Actualitate

Fostul primar al Bistriței Ovidiu Crețu, găsit de ANI în conflict de interese în ultimul său mandat

Agenția Națională de Integritate a constatat un conflict de interese de natură administrativă în cazul fostului primar al municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu (PSD), petrecut în ultimul său mandat, 2016-2020.

”În exercitarea mandatului de primar 2016-2020, Crețu Ovidiu Teodor a semnat ordonanțări de plată și facturi cu mențiunea ”bun de plată” pentru societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată figurează ca acționar și a realizat venituri din dividende, încălcând astfel prevederile art. 70 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. c) din OUG nr. 57/2019 (text în vigoare începând cu data de 05.07.2019)”, a transmis Agenția Națională de Integritate (ANI) într-un comunicat.

Conform ANI, el a încălcat următoarele prevederi legale:

art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ”Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.

art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003: ”Primarii sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”.

art. 228, alin. (1), lit. a), c), d) și f) și alin. (2) – (5) din  O.U.G. nr. 57/2019, potrivit căruia ”Regimul general aplicabil conflictului de interese pentru aleşii locali. (1) Alesul local aflat în conflict de interese în condiţiile prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, are obligaţia să se abţină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru: a) soț, soție sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv; c) o societate la care deţine calitatea de asociat unic ori funcţia de administrator sau de la care obţine venituri. d) o altă autoritate din care face parte; f) asociație sau fundație din care face parte (2) În exercitarea funcţiei, consilierul local sau consilierul judeţean aflat în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) are obligaţia să anunţe la începutul şedinţei consiliului local, respectiv a consiliului judeţean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunţ care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei. (3) Ulterior anunţării interesului personal, consilierul local sau judeţean nu mai este luat în calcul pentru cvorumul necesar adoptării hotărârii consiliului cu privire la care acesta şi-a anunţat interesul şi nu are drept de vot la adoptarea acestei hotărâri. (4) Actele administrative emise ori adoptate sau actele juridice încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută în condiţiile Legii nr. 176/2010, cu modificările şi completările ulterioare. (5) Fapta aleşilor locali de a încălca prevederile alin. (1) şi legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni”.

ANI precizează că ”Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Ovidiu Crețu, care poate ataca decizia în instanță, a fost primarul Bistriței timp de trei mandate, în perioada 2008-2020, apoi a ieșit din circuitul politic și administrativ.

19 comentarii

 • O frectie…De ce nu l-a gasit in timpul mandatului?Observam ce sanctiune dura da ANI.La urmatoarele alegeri poate candida fara probleme.

  • Nu s-a vrut…. la noi sunt gasiti vinovati cei smecheri dupa ce nu mai sunt in viata…. tipic romanesc, tipic securist.

 • Brava, ANI, munciti pe rupte, este de mare efect cercetarea voastra! Tot asa va primiti si salariul, cu intarziere de luni, ANI?

 • Chiar așa, fix trânta. Turnătorul Petrov, alias Băsescu, descoperit după ce și-a încheiat mandatul fraudat, Werner 6 case, v-a avea,,ghinion ” să fie descoperit după ce-și încheie mandatele…Cît timp politrucii numesc șefii instituțiilor, apoi slugile n-au cum să-șî supere stăpînii. Tăt așă-i și cu M(ătușa)UE, cît timp mai are ce stoarce din colonie, ne mai recunoaște de nepoți, apoi ne dă un șut, de ajungem tocmai în Siberia.
  PĂREREA MEA!

 • Fostul primar al Bistriței Ovidiu Crețu, s-a aflat în conflict de interese în toate cele trei mandate ale sale. Incă din primul său mandat Cretu s-a cramponat pur si simplu de cea mai proastă solutie pentru centura (ne)ocolitoare 2-Sud prin Padurea Codrisor, blocand totodată proiecte deosebit de importante pentru dezvoltarea turistica si urbanistica a orasului, cuprinse in Planurile Urbanistice Zonale Codrişor 1 şi Codrişor 2. Si toată această încăpătânare a primarului Cretu nu a fost deloc întâmplătoare. El a recunoscut că posedă teren în zona „Zăvoaie” pe unde urma să treacă centura 2-Sud. Iata ce declara Ovidiu Cretu fără nici o rusine înca în anul 2009, la începutul primului său mandat de primar: “Da, am acolo 45 de ari, cumpărați prin 2000-2001. Dacă va fi să îl vând la un preț bun, normal că îl vând. Soția l-a moștenit de la socrul meu, din câte știu sunt deja făcute actele de împroprietărire”. Cu alte cuvinte, in mintea acestui individ, prioritatea nu era rezolvarea traficului de tranzit prin realizarea centurii ocolitoare a orasului, ci modul în care această investitie poate să contribuie la cresterea valorii terenului pe care îl detine. Pe de altă parte, dealul Codrisor se confruntă cu mari fenomene de alunecare de teren. Ori, se stie că zgomotul, trepidatiile si vibratiile produse de trafic favorizează fenomenul de alunecare.
  Prin urmare, din interese personale meschine, după trei mandate de primar, Ovidiu Cretu a lăsat orasul Bistrita fără o centură ocolitoare. Evident, Ovidiu Cretu a fost sustinut de colegii săi de partid cu gândire la fel de mediocră:
  Vezi: https://timponline.ro/radu-moldovan-bistrita-blocata-cauza-unor-nenorociti-gandesc-bicicleta/

 • Un îngâmfat,ar trebui să l scoată oamenii afară din orașul ăsta că ne a băgat în datorii până în gât pentru toate veverițele, merele și tot ce i a debitat căpățâna . Nu îi este rușine să și scoată nasul între oameni?

 • Îngropați-l dracului, din punct de vedere mediatic !
  Și-a bătut joc 12 ani de orașul ăsta !
  Merită să-i mai pomeniți numele ?

 • V – ați trezit deștepților? Sau încă dormitati? ANI lui peste! Luați banii degeaba! Sa l văd pe Crețu unde a fost și Dragnea!

 • Daaa ..ce să ți spun.. veverițele au murit, merele au înghețat și pârtia o vom plăti mulți ani de acum înainte.Asta a rămas după Crețu!!

  • Habar n-ai ! Datoria pt.pârtie mai este un an ! Iar Bistrița rămâne cu ea! Trebuie doar bine gestionată!
   Celelalte nu le vezi? Scoli și blocuri reabilitatate , străzi, parc, pădure parc, casa de cultură , biserici și
   biserica evanghelica reabilitate, cămin de bătrâni și clădire nouă pt.vârstnici,piste de biciclete, linia verde, cele trei axe reabilitate ,
   s.a m.d.
   Dar, acum….ce vezi? Nimic!
   Așa că ciocu mic!

 • Băi Ady..tu sau ești Crețu sau nevastă sa, în cazul în care și ea mai ține cu el:)) căci prea insiști în prostie. Vorbim de 12 ani de administrație și de blocuri mov izolate de a pixu , pârtia se rupe odată cu pământul, pistele vai de ele , noroc că nu s a ținut Neculai de cuvânt că trebuia să umble în chiloți pe stradă… dă ți cu reveneală!!

 • Nu i nevasta sa, este iubita.
  Care?
  Ghiciți?
  Au plans doamnele , unele din primărie după el, dar s au resemnat , tot ele la butoane , Ba s a mai imultit și cu altele.
  Stai liniștit domnule Crețu, te ajung blestemele, ți ai bătut joc de multi.
  N ai lăsat niciun regret când ai plecat doar câteva matracuci și ciocoflenderi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS