Primăria Bistrița va ridica mașinile parcate pe pistele pentru cicliști ”pe măsură ce va oferi alternative” șoferilor întrucât aceștia ”nu pot parca în sufragerie”, a spus primarul Ioan Turc într-o emisiune la postul local de televiziune AS-TV.
”Sunt și vor fi ridicate în continuare mașinile celor care încalcă flagrant regulile elementare de bun simț. Vedem mașini care sunt parcate pe trotuar în așa fel încât pietonii nu mai pot folosi trotuarul, mașini parcate pe spațiul verde. Nu am sărit calul din acest punct de vedere pentru că înțeleg care e realitatea din oraș, că efectiv oamenii nu prea au unde parca mașinile mai ales la orele de vârf dacă mă refer la parcările nerezidențiale. Ridicarea mașinilor se întâmplă, iar acest proces va fi mai prezent în acest an. Sunt de acord că pistele pentru cicliști nu pot rămâne ocupate de mașini. Pe segmente, vom lua cele mai corecte decizii în așa fel încât pe de-o parte, oamenii care preferă bicicleta să o poată utiliza, iar pe de altă parte oamenii să-și mai poată folosi mașina personală. Discutăm despre mersul pe jos, cu bicicleta, încurajăm călătoria cu transportul în comun, dar folosirea mașinii personale este încă o realitate și va fi. Eliberarea tuturor pistelor pentru cicliști se va face pe măsură ce vom oferi și alternative pentru că oamenii nu pot parca în sufragerie“, a spus Ioan Turc.
Edilul a reamintit că, la preluarea mandatului, a descoperit că proiectele de mobilitate urbană Linia Verde și Axa Gării- Decebal – Andrei Mureșnu-Năsăudului duc la pierderea a circa 3500 de locuri de parcare.
”Am dat drumul unui proiect ambițios de construire de locuri de parcare. Avem în diferite stadii un număr de 10 parcări, cele mai multe supraterane, cu mai multe etaje. Apreciez că, la finalizarea acestui proces, vom avea un număr de circa 2700-2800 de locuri de parcare suplimentar față de ce avem în momentul de față”, a spus primarul Ioan Turc.
Municipalitatea derulează cu 22,7 milioane lei bani europeni proiectul ”Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița – etapa I”, pe 28 de străzi (26,056 km): 1 Decembrie, Avram Iancu, Grănicerilor, Ghinzii, C. R. Vivu, Vasile Lupu, Tudor Vladimirescu, Cimitirului, Crinilor, Ioan Slavici, Subcetate, Drumul Cetăţii, Drumul Dumitrei Vechi, Dimitrie Cantemir, Eroilor, Împăratul Traian, Valeriu Branişte, Aleea Sălciilor, Petru Maior, Al. Odobescu, Ioan Raţiu, Codrişor/Victor Onişor, Alba Iulia, Aleea Şieului, Panait Cerna, Gheorghe Pop de Băseşti, Axente Sever și Garoafei.
Vor fi amplasate șapte stații de închiriere a bicicletelor (Parcul Municipal Bistrița, Piața Mihai Eminescu, Parcul din zona Han, str. Cuza Vodă, str. Poligonului, Parcul din zona Big și str. Calea Moldovei), dintre care 2 vor fi dotate și cu biciclete electrice, stații care au în componență terminale inteligente, stații de andocare pentru cele 175 de biciclete. Lucrările sunt executate de firma CML.RO.
(Foto cu caracter ilustrativ)
Pista Drumul Cetății
Se poate semnaliza și marca fără probleme primul tronson al pistei de biciclete bune și necesare de pe strada Drumul Cetății.
Pe această pistă se circulă foarte bine cu bicicleta fiindcă acolo lumea este civilizată și își parchează mașinile în curți nu pe pistă sau pe stradă.
Așteptăm de cam de mult timp și terminarea celorlante tronsoane ale pistei Drumul Cetății pentru a merge cu bicicleta cel puțin până la Pădura Shullerwar.
https://www.youtube.com/watch?v=3vIlG-zV8ZA
Cetățean
In primul rand domnule primar ridicați mașinile parcate ilegal pe locurile de parcare de reședință după 15:30. Nu este corect după ce plătesc la primarie sa nu pot beneficia de locul meu după 15:30. O simpla amendă nu rezolva problema locul ramând ocupat.
Zi ceva Balan
Vorba lu Balan…Felicitari domnule primar pentru ca ati lamurit si aceasta situatie.
alex alexandrescu
pt.cetățean În nici o țară civilizată nu ți ridică nimeni mașina de pe un loc de parcare ,î ți dau doar amendă dacă nu ai plătit taxa orară sau edacă e un loc pt.persoane cu handicap . Și încă ceva .N ai să vezi nicăieri ,cel puțin în Europa , ca primăria să închirieze un loc de parcare la Ion , la Gheorghe sau la Vasile . Plătești o taxă pt. zona de parcări rezidențiale în care se află domiciliul tău și parchezi unde găsești liber ,nimeni nu ți dă un loc special pt. tine . Invenția asta românescă mi se pare un pic ilegală pt. că de un loc pe domeniul public ar trebui să beneficieze toată lumea ,nu doar o anumită persoană.
Walter Born
In foarte multe cazuri au unde parca masinile. Chiar si in altceas locatie pe alaturi, linga pista de biciclete. Asa este cazul de exemplu in cartierul Viisoara incepind de la pod, Sanovil pana pana la sens. Nu e vorba doar de lipsa de locuri de parcare. E mai ales lipsa de bunavointa si mai ales ignoranta a soferilor auto care cred ca spatiul public este a lor personal.
Si felul cum este planificat pista de biciclete, ingust, cu interuperi multe, denivelat cu gropi etc., practic e o idea pus in practica doar pentru bifarea proiectului ca si multe altele exemple.
DN 17
Este necesară realizarea urgent de locuri de parcarea pe insula din fața liceelor de pe Republicii DN17.
Fără mașini în fața școlilor
DN 17 de ce ar fi necesare parcări pe Republicii când exista transport in comun???? Pentru confortul dumneavoastră???? Termină odată cu aberația ăsta.
donQ
să știm o treabă: vrem autogară în Piața Centrală, treceri de cale ferată peste tot și parcare cu 10 etaje în Eminescu!!!???!!!
atât timp cât nu vom respecta regulile existente și vom dori câte 10 bazaconii de persoană, nu vom rezolva nimic, dacă ne citește comentariile Turc râde de noi ca de bancuri!
Trenulețu Turc 🤣😂😆😂😂
@donQ, Deocamdată cu câte prosti face în oraș și câte prosti are de gând să facă Turc în oraș cetățenii orașului râd de Turc și nu invers 😉
donQ
@trenulețule: greșești profund, oamenii ar trebui să plângă nu să râdă.
Mutarea Autogării în Piața Centrală
@donQ, Oricum ai vrea să o iei mutarea Autogării în Piața Centrală este singura soluție ca Centru Bistriței să iasă din faliment continu în care se află după toate aceste proiecte ciudate.
Despre trecerile de cale ferată și mie mi-se pare logic și evident faptul cu cât sunt mai multe treceri de cale ferată cu atât se va circula mai bine în oraș fiindcă nu se vor mai înghesui toate mașinile pe acelei străzi.
donQ
@autogară: în toate țările civilizate se încearcă scoaterea circulației din zonele istorice.
și eu aș vrea și personal, chiar aș beneficia de o astfel de trecere (aș reduce cu câțiva km drumurile mele zilnice), doar că există un normativ (Standardul Român nr. 1244-1/1996) care nu permite altele noi. N-am zis niciodată că nu ar fi bune ci doar că nu se mai pot face.
Dacă ar avea cap pe umeri
Pistele de biciclete trebuie făcute peste linie acolo unde sunt bune și necesare și nu pe străzile înguste și nașpa din Centru.
Drumul Cetății
Se poate semnaliza și marca fără probleme primul tronson al pistei de biciclete bune și necesare de pe strada Drumul Cetății.
Pe această pistă se circulă foarte bine cu bicicleta fiindcă acolo lumea este civilizată și își parchează mașinile în curți nu pe pistă sau pe stradă. Așteptăm de cam de mult timp și terminarea celorlante tronsoane ale pistei Drumul Cetății pentru a merge cu bicicleta cel puțin până la Pădura Shullerwar.
https://www.youtube.com/watch?v=3vIlG-zV8ZA
Nelu
In primul rand ca om nu as putea sa parchez pe pista sau pe trotuar, imi e rusine sa cobor din masina stiind ca am blocat accesul altuia. Orcum in Bistrita nu inteleg la ce trebuie masina, ajungi in centru in 15-20 min din orice colt al orasului. Dar fala si lenea e mare.
citizen
Pentru plimbari pe jos relaxante îti recomand cu caldura (si cizme de guma) traseul Gara – Nasaudului, de preferat prin Decebal…
Parcarea supraetajată Eminescu
Parcarea supraterană supraetajată Eminescu rezolvă lipsa GRAVĂ a locurilor de parcare din Centru Bistriței.
https://timponline.ro/municipalitatea-vrea-sa-faca-parcare-etajata-pe-str-ion-minulescu/
Caracalul Ardealului
Nu dă drumul la pistele deja construite în oraș însă hăbăucul vrea alte piste total aiurea pe Dealurile Budac și Jelna . Pe străzi înguste și nasoale pe unde nu poate urca nic-un biciclist normal,
https://timponline.ro/pe-dealul-budacului-si-in-slatinita-se-vor-face-piste-pentru-ciclisti-cu-bani-din-pnrr/
Demonstrație
Vrem să-l vedem pe primarul Turc urcând cu o bicicletă normală dealurile Budacului și Jelnei astfel să ne demonstreze el însuși necesitatatea și utilitatea acestor două prouneri de piste. Hai Turcule știm că poți nu ne dezamăgi din nou ha ha !
Mișu
Nene Caracal, pe dealul Jelnei și a Budacului urcă în fiecare zi bicicliști, culmea, mai și coboară. Pune un afiș cu o oră cand treci pe acolo sa te aștepte, să-i vezi și tu.
Pe acolo se circulă haotic, cu viteză, orice om pe bicicletă își riscă viața pe drumurile alea.
E nevoie ca de aer de piste acolo. Din păcate nu vad pe unde s-ar putea face
Gogu de la bloc
Pe dealurile Jelna si Budac ar fi bine daca s-ar putea largi putin drumul daca este loc… Pistele de biciclete mai mult incurca pentru ca nu vor putea fi facute suficient de late si sigur va fi doar una pe o parte a drumului. Eu, ca biciclist(de ocazie, de weekend, nu conteaza de care), urc dealurile mai incet si le cobor mult mai repede. La fel cred ca face orice biciclist pentru ca altfel nu prea are cum. Acolo nu cred ca merge nimeni la plimbare cu bicicleta. N-as vrea sa ma intalnesc in nicio situatie cu un alt biciclist care vine din sens opus pentru ca sunt mai mari sansele sa se produca accidente decat daca s-ar circula pe drum…
Raspunsul primarului e ca o parcare pe pista
La asa parcare…asa raspuns.
Ce putem face noi, unde sa ne mutam pentru a ne duce o viata decenta?
In padure…dar acolo nu ne da autorizatie…ursu!!!
Babalâci nocivi
Răspuns pentru Răspuns, Da vei putea parca în pădure fiindcă tâmpiții chiar vor să facă o parcare chiar în mijlocul Păduri Codrișor.
PUZ Pădurea Codrișor
Nu știu dacă tâmpiții mai pot face parcarea, numai dacă taie și alți copacii fiindcă acolo și-a băgat Dezvoltatorul Distructiv PUZ-ul lui pentru clădirile lui care vor distruge total Pădurea Codrișor.
Leo
Problema mare este ca se insista in draci cu realizarea unor noi parcari in centrul istoric si in zonele centrale ale orasului , actiuni contrare celor care au loc in tarile civilizate. Apoi exista cetateni care au curte dar profitand de faptul ca pot parca pe trotuare , piste de biciclete si /sau spatii verzi , o fac cu mare placere atata timp cat nu sunt deranjati. Cei care nu au curte si/sau locuiesc la bloc si nu-si pot parca masinile in sufragerie ar trebui sa fie identificati si sa li se impuna o plata pentru parcare nelegala dar tolerata . Cat de mare ar trebui sa fie asta se poate afla initiind un proiect de hotarare a consiliului local care sa fie supus dezbaterii publice.Mai sunt cetateni care nu vor sa participe la licitatiile care au loc pentru parcari si desi au loc de parcare in apropierea blocului continua sa blocheze intrarile in curtile interioare (ale blocurilor) sau accesul la intrarile scarilor , pe spatiile interzise pentru parcare (hasurate).Politia locala si sutele de angajati din primarie ar putea foarte usor sa identifice masinile parcate aiurea. In prima faza s-ar putea da avertismente , in faza urmatoare amenzi iar in faza finala s-ar putea ridica masinile , recuperarea acestora facanduse pe mai multi bani. D-l primar nu face nimic in speranta ca va fi votat inca o data , altfel actiunile dansului nu au nicio logica.
cosmin
angajatii primariei si masinile primariei ocupa toate parcarile din centru !!!! de ce nu parcheaza ei pe Lupeni? ii se murdaresc papucasii primarului daca mere pe jos. sau a lui Hangan??? trebuie sa descalece fix in fata primariei???
donQ
@cosmin: întrebarea corectă e dacă-și plătesc parcarea?
Ar fi interesant de aflat câți bani produce un loc de parcare cu plată în Bistrița, comparativ cu un loc din Cluj și Oradea!
Pt că sunt pline tot timpul în intervalul 8-18 ar trebui să producă minim 5-10 cenți pe oră (tariful pt 30 min prin SMS e de 0,35€), adică un minim de 0,5€ pe zi. Sunt peste 20 zile lucrătoare în lună, deci un loc de parcare ar trebui să producă 10€ în fiecare lună sau 120€ într-un an.
La o casă în roșu mp construit costă mult sub 200€ (include și profitul constructorului), deci construcția unui loc de parcare (presupunând că primăria deține deja terenul) n-ar trebui să depășească 8 * 200€ = 1600€.
Concluzia e următoarea: dacă primăria ar încasa sume modice (nu punem aici amenzile date celor care parchează aiurea) pt locurile de parcare cu taxă existente, 1000 locuri de parcare ar trebui să producă minim 120000€, bani cu care s-ar putea construi minim 75 locuri de parcare noi, iar dacă s-ar încasa decent + banii din amenzi ar fi bani pt cel puțin de 10 ori mai multe. Asta înseamnă că în 10 ani s-ar rezolva foarte simplu problema locurilor de parcare, doar din taxa de parcare.
Specialiști din primărie 😂😂😂😂😂
@donQ, Funcționarule din Primărie numai cum să luați pielea din primărie vă gândiți ca-să vă faceți voi salari si pensi nesimțite !
Huo ! Dacă vreti bani mai mulți lucrați ceva dacă nu vă cerem prea mult lucrați ceva inteligent !
donQ
@specialistule: oare ai citit ce am scris? că de înțeles am mari rezerve! Tocmai criticam primăria că nu-și face treaba și ofeream o soluție pt locuri de parcare!!!
Parcare în fața Policlinicii
Datorită distrugeri locurilor de parcare provocată de pista de biciclete de pe Înpăratul Traian acum este nevoie mai mult ca niciodată de o parcare mare în fața Policinicii.
Bikeru'
Toti care comentati si sunteti impotriva pistelor pentru biciclisti sunteti niste idioti ce orasul asta e numai pentru voi soferii ?nu incapeti de biciclisti.Se vede ca sunteti inapoiati spre deosebire de Germania,Austria si alte tari din Europa.
E plin de masini pe pistele de ciclisti?
De ce? Din cauza unor inconstienti si idioti de soferi care cred ca ei au prioritate fata de biciclisti si ei cred ca fac legea in Bistrita
In fata lor tu ca biciclist esti egal cu 0.
Ia dati-va jos de la volan si la pedalat si apoi sa vedeti ce inseamna sa fii biciclist in Bistrita.
V
Mars la munca
Adrian C.
Aveti piste pt biciclete si transport in comun, la ce va mai trebuie mașina?
Credeți ca UE finanțează Linia Verde si pistele pt biciclete degeaba? Le-au făcut pt a reduce nr de mașini.
–
Parcările supraetajete nu n-ai sunt la moda in Europa. Sunt urate si ocupa mult spațiu public, care ar putea fi folosit in alt scop; parc, bănci, copaci etc.
Se construiesc parcări subterane, pentru că nu urâțesc orașul si nu ocupa loc la suprafața.
–
Știți cât costa 1h de parcare in Copenhaga?
41DKK / 5,50 euro / 27 lei
–
Iar daca vrei sa închiriezi un loc de parcare in Copenhaga, sa parchezi acolo cât timp tu ești la muncă, platesti 2.500 dkk pe lună (1650 lei pe luna).
–
Eu zic ca Primăria Bistrița sau de ce nu o firma privată, sa construiască parcări subterane si sa-si recupereze investiția punând taxe de 200 lei/luna sau 10 lei/ora.
Sofer drogat, beat si fara permis
Daca ii pe bani parcarea atunci sa nici nu le facă deloc ca nu ne trebe.
Balan Marius -Horea
Acesta este cadoul de la PESEDE marca OTC ca sa parcati in sufragerie !
Restul este istorie .
cosmin
vrem in sufragerie la primar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sa parcam !
Parcare la Poșta Veche
Pentru a mai rezolva din lipsa acută a locurilor de parcare din Centru Vechi trebuie construită o parcare de la Poșta Veche până la Tonight și pe partea cealaltă până la Pensiunea Ștefan.
Simona
Cei de pe străzile aparținătoare Ghiocelului nu putem intra în parcare deoarece haosul prdus nu s-a finalizat la timp de pe DECEBAL, de ce nu ne deschideți stada și așa nu ne-am folosit parcarea .Daca intri în parcare și ai de plecat dimineata la munca pierzi 30 de minute pe Bulevard .Apropo pista de pe strada Crinilor ocupă tot trotuarul imi explicați și mie peitonii trebuie să traverseze prin parcare printre masșni???
Cetățeanul bistritean
Domnule primar, eu vreau sa parchez mașina la dumneavoastră, în sufragerie, poți sa îmi dai adresa!
Bineînțeles
Da bineînțeles este pe strada Liviu Rebreanu poți să parchezi la discretie unde vrei.
Elon Masc
@ Cetățene, Cum a spus primărelul mai ai o obțiune să parchezi pe lună !