Social

Mărioara Mititean, contabila care dă culoare lemnului, asaltată de comenzi: Oamenii vor să își bucure sufletul

(FOTO) Cufere și linguri de lemn pictate, tablouri pe lemn, gablonțuri și păpuși Baba Dochia au înveselit pietonalul Liviu Rebreanu datorită Mărioarei Mititean din Salva, o contabilă care iubește arta și lucrul manual, învățat de la mama ei, croitoreasa satului.

”Încă din copilărie, de la mama mea care a fost croitoreasa satului, am învățat multe lucruri și cred că am preluat frumosul. De vreo 10 ani, deși de profesie sunt contabilă, m-am îndreptat spre pictură pentru că era ceva în care sufletul meu se simțea acasă. Am făcut Școala Populară de Artă, secția pictură, atât eu, cât și soțul meu, chiar și băiatul meu care e student în anul IV la IT, și pot spune că pictatul îmi aduce extrem de multă bucurie. Când faci un lucru de mână, îl faci cu bucurie, iar prin ceea ce facem, ducem bucuria mai departe. La Târgul de Mărțișor, am vândut mai bine decât în alte vremuri (când nu era pandemie -n.r.) tocmai pentru că oamenii vor să își bucure sufletul, să uite de nebunia și pandemia asta”, a spus Mărioara Mititean.

La Târgul Breslelor Moderne care s-a ținut la sfârșit de săptămână, ea și soțul ei Sever au adus picturi pe lemn, dar și lăzi de zestre în miniatură și numeroase alte obiecte mici pictate.

”Am adus cufărașe din lemn, mica ladă de zestre. Pot fi folosite pentru a depozita bijuterii și orice alt lucru valoros. Am adus și linguri pictate. Am pictat peste 500 de linguri. Am avut și comenzi din străinătate, în special din Viena, care au venit din partea românilor plecați și ne-am bucurat că au vrut să-și ducă starea de bine de acasă peste hotare. Chiar și acum în pandemie am avut comenzi, chiar mai multe. Mulți oameni s-au retras la țară, și-au modernizat casele bătrânești și au ținut să le decoreze cu obiecte vechi. Oamenii și-au schimbat sistemul de valori, iar banul a mers într-o direcție de suflet, ceea ce, pentru noi, a fost un plus și sufletesc, și financiar. Mie nu mi-a venit să cred câte comenzi online am primit. Nici nu am putut să le onorez fiindcă lucrez doar eu și soțul meu. Oamenii comandă foarte multe cufărașe mici, linguri, tablouri”, a spus ea.

Tablourile sunt pictate direct pe lemnul pregătit special pentru pictură. Acesta este fiert timp de șapte ore în apă și sare ca să nu crape, e finisat și apoi pictat.

”Niciodată când pictez nu mă gândesc la bani, mă gândesc dacă eu aș purta lucrul acesta, dacă pot aduce bucurie celui care va purta lucrul respectiv. Miniaturile sunt pictate sub lampă. Pentru a da o profunzime 3D trebuie pictate astfel. Avem și lucrări mai mari, chiar am avut două expoziții, una la muzeul năsăudean și alta la București cu lăzi de zestre, o reinterpretare a lor într-o manieră modernă”, a spus ea.

La târgul de la Bistrița, Mărioara Mititean a mai adus și păpuși Baba Dochia pe care le-a costumat chiar ea.

”Hăinuțele sunt făcute de noi. Am vrut ca Baba Dochia să fie veselă. Lucrările mele au multă culoare pentru că sufletul meu e colorat. Eu vibrez cu sufletul de copil și prin ceea ce fac vreau să aduc fericire”, a mai spus ea.

În tot ceea ce face, Mărioara Mititean e ajutată de Sever Mititean, soțul ei: ”Eu pregătesc bazele mai mult. Soția e cea talentată. O susțin pe soția mea să facă ceea ce și-a dorit cu adevărat. De-a lungul istoriei, oamenii s-au concentrat să contruiască comunități. În ultimii ani, pare că cineva încearcă să distrugă comunitățile. Fără a părea ciudat, mă gândesc că, în perioada aceasta în care ne-am trezit că suntem foarte singuri, cumva oamenii au realizat cât de importante sunt comunitățile și legile lor, care nu s-au construit de pe o zi pe alta. Sistemul de valori s-a schimbat, iar oamenii au revenit la legile tradiționale, care nu au apărut din neant, au fost o chintesență a timpului și experienței înaintașilor. Cred că cumva asta ne-a adus la comunitate, oamenii s-au reîntors spre oameni. Eu nu am făcut decât ceea ce mi-a plăcut, iar dacă am făcut un lucru, întotdeauna am încercat să descopăr frumosul din el și sensul ”, a spus Sever Mititean.

Pe familia Mititean o găsiți și pe Facebook la Atelier Art Mititean Mărioara

3 comentarii

  • Cineva incearca sa distruga comunitatile ? Adevarat , asta este si perceptia mea . Mai mult , cred ca cineva a incercat sa distruga Romania . Cineva ? Aproape a reusit … Sa fie UE ? Sa fie altcineva ? Poate dusmanul de la rasarit ? Nu , nu si nu , stimate domn Mititean ! Nimeni nu poate distruge o tara daca ea nu se vrea distrusa . E jale mare in sufletul meu cand stiu ca peste 5 milioane de romani sunt plecati pe alte plaiuri sa-si castige painea . Am trait sa vad disparitia industrie romanesti (un morman de fiare vechi , dupa Petre cel Roman) , am vazut disparitia flotei romanesti (navele erau depasite , bre , dupa spusele lui Basescu) am vazut cum bogatiile subsolului s-au cedat altora , la fel , companiile nationale de telecomunicatii , de distributie gaze si curent electric (dupa perceptul total fals , statul este cel mai prost gospodar) am vazut ca laptele vacilor din satele romanesti nu mai este bun si bauturile carbogazoase , de cateva ori mai scumpe , sunt incurajate pentru consumul copiilor , evident in locul laptelui cu care au crescut generatii , am vazut pamantul tarii vandut la straini pe doi bani , pamant pentru care strabunii s-au luptat cu tatarii , cu turcii , cu rusii , cu nemtii , cu austriecii si ungurii iar cel inca nevandut a ramas parloaga , necultivat cu incurajarea UE care ne iubeste de nu mai poate iar noi plecam mereu capul , ca acolo e civilizatia , ca de-acolo vine binele , ca satul romanesc nu mai este bun . Casele sunt rudimentare , nu au confortul necesar , sunt mici si trebuie daramate si neaparat facute unele mari , uriase dar in care sa nu stea nimeni. Vacile sunt mici nu dau lapte mult si in principiu taranul e destul de prost ca sa se poata ocupa de o vaca sau doua . Cu porcii nu mai vorbesc , cica UE solicita taranului care vrea sa tina de la cinci porci in sus sa aiba medic veterinar , spatiu pentru consultarea porcilor si tot felul de alte dracovenii. Nu mai insir alte si alte aspecte care arata distrugerea calculata a tot ce-i romanesc. A ramas un pic de dor , un pic de respect pentru trecutul nostru ca popor si poate un pic de nostalgie in sufletul unora care tin cu orice pret la traditiile satului , asa cum a fost el. D-l Mititean Sever si d-na Mititean Marioara se numara printre acei oameni frumosi care se incranceneaza sa mai creada in valorile comunitatii ancestrale romanesti . Traind intr-un sat asa frumos care a dat tarii atatia oameni de valoare nici nu se putea altfel. Felicitari domnilor pentru tot ce ati facut , pentru tot ce faceti si mai ales pentru tot ce veti face de-acum. Dati romanilor plecati in strainatate , din preplinul inimii D-voastre un pic din traditiile stramosesti , un pic din Romania strabunilor , sa-si aline cat de cat dorul de tara pe care au lasat-o pentru un fel de mai bine , care nu stiu daca este bine …Stiu sigur ca in sufletul lor poarta cu ei satul din care au plecat si abia asteapta sa se reantoarca.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS