Economie

Mai mulţi primari au cerut APIA să nu mai acorde subvenţii fermierilor care nu îşi achită taxele şi impozitele

Mai mulţi primari din judeţul Bistriţa-Năsăud au solicitat, marţi, într-o şedinţă, reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bistriţa-Năsăud să nu mai acorde subvenţii acelor fermieri care nu îşi plătesc taxele şi impozitele locale.

Primarul comunei Budeşti, Vasile Codrea (foto), a declarat, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural la care participau şi reprezentanţii APIA Bistriţa-Năsăud că trebuie găsită o modaliutate prin care micii fermieri să fie obligaţi să-şi achite taxele şi impozitele locale întrucât aceştia nu îşi achită obligaţiile faţă de stat, dar au pretenţia să fie sprijiniţi.

“Dacă veţi face o analiză, veţi vedea că nu s-au încasat taxele şi impozitele locale de la ei nici în proporţie de 50%. Nu este normal ca noi să ne chinuim să încasăm banii puţini din taxe, iar dumneavoastră să le daţi bani mulţi pe baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere că nu au datorii la stat. Vă rog să ne spuneţi nouă şi vă trimitem tabele cu toţi datornicii”, a declarat Vasile Codrea (PSD).

Cu părerea edilului din Budeşti au fost de acord şi alţi primari, cum ar fi cel din Rodna, Alexandru Năşcan (PDL), care au susţinut că nu îşi pot încasa taxele şi impozitele locale dacă nu au o modalitate prin care să-i constrângă pe oameni.

În replică, directorul adjunct al APIA Bistriţa-Năsăud, Sabin Cucea, a declarat că, potrivit legii, APIA nu are dreptul să impună astfel de condiţii.

“E în afara cadrului legal să le cerem oamenilor certificat fiscal. A fost în 2009 obligatoriu să dea o declaraţie pe propria răspundere cei care au cerut subvenţii pentru creşterea animalelor şi am avut un eşantion de primării pe care l-am verificat. Toţi aţi spus că nu au datorii. Acum nu mai există acea prevedere pentru cei care au animale şi cer subvenţii de la APIA. Doar cei care accesează fonduri pentru agricultură ecologică sunt obligaţi să o facă. Nu avem voie să acţionăm în afara legii. Când se va schimba, noi o vom aplica aşa cum va fi”, a declarat Cucea.

Primarii i-au cerut atunci prefectului Cristian Florian să facă demersuri la nivel guvernamental pentru schimbarea legii în sensul dorit de ei.

Potrivit APIA, crescătorii de bovine şi ovine din Bistriţa-Năsăud vor primi ajutoare financiare de peste 30 de milioane de lei, sume reprezentând plăţi naţionale complementare directe.

Pentru acest tip de ajutor financiar au fost depuse la APIA Centrul Judeţean Bistriţa-Năsăud 9.262 cereri pentru un efectiv de 51.280 capete de bovine din care au rămas eligibile 9.172 de cereri pentru un efectiv de 50.387capete.

La specia ovine/caprine au fost depuse 2.144 de cereri însumând un număr de 247.143 de capete din care au rămas eligibile 2.129 cereri pentru un efectiv de 243.879 capete ovine/caprine.

Cuantumul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine este de 40 lei/cap animal, iar la specia bovine este de 410 lei/cap animal, aşa încât suma totală care va intra în conturile fermierilor din Bistriţa-Năsăud este de 30,4 milioane de lei.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS