Actualitate

”Enlivrez-vous!”. Îndemnul ARFA Bistrița de Ziua Mondială a Francofoniei

De Ziua Mondială a Francofoniei, care se sărbătorește în 20 martie, Asociația pentru Resurse Francofone Active (ARFA) Bistrița a amenajat un stand cu carte franceză în fața Galeriei Arcade din Complexul Sugălete. Trecătorii și-au putut alege o carte pe care au primit-o gratuit dacă au știut să răspundă la întrebări despre francofonie.

Evenimentul ”Enlivrez-vous! Îmbătați-vă cu cărți!” a fost un bun prilej pentru vorbitorii de franceză să depene amintiri despre lunga relație de prietenie între Bistrița și două orașe din Franța cu care orașul nostru este înfrățit: Montreuil și Besançon.

Profesoara de franceză Maria Vinay, membru ARFA, ne-a spus că în anii 90, când era în toi ”Operation Villages Roumanis” francezii, cu siguranță, au pus degetul pe hartă și au dat peste satul Parva.

”Ca să ajungă la Parva, cu siguranță au trecut prin Bistrița, iar primăria a contactat profesorii de franceză ca să aibă translatori. Și uite așa s-a înființat asociația ARFA care avea, la un moment dat, 3000 de membri. Erau și medici, și silvicultori, economiști, de toate. Atunci au început schimburile de elevi și am putut merge în Franța. Prima oară am mers în Besançon. Până am intrat în UE, am fost foarte mulți în asociație, după ce s-au ridicat vizele, mai puțini”, a spus Maria Vinay care, grație relațiilor de prietenie româno-franceze, și-a întâlnit și partenerul de viață, pe artistul Michel Vinay, un om plin de idei și dornic să facă ceea ce se practică în Franța: să țină comunitatea unită, să creeze mici evenimente, să întrețină prietenii.

”Am plecat de la pasiunea pentru limba franceză, pasiune pornită în 1965 de la prima mea profesoară de franceză, Dumnezeu să o odihnească, Lucia Dascălu. În 5 septembrie 1995, am susținut un concurs pe un proiect european, Camera de Comerț Bistrița, în colaborare cu Primăria Bistrița, Primăria Besançon, Camera de Comerț din Besançon și Asociația ABC Agir din Franța. La acest concurs, când am fost selectată de Pierre Cauya, susținătorul cel mai puternic al proiectului. În februarie 1996, deja eram pe proiect la Besançon și de acolo încoace îmi clătesc sufletul printre prietenii francezi și români. Din păcate, noi, românii nu am susținut aceste relații la nivel oficial așa cum au făcut-o ei. Nu am avut determinarea lor, nu ne-am susținut unii pe alții cum o fac ei, cred că asta a fost. Eu cred că totuși aceste relații vor avea viitor. Cel puțin noi, această mână de susținători, ne vom întâlni până ne punem mâinile pe piept. Trebuie să învățăm de la francezi tenacitatea, să ne protejăm valorile și să le cultivăm cu ardoare și să colaborăm. Noi parcă ne tem unii de alții”, a spus și Dana Lixandroaia, membru ARFA.

Așa că, deși cu membri mai puțini, activitatea ARFA a fost oarecum revitalizată grație acestei familii, dar și datorită președintelui actual, profesoara Monica Buboly, director al Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” care a organizat periodic întâlniri asezonate cu ”galette des rois”.

În ultimii ani în care pare că franceza pierde tot mai mult teren în competiția cu engleza, ARFA rămâne un luptător pe baricadele francofoniei cu valorile ei universale: respectarea drepturilor fundamentale ale omului, dreptul la educație, la pace, la o lume democratică, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și lingvistică prin intermediul limbii si culturii franceze.

În 20 martie 2023, România sărbătorește 30 de ani de Francofonie, în calitate de membru cu drepturi depline în Organizația Internațională a Francofoniei cu

Bonne fête de la Francophonie à toutes et à tous!

Etichete

8 comentarii

    • Pe data de 1 decembrie e tot asa si la ei…adica ii doare in cur de noi!

      14
      4
    • @Exact asa am vazut si in Franta
      Nu e necesar să te împiedici și într-un os de pește!

      1
      2
  • In viata lucrurile sunt cum sunt…da macar sa nu fim farisei si prefacuti…in ziua de azi romanii nu prea mai au nimic in comun cu francezii…poate fieru vechi…pardon monsieur…S’il vous plait, Monsieur…e greu daca in viata ca popor ai nevoie de prieteni si ei te infunda, asta suna si la italieni… da si francezi si italieni sunt latini, nu-i asa? sunt pasionali, trebuie sa-i iertam…

    10
    3
    • Francofon = are ca limba maternă franceza
      Francofili = interesat de Franța, de limba si cultura franceza.
      Romanii nu sunt francofoni. Francofonii sunt canadienii, locuitorii coloniilor franceze( Tunisia, Algeria, Maroc, Vietnam, Haiti etc.)
      Fiecare imperiu are o perioada de extindere si una de decădere.
      Grecii si-au impus limba acum 3000 de ani, ne-au rămas o mulțime de cuvinte de la ei.
      Imperiul Roman si-a extins dominația prin extinderea limbii latine si formarea limbilor romanice.
      Slavii in evul mediu timpuriu
      Spania n 1400-1500
      Imperiul francez a dominat lumea in anii 1600-1850 si toată lumea buna vorbea franceza, de la SCT Petersburg la București, la Copenhaga etc
      Acum SUA domina ntreaga lume si toti vorbesc engleză; in călătorii pe internet, in business.
      Numai că dominația americană e pe sfârșite, atât economic , militar, cultural sunt din ce in ce mai slabi. Nu întâmplator Rusia a ales sa atace scum (când SUA e slaba) nu ntamplator China e din ce in ce mai agresiva in Hong Kong, Tibet, Taiwan,
      Peste 100 de ani intreaga lume o sa vorbească chineza, pentru că va fi liderul noii ordini mondiale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS