Actualitate

Încă pot fi plantați pomii fructiferi. Cât costă puieții la Bistrița, ce trebuie făcut

Martie este luna ideală pentru plantarea pomilor fructiferi pentru că nu a început încă perioada de vegetație. Oferta de puieți este bogată și la Bistrița. Găsiți la prețuri accesibile meri, peri, pruni, caiși, dar și pomi exotici cum e kaki, smochinul sau rodia.

Considerată prima lună de primăvară, martie este cea mai solicitantă pentru grădinărit. De modul în care se lucrează grădina luna aceasta depind roadele culese în toamnă. Martie este și cea mai potrivită lună a anului pentru plantarea pomilor fructiferi, a multor arbuști și pomi ornamentali.

În Piața Decebal, se găsesc în această perioadă puieți de pomi fructiferi, chiar și exotici, cum ar fi smochin, kaki, moșmon japonez sau rodie. Merii, perii, caișii sau piersicii se vând la 15 lei bucata, în timp ce arborii exotici sunt ceva mai scumpi.

Alegerea pomilor fructiferi pe care îi plantați trebuie să țină cont de tipurile de teren şi de climă. Piersicul şi caisul au nevoie de mai multă căldură, în vreme ce  mărul, prunul, cireşul sau vişinul pot fi cultivaţi în zone mai reci. De asemenea, cireşul are nevoie de mai multă apă decât nucul. Se recomandă folosirea a cel puţin 2-3 soiuri din aceeaşi specie  pentru o mai bună polenizare chiar dacă s-au creat soiuri autocompatibile.

Dacă aveţi în plan să plantaţi mai mulţi pomi, curăţaţi terenul de vegetaţie, pietre şi să defrişaţi resturile de rădăcini rămase de la pomii vechi. Terenul trebuie să fie de o calitate cel puţin medie, căci pomii nu se prin oriunde. Pentru arbuşti, gropile trebuie să aibă dimensiunea de 30x30x30 cm, iar pentru pomi, de 60x60x60 cm. Este bine să săpaţi gropile cu cel puţin două săptămâni inainte de plantare pentru a activa microflora din sol şi aerarea pământului. Este esenţial să aplicaţi îngrăşământ în groapă. În stratul provenit de la suprafaţă  (primii 30 cm) se amestecă 10-15 kg de gunoi de grajd bine putrezit (dacă nu aveţi, puneţi nişte pământ de flori) şi câte 50 g de superfosfat şi sare potasică.

Fasonarea rădăcinilor are drept scop eliminarea porţiunilor de rădăcină rupte, uscate, mucegăite. Totodată, prin scurtarea cu o treime a rădacinilor, se reînnoiesc secţiunile. Rădăcinile mai groase de 3-4 mm se fasonează scurt, iar dacă acestea sunt rănite, fasonarea se face imediat deasupra rănii. Pentru fasonat se foloseşte un forfece de vie (sau de pomi). Rădăcinile fasonate, chiar înainte de plantat, se scufundă într-un amestec de balegă de bovine proaspătă, pământ şi apă.

Dacă pomii sunt cumpăraţi cu mai multe zile înainte de sădire, trebuie ţinuţi în şanţuri adânci de 30-40 cm, înclinaţi, cu rădăcinile (şi o porţiune de circa 25-30 cm din tulpină) acoperite cu nisip sau pământ ud.

Pomii trebuie puşi la distanţă de cel puţin doi metri de garduri sau de pereţii imobilelor, altfel riscaţi să fie probleme mai târziu, căci pomii vor tânji. Arborii fructiferi trebuie puşi de regulă în partea imobilului în care beneficiază de lumină solară directă: preferabil spre sud, dar merge şi la est sau la vest. În niciun caz la nord.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS