Actualitate

ISU, APIA și Garda de Mediu Bistrița-Năsăud fac front comun ca să oprească incendiile de vegetație

Vremea s-a încălzit peste tot, iar fermierii au început să curețe terenurile și să le pregătească pentru noile culturi. Atenție însă! Aprinderea miriștilor și a vegetației uscate este strict interzisă, iar amenzile foarte mari. La toate acestea se adaugă și sancțiuni de la APIA care încep de diminuarea cu 5% din valoarea subvențiilor pe suprafață.

Ca să nu ne mai confruntăm cu situația de anul trecut, când au fost 264 de incendii majoritatea de terenuri agricole, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în colaborare cu APIA Bistrița-Năsăud și Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu au decis să colaboreze.

Marți, cele trei instituții au organizat o conferință de presă la care au participat col. Ioan Suciu și col. Cristian Bucur din comanda ISU Bistrița-Năsăud, Marius Dărăban, director executiv adjunct la APIA Bistrița-Năsăud și Grațian Morariu, comisar al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud.

Cu toții au atras atenția fermierilor că sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

De asemenea, nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti. Pe un teren dintre localitățile Salva și Năsăud, în cursul anului trecut, o persoană și-a pierdut viața din cauza unui incendiu de vegetație uscată.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

”Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul ISU Bistrița-Năsăud, în colaborare cu reprezentanţi/specialişti din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Gărzii Naţionale de Mediu. Mai mult, pompierii militari desfășoară o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație precum: acțiuni de patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, postări periodice pe rețelele sociale Facebook/Instagram a regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor, diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești, continuarea campaniilor de informare a populației pe posturile radio prin difuzarea spoturilor audio privind interdicția arderii vegetație uscate”, a transmis col. Suciu.

El a mai spus că, în această perioadă a anului, arderile necontrolate, – metode folosite pentru curățarea terenurilor de resturile vegetale rezultate în urma activităților agricole, reprezintă o cauză frecventă a producerii incendiilor de vegetație uscată. Acestea se manifestă pe suprafețe mari de teren și pot pune în pericol lizierele din vecinătate, saivanele, casele, precum și circulația pe drumurile publice.

În funcție de suprafața afectată, de terenul pe care se intervine, în cazul incendiilor de vegetație uscată se angrenează foarte multe echipaje și tehnică de intervenție, acțiunea de localizare și stingere fiind una de durată. În anumite zone, accesul cu autospecialele de stingere este imposibil de realizat din cauza reliefului și a terenului. În aceste stuații, echipajele trebuie să ajungă pe jos și se acționează pentru lichidarea celor mai îndepărtate focare aflate pe marginea liniei de ardere, contra vântului, oprindu-se astfel extinderea flăcărilor. Se folosesc atât mijloacele individuale – saci cu apă, vermorele, cât și lopeți, mături, furci, în funcție de zona producerii arderii, adică dacă arderea se manifestă la coronamentul arborilor, la nivelul solului sau chiar în interiorul solului, până la o adâncime de un metru. În această ultimă situație, stingerea se face prin udarea zonei și săparea terenului cu lopețile. Efortul fizic depus de echipajele de ntervenție este foarte mare.

În zonele deschise, vântul este un factor care poate duce la extinderea rapidă a flăcărilor.

Col. Cristian Bucur a prezentat Situația incendiilor de vegetație uscată în anul 2022.

”Suprafața totală afectată de incendii de vegetație uscată a fost de peste 700 ha, fiind înregistrare 264 de incendii (231 terenuri agricole, nouă miriști, trei pajiști permanente și 21 terenuri intravilane) gestionate de echipajele profesioniste ISU Bistrița-Năsăud, pompierii voluntari de la nivelul comunităților locale (SVSU), precum și lucrători ai Ocoalelor Silvice din zonele afectate. De asemenea, anul trecut, unitatea noastră, alături de autoritățile publice locale și personal de la ocoalele silvice au lichidat șase incendii de pădure, fiind afectate cca. 8 hectare. Inspectorii de prevenire au executat 29 de controale specifice, dar în majoritatea situațiilor persoanele care aleg să igienizeze terenurile prin ardere, prin utilizarea focului deschis, provocă incendiu și părăsesc zona, lăsând focarele nesupravegheate. Au fost identificate 30 de persoane, fiind aplicate de către inspectorii de prevenire 30 de sancțiuni contravenționale (22 de avertismente scrise și opt amenzi, în cuantum de 10.000 lei)”, a spus col. Bucur.

Până acum, deja ISU Bistrița – Năsăud a intervenit la două incendii de vegetație uscată pe raza municipiul Bistrița, respectiv pe raza localității Năsăud, în cooperare cu SVSU Bistrița și SVSU Năsăud. În aceste situații, pagubele materiale au fost limitate considerabil.

Marius Dărăban, de la APIA Bistrița-Năsăud, a atras atenția că fermierii nu au voie să incendieze miriştile şi resturile vegetale de pe terenurile arabile, o cerinţă obligatorie pentru toţi fermierii care solicită subvenţii derulate prin APIA.

”Această cerinţă de ecocondiţionalitate (aşa cum se numea în vechea Politică Agricolă Comună 2015-2022) sau de condiţionalitate (aşa cum o vom regăsi în noua Politică Agricolă Comună 2023-2027) a fost instituită ca cerinţă obligatorie atât de legislaţia europeană, cât şi de cea naţională. Din legislaţia europeană se pot menţiona Regulamentele (UE) 1305 şi 1306 din 2013 şi Regulamentele (UE) 2115 şi 2116 din 2021, iar legislaţie României prevede, OUG 3/2015, OMADR 619/2015, HG 1571/2022, OMADR 80/2023, precum şi OMADR nr. 352/2015 şi 54/2023 cerințele obligatorii în acest domeniu.

Nerespectarea acestei cerinţe obligatorii, prin care este interzisă incendierea terenurilor agricole, atrage după sine penalităţi aplicabile sumelor de plată din subvenţii. Ȋn caz de repetiţie a încălcării cerinţei, procentul de penalizare creşte și poate ajunge până la excluderea de la plată a fermierului în cauză. Bineînţeles că acest lucru nu ni-l dorim nici noi ca reprezentanţi ai APIA, şi cu atât mai mult nu şi-l doresc nici fermierii. Pe această cale facem un apel la responsabilitate din partea fermierilor în ceea ce priveşte incendierea suprafeţelor de teren agricol”, a spus el.

Ȋn anul 2022, 88 de fermieri au fost sancționați de APIA pentru că au dat foc resturilor vegetale.

”Este foarte important de menţionat că, în special pentru fermierii de bună credinţă ale căror suprafeţe de teren au fost arse ca urmare a extinderii unui incendiu de vegetaţie, aceştia trebuie să facă o sesizare privind acest aspect fie la IPJ Bistrița – Năsăud, fie la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza comunei unde a avut loc evenimentul. O copie a acestei sesizări va fi transmisă la APIA Bistrița – Năsăud în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea incendiului. În acest fel poate fi evitată sancţiunea unei fapte independente de acțiunile proprietarului terenului afectat de un incendiu provocat de terțe persoane”, a mai explicat el.

Ȋn scopul informării fermierilor cu privire la drepturile şi obligaţiile care le revin, APIA Bistrița-Năsăud a făcut şi va face în fiecare an campanii de informare înaintea depunerii cererilor de plată. Totodată, fermierii sunt îndemnaţi să consulte şi materialele informative (ghidul de ecocondiţionalitate, pliantul privind condiţionalitatea) postate pe site-ul APIA: www.apia.org.ro.

Comisarul Grațian Morariu a prezentat situația sancțiunilor privind incinerările în perioada 2020-2022 aplicate de Garda de Mediu – Comisariatul Județean Bistrița-Năsăud și a atras la rândul lui atenția că amenzile pentru incendierea deșeurilor vegetale pot ajunge până la 45.000 de lei pentru persoane fizice și 70.000 de lei pentru persoane juridice.

Nr crtAnulAct normativSanctiune
12020L211/2011 cu modificari6000 lei
22020L211/2011 cu modificari6000 lei
32020L211/2011 cu modificari6000 lei
42021L211/2011 cu modificari6000 lei
52021L211/2011 cu modificari6000 lei
62021L211/2011 cu modificari6000 lei
72021L211/2011 cu modificari20.000
82022HG 170/2004500
92022HG 170/2004500
102022HG 170/2004500
112022HG 170/2004500

Deșeurile vegetale care sunt adunate de pe terenuri agricole vor fi ridicate gratuit de operatorul Supercom în luna aprilie. În restul perioadelor din an, se percepe o taxă pentru ridicarea și transportul lor.

Etichete

3 comentarii

  • O scurta iesire prin zona campie deja este suficient sa vezi ca nu e frica la nimeni si autoritatiile stau doar la birou.

    29
    3
  • Nu mai bine v-ati ocupa voi de cei ce aruncă deșeuri aiurea? Pădurea e plina de gunoaie, malurile apei la fel. Râul Bistrita, în zona de oras arată groaznic!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.