Zilele acestea, reprezentanţii firmei Chimica Bistriţa lucrează din zori şi până noaptea să adune cătina din care vor face uleiul şi alte produse pe care le vor livra la export.
„Am început să adunăm cătina din 15 septembrie în ideea de a fi coaptă întrucât pentru a obţine uleiul trebuie să folosim o cătină cu aciditatea sub 15%. Aducem de la Iaşi, din Piatra Neamţ, din Alba Iulia, din Cluj, din Mureş şi de la noi din judeţ. Anul acesta, în premieră, am adus cătină din trei locuri unde există cultură: Alba Iulia, Piatra Neamţ şi Iaşi. Am fost foarte încântat să văd că fermierii au culturi foarte frumoase, îngrijite, de pe care au obţinut producţii record. Am fost şi la o cultură din judeţul nostru, de lângă Lechinţa. E şi acolo o cultură foarte frumoasă. Proprietarul mi-a spus că de pe un copac a scos în jur la 13-14 kg de cătină, adică o producţie bună. Eu, personal, îi încurajez pe cei din judeţul nostru care vor să se ocupe de culturi de cătină sau alte culturi de fructe sau plante medicinale să se apuce de treabă fiindcă e mare cerinţă şi în ţară, şi în afara ei. Eu, de exemplu, acum circa 80% din producţie o trimit în Grecia, iar partenerul meu de afaceri o trimit mai departe în Germania, Franţa, iar cei de acolo sunt încântaţi de calitatea produselor noastre”, a spus Iacob Roşca, directorul Chimica Bistriţa.
Până acum, compania a reuşit să adune circa 15 tone de cătină crudă. „Va rămâne doar 2,5 tone de cătină uscată. Intenţionăm, dacă timpul ne va ajuta, să adunăm în jur la 100 de tone. Comenzi avem, însă problema e că e puţină cătină şi în culturi, şi în câmp. Încă odată spun, încurajez foarte mult pe cei care vor să se apuce să cultive, să o facă fiindcă vor avea cui să o vândă şi vor primi un preţ convenabil pe ea”, a spus Iacob Roşca.
Despre acest subiect, Timp Online a mai scris şi anul trecut, semnalând că producerea cătinei poate fi o mină de aur pentru fermieri.
Întrucât a avut comenzi, de anul acesta, Chimica Bistriţa a început să adune şi hribi. „Adunăm hribii, îi uscăm şi apoi îi trimitem la export. Hribii sunt adunaţi de oameni din zona de munte, de pe Valea Bârgăului, din zona Dejului, dinspre Mureş, iar noi îi cumpărăm de la ei. Negociem preţul în funcţie de cantitate şi calitate, îi aducem la noi, îi uscăm şi îi trimitem la export. Merg tot în Grecia unde sunt folosiţi în restaurante, însă partenerul nostru grec are relaţii cu fiorme din Germania şi Franţa şi ajung şi acolo. Ne bucurăm că avem un colaborator foarte bun şi serios şi noi încercăm să fim la fel, să livrăm produse căutate, dar totuşi naturale, din pământurile noastre. Mă bucur când reuşesc să adun cătină, hribi, afine din zona noastră. Recent am discutat cu ei şi sunt foarte interesaţi de plantele noastre medicinale, aşa că ne gândim ca, pe viitor, să facem şi ceaiuri, la pliculeţe, la pachete mai mari şi să mărim producţia, să creăm locuri de muncă. În plus, avem şi o mare satisfacţie. Lucrând în domeniul acesta, e o mare safisfacţie să vezi de la zi la zi că poţi scoate alt produs, altă aromă, să valorifici tot ce dă pământul”, a mai spus Iacob Roşca.
Până acum, la export au fost trimise 300 de kilograme de hribi, iar ţinta pentru acest an este de o tonă. Şi nici nu e de mirare că firmele preferă să exporte tot. De exemplu, un litru de ulei de cătină a ajuns să fie cumpărat cu 100 de euro, cătina uscată cu 8 euro/kg, hribii cu 35 de euro/kg, afinele 18 euro/kg.
Interesat să-şi diversifice paleta de producţie, Iacob Roşca se gândeşte să treacă, în curând, şi la producţia de parfumuri, cum ar fi cel de levănţică: „Noi, fabricăm, oricum, săpun şi cumpărăm de la alţii esenţă de parfum, aşa că mi-a venit ideea să facem şi noi. Sper să ne iasă”.
nu faceti reclama la acest rosca ca nu a fost corect cu mine si nici cu altii in cea ce priveste achizitia acestor produse!
Dacă nu explicaţi ce vreţi să spuneţi, e clar că nu avem cum să vă credem. În plus, ar trebui să vă daţi şi numele ca să inspiraţi încredere
propmite un pret dupa ce duci produl te trezesti cu mult mai putin, acest lucru rezulta si din declaratiile lui contradictorii privind productia de catina ; odata spune de productii record si mai jos spune ca e putina productie in culturi (catina nu e rentabila pentru producator ci doar pentru procesatori asa cum e acest rosca, si mai departe pentru partenerul lui HOFIGALUL care mai amesteca uleiul de catina cu alte uleiuri, pe piata uleiul de catina din capusle e doar intr-o proportie unitara)
Cam ciudată explicaţia. Poate ne spuneţi exact cine sunteţi, ce aţi vrut să vindeţi, cu cât, etc.
ROSCA, nu mai trimite la greci.Daca esti un bun roman trimite tu direct in Europa produsele tale.In mod sigur grecul se trece pe el ca producator. Produsele noastre sunt de f, buna calitate dar, tu ROSCA, nu cred ca esti instare sa faci ceva ptr Romania
Cat oferiti pe hribi uscati.?astept raspuns pe mail.
Buna ziua, vreu sa fac o infiintarea de catina cu inceput de 1 hectar, trimitetim va rog 1 nr de tel prin mail ca sa va pot contacta. Toata stima