Social

Hidrocentrală şi autogară internaţională la Prundu Bârgăului. Ce avantaje vor avea localnicii

Pe râul Bistriţa Ardeleană, în raza administrativă a comunei Prundu Bârgăului, se amenajează o hicrocentrală, anunţă primarul Doru Crişan care îi asigură pe localnici că nu au motive de îngrijorare, cât de bucurie. Administraţia locală are de gând să negocieze un preţ mai bun pentru iluminatul public şi facturi mai mici la energia electrică pentru locuitorii comunei.

„În prezent, se face o hidrocentrală pe râul Bistriţa, una dintre cele opt care erau pregătite pe râu. Asta nu trebuie Doru Crisan 2016să-i îngrijoreze pe oameni fiindcă e un lucru foarte important pentru comună. Nu se întâmplă nimic cu cursul apei. Se uzinează doar când se uzinează la Colibiţa şi exact aceeaşi apă o preia şi hidrocentrala de la noi. Vom lua o chirie pe terenul pe care trece conducta, iar firma care preia curentul, dacă şi noi vom negocia cu firma respectivă, toţi cetăţenii comunei vor beneficia de o reducere foarte mare de preţ la energia electrică. În special Primăria Prundu Bârgăului va putea beneficia de un preţ foarte bun la iluminatul public. Beneficiile sunt destul de mari. Impozitul de la hidrocentrală va intra în comună”, a declarat primarul Doru Crişan la AS Tv.

Centrala Electrică din amonte de Prundu Bârgăului este amplasată la ieşirea din Cheile Bistriţei, pe partea stângă a râului, şi produce energie electrică (21 MW) pe baza unei aducţiuni din lacul Colibiţa. După ce acţionează turbina centralei, apa este deversată în râul Bistriţa Ardeleană cu un debit de 13 m3/s, fapt care duce la creşterea nivelului şi vitezei apei, apariţia valurilor şi repezişurilor, producerea şi accentuarea curenţilor. Deversarea apei de la Centrala Electrică în râu se face după un anumit program, care ţine cont de cerinţele de electricitate din sistemul naţional, de creşterile de nivel ale apei din lacul Colibiţa în perioadele ploioase şi de necesarul de apă al oraşului Bistriţa.

Primarul Doru Crişan a explicat că a fost de acord cu amenajarea hidrocentralei fiindcă e interesat să atragă cât mai mulţi bani la bugetul comunei.

„Veniturile pe care le-am obţinut până acum din exploatarea pădurii scad. De anul acesta, se plăteşte impozit de 16%. Dacă noi aveam o încasare de 3 milioane de lei pe an din exploatarea pădurii, 1,8 milioane de lei se întorceau la ocolul silvic, 2% se ducea la mediu, iar în jur de 300.000 de lei la plantaţii şi lucrări silvice fiindcă suntem cu ele la zi. Dacă mai plătim şi impozit 16%, deja nu mai este rentabilă această activitate. Trebuie să vedem de unde facem rost de venituri suplimentare, iar eu caut surse de venit în comună”, a adăugat Doru Crişan.

Întrucât la capitolul locuri de muncă, Prundu Bârgăului stă destul de bine, o altă sursă de venit ar fi turismul.

„Cetăţenii comunei noastre trebuie să aibă un loc de muncă. Noi stăm destul de bine din acest punct de vedere. În urmă cu un an, am fost în Germania cu intenţia să negociez deschiderea unei fabrici de cabluri în zona noastră. Investitorii ne-au impus nişte criterii pe care la un moment dat le-am acceptat, însă, când Leoni a început demersurile să deschidă o nouă fabrică, am făcut un pas în spate fiindcă nu mai aveam oameni cu care să pot lucra. Atunci le-am trimis în scris că nu vom mai găsi oameni să le pot asigura forţă de muncă. Am blocat acel proiect. Era vorba de o firmă din Germania, renumită la nivel mondial. Însă, eu mă zbat foarte mult pentru a dezvolta turistic zona. Se cunoaşte acel proiect integrat de pe Valea Bârgăului prin care toţi cetăţenii comunei noastre şi nu numai vor avea foarte mult de câştigat dacă vom reuşi să implementăm proiectul. E destul de complicat fiindcă s-au opus o parte dintre cetăţenii din Joseni, însă eu sper ca viitorul să fie unul favorabil şi să putem da drumul la acea proiectare: pârtie de schi la Colibiţa, pe Bistriciorul, pontoane pe lacul Colibiţa, la Tihuţa parc de distracţie, la Prundu Bârgăului Aqualand. Dacă dăm drumul proiectului turistic, iar oamenii vor găzdui turişti, vor avea venituri suplimentare peste salariu şi vor putea trăi decent. Acest lucru va însemna foarte mult pentru cetăţenii comunei”, a adăugat Doru Crişan.

Nu în ultimul rând, primarul face demersuri pentru ca la Prundu Bârgăului să funcţioneze o autogară internaţională.

„Voi deschide, în cel mai scurt timp o autogară şi voi face o cerere pentru ca ea să fie internaţională ca să poată opri toate autocarele care vin din afară. Tot aici, Leoni să facă un punct de colectare a tot ce este pe vale, aici să se facă transferul de persoane. Şi de aici vor veni venituri la buget fiindcă fiecare autocar plăteşte chirie”, a explicat el.

43 comentarii

 • Bravo d-le primar,acestea sunt adevarate proiecte de dezvoltare a localitatii noastre,ne-ati demonstrate pana acum ca se poate,asa ca avem totala incredere si in continuare in ceea ce veti face.Asta inseamna un primar modern,cu gandiri sanatoase in ceea ce priveste cresterea nivelului de trai al comunitatii.In ultimii 4 ani a-ti schimbat total fata localitatii noastre si asta ne face mandrii ca suntem Prundeni.Eu va sfatuiesc sa lasati carcotasii sa latre si sa va urmati programul pe care il aveti, de dezvoltare si prosperare a localitatii si fiti sigur ca o majoritate covarsitoare va vom sustine si va vom vota.D-zeu sa va ajute si sa va dea putere in implementarea tuturor proiectelor.In sfarsit dupa mai bine de 20 de ani,Prundu-Bargaului este pe drumul cel bun.I-as ruga pe cetatenii comunei sa nu se mai lase manipulati de minciunile si dezimformarile unor amatori si trogloditi,care daca nu sunt in stare de nimic,arunca cu noroi.

 • orice firma care va administra o hidrocentrala isi vrea prima oara profitul si dupa aceea pomene pentru prosti!
  noi avem gaz in romania si platim gaz mai scump decat austria!
  noi avem centrale nucleare si ape care „curg la vale” si platim curent foarte scump!
  de benzina ce sa va spun… astept un primar care sa-mi promita un pret la benzina mai mic decat …petrolul!!!!

 • Mah, bun ori nebun, asta s-o zbatut pentru comuna lui si se vad multe.Poate ii ies si treburile astea.Din partea mea poate sa fie in partidul ramelor ori a fluturilor de noapte, daca e bun, e bun…

 • rechinii de la electro fac trasee pana in prund si sunt de diferite…nationalitati!

 • Am convingerea ca si aceste proiecte vor fi realizate pentru ca tot ce ne-a promis primarul pana acum s-a concretizat,ba chiar a facut mai multe decat a promis la inceputul mandatului sau.
  Chiar daca e greu de crezut ca azi mai poti gasi oameni care cu simt de raspundere sa-si asume responsabilitatile pentru binele celorlati , totusi primarul nostru ne-a demonstrat ca el este un om responsabil, gospodar,un bun manager care stie cum se face administratie. Cred ca merita sa-i acordam increderea noastra si in urmatorul mandat si chiar daca vor fi unii care spun tot felul de baliverne si vor incerca sa-i intineze prestigiul eu sunt convins ca prundenii nu se vor mai lasa pacaliti de minciuni spuse de demagogii care-si urmaresc doar interesele personale.
  D-le primar aveti toata sustinerea noastra pentru ca,print tot ceea ce ati facut ne-ati aratat ca va intepliniti cu brio angajamentele pe care vi le-ati asumat.

  • NUTI FOLOSI MARIUS CAPUL IN LOC DE DOP; NU MAI TINE MINCIUNA LUI DORU NE-AM FRIPT ACUM 4 ANI ;CU ZINBT DE SMECHER DE TUREAC ;LUPUL SCHINBA PARUL DAR NARAVUL BA .

 • Eu nu înțeleg ce au cu primarul dacă se vede diferența din 2012 și pana acum prin realizări nu prin povesti eu cred ca au cu capul papagali ăsta de la prund

  • Stimate Cineva:
   Din pacate ce se vede in comuna sunt proiectele castigate in cadrul financiar 2007-2013, ce au primit derogare pana la 31.12.2015 de la Comisie (a se citi Comisia Europeana) pentru a finaliza lucrarile si sa semneze receptia acestora. Ca o nota de subsol va rog sa intrebati pe dl primar cate proiecte a depus primaria sub mandatul lui, axa si linia de finantare, etc. (Gradinita si multe alte proiecte sunt proiecte de pe vremea lui Ilie Vlad si altii). Cele noi, ( cf-studiu de fezabilitate postat pe net de dl primar si alte promisiuni de zeci de milioane de euro…. ce vor ajunge in comuna) nici macar nu sunt lansate oficial. Calendarul orientativ al lansarilor il gasiti pe http://www.finantare.ro sau portaluri similare. Succes la alegeri!

 • foarte mulți bani pentru bugetu local poate; terminați cu basmele că știm toți că imediat urmează alegerile 😉 să-i spuneți primarului de acolo să facă curățenie acolo unde se laudă că a avut exploatări forestiere că este dezastru ; au taiat copaci intregi si i-au tras pana la rampă,; iar la rampă sunt grămezi uriașe de vreascuri; unde are primăria prund mai sunt si propietăți iar in cazul meu mă simt insultat de mizeria pe care au lăsat-o pe drumul ce duce la propietatea mea; eu nu pot duce cunoștințe la vilă că mă fac de toată bășcălia; sa facă ordine unde trebuie nu numai in centru comunei unde faceți poze; că dacă nu fac eu ordine 😉

  • DORUL DUPA MANDATUL ACESTA EL VA FACE 4.5 ANI MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATI jos mafia PSD .

 • Da de aeroportul de pe Heniu, ati uitat ? Şi de pista de formula 1 ? Ca de circu globus n-aţi uitat, el va fi in toata comuna, in public, fără bani !

 • Am trait sa vad si pe asta ‘cind afost prins de consilul local cu mita in sac dm. primar Doru crisan cum punea la cale o hotie pe domeniul public cu firma indeminarea hidro in valoare de 350000mii de euro pe linga alte tunuri date in cursul celor 4 anii;dupa ce consiliul local a sesizat organele competente ‘repede sarla de el avenit public ca face o hidrocentrala sa arete ca el este omul bun iar consiliul celrau .abureli doar doara mai prosti 4 anii comuna si apoi prafu de tot /////////.

  • Domnul vice aaratat public un act care urma sa pagubeasca comuna sa ne arate si domnul primar actele cu centrala de la dig sa nu mai minta pt ca consiliul local ia dejacat hotia si acuma vrea sa fie samaritenul sfint .o rusine pt. birgaonii

  • tehnic nu poate face centrala la nivelul din localitate;practic ar avea nevoie să aducă apă cu conductă de la nivelul Colibița; deci proiectul este praf in ochii proștilor 😉

  • Ca sa instraineze terenul de la dig, a prostit preotii, cetatenii si Consilul Local pentru afaceriile lui „diabolice”.

 • sa ne arate public actele cu hidrocentrala este proectul lui ilie vlad care la facut acum 15 anii si PSD de atunci la blocat acuma vin tocmai ei sal faca dar in favorea baetilor destepti nu in interesul comunei prund avem primar corupt si mincinos.este sfintul post si minte cu onerusinare esita din comun .va multumesc.

 • „Cu musca la arat” de Doru Crisan.
  Stimati cetateni, va informez ca nu as dori sa ma cunoasteti astfel decat primar.

 • Cine scrie comentarii șanț 2 frumoșii unu nu la facut primaru militian local și alțu îi supărat ca nu primește spațiu prin centru prundu lui se știu ei

 • Da de când ii primarul profesor universitar sa tină cursuri pentru milițieni, ca eu stiam ca nu are nici liceul facut… Cât despre spatii în centrul comunei numai dacă te cheamă Cocis sau faci afaceri cu primarul, poti sa iei spatii in centrul comunei la preţul de 730 lei PE AN pentru o perioada de 50 de ANI…

 • Tocmai am citit prosteala asta de reportaj si văd câtă manipularea din partea primarului si totodata a presei. Conform legislației din românia doar Electrica distribuție poate sa vândă si sa negocieze pretul energiei electrice pentru consumatorii finali fie ei persoane fizice sau juridice. In concluzie această hidrocentrală privată poate sa vândă doar in reteaua nationala asta doar pentru profit. Deci cetățenii nu vor avea de castigat si nici iluminatul public nu va fi mai ieftin.

 • Tocmai am citit acest reportaj si văd câtă manipularea din partea primarului . Conform legislației din românia DOAR Electrica Distribuție poate sa vândă si sa negocieze pretul energiei electrice pentru consumatorii finali, fie ei persoane fizice sau juridice. In concluzie această hidrocentrală privată poate sa vândă doar in reteaua nationala asta doar pentru profit. Deci cetățenii nu vor avea de castigat si nici iluminatul public nu va fi mai ieftin.

  • Primare minte frumos si transparent ; cu curentul nui de joaca ;nu se vede nu se aude numai te trinteste la pamint ;nu in picioare cu capul in jos ;

 • Autogara internationala? De rasul curci… ce denumiri pompoase… baraje… hidrocentrale… autogari internationale… aeroporturi… porturi…. eu zic sa faceti un metrou sa nu mai circule caruta sau straiful cu ionica beat pe dn 17… drum european cica….. valea prostiei

  • Poate avazuto din africa de la vinatoare cu Radu Moldovan ;si patronul de la srainul la miliarde sa dai tun la 3 luni de mandat e ceva

 • Ai perfecta dreptate,anonimule,doar ca nu poti sa lamuresti niste frustrati si carcotasi care nu sunt in stare de nimic,decat sa arunce cu noroi.Pana mai ieri ii mancau din palma la Doru,iar acum ii baga cutitul in spate,asta se numeste lasitate si parsivitate.

 • Da ,primarul e ,,dus in viitor” pentru ca este un om cu viziune.El isi stabileste obiective marete,face proiecte ,apoi cauta solutii pentru a le realiza.Pana acum a facut lucruri multe si bune pentru localitate,schimbari pe care noi toti le vedem si ne bucuram de ele.E adevarat ca cei care carcotesc -pnl-isti,pdl-isti,frustrati cu minti inguste-nu pot sa vada mai departe de buzunarul lor.
  Sa va fie rusine,voua celor care scorniti tot felul de baliverne.

  • Asa este e dus in viitor; cu paranoi ;si de acolo vrea sa ne faca pe prundeni paranormali vai de mama lui de economist de 2 bani

  • bă cu cât ai mai multe șantire cu atât poți ingropa mai mulți bani; dacă nu ai șantiere nu poți justifica bani ce dispaaaar; poate ne spuneți și nouă câte lucrări s-au făcut la priundu bargăului prin licitație publică.

 • Doru va rămâne primar degeaba l-ați dat pe la toate instituțiile posibile și imposibile din România papagalilor dar va vine rândul o sa simtiti

  • prundeni nu sunt papagali cum cred tilhari si supusi dm .primar toader crisan doru ;mafiotul ;sunt oameni muncitori si cinstiti ;pentru mine mie egal cine este primar sasi faca treaba de primar ‘nu de golan ; a furat sa plateasca dublu pt.ca sunt bani nostri sa sa duca dracului de analfabet ca nea tras pe sfoara dobitocul ;

 • Categoric ca majoritatea prundenilor sunt oameni cumsecade,dar din pacate printre ei sunt infiltrati si jigodii politice care dezinformeaza si aduc acuzatii nefondate,recurc la tot felul de marsavii doar,doar vor reusi sa-l faca pe actualul primar sa renunte ca sa poata pune ei stapanire pe comuna.D-lor ,,jigodii „nu va mai faceti sperante desarte.Ani la rand v-am acordat increderea noastra si ati avut posibilitatea sa faceti ceva pentru comuna,insa din pacate v-ati umplut doar buzunarele voastre.In urma voastra au ramas doar mizerii.
  In sfarsit avem un primar care ne-a aratat ca si la noi se pot face investitii pentru ca exista si banii necesari daca esti capabil sa faci proiecte si sti de unde sa soliciti finantare….Ce-i asa greu de inteles…in mandadul sau Doru a facut pentru comuna cat n-ati facut voi in 20 ani…degeaba amenintati, mintiti,acuzati…
  Da, putem si meritam sa avem bloc ANL autogara,hidrocentrala,piata,parcuri,sala de sport,scoli si gradinite moderne,etc….proiecte indraznete dar care,rand pe rand sunt realizate….capetele voastre seci nici macar nu pot gandi c-ar fi posibil de realizat astfel de obiective pentru ca voi nu vedeti mai departe de buzunarul vostru…Voi carcotasii sunteti cei care pana acum n-ati facut nimic,insa continuati sa spuneti minciuni si acuzatii in speranta ca veti reusi sa mai prostiti electoratul….NU MAI AVETI SANSE…

 • Realitatea e ca prundu-i o comuna europeana si prin care trece o sosea europeana,nu-i o comuna situata in ,,cuca-macaii”,asadar d-l primar a vazut perspectvele pe care le putem avea si a intrat in primarie cu proiecte indraznete care sa dezvolte comuna.Si dupa cum se vede in comuna s-au facut multe in mandatul lui .
  E adevarat ca-i greu sa multumesti cateva mii de oameni,sa intri in gratiile fiecaruia mai ales daca esti un om onest si bineintentionat .sunt destui cei care incearca tot felul de tertipuri pentru a obtine anumite avantaje iar daca nu le-au primit atunci incep a critica si denigra.
  Sper ca d-l primar sa poata continua ce-a inceput,pentru ca meritam si noi un trai mai bun,intr-o localitate asa faina cum e prundu. Aveti sustinerea si admiratia noastra pentru tot ceea ce ati facut.

 • Referitor la emisiunea de la radio, cu domnul primar doru crisan cu miile de urari ,unde se lauda cu stringerile de mina din partea cetateniilor noi credem ca cea mai mare stringere de mina este cea a DNA .

 • Se vede ca a venit campania…si din pacate lumea se manipuleaza usor,mai ales la tara.Poate peste inca 4 ani cu doru ca primar,lumea isi va da seama ce h.. este…ca sa folosesc un terment civilizat.Si din pacate va fi prea tarziu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS