Actualitate

E plin de mașini pe pistele de cicliști. Primarul Ioan Turc explică de ce: Oamenii nu pot parca în sufragerie

Primăria Bistrița va ridica mașinile parcate pe pistele pentru cicliști ”pe măsură ce va oferi alternative” șoferilor întrucât aceștia ”nu pot parca în sufragerie”, a spus primarul Ioan Turc într-o emisiune la postul local de televiziune AS-TV.

”Sunt și vor fi ridicate în continuare mașinile celor care încalcă flagrant regulile elementare de bun simț. Vedem mașini care sunt parcate pe trotuar în așa fel încât pietonii nu mai pot folosi trotuarul, mașini parcate pe spațiul verde. Nu am sărit calul din acest punct de vedere pentru că înțeleg care e realitatea din oraș, că efectiv oamenii nu prea au unde parca mașinile mai ales la orele de vârf dacă mă refer la parcările nerezidențiale. Ridicarea mașinilor se întâmplă, iar acest proces va fi mai prezent în acest an. Sunt de acord că pistele pentru cicliști nu pot rămâne ocupate de mașini. Pe segmente, vom lua cele mai corecte decizii în așa fel încât pe de-o parte, oamenii care preferă bicicleta să o poată utiliza, iar pe de altă parte oamenii să-și mai poată folosi mașina personală. Discutăm despre mersul pe jos, cu bicicleta, încurajăm călătoria cu transportul în comun, dar folosirea mașinii personale este încă o realitate și va fi. Eliberarea tuturor pistelor pentru cicliști se va face pe măsură ce vom oferi și alternative pentru că oamenii nu pot parca în sufragerie“, a spus Ioan Turc.

Edilul a reamintit că, la preluarea mandatului, a descoperit că proiectele de mobilitate urbană Linia Verde și Axa Gării- Decebal – Andrei Mureșnu-Năsăudului duc la pierderea a circa 3500 de locuri de parcare.

”Am dat drumul unui proiect ambițios de construire de locuri de parcare. Avem în diferite stadii un număr de 10 parcări, cele mai multe supraterane, cu mai multe etaje. Apreciez că, la finalizarea acestui proces, vom avea un număr de circa 2700-2800 de locuri de parcare suplimentar față de ce avem în momentul de față”, a spus primarul Ioan Turc.

Municipalitatea derulează cu 22,7 milioane lei bani europeni proiectul ”Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița – etapa I”, pe 28 de străzi (26,056 km): 1 Decembrie, Avram Iancu, Grănicerilor, Ghinzii, C. R. Vivu, Vasile Lupu, Tudor Vladimirescu, Cimitirului, Crinilor, Ioan Slavici, Subcetate, Drumul Cetăţii, Drumul Dumitrei Vechi, Dimitrie Cantemir, Eroilor, Împăratul Traian, Valeriu Branişte, Aleea Sălciilor, Petru Maior, Al. Odobescu, Ioan Raţiu, Codrişor/Victor Onişor, Alba Iulia, Aleea Şieului, Panait Cerna, Gheorghe Pop de Băseşti, Axente Sever și Garoafei.

Vor fi amplasate șapte stații de închiriere a bicicletelor (Parcul Municipal Bistrița, Piața Mihai Eminescu, Parcul din zona Han, str. Cuza Vodă, str. Poligonului, Parcul din zona Big și str. Calea Moldovei), dintre care 2 vor fi dotate și cu biciclete electrice, stații care au în componență terminale inteligente, stații de andocare pentru cele 175 de biciclete. Lucrările sunt executate de firma CML.RO.

(Foto cu caracter ilustrativ)

28 comentarii

 • Se poate semnaliza și marca fără probleme primul tronson al pistei de biciclete bune și necesare de pe strada Drumul Cetății.

  Pe această pistă se circulă foarte bine cu bicicleta fiindcă acolo lumea este civilizată și își parchează mașinile în curți nu pe pistă sau pe stradă.

  Așteptăm de cam de mult timp și terminarea celorlante tronsoane ale pistei Drumul Cetății pentru a merge cu bicicleta cel puțin până la Pădura Shullerwar.

  https://www.youtube.com/watch?v=3vIlG-zV8ZA

  65
  3
  • In primul rand domnule primar ridicați mașinile parcate ilegal pe locurile de parcare de reședință după 15:30. Nu este corect după ce plătesc la primarie sa nu pot beneficia de locul meu după 15:30. O simpla amendă nu rezolva problema locul ramând ocupat.

   46
   8
 • In foarte multe cazuri au unde parca masinile. Chiar si in altceas locatie pe alaturi, linga pista de biciclete. Asa este cazul de exemplu in cartierul Viisoara incepind de la pod, Sanovil pana pana la sens. Nu e vorba doar de lipsa de locuri de parcare. E mai ales lipsa de bunavointa si mai ales ignoranta a soferilor auto care cred ca spatiul public este a lor personal.
  Si felul cum este planificat pista de biciclete, ingust, cu interuperi multe, denivelat cu gropi etc., practic e o idea pus in practica doar pentru bifarea proiectului ca si multe altele exemple.

  45
  61
  • Este necesară realizarea urgent de locuri de parcarea pe insula din fața liceelor de pe Republicii DN17.

   56
   36
  • DN 17 de ce ar fi necesare parcări pe Republicii când exista transport in comun???? Pentru confortul dumneavoastră???? Termină odată cu aberația ăsta.

   47
   54
 • Pistele de biciclete trebuie făcute peste linie acolo unde sunt bune și necesare și nu pe străzile înguste și nașpa din Centru.

  65
  10
  • Se poate semnaliza și marca fără probleme primul tronson al pistei de biciclete bune și necesare de pe strada Drumul Cetății.
   Pe această pistă se circulă foarte bine cu bicicleta fiindcă acolo lumea este civilizată și își parchează mașinile în curți nu pe pistă sau pe stradă. Așteptăm de cam de mult timp și terminarea celorlante tronsoane ale pistei Drumul Cetății pentru a merge cu bicicleta cel puțin până la Pădura Shullerwar.
   https://www.youtube.com/watch?v=3vIlG-zV8ZA

   62
   5
  • Vrem să-l vedem pe primarul Turc urcând cu o bicicletă normală dealurile Budacului și Jelnei astfel să ne demonstreze el însuși necesitatatea și utilitatea acestor două prouneri de piste. Hai Turcule știm că poți nu ne dezamăgi din nou ha ha !

   72
   5
  • Pe dealurile Jelna si Budac ar fi bine daca s-ar putea largi putin drumul daca este loc… Pistele de biciclete mai mult incurca pentru ca nu vor putea fi facute suficient de late si sigur va fi doar una pe o parte a drumului. Eu, ca biciclist(de ocazie, de weekend, nu conteaza de care), urc dealurile mai incet si le cobor mult mai repede. La fel cred ca face orice biciclist pentru ca altfel nu prea are cum. Acolo nu cred ca merge nimeni la plimbare cu bicicleta. N-as vrea sa ma intalnesc in nicio situatie cu un alt biciclist care vine din sens opus pentru ca sunt mai mari sansele sa se produca accidente decat daca s-ar circula pe drum…

   14
 • Pentru plimbari pe jos relaxante îti recomand cu caldura (si cizme de guma) traseul Gara – Nasaudului, de preferat prin Decebal…

  54
  9
 • La asa parcare…asa raspuns.
  Ce putem face noi, unde sa ne mutam pentru a ne duce o viata decenta?
  In padure…dar acolo nu ne da autorizatie…ursu!!!

  43
  • Nu știu dacă tâmpiții mai pot face parcarea, numai dacă taie și alți copacii fiindcă acolo și-a băgat Dezvoltatorul Distructiv PUZ-ul lui pentru clădirile lui care vor distruge total Pădurea Codrișor.

   65
   1
 • Problema mare este ca se insista in draci cu realizarea unor noi parcari in centrul istoric si in zonele centrale ale orasului , actiuni contrare celor care au loc in tarile civilizate. Apoi exista cetateni care au curte dar profitand de faptul ca pot parca pe trotuare , piste de biciclete si /sau spatii verzi , o fac cu mare placere atata timp cat nu sunt deranjati. Cei care nu au curte si/sau locuiesc la bloc si nu-si pot parca masinile in sufragerie ar trebui sa fie identificati si sa li se impuna o plata pentru parcare nelegala dar tolerata . Cat de mare ar trebui sa fie asta se poate afla initiind un proiect de hotarare a consiliului local care sa fie supus dezbaterii publice.Mai sunt cetateni care nu vor sa participe la licitatiile care au loc pentru parcari si desi au loc de parcare in apropierea blocului continua sa blocheze intrarile in curtile interioare (ale blocurilor) sau accesul la intrarile scarilor , pe spatiile interzise pentru parcare (hasurate).Politia locala si sutele de angajati din primarie ar putea foarte usor sa identifice masinile parcate aiurea. In prima faza s-ar putea da avertismente , in faza urmatoare amenzi iar in faza finala s-ar putea ridica masinile , recuperarea acestora facanduse pe mai multi bani. D-l primar nu face nimic in speranta ca va fi votat inca o data , altfel actiunile dansului nu au nicio logica.

  30
  43
  • angajatii primariei si masinile primariei ocupa toate parcarile din centru !!!! de ce nu parcheaza ei pe Lupeni? ii se murdaresc papucasii primarului daca mere pe jos. sau a lui Hangan??? trebuie sa descalece fix in fata primariei???

   26
   4
 • Datorită distrugeri locurilor de parcare provocată de pista de biciclete de pe Înpăratul Traian acum este nevoie mai mult ca niciodată de o parcare mare în fața Policinicii.

  41
  3
 • Toti care comentati si sunteti impotriva pistelor pentru biciclisti sunteti niste idioti ce orasul asta e numai pentru voi soferii ?nu incapeti de biciclisti.Se vede ca sunteti inapoiati spre deosebire de Germania,Austria si alte tari din Europa.
  E plin de masini pe pistele de ciclisti?
  De ce? Din cauza unor inconstienti si idioti de soferi care cred ca ei au prioritate fata de biciclisti si ei cred ca fac legea in Bistrita
  In fata lor tu ca biciclist esti egal cu 0.
  Ia dati-va jos de la volan si la pedalat si apoi sa vedeti ce inseamna sa fii biciclist in Bistrita.

  37
  19
 • Aveti piste pt biciclete si transport in comun, la ce va mai trebuie mașina?
  Credeți ca UE finanțează Linia Verde si pistele pt biciclete degeaba? Le-au făcut pt a reduce nr de mașini.

  Parcările supraetajete nu n-ai sunt la moda in Europa. Sunt urate si ocupa mult spațiu public, care ar putea fi folosit in alt scop; parc, bănci, copaci etc.
  Se construiesc parcări subterane, pentru că nu urâțesc orașul si nu ocupa loc la suprafața.

  Știți cât costa 1h de parcare in Copenhaga?
  41DKK / 5,50 euro / 27 lei

  Iar daca vrei sa închiriezi un loc de parcare in Copenhaga, sa parchezi acolo cât timp tu ești la muncă, platesti 2.500 dkk pe lună (1650 lei pe luna).

  Eu zic ca Primăria Bistrița sau de ce nu o firma privată, sa construiască parcări subterane si sa-si recupereze investiția punând taxe de 200 lei/luna sau 10 lei/ora.

  17
  34
  • Daca ii pe bani parcarea atunci sa nici nu le facă deloc ca nu ne trebe.

   6
   12
 • vrem in sufragerie la primar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sa parcam !

  37
  1
 • Pentru a mai rezolva din lipsa acută a locurilor de parcare din Centru Vechi trebuie construită o parcare de la Poșta Veche până la Tonight și pe partea cealaltă până la Pensiunea Ștefan.

  27
  5
 • Cei de pe străzile aparținătoare Ghiocelului nu putem intra în parcare deoarece haosul prdus nu s-a finalizat la timp de pe DECEBAL, de ce nu ne deschideți stada și așa nu ne-am folosit parcarea .Daca intri în parcare și ai de plecat dimineata la munca pierzi 30 de minute pe Bulevard .Apropo pista de pe strada Crinilor ocupă tot trotuarul imi explicați și mie peitonii trebuie să traverseze prin parcare printre masșni???

  2
  2
  • Da bineînțeles este pe strada Liviu Rebreanu poți să parchezi la discretie unde vrei.

   27
   1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS