Actualitate Recomandări

Elevii care şi-au ales una dintre cele mai căutate meserii, de lăcătuş mecanic, şi-au arătat priceperea

(FOTO-VIDEO) Zece companii din Bistriţa ar angaja chiar astăzi un lăcătuş mecanic, aceasta fiind una dintre cele mai căutate profesii din judeţ. Aşa că nu e de mirare că firmele pun ochii pe meseriaşi încă de pe băncile şcolii. Astăzi, cei mai talentaţi dintre elevii şcolilor profesionale din judeţ s-au întrecut în concursul „Lăcătuşul priceput”, cu care, de altfel, s-a încheiat şi „Săptămâna meseriilor”, concurs organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Concursul, găzduit de Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” din Bistriţa, a pus faţă în faţă echipaje de la trei şcoli, supervizate de Alin Beleckzo, director adjunct în cadrul firmei HP Kaysser International SRL, care a spus că, în compania pe care o reprezintă, lăcătuşii mecanici trebuie să ştie şi sudură şi invers.

„Chiar dacă lucrăm cu ultilaje, tot avem nevoie de forţă de muncă. An de an luăm elevi în practică şi în fiecare an angajăm câte 2 sau 4 elevi. Salariul net pe care îl poate lua un lăcătuş mecanic foarte bun este de 3000 de lei, ceea ce vă daţi seama cât de mult înseamnă brut”, a explicat el.

 

Concursul „Lăcătușul priceput” a oferit elevilor de la Liceul Tehnologic Lechința, Liceul Tehnologic Telciu și Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” Bistrița posibilitatea de a își demonstra competențele și abilitățile practice caracteristice viitoarei lor meserii. Probele pregătite au presupus realizarea unei piese metalice prin procedee specifice disciplinei de „lăcătușerie”: pilirea la dimensiune a unei piese de oțel; asamblarea nituită a acesteia și asamblarea filetată.

 

Elevii participanți la acest concurs au fost: Bica Mădălin, Devai Eduard și Lăcătuș Ciprian – Liceul Tehnologic Lechința, coordonați de prof. Kelemen Radu Crinela; Danci Ionuț, Monda Radu-Mihai și Rusan Dănuț – Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” Bistrița, coordonați de prof. Macedon Bota; Cîmpan Marian Ionuț, Tompa Vasile Lucian și Dărgoi Cristian Vasile – Liceul Tehnologic Telciu, coordonați de prof. Constantin Pantea.

 

Câștigătorii concursului vor fi anunțați și premiați în cadrul festivității de încheiere a „Săptămânii meseriilor” din data de 4 mai.

Odată cu acest concurs „Lăcătuşul priceput” s-a încheiat şi Săptămâna meseriilor, iar inspectorul de tehnologii, Speranţa Unciu, a putut trage o concluzie: „A fost o ediţie reuşită. Mulţumim operatorilor economici care au fost aproape de această competiţie. Elevii au fost interesaţi de calificările prezentate, au văzut disciplina muncii în firmele în care au fost, au putut aprecia frumuseţea meseriei alese. Credem că absolvenţii de clasa a VIII-a vor vedea că şcoala profesională le oferă multe oportunităţi. Şi cei de la Leoni, şi cei de la RAAL au fost interesaţi de aceşti copii buni care au fost capabili să execute ce li s-a dat în concurs şi sperăm că vor vrea să se angajeze. Trebuie să menţionăm că în aceşti trei ani de şcoală profesională, elevii primesc lunar bursă profesională de 200 de lei. Ei fac şi practică la agenţii economici şi sunt stimulaţi cu transport gratuit, o masă caldă şi cu echipamente”.

 

Sunt însă şi elevii care lucrează efectiv în firme cu timp parţial, iar unii dintre ei primesc şi salarii. De altfel, potrivit profesorului Mihai Sporiş de la Colegiul Tehnic „Grrigore Moisil” Bistriţa, într-un an, firmele din judeţ caută chiar şi 400 de lăcătuşi mecanici pe care i-ar lua direct de pe băncile şcolii, însă mai mult de jumătate pleacă în străinătate unde se angajează pe salarii mult mai mari.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS