Actualitate

Medici de familie luați la bani mărunți de CJAS. Szekely: Când vezi o anumită sumă, dai capul pe spate. Stop joc!

Directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Vilhelm Szekely, a dispus un control operativ la 20 de cabinete ale medicilor de familie după ce anumite sume pe care aceștia le-au solicitat pentru decont la CJAS l-au făcut să ”dea capul pe spate”: ”Am constatat că cei monitorizați raportează numărul maxim de consultații posibile cu respectarea normelor, 5 ore oră și 25 pe zi”

”Sunt 20 de medici de familie monitorizați: 14 în perioada septembrie – octombrie pentru factura depusă pentru luna august a.c., 14 medici de familie pentru factura depusă pentru factura din luna septembrie. Dintre cei 14, opt au fost monitorizați și pentru luna august, iar 6 au intrat noi. Este o activitate legitimă și legală. Dacă nu era, deja aveam intentat proces. Ce s-a întâmplat? În 20 septembrie mi s-au prezentat facturile la bun de plată. Și când parcurgi borderoul, ajungi la anumiți medici de familie și când vezi o anumită sumă, dai capul pe spate. Am spus: stop joc! Am început să verific borderoul, am selectat 14 medici de familie și i-am întrebat pe subalternii mei dacă monitorizează cumva aceste sume înainte să le aducă la directorul general pentru semnătura bun de plată. Mi-au răspuns că nu pentru că nu știu să monitorizeze. Bun! Le face directorul general. Am solicitat relații de la IT, Direcția de relații contractuale, am suprapus niște baze de date, am selectat serviciile care mi s-au părut că ridică o suspiciune rezonabilă. Așa am solicitat pentru primii 14 control operativ. Le-am spus medicilor că va veni un control operativ la cabinet și va verifica activitatea lor fiindcă eu, din raportările pe care le-au făcut în programul informatic, am o suspiciune suficientă ca să opresc sumele la plată. Acolo unde s-a finalizat prin raport de control, am dat drumul la plată și s-au plătit sumele”, a spus directorul general al CJAS la Colegiul prefectural.

Întrebat ce sume l-au făcut să ”dea capul pe spate”, Vilhelm Szekely a răspuns tot cu o întrebare: ”42.000 de lei pentru un cabinet vi se pare o sumă mică sau mare pentru un medic de familie?”

”Mie mi s-a părut că e mare. Așa că am început să verific ce se întâmplă la cabinet și am constatat că, dacă medicul de familie are 5 ore activitate la cabinet, se prestează, în luna august, 5 consultații pe oră, 25 de consultații pe zi. Ori 22 de zile, calculați dumneavoastră. Având în vedere că lista este mare, peste 3000 de pacienți, 7 ore în contract cu CJAS la cabinet și 2 ore consulații la domiciliu. Am constatat că unii medici de familie raportează – cei monitorizați – numărul maxim de consultații posibil cu respectarea normelor, 5 pe oră și 25 pe zi. Îți pui întrebarea: cineva intră în cabinet, ți se aduse fișa, se pierd niște minute. Noi plătim activitatea de 5 ore, 6 ore, 7 ore. De aici a plecat monitorizarea. La unii medici de familie le-au scăzut sumele în urma controlului, la alții li s-au stabilit sume mai mari”, a spus directorul CJAS.

Referitor la consultațiile ”la fereastră” mult discutate, Vilhelm Szekely a comentat: ”Actul normativ îi permite medicului să dea consultații la distanță, adică să stea în fotoliu, cu laptopul în brațe, iar dacă este sunat de către cineva, îi dă consultația la telefon sau altă formă de comunicare electronică. Dacă se duce la geam, iar medicul se protejează, din punctul meu de vedere este o atitudine reprobabilă, dar nu este sancționabilă. Sunt foarte puțini care mai practică și numai în Bistrița”.

Întrebat dacă nu crede că unii medici de familie au încercat să recupereze banii cheltuiți din bugetele cabinetelor pentru materiale de protecție sanitară și dezinfectante, Vilhelm Szekely a răspuns: ”Cât să fi fost acea cheltuială pentru mănuși și halate? Nu știu care e valoric acea sumă pe care au cheltuit-o extra în 2020 și 2021 raportat la 2018, 2019 când nu era Covid. Oricum, e o sumă derizorie, vă spun eu”.

Directorul general al CJAS a mai spus că un medic de familie a cărui activitate a fost verificată în ultimii 3 ani a primit chiar o sancțiune contractuală în sumă de 1872 de lei. Acest medic ar fi repetat aceleași greșeli pe care le-a făcut în 2018, 2019, 2020, 2021? ”A raportat consultația fără nicio activitate. Scrie consultație și RP simplu. Trebuia să descarce în fișa asiguratului cel puțin denumirea comună internațională a medicamentului prescris. RP simplu nespecificat ce fel de medicație e prescrisă, nu se plătește. Nu suspicionez că sunt consultații fictive. Atunci ar trebui să fac plângere penală. Nu, e o delăsare a medicului care nu a completat cu toate informațiile fișele medicale. Sper să fie așa”.

Întrucât echipa de control desemnată de directorul CJAS a verificat cu greu activitatea a șapte medici de familie, fiind multe hârtii de controlat, au mai rămas de verificat 7 pentru luna august. ”

”Pentru septembrie le-am trimis medicilor câte o adresă de refuz la plată cu anexe justificative. Le-am dat 10 zile calendaristice, cale de atac să conteste ce s-a stabilit la nivelul CJAS. Dintre cei 14, au depus contestație 6. Nu i-am acuzat de nimic decât de raportări eronate, anumite disfuncții și acolo unde suma este chiar ieșită din comun, de neregulalitate. Eu nu folosesc termenul de legal sau ilegal fiindcă aceasta este treaba instanței”, a mai spus Szekely.

18 comentarii

 • Foarte bine.
  Sa fie luati la bani marunti. Ar trebuii controlati si fizic la cabinete si in teren sa se vada cite ore pe zii lucreaza efectiv. Ca la multe cabinete daca programul incepe la 8 doctorul vine pe la 9 daca incepe la 9 vine la 9:30-10 iar de ora de plecat acasa nu mai spun. Si referitor la compensate ar trebui o altfell de abordare nu dupa zilele de inceput a luniii.
  Ca si eu daca ma imbolnavesc la mijlocul luniii sa beneficiez de compensate nu numai pensionariiicarora la fac retete la inceput de luna pina se epuizeaza compnsatele. Ar trebui sa verificati si aspectul acesta al compensatelor.

  • In sfarsit un director caruia ii pasa cum se cheltuie banii casei de asigurari!
   Cred ca legatura dintre aceasta atitudine responsabila si faptul ca domnul director a ocupat functia prin examen serios, nu prin numire politica, nu mai trebuie explicata.
   Esti de valoare, actionezi in sens valoros!

 • Draga Bogdan, ar trebui sa mai mergi un pic la scoala, sa te mai inveti cu scrisul, sa mai citesti si tu cite ceva, apoi sa dai si tu cuviincios binete la un doctor. E greu sa judeci munca unui doctor cind cunosti asa de putine lucruri despre lumea in care traiesti, incerc sa te inteleg, asa pateste si directorul „caruia ii pasa” si care „sfinteste”, nici el nu intelege nimic ca si tine. Tu macar nu iei salar (sper) cit un cabinet de medicina de familie. Daca o sa vrei, o sa-ti explic cam cum vine treaba asta, poate intelege ceva si ‘directorul detectiv”.

  • Sandokan draga eu sunt ferm convins ca am mai multa scoala ca tine, iar despre binete sa stii ca dau cu cel mai mare draga celora care isi fac treaba si au rezultate, cit despre salar asa spre cultura ta si creierul de gainusa pe care il porti cu mindrie contribui si eu ca tot omu la fondul de sanatate chiar cu o suma frumusica chiar daca nu lucrez in sistemele bugetare. Asa ca sa iti faci o idee eu personal contribui pe luna cu peste 1800 lei, am scris peste.

 • Mai Bogdane, daca tot crezi ca esti sanatos la minte si umbli neinsotit pe strada, ar trebui si tu si directorul tau, sfintit” de nu stiu ce partid politic , sa vedeti jertfa doctorilor de familie si a tuturor doctorilor, din ultimii doi ani, ei au stat in fata tuturor pacientior bolnavi, ei i-au tratat si i-au sfatuit cum au putut, eu s-au expus ziua si noaptea in fata acestei perfide infectii si boli, nu tu ma, tu ai baut un ceai si ai luat un paracetamol ascuns pe pe undeva! Nu directorul tau general care are tupeul sa aiba „:suspiciuni rezonabile ” de consultatii fiictive a stat in fata bolii stavila, cum au facut doctorii, el a inchis institutia si a stat ascuns acasa luind salarul intreg si cred eu si multe sporuri, el si acuma vorbeste inchis in biroul lui , pazit de garzi platite de doctorii si asa obositi, cu scarile baricadate> Tu nu ai pic de minte, altii de rusine!

  • Cred ca confunzi adica sunt sigur ca confunzi:
   – doctor de familie = acea persoana care sta la cabinet si din cind in cind se plimba pe la pacient
   – doctor spital aici avem numeroase ramuri printre care ATI toata stima si nu numai lor inclusiv UPU camera de garda bloc oprator etc
   La asta mam referit cind am scris ce am scris dar precum am spus nu pot pretinde nimic de la un creier de gaina

  • Bagi la cacofonii la greu ,milițianule.Nici nu folosesti liniuța de despartire ,că de unde sa stii tu ,care ai completat doar procese verbale ,tablagiule.

 • Iar te iau halucinațiile de Vlad Țepeș bă psihopatule.Ce căcat contribui tu ba? Esti bugetar cu pensie speciala bă corditule.Serviciul tău e de casnica.

  • Bai animalutule de companie cred ca confuzi rau de tot comentariile si persoanele nu stiu despre ce vorbesti si nici nu ma intereseaza. Aia a fost o alta poveste. Iale te rog PAS CU PAS sa nu care cumva sa ti se incilceasca in mintiuca aia a ta mititica chiar infima

  • Precum am scris:
   Minte mica chiar infima incilceala mare.
   Of of ce greu ii se te cobori la nivelul incultilor si sa incerci sa le explici ceva nu conteaza ce.
   Precum a scris cineva cindva ceva:
   Dormeau adinc sicriele de plumb
   Si flori de plumb si funeral vesmant
   Stam singur in cavou… si era vint ….
   Si scartaiau coroanele de plumb

   Dormea intors amorul meu de plumb
   Pe flori de plumb, si-am inceput sa-l strig
   Stam singur linga mort… si era frig…
   Si-i atarnau aripile de plumb.

  • Unul bolnav la cap ca tine nici nu avea cum sa isi aleaga alt motto decat ,,Plumb” de Bacovia.Comentariul in care regreti ca nu esti Țepes si nu ai putere e la articolul despre subvenții. Pe langa necazurile cu capul pe care le ai mai vine si nenea Alzheimer in vizita.Din fericire chiar si o societate esuata are mijloace sa tina specimenele bolnave departe butoanele puterii.

 • Buna ziua .Cihodaru Catalina va deranjează .Citesc și mă crucesc .Dragii mei desi sunt din Cluj am hotărît să scriu și eu cite ceva .Am trecut prin două embolii pulmonare o tromboza la piciorul drept sunt diabetica și cu o anemie in tratament .De cite ori mă simt rău sau am nevoie de medicamente logic și firesc că mă duc la medicul de familie sau daca am nevoie de trimiteri la analize suplimentare sau CT sau RMN .Nimeni nu spune care sunt condițiile în care lucrează medicii de familie cu adevărat .Toți șefii de la casele de asigurări au început să sară în sus ca Pepsi .Stau și mă întreb de ce nu se dotează cabinetele medicale ale medicilor de familie cu tot ce trebuie ? Ar avea nevoie de niste laboratoare pt analize cel puțin un EKG un Defibrilator și lista poate continua .Acest domn nu știe decit să critice .Draga domnule de ce nu faceți condiții ca in occident medicilor de familie ? Și da timpul de consultație plus completarea rețetelor este mare .Atunci cînd mergi la medicul de familie îți ia o tensiune te asculta la inima sau spate după caz toate aceste lucruri durează da ? Despre ce vorbim ? Voi cei din birouri vorbiți ? Nu va e rușine așa un pic ? Cred că nu .Daca mergem la urgenta nu e bine .Se trezesc medicii din urgență și te întreabă de ce nu ai mers la medicul de familie ? Și tu spui pentru că medicul de familie te-a trimis la urgenta pentru că așa a considerat el .Sau pentru că nu ai apărut pe planificarea lui de consultații .Dragi domni dinCAS de ori unde ați fi .Întîi dotați cabinetele medicale cu tot ce trebuie și să le faceți viață ușoară medicilor de familie .Sa va ginditi că există în aceea circumscripție și bolnavi cu handicap bolnavi care nu se pot deplasa și bolnavi cu diverse boli care pot fi considerați urgenta la medicul de familie .Și da timpul de consultație este destul de lung dacă ești un medic cu scaunul la cap daca vrei sa faci o consultație ca la carte și să nu pui diagnostic după ureche da ? Că din scaunul de la CAS e ușor să vorbești .Deci faceți condiții nu doar dați din gura și sancționați da ?

  Cu Stima Și Respect

  Cihodaru Catalina – Cluj

 • Aveti dreptate doamna, au ajuns medicii sa fie la mina unor frustrati ai vietii ce prin te mirice imprejuarari dubioase conduc CAS BN, indivizi care nu inteleg nimic si evident nici pe omul bolnav.

 • Uite acum iti inteleg boala.Grandomanie schizofrenica ,maniaco depresiv cu accente de necrofilie. Comentariile triumfatoare la adresa celor dacedati,faptul ca te crezi ultra scolit si clt ,admonestezi pe toata lumea,esti specialist si detinatorul adevarului absolut in orice domeniu, iti place mergi la inmormantari ,ai un cult ( esti admirator idolatru Bacovia) si posibil sa iti terorizezi familia sa iti dea like uri

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS