Actualitate Economie

Marea păcăleală cu porci ecologici face în continuare victime în târgurile de animale (FOTO)

Porcul ecologic îngrăşat la ţară cu cereale, făină de mălai, tărâţe sau cartofi este preferatul oamenilor care au luat cu asalt târgurile din judeţ cu puţin înainte de Crăciun. Mulţi însă se păcălesc. Nici vorbă de porci ecologici, deşi vânzătorii susţin contrariul. Singurul argument care stă în picioare este preţul. Faţă de anul trecut, kilogramul de carne s-a ieftinit chiar şi cu doi lei.

În târgul de animale de la Prundu Bârgăului vin, în fiecare sfârşit de săptămână, zeci de maşini încărcate cu porci, dar şi căruţe.Nici 10% dintre comercianţi nu sunt fermieri, ci samsari care duc animalele dintr-o zonă în alta până reuşesc să le vândă.  Cum nimeni nu-i opreşte, oamenii îşi văd de ale lor şi păcălesc pe cine apucă spunând că porcii pe care-i vând sunt crescuţi ecologic. Cunoscătorii ştiu însă că nici vorbă de aşa ceva.

„Niciunul nu e porc ecologic. Porumbul pe care-l dau majoritatea la porci e dat cu chimicale şi nu e ecologic. În piaţă nu îţi poţi da seama niciodată cu ce a fost hrănit porcul respectiv. Dacă se va ajunge, ca în alte părţi, să mergi la ferma omului, să aibă etichetă cu hrana, cu compoziţia ei, cu toate, atunci îţi poţi da seama ce porc cumperi. Eu am încercat să obţin acte pentru fermă ecologică, dar să ştiţi că e foarte, foarte greu. Am mai multe efective de animale, vaci, oi, porci şi am încercat să facem pasul spre ecologie, dar legislaţia îngrădeşte foarte mult activitatea din agricultura ecologică. Pesticide nu ai voie să dai, cu îngrăşăminte se ştie că nu dai, dar problema e că, la noi, nu este producţie de cereale cu care să-ţi acoperi nevoile în gospodărie. Trebuie să le cumperi. Nu ştii ce cumperi. Rişti să te autorizezi ecologic, iar la un control să afli că nu eşti ecologic din cauza mălaiului din piaţă sau a cerealelor”, ne-a declarat un fermier care a venit, în târg, cu un porc de vânzare.

O altă femeie a relatat că în Moldova, de unde sunt aduşi majoritatea porcilor în târgul de la Prund, oamenii ţin porcii „cu balegă”.

„Nu-i bună carnea, are gust aşa, de bălegar. Zice că-i ţin cu bălegar de cal şi cu tărâţe, dar omul când îl cumpără, de unde să ştie cu ce l-o alimentat? Nu ştii. Aici îi marea păcăleală. Am trecut noi o dată pe acolo şi vedeam femeile cum strângeau bălegarul. Le-am întrebat ce fac cu el şi ne-au răspuns că îl dau la porci amestecat cu tărâţe. Când fierbe acasă, în cratiţă, pute. Carnea sănătoasă e a porcului crescut cu cereale, cu lapte sau zer, cu tărâţe. Aceea ştii că-i o carne originală”, a spus femeia.

Aşadar, dacă vă cumpăraţi porci din târguri, de la persoane pe care nu le cunoaşteţi, riscaţi să aruncaţi banii pe carne care numai sănătoasă nu e, deşi cei care v-o vând susţin contrariul.

În târgul de la Prundu Bârgăului, porcii s-au vândut cu preţuri între 10 şi 9 lei kilogramul.

porci ecologici 2 porci ecologici 3 porci ecologici 4 porci ecologici 5 porci ecologici 6 porci ecologici 7 porci ecologici 8 porci ecologici 9

7 comentarii

  • Daca porcul este alimentat cu ZER de la laptariile consacrate nu putem spune ca este ecologic….deoarece la procesarea branzei tip TELEMEA se foloseste acid clorhidric ….iar in uma acestei reactii chimice de neutralizare rezulta o paleta de cloruri si combinatii din lapte care daca sunt inghitite de porc… nu mai putem spune ca este hranit in mod natural.. ..

  • Nu a fi ecologic, dar sigur e mai gustos ca cel din supermarket, care toata viata lui, (6luni) a trait pe betoane si a vazut soarele in „poze”.

  • mai ce mofturi mai aveti si ce va mai place sa descoaseti firul si sa va dati cu parerea.hai lasati-o balta k dak bea zer nu mai e eco k zerul ala are nu stiu ce in el.stiti cum sunteti voi?exact ca si cu painea.cand va duceti la magazin o vreti frumoasa si mare …crescuta si alea alea.voi stiti k exact de asta se pune amelioratorul in paine??k sa o creasca.pt k dak nu ar pune si a-ti vedea painea k o plachie v-ati duce in alta parte.sa ma scuze toata lumea dar ,,proasta mai e lumea,,

    • Porcii nu „halesc „ei mananca si cum am spus despre balegar de cal nu este posibil ca om in toata firea sa ave-ti o astfel de judecata …ca e de bai atunci.

  • Mari prosti pot fi unii oameni ! cum sa spuna asa de mari aberatii ? cum sa manance porcii balegar de cal ? (citi cai are un cetatean care are si 2 porci ?) Porcii nostri mananca cam 900 kg porumb pe luna (avem 25 buc acum )chiar ieri am facut un calcul deci macinam citeva galeti de porumb zilnic plus alte adausuri adica floarea soarelui ,cumparata ,orz si faina de lucerna Apoi le dam lucerna uscata si tare le place Animalul care a spus asa prostii ma mir ca stie sa scrie la cat e de prost ( mult mai prost decat porcii mei )

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS