Actualitate

Două turbării din Munții Bârgău atrag atenția comunității științifice

Două turbării din Munții Bârgăului, Tinovul Țesna Împuțită și Tinovul Câmpeilor, situate pe raza comunei Lunca Ilvei, sunt studiate de Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Facultatea de Geografie, printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia în cadrul proiectului ”Restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest”.

Tinovul este o zonă umedă și mlăștinoasă în care se acumulează turba. De aici și denumirea mai populară de turbării, care nu sunt altceva decât soluri bogate în materie organică provenită de la plante, slab sau deloc descompusă din cauza lipsei oxigenului. 

Turba este un tip de cărbune inferior care se utilizează ca îngrășământ natural în agricultură, combustil cu valoare calorică scăzută, sau în obținerea fibrelor textile. În construcții este folosită ca izolator termic la geamuri sau pivnițe, ca așternut absorbant sau sub formă de plăci ori cărămizi de construcție.

De asemenea, fibrele și praful de turbă sunt adesea utilizate la ambalarea obiectelor fragile.

Cum se formează un tinov?

Mai întâi, apa se acumulează în zonele mai joase cu substrat impermeabil. În timp, plantele din jur mor și părți ale acesteia cad în apă. Din cauza cantității scăzute de oxigen din apă, resturile vegetale se descompun foarte greu, acumulându-se în straturi sub formă de turbă. Zona joasă se umple cu turbă și în timp se bombează, pe ea crescând plante tolerante la soluri foarte acide și sărace în nutrienți. Tinovurile sunt situate la altitudini între 800 și 1700 de metri.

De ce sunt speciale tinovurile?

În condițiile nefavorabile dezvoltării, cu umiditate crescută și soluri sărace în substanțe nutritive, vegetația tinovurilor este perfect adaptată acestor condiții. Pot fi întâlniți arbori seculari cu diametre de doar 20-30 cm, care lasă impresia că sunt abia la început de drum prin viață. De fapt, creșterile anuale într-un tinov sunt cu mult mai mici decât în pădurile cu care ne-am obișnuit, de unde și dimensiunea lor care poate induce în eroare. Tot aici pot fi întâlnite specii de plante și animale în curs de dispariție, care merită din plin atenția și grija comunităților locale și a vizitatorilor.

Zece turbării din Regiunea de Nord-Vest, în studiu

Facultatea de Geografie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”, în parteneriat cu Norwegian Institute for Nature Research derulează, în intervalul 16 decembrie 2021 – 30 aprilie 2024, proiectul Restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest”, finanțat printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, Programul RO-Mediu „Mediu, Adaptare la Schimbările Climatice și Ecosisteme”, Apelul de propuneri Restaurarea zonelor umede și turbăriilor, al cărui Operator de Program este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Prin acest proiect se urmărește restaurarea zonelor umede și îmbunătățirea stării ecosistemelor din cele 10 zone umede/turbării din Regiunea de Nord-Vest, conștientizarea de către autoritățile locale și comunitățile umane implicate a importanței conservării ecosistemelor de turbărie. Vor fi realizate studii, planuri de monitorizare pentru fiecare zonă umedă în parte, un ghid de restaurare cu prezentarea tuturor acțiunilor din proiect și efectele acestora, dar și o serie de materiale de promovare a rezultatelor proiectului, în format digital și tipărit.

Două situri din Lunca Ilvei, în atenția cercetătorilor

Tinovul Țesna Împuțită (893 metri altitudine) în Munții Bârgău se întinde pe 17,14 ha. Turbăriile cu vegetație forestieră ocupă aproape în întregime tinovul, fiind reprezentat de o taiga cu Pinus sylvestris. Fitocenozele aparțin asociației Vaccinio uliginosi – Pinetum sylvestris, cu mult Sphagnum. Speciile rare, precum Drosera rotundifoliaScheuchzeria palustis, Empetrum nigrum au dispărut cu totul din arealul tinovului. În cadrul cercetărilor făcute în teren, specialiștii au ajuns la concluzia că se impune blocarea canalelor de drenaj pentru a se salva ce a mai rămas din această turbărie puternic degradată.

Tinovul Câmpeilor (895 m altitudine) în Munții Bârgău se întinde pe 17,23 ha. Arealul populației de Drosera rotundifolia este concentrat pe două canale de drenaj vechi și în arealul unui fost ochi de apă din apropierea centrului tinovului. Tinovul Câmpeilor are o floră mult mai tipică, mai bine conservată și mai valoroasă din punct de vedere conservativ. Herpetofauna este reprezentată de câteva specii de amfibieni și reptile.

Proiectul „Restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest” are un buget total de 3,8 milioane de lei (769.982,47 Euro).

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS