Social

În orașul italian L’Aquila, afectat de cutremur în urmă cu trei ani, a apărut o nouă formă de turism, al durerii

În orașul italian L’Aquila, afectat de un cutremur devastator în luna aprilie a anului 2009, a apărut, în ultimii ani, o nouă formă de turism, al „durerii”, a declarat, sâmbătă, la Bistrița, consilierul local Maurizio Capri.

Capri a declarat, la o dezbatere având ca temă „Turismul în orașele europene”, organizată de Primăria Bistrița cu prilejul Zilelor Bistriței 2011, că, dupoă cutremur, a apărut o nouă formă de turism în orașul italian.

„Este un nou tip de turism care a apărut în ultimii ani, turismul durerii. Multe persoane vin la noi în această perioadă pentru a vedea cu ochii lor locul tragediei cutremurului. Există un zid cu poze ale tinerilor morți, poziționat în fața Casei Studenților, unde au murit mai mulți tineri. Un alt loc important e un zid cu mici însemne, fiecare reprezentând sufletul unui mort, iar în total sunt 309 de însemne pentru cei care au murit în cutremur”, a spus Maurizio Capri.

El a explicat că vin mii de turiști din întreaga lume să vadă consecințele cutremurului, dar nu a putut preciza cu exactitate numărul lor.

Capri a mai declarat, în cadrul dezbaterilor, că autoritățile din L’Aquila promovează în mod tradițional turismul cultural, rural, de iarnă și turismul religios.  

Potrivit sursei citate, sunt multe biserici și monumente pe care le caută turiștii, cum ar fi fântâna cu 99 de pompe, marele castel spaniol din secoul al XVI-lea, Biserica Sfânta Bernadine, cea mai mare biserică renascentistă din Regiunea Abruzzi și Biserica Sfânta Maria diun Collemaggio în care Petru din marrone a fost încoronat Papă în anul 1294 lăsând orașului „darul iertării” (Perdonanza), sărbătoare care are loc în an în 28 august.

Capri a spus că în general, turiștii culturali cheltuiesc substanțial mai mult decât turiștii standard, iar această formă de turism devine din ce în ce mai populară.

În ce privește turismul rural, el a spus că și în zona orașului pe care-l reprezintă se practică această formă de turism, multe persoane fiind atrase de ospitalitatea rurală.

Referitor la turismul de iarnă, acesta este practicat de cei care practică schi alpin, snoowboarding, la dispoziția lor fiind Centrul Turistic din GranSasso care administrează facilitățile de schi din zonă.

Capri a mai declarat că L’Aquila se mai bucură și de prezența mai multor pelerini care practică turismul religios în special în luna august a fiecărui an când este sărbătoarea „La Perdonanza Celestiniana”, „iertarea” fiind primul act papal care reprezintă nu doar iertarea păcatelor, ci o adevărată reconciliere socială.

„Papa a ordonat și obținut împăcarea între facțiunile orașului și chiar l-a convins pe Regele Charles II de Anjou să îi ierte pe rebelii din L’Aquila. În actualul context moral în care omul este înclinat să se vadă mai mult ca o victimă decât vinovat, iertarea trebuie înțeleasă ca o propunere de grațiere verticală și orizontală, o reconciliere cu Dumnezeu și cu semenii săi”, a spus el.

Capri a spus că, din cauza cutremurului, autoritățile italiene sunt preocupate în prezent de reconstrucția orașului, urmând să aibă și o strategie turistică pentru perioada premergătoare anului 2020.

L’Aquila este capitala orașului Abruzi și a Provinciei L’Aquila este situat pe malul stâng al râului Aterno, într-o vale înconjurată de cei mai înalți munți din Apenini, Gran Sasso și Velino- Sirente, la 93 de kilometri de Roma.

Zilele Bistriței, care marchează 747 de ani de la prima atestare documentară, au început vineri și țin până duminică. În cadrul lor a fost programat și un simpozion despre turismul în orașele europene la care au participat reprezentanți ai orașelor partenere: Zielona-Gora (Polonia), Herzogenrath (Germania), L’Aquila (Italia) și Bistrița (România).

Cristiana Sabău

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS