Actualitate

Hramul Mănăstirii Rebra-Parva. Moldovan, Dolha şi Deneş la slujba oficiată de ÎPS Andrei (FOTO)

ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rebra-Parva, care şi-a sărbătorit sâmbătă hramul, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. La slujbă au mers preşedintele CJ Radu Moldovan, consilierul său Ştefan Sângeorzan, administratorul public Florin Moldovan, liderul filialei judeţene PNL, deputatul Stelian Dolha şi senatorul PNL Ioan Deneş.

Mii de credincioşi bistriţeni au luat parte sâmbătă la hramul Mănăstirii ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. În mijlocul lor a fost, pentru al treilea an consecutiv de acest mare praznic, ÎPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Slujbele dedicate hramului, au început încă vineri seara cu Vecernia, urmată de slujba Privegherii. În ziua hramului Mitropolitul Andrei a oficiat Sf. Liturghie alături de un sobor de aproximativ 20 de preoţi, printre care s-a numărat şi protopopul Năsăudului, pr. Ioan Dâmbu, informează Radio Renaşterea.

Mănăstirea Rebra-Parva a fost atestată documentar încă din secolul al XV-lea, dar primele înscrisuri care vorbesc despre străvechiul lăcaş de rugăciune datează din anul 1755.  Potrivit specialiştilor însă, mănăstirea a existat cu siguranţă înainte de anul 1700. În 1782 când au fost desfiinţate toate ordinele călugăreşti din Transilvania, catolice sau ortodoxe, călugării au fost alungaţi, dar bisericuţa a rămas intactă. De atunci, mănăstirea a mai fost locuită temporar de călugări până la 1822, când biserica din lemn a fost demontată şi mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află în prezent şi biserica parohială.

În urmă cu un secol, aici se mai puteau vedea urmele unei mănăstiri vechi. În amintirea acesteia, au fost plantaţi brazi şi a fost amplasată o troiţă. Numele i-a rămas peste timp „La mănăstire”. Mănăstirea Rebra-Parva a fost reînfiinţată în anul 1993 de călugări originari din zonă, dar veniţi de la Mănăstirea Turnu din judeţul Vâlcea. Ei au instituit ca mod de viaţă pravila practicată la Mănăstirea Frăsinei din judeţul Vâlcea unde se copiază modelul Muntelui Athos. Cu acest lucru a fost de acord şi Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului care a aprobat atunci existenţa legală şi canonică a schitului. Mănăstirea Rebra-Parva a devenit loc de pelerinaj, mai ales după ce, imediat după ce a fost construită, în anii 90, o puternică alunecare de teren a distrus o parte din clădirile aşezământului religios.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, pomeniţi sâmbătă, sunt ocrotitorii sistemului penitenciar din România. Cu acest prilej, persoanele private de libertate din Penitenciarul Bistriţa au primit vizita PS Vasile Someşanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, care a oficiat Liturghia.

În Duminica “Tuturor Sfinţilor”, Mănăstirea Strâmba şi-a serbat al doilea hram. Aşezământul monahal este ocrotit de “Sfântul Ierarh Spiridon”, însă noua biserică, care se află în construcţie din 2009, poartă hramul “Tuturor Sfinţilor”. Astfel cu ocazia acestei sărbători, Sfânta Liturghie a fost oficiată aici de PS Vasile Someşanul, înconjurat de un sobor de 15 preoţi şi diaconi. Mănăstirea cu hramul “Sfântul Ierarh Spiridon” este aşezată la marginea satului Strâmba, în partea de nord a comunei Josenii Bârgăului. Aşezământul monahal este construit pe terenul donat de o văduvă din localitate, iar piatra de temelie a paraclisului a fost pusă în 1999 de către PS Episcop Vasile Someşanul. În vara anului 2009, la iniţiativa Mitropolitului Bartolomeu, s-a pus piatra de temelie pentru biserica de zid, cu hramul “Tuturor Sfinţilor”. Potrivit maicii stareţe Epiharia Brumă, biserica nouă a mănăstirii este construită în stilul arhitecturii moldoveneşti.

1 m rebra parva 2 m rebra parva 3 m rebra parva 4 m rebra parva 5 m rebra parva 6 m rebra parva 7 m rebra parva 8 m rebra parva 9 m rebra parva 10 m rebra parva 11 m rebra parva 12 m rebra parva

5 comentarii

  • Dar un monument în cinstea omniprezenţei lor când o să avem? Sau un grup statuar cu aceşti neobosiţi politicieni?!

  • sunt muncitor,am vederi de stanga ,am votat USL ( nu regret) am votat Radu Moldovan dar deja incep sa regret si sunt sigur ca la urmatorul vot ptr. CJ am sa ma gandesc mult mai bine . Motivul :nu inteleg de ce-l pupa atata in cur pe un turnator al fostei securitatii…… Este IPS al acestui judet ff bine,,,dar mai lasa-l taica …….sa-si vada de mendrele lui…saptamanale prin bn …tu Radule ai alte
    prioritati..

  • În tabloul foarte amestecat de popi şi politicieni,ceva dă cu rest…e şi un penticostal infiltrat, au mă-nşel eu?

  • ,,Oameni politici, bunii nostri frati/ (??!!)
    Noi v-am cedat si ranguri si proportii „…spunea candva A. Paunescu…
    Dar asta nu inseamna ,, sa vi se urce la cap”! Am mai spus-o in commenturile mele si voi continua sa o spun:prin acest compotrtament voi DUCETI USL-UL DE RAPA !. Ne-am pus mari sperante cei in jur de 70%…dar reveniti-va cu picioarele pe pamant fratilor! Nu e campanie electorala, stati ,,in banca voastra”. Nu mai puneti pete negre prin prezenta voastra, chiar si acolo unde ar putea fi urme de lumina, in cenusiul vietii noastre de fiecare zi.
    Daca nu intelegeti, intr-o buna zi, s-ar putea sa batem la poarta institutiilor ce vremelnic va adapostesc, multi…multi dintre cei ce incet incet devenim dezamagiti si de voi. Si atunci nu va fi deloc bine pt voi !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS