Actualitate Recomandări

După Chişinău, steagul judeţului a ajuns şi la Alba Iulia. Prof. Bojor despre cum a fost în capitala Unirii

(FOTO) Profesorul de religie Florin Bojor a participat la manifestările de 1 Decembrie de la Alba Iulia îmbrăcat în costum popular tradiţional din zona noastră şi purtând drapelul Unirii, cel pe care Antal Francisc a vrut să îl ducă pe jos, până la Chişinău, reuşind doar parţial acest lucru.

Antal Francisc a reuşit, în schimb, să ajungă la Alba Iulia, alături de Vasile Man şi de Adrian Panti, toţi fiind prezenţe obişnuite la protestele de la Bistriţa.

„La mulți ani, românilor, iubitori de bine comun!”, a scris Florin Bojor pe Facebook.

„Ieri, la Alba Iulia defilarea armatei a fost mută, fără trâmbiţe, cântece, tobe, tropote, ci cu maşini învechite, puturos de poluante, spre deosebire de armata poloneză, care avea maşinării de război moderne. Abia, la final, ruptă de mersul defilării a trecut şi o fanfară militară. Noroc, cu mâna de patrioţi, care au protestat împotriva politizării şi aservirii Jandarmeriei de către mafia PSD-ALDE. Personal, dacă eram la Bistriţa aş fi aplaudat defilarea Jandarmeriei, căci în toţi aceşti ani de proteste şi mişcări de stradă nu am ce să le reproşez, însă la evenimentul de la Alba Iulia au fost jandarmi de la Craiova, care pe 10 august ne-au gazat în Piaţa Victoriei din Bucureşti, de aceea, le-am întors spatele…

Centenarul din 1 decembrie 2018 de la Alba Iulia nu a fost o adunare naţională, ci o demonstraţie a incapacităţii politicienilor români de a încălzi minţile, inimile şi trupurile românilor patrioţi. Astfel, am văzut cete de turişti, grupuri de credincioşi în frunte cu preoţii din sat, grupuri de elevi, familii cu copii, însă nu am văzut o comunitate, pentru că nu era cine să-i unească.

La fel vedea şi arhitectul Karoly Kos autorităţile şi societatea maghiară din 1911: „însărăcita şi obosita societate maghiară din Transilvania, care şi-a pierdut speranţa, este nevoită să se retragă pas cu pas, în mod continuu, în toate aspectele. (…) Ne prevedem soarta şi nu ne putem aştepta la vreo minune. Noi înşine suntem slabi şi nu ne vine în ajutor, nici societatea, nici administraţia statului. (…) Aceasta ar avea obligaţia măcar de-a ne ajuta, dacă nu îşi asumă protecţia noastră totală.”

Statul Român prin Guvernul României şi instituţiile din subordine nu a fost capabil de o adevărată Sărbătoarea Naţională de Centenar la Alba Iulia. Au lăsat totul în mâna autorităţilor locale, incapabile să primească şi să omenească cum se cuvine 200 de persoane, nu 100.000 de oameni cum îşi doreau să vină. Ce mare brânză erau nişte corturi încâlzite, ce mare lucru era un blid de zamă cald, gratuit, pentru miile de oameni, în special tineri veniţi la un aşa de important eveniment? Locurile de alimentaţie publică din centrul Alba Iuliei sunt puţine, iar mult vestita masă „gratuită” a autorităţilor, de după ora 16:30 a venit prea târziu: lumea a plecat spre casă, pe un singur drum de circulaţie a maşinilor şi căruţelor, ca la 1918…

Prin urmare, dacă politicienii din România nu pot încălzi trupurile, cum vor putea încălzi mintea şi inimile românilor?”, a scris pe blog prof. Bojor.

Reamintim că în prezenţa a numeroşi tineri şi membri ai societăţii civile care au venit cu steaguri şi pancarte la statuia poetului Andrei Mureşanu, bistriţeanul Antal Francisc (63 de ani) a pornit, în 12 martie 2018, pe jos spre Chişinău cu gândul de a duce drapelul naţional şi cel al judeţului Bistriţa-Năsăud până în Republica Moldova, un gest simbolic pe care omul a vrut să-l facă în anul Centenarului Marii Uniri şi cu ocazia Marşului Unionist care era programat în 25 martie la Chişinău.

După un traseu de 80 de km din Transilvania în Bucovina prin ploaie şi frig, din cauza sănătăţii şi a vârstei, a fost nevoit să se oprească din curajosul drum de a duce Steagul Unirii la Chişinău pentru Marşul Centenar din 25 martie 2018, dar drapelul a mers mai departe, fiind purtat în sistem ştafetă. Acum, iată-l şi la Alba Iulia.

Sursa foto: Facebook 

6 comentarii

  • „Membri ai societății civile” … HAȘTAHUL și-a schimbat numele? În poză văd doar aceleași figuri triste cu „muiePSD” în gură, aceiași susținători ai CIUMEI NEGRE SRI-DNA.

    • Pesediști bistrițeni, dacă n-a fost și Radu Moldovan al nostru în preajma lui Andrei Anreicuț turnătorul ca să-și lustruiască măcar cât de puțin clopul, asta nu-i deloc valabil.

    • Eu as fi tare curios sa vad mutra ta, ca prea te legi usor de figurile altora. Sigur seamana cu-n c…r de baba.

  • Felicitari bistritenilor nostrii ! Oameni care isi iubesc tara si cu mult spirit civic. LA MULTI ANI si voua ! Atata timp cat exista printre noi asemenea OAMENI, tara respira aer plin de sperante. Sa vina minusurile virusate .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS