Cultură

Lumină din Lumina Sfântă, la biserici. Hristos a înviat!

Hristos a înviat! Adevărat a înviat! Salutul pascal a răsunat triumfător în noaptea de Înviere în toate bisericile, unde credincioșii s-au adunat să ia Lumină din Lumina Sfântă de la Ierusalim, semn al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Secretarul Protopopiatului Bistrița, pr. Emanuel Vidican, și prefectul Teofil Cioarbă au mers la Aeroportul Cluj-Napoca, unde a fost prezent IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pentru a lua Lumina Sfântă de la Ierusalim adusă pe calea aerului de la București, iar pe traseu aceasta a fost oferită preoților din comunitățile județului.

La miezul nopţii, preoţii au ieșit din altare cu lumânări aprinse şi i-au îndemnat pe credincioşi să şi le aprindă pe ale lor cu îndemnul ”Veniţi de luaţi lumină!”, anunțând cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii. Lumină din lumină, oamenii și-au transmis unul altuia cu bucurie vestea Învierii. După ce luminile s-au aprins, toată lumea a cântat ”Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai mărită, îmbucurătoare şi solemnă dintre sărbătorile anului. Învierea guvernează întocmirea întregului ciclu mobil de sărbători al anului bisericesc, amintindu-ne de trecerea noastră de la întuneric la lumină şi de la moarte la viaţă. Învierea din morţi a lui Iisus Hristos este semnul biruinţei sale, iar comemorarea Învierii rămâne de milenii cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii.

Paștele este marcat de obiceiuri străvechi, cum ar fi primenirea casei, înnoirea hainelor, pregătirea bucatelor specifice sau ciocnitul ouălor, dar şi de obiceiul modern al schimbului de cadouri pe care le-ar aduce Iepuraşul de Paşte. De Paşti, nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, bucuria fiind sentimentul care domină Învierea. Oamenii îşi pun haine noi şi pregătesc bucate tradiţionale – pască, ouă vopsite, cozonac şi miel. Una dintre tradiţiile străvechi de Paşte o reprezintă ouăle vopsite. Prezenţa în creştinism a ouălor roşii este una simbolică şi reprezintă o altă mărturie clară a vechimii acestui mare praznic. În prima zi de Paşte, dis-de-dimineaţă, se spune că e bine ca toţi ai casei să se spele în apa în care aşează un ou roşu şi o monedă, pentru a fi sănătoşi tot anul. Astfel, toţi cei care îşi spală faţa cu această apă vor fi tari ca banul şi frumoşi ca oul.

În seara de Înviere, pe cerul Bistriței au apărut nori de furtună, dar și curcubeul.

TIMP ONLINE VĂ UREAZĂ UN PAȘTE FERICIT!

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS