Sănătate

Mai mulți copii din Năsăud, cu simptome specifice rujeolei, transportați la Bistrița

Patru copii cu erupție specifică rujeolei și alți șase cu febră și dureri abdominale, dar fără erupții, au fost transportați vineri seara de la Năsăud la UPU Pediatrie de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

Potrivit medicului Annabella Muzsi, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, mai multe echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, inclusiv ACD cu medic, alături de autospeciala de transport victime multiple (ATPVM) din cadrul ISU Bistrița-Nasaud au fost direcționate în Năsăud, zona Podirei, pentru evaluarea și transportul mai multor familii cu copii care acuză febră și dureri abdominale, conștienți și cooperanți.

”Echipajul B2 a evacuat spre UPU-Pediatrie Bistrița 4 copii cu erupție specifică rujeolei, însoțiți de un adult. Echipajul ACD a evacuat împreună cu ATPVM- ul, tot la UPU-Ped, 6 copii cu febră și dureri abdominale, fără erupție”, a transmis managerul Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița a precizat sâmbătă dimineață: ”La Unitatea de Primire a Urgențelor – SMURD au fost aduși 15 minori, cu vârste între 1 și 17 ani, din orașul Năsăud, cu suspiciune de rujeolă, prezentând simptome precum febră, tuse, erupții cutanate, dureri abdominale, greață, vărsături, cu toții în stare stabilă, conștienți, cooperanți. După investigațiile din UPU-SMURD, copiii au fost transferați la Secția Boli Infecțioase pentru evaluare medicală și tratament. În cursul nopții, aceștia au fost externați cu suspiciune de rujeolă, tratament medical, recomandări și indicația de izolare la domiciliu pe o perioadă de 5-7 zile. Conform declarațiilor părinților, minorii nu au fost vaccinați cu vaccinul ROR. A fost notificată Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud despre aceste cazuri”.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă la data de 6 decembrie 2023 ca urmare a creșterii numărului de cazuri de rujeolă (pojar) în țară.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Vaccinarea este singura metodă eficientă de prevenire a bolii.

În România, acoperirea vaccinală cu prima doză de vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) la nivel național este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Acest nivel este sub cel recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, care este de 95% pentru ambele doze, pentru a asigura imunitatea colectivă.

Până la data de 6 decembrie 2023, se înregistraseră aproape 2.000 de cazuri de rujeolă la nivel național, în 29 de județe. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în București, Cluj, Iași, Timiș și Brașov.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. De asemenea, Ministerul Sănătății derulează o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

1 comentariu

  • Ăsta e rezultatul campaniilor anti-vaccinare făcute de doctorii școliți pe Facebook. Păcat că suferă copiii nevinovați. Nu e vina copiilor că au părinți rămași în evul mediu, înapoiați mintal…

    37
    6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS