Actualitate Social

În ce condiții se va face la Bistrița colectarea plasmei pentru tratarea celor cu Covid-19

Un aparat de recoltare a plasmei de convalescent pentru tratarea bolnavilor de Covid-19 a ajuns și la Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița, însă nu și avizul Ministerului Sănătății prin care să se dea undă verde recoltării de plasmă de la pacienți infectați și tratați de COVID-19, cu cel puțin un test negativ în sistemul RT-PCR și după cel puțin 14 zile de la externare.

”Donația a fost primită de Spitalul Județean de Urgență Bistrița care ni l-a dat cu uz de folosință pe un an. Firma care produce aparatul și kit-urile este unul dintre cei mai mari producători de aparatură medicală și are certificat de calitate, iar firma care distribuie aparatura este autorizată și acreditată de Agenția Națională a Medicamentului. De la Ministerul Sănătății nu am primit avizul, însă conform legii au timp trei luni de zile să facă demersurile pentru înregistrarea efectivă a aparatului la Agenția Națională a Medicamentului” a declarat pentru Timp Online Adina Beudean, șeful Centrului de Transfuzie Sanguină Bistrița.

Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița nu are niciun act de la Ministerul Sănătății care să îi permită recoltarea de plasmă

Întrebată dacă a primit vreun aviz din partea Ministerului Sănătății pentru utilizarea acestui aparat, Adina Beudean a răspuns: ”De la Ministerul Sănătății sau de la Institutul Național de Hematologie nu am primit nicio informație că am avea nevoie de un act. Oricum, eu am decis să nu distribui la spitale plasma respectivă până în momentul în care nu sunt sigură că voi avea nevoie de acel act. Unii zic că avem nevoie de un act de la Minister, alții spun că nu avem nevoie. Eu am întocmit ieri (marți -n.r.) o adresă în atenția Ministerului Sănătății să-mi spună dacă eu pot folosi acest aparat în centru sau nu. Eu să fiu acoperită. În țară sunt foarte multe discuții. Le-am văzut și eu pe cele din presă. Avem de gând să recoltăm plasmă, dar nu o vom distribui către spitale până sunt eu sigură că procedura nu e 100% validată de Ministerul Sănătății. Protocolul de administrare a plasmei nu e făcut încă de Ministerul Sănătății”, a spus ea.

Întrebată dacă sunt persoane care au fost instruite să recolteze plasmă, Adina Beudean a răspus că toți angajații Centrului de Transfuzie Sanguină au urmat o pregătire teoretică în acest sens și au văzut, practic, pe un singur pacient cum se face întreaga procedură: ”După această instruire, cel mai bun mod de a începe în lucru este să faci practic. De aceea am ales un donator care a vrut să vină și știam că are toate actele la zi și este sănătos. L-am rugat să stea pe aparat tocmai ca și colegii mei să vadă 100% să nu fie doar teorie”.

Prima listă de la spital conținea 36 de nume de donatori: 12 nu erau eligibili, 10 nu aveau numere de telefon și trei au refuzat

”Conform Ordinului 654 din 22 aprile 2020 se face un protocol cu Spitalul Județean de Urgență prin care unitatea medicală se obligă să ne ofere nouă numele și datele de contact ale persoanelor vindecate, cu respectarea protecției datelor personale. Noi avem un astfel de procol. Am primit o listă cu 36 de pacienți, astăzi-mâine voi primi toată lista. Problema este că donatorii mai trebuie să îndeplinească și alte criterii, cum ar fi cel de vârstă. Dintre cei 36, 12 nu erau eligibili. Încă 10 nu aveau numere de telefon și trebuie să mă gândesc cum să fac. Potențiali donatori, ca să o iau cum scrie la lege, oameni între 18 și 50 de ani , eu zic că sunt undeva la 50 de persoane maxim în tot județul. Sunt și unii care nu vor să vină să doneze fiindcă s-au săturat de tot prin ce au trecut. Am primit trei telefoane de la persoane care au vrut să vină. Între timp am mai sunat și eu trei, dar au spus că nu vor să vină, dar eu am să insist ca să primesc în scris că oamenii refuză sau acceptă”, a spus Adina Beudean.

De ce a fost anunțat oficial un aparat care nu poate face încă nimic? ”Ne-a trebuit să afle toată Bistrița, adică tot județul”

În ce privește marcarea faptului că la Centrul de Transfuzie Bistrița există un astfel de aparat, ea a spus: ”Noi, ca să putem începe procedura aceasta în care eu cred – cred că se pot salva vieți cu anticorpii din plasmă – vă spun sincer că nouă ne-a trebuit să afle toată Bistrița, adică tot județul”.

Întrebată dacă este oportun ca într-o instituție atât de importantă precum este Centrul de Transfuzii Sanguine este bine să se perinde în această perioadă oameni care nu donează sânge, indiferent cine sunt ei, ea a răspuns: ”Noi am folosit toate metodele de prevenție, am dat la toată lumea măști, toate cadrele medicale au fost echipate cu măști, cu viziere, s-au păstrat distanțele de 1,5-2 metri. Consider că am făcut ce trebuia”.

În cursul zilei de marți, pe Facebook instituția a postat următorul mesaj:

”Dragi prieteni, începând de azi, Bistrița face parte din categoria județele favorizate în ceea ce privește recoltarea plasmei convalescente bogată în anticorpi anti-SARS-CoV-2, pentru tratarea bolnavilor infectați cu acest virus. Procedura de plasmafereză constă în recoltarea a 600 ml de plasmă, procedura care durează în jur de 40 min. Aceasta cantitate se împarte spre tratarea a 3 bolnavi. Pot să se prezinte la donare pacienți infectați și tratați de COVID-19, cu cel puțin 1 test NEGATIV în sistemul RT-PCR și după cel puțin 14 zile de la externare. Vă așteptăm cu drag și va răspundem la fel la orice întrebare. Haideți sa participam cu toții la acest studiu spre tratarea bolnavilor infectați cu acest virus neserios care ne-a mâncat deja 2 luni din viață… si care după zvonurile care circulă, ne va mai deranja ceva timp pe mulți dintre noi”.

https://www.facebook.com/CTSBistrita/posts/136324604681206

”Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia și utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul MInisterului Sănătății în data de 28 aprilie 2020.

În acel moment erau trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Timișoara și Iași.

”Ministerul Sănătății încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților. În acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă”, se arăta în comunicat.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS