Actualitate

Lucrările întârziate la Campusul CNLR, tema unei plângeri prealabile

Bistrițeanul Silivan Crăciun a trimis municipalității o plângere prealabilă formulată la Hotărârea Consiliului Local 168/2015 ”pentru aprobarea includerii în lista de investiții pe anul 2016 a proiectelor cu finanțare europeană care se finalizează la 30.06.2016”.

”Vă aștept joi 21.01.2016, orele 14.00, la ședința CL Bistrița unde vor avea loc dezbateri pe această temă. Cadre didactice, elevi, membri ai partidelor politice, membri ai asociaților civice, cetățeni fără implicare politică sau civică, toți cei cărora vă pasă de modul în care se implementează acest proiect (lucrări Colegiul ”Liviu Rebreanu”), aveți posibilitatea de a pune întrebări, a afla răspunsuri de la membri executivului Primăriei Bistrița, de la membri CL, de la directorul Colegiului Liviu Rebreanu, precum și  de la  inspectorul general al Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Vă amintesc: Clădirea veche a colegiului a fost construită  cu mijloacele  de lucru ale acelor vremuri. La 8 aprilie 1908 au început lucrările la fundație, la 20 ianuarie 1909 s-a încheiat acoperișul din eternit iar la 3 iunie 1909 au început lucrările la încălzirea centralei cu aburi, în 1910 a început mobilarea clădirii, iar în toamna anului 1911 s-a dat în folosință această clădire. Oare de ce astăzi nu suntem în stare de aceeași realizare? Consider că fiecare cetățen al Bistriței are dreptul la un răspuns legat de întârzierea realizării proiectului”, spune Silivan Crăciun.

El solicită Consiliului Local revocarea hotărârii menționate și punerea în aplicare a legii privind verificări excepționale de către Curtea de Conturi la administrația publică locală (la sesizarea motivată a cel puțin unei treimi din numărul membrilor ce compun CL).

”Există suspiciuni că s-a urmărit, chiar la nivel național, întârzierea şi ulterior finalizarea acestor proiecte cu finanțări europene, din fondurile bugetelor locale, aceasta pentru tăieri de panglici înaintea alegerilor locale. Totodată se vehiculează pe surse că, prin diverse formule, scopul ar fi și obținerea de fonduri pentru susținerea campaniei, finanţările europene fiind drastic verificate. În cazul municipiului Bistriţa este evident că iniţiatorul proiectului de act normativ nu a dorit să-și asume responsabilitatea, pe considerentul că nefinalizarea la termen a proiectelor necesita o analiză, stabilirea de responsabilități în sarcina celor vinovați și a recurs la legalizarea prin act normativ a situației de fapt. Culpa executivului a fost astfel transmisă, după adoptare, consiliului local făcându-l astfel părtaș prin vot. Dubioasă și obligatoriu de verificat este perioada aprilie-septembrie 2015, când la Colegiul ”Liviu Rebreanu” constructorul, în plin sezon, nu a efectuat lucrări, neregulă cu repercursiuni deosebite în procesul de învățământ. Elevii sunt astfel obligați să efectueze cursuri după orele 15, activitățile extraşcolare ale acestora fiind abandonate. La nivel național, formula justificativă a ordonatorilor principali de credite este ”erori în proiectare”. Prin toate acestea nu s-a urmărit decât legalizarea, mușamalizarea proastei gestionări a proiectelor în cauză, ”ascunderea sub preș” cu rezultatul final grevarea bugetului pe anui 2016 cu peste 10%. Prin analiza, dezbaterea, acestei plângeri prealabile, aveţi posibilitatea evitării unei eventuale răspunderi în solidar cu executivul, cel care a gestionat necorespunzător proiectele cu finanțare nerambursabilă în cauză, cel care sub semnătură s-a angajat în respectarea termenelor de execuție sub sancțiunea pierderii finanțării, cel responsabil direct al nerealizării conform contractului de finanțare pentru proiectele HCL-ului. Cum executivul are dragostea de a prezenta pompos realizările în fața electoratului, așa consider că are și obligația să informeze cetăţeanul în cazul nerealizărilor. Obligatoriu acestea trebuie supuse analizelor, sancţiunilor acolo unde rezultatele verificărilor şi prevederile legale le impun, ca prevenție, viitorul să nu le repete”, spune printre altele, în plângerea prealabilă, Silivan Crăciun.

Primăria Bistriţa implementează proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, inclus pe lista mai sus menționată, termenul de finalizare fiind acum 30.06.2016. Contractul de finanțare a fost semnat în 11.09.2014. ”În timpul implementării proiectului s-au constatat necorelări între cererea de finanţare, partea desenată şi devizele de lucrări. De asemenea, datorită faptului că documentaţia tehnico-economică a fost elaborată şi aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluţii tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum şi de corelare cu legislaţia nou apărută. Acestea au condus la întârzieri în execuţia lucrărilor şi la nefinalizarea lor până la data de 31.12.2015”, a explicat municipalitatea.

În urma modificărilor, costurile totale ale proiectului ajung la 32.500.979,77 lei (7,4 milioane euro). Lucrările care fac obiectul contractului de finanţare constau în: reabilitare imobil şcoală gimnazială (cu mansardare), reabilitare internat şcolar (cu mansardare), reabilitare sală de sport şi transformare în sală de sport polivalentă cu extindere (sală de gimnastică), reabilitare, mansardare şi refuncţionalizare imobil existent în centru de documentare şi informare, construire cantina si sala de sport polivalenta precum şi sistematizare pe verticală.

Valoarea estimată a lucrărilor în 2016 la Campusul CNLR: 17.900.000 lei din bugetul local. Constructor: SC MIS Grup SRL Anieș.

Primarul Ovidiu Crețu spune că mizează pe ”o mobilizare exemplară” a constructorului pentru ca lucrările la Campusul Școlar al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” să fie gata la termenul de 30 iunie: ”Banii sunt bugetați, este vorba de 3,5 milioane de euro, banii îi avem din excedentul financiar pe 2015, deci nu este niciun fel de problemă să finalizăm aceste lucrări. N-o să avem niciun fel de problemă. Contăm pe o mobilizare exemplare a conjmstructorului, MIS Grup a arătat că știe să se mobilieze când nu are piedici din alte părți. Sunt șase obiective acolo. Prima punere în funcțione va fi școala gimnazială, apreciez că la finalul lunii februarie – mijlocul lunii martie. Va fi un efort deosebit. Și cantina, internatul, sala de sport, toate trebuie să finalizeze până la vară”.

6 comentarii

  • Trebuie stiut ca la inceputul lunii septembrie, 2014, cu ocazia unei vizite la Bistrita, Liviu Dragnea la vremea aceea Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi primarul Ovidiu Creţu au semnat, contractul de finanţare pentru proiectul intitulat ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. Dupa semnarea contractului, Liviu Dragnea a atras atenția asupra termenului-limită, care trebuie respectat în acest caz: ”Am semnat un contract de finanţare, o parte dintr-un program ambiţios al Guvernului de investiţii masive în educaţie. Vreau să vă atenţionez, domnule primar şi domnule director, că acest contract are termen de finalizare 15 luni, vă atenţionez că după decembrie 2015 nicio factură nu mai poate fi trimisă la Bruxelles şi vreau să fiţi atenţi, dar şi constructorul, ca termenul să fie respectat şi calitatea lucrărilor să fie ireproşabilă. Vom monitoriza calitatea lucrărilor”.
    Desi, se stia din timp ca în cazul în care proiectul nu va fi realizat până la finalul anului 2015 cheltuielile reprezentând lucrări neexecutate până la data susmenţionată vor fi suportate din bugetul Municipiului Bistriţa pe anul 2016, totusi au mai ramas de executat lucrari in valoare de 17.900.000 lei, reprezentand mai mai mult de 60% din valoarea proiectului.
    Si totusi, nu raspunde nimeni pentru pierderea fondurilor europene chiar daca atat primarul Cretu cat si directorul Rus au fost avertizati in momentul semnarii contractului ca lucrarile trebiue incheiate in 15 luni. Orice argument suna a paguba si nu are nici o justificare. Trebuie stiut ca daca vrei, poti. De exemplu, pentru constructia Hotelului Metropolis de cinci lucrarile au durat noua luni, investitia ridicandu-se la peste 12 milioane de euro. Peste 1000 de oameni si 100 de firme au contribuit la ridicarea hotelului.

  • Pe langa pierderea fondurilor europene, nefinalizarea lucrarilor la campusul CNLR, a dus la prelungirea perturbarii programului scolar prin organizarea cursurilor in 2 schimburi cu 6 luni. Cu banii care s-au pierdut de la bugetul local, putea fi achizitionata cladirea de pe Strada Ursului nr. 12-14, unde a functionat Institutul de Proiectare inainte de 1989, si unde au existat chiar spatii de invatamant construite special pentru o facultate de subingineri care functiona pe atunci la Bistrita, iar acum este ocupata cu tot felul de activitati fara nici o legatura cu scoala. Achizitionarea cladirii de pe strada Ursului si integrarea ei in campusul CNLR, este necesara si acum, avand in vedere ca urmeaza sa intre in reabilitare si cladirea veche, iar procesul de invatamant va avea si mai mult de suferit.

  • Din informatiile pe care le am, deoarece primarul Cretu a cerut refacerea sau modificarea proiectului fiind nemultumit de anumite parti ale lui. Timp in care lucrarile, conform legii, se opresc. Motivatii si detalii ar trebui sa dea tocmai primaria si consilierii, unul dintre ei fiind tocmai directorul colegiului. Societatea civila a atras atentia inca de anul trecut, inclusiv la sedintele consiliului local asupra faptului ca intarzierea lucrarilor produce pierderea unei sume finantate european.

  • Dom’ Costica , poate in „supararea” dvs. raspundeti cu date concrete acestor suspiciuni, reusiti sa le combateti si va mai trece putin din suparare. Sau poate, va dati demisia si nu mai sunteti suparat deloc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS