece. În felul acesta, cuvântul „performanță” ar fi complet reabilitat, oamenii buni ar intra corect în sistem (fiindcă acum nu au loc de fătuci și băieți distrați), statul și-ar face treaba, s-ar găsi probabil și soluții la probleme grave, am scăpa de incompetenți (i-am trimite la cursuri la AJOM) și am putea aplica acest concept și-n mediul privat, așa cum ne învață măria sa ministrul.  

Când domnul Botiș Ioan Nelu va face această reformă și vom scăpa de toți oamenii PSD, PNL și PDL (unii zac în instituții de decenii) care nu se pricep la nimic, iar în locul lor vor ajunge oameni care au învățat și se pricep la multe, eu, una, îl votez să ajungă primar al Bistriței sau ce mai vrea să ajungă.

Până atunci, nu vreau să mai aud cuvântul „performanță” rostit de acest domn. Să vorbească despre ce vrea, despre bibilici, despre șoareci și gândaci de bucătărie. Cu fătucile de gât, la fel cum va face ordine în lumea acestor orătănii, va face și în sistemul de stat, adică deloc, așa că mi-e tare greu să cred că voi fi capabilă de performanța să-i dau votul. Sunt mai neperformantă de felul meu, dar am o scuză: nu sunt ministru.

Cristiana Sabău

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.