Actualitate Recomandări

Michael Shafir, invitatul ”Ateneului de Bistrița”, ediția a 2-a

Primăria Bistrița organizează a doua ediție a conferințelor intitulate generic ”Ateneul de Bistrița”, în care municipalitatea invită personalități remarcabile ale culturii și științei într-un cadru dedicat dezbaterilor libere privind procesele și tendințele de evoluție ale vremurilor noastre.

Conferința are loc sâmbătă 24 septembrie, începând cu ora 12.00, în sala de ședințe a Primăriei Bistrița, și va fi susținută de politologul româno-israelian Michael Shafir.


Participă și prof. univ. dr. Liviu Zăpârțan, fost ambasador în Luxemburg și la Vatican.

Michael Shafir (78 de ani) este considerat unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust din Europa Centrală și de Est. S-a născut în București, într-o familie de origine evreiască. În perioada comunismului a emigrat în Israel, întorcându-se în țara natală în anul 2005. În prezent este profesor la Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și are dublă cetățenie (română și israeliană). Este autor al volumului ”România comunistă în perioada 1948-1985”. A fost decorat de Președinția României cu Ordinul ”Meritul pentru învățământ” în grad de ofițer și de Regele Mihai I al României cu ”Medalia pentru loialitate”.

La prima ediție a ”Ateneului de Bistrița” a conferențiat Lazăr Comănescu.

Etichete

8 comentarii

 • Felicitări organizatorilor! Tinerii sa învețe ce înseamnă antisemitism și Holocaust! Iar cei mai în etate, să-și aducă aminte și sa nu uite, ce s-a întâmplat la noi în tara, în anii’40 și după, sub tăvălugul comunist! Aceasta manifestare se desfășoară în pragul noului an evreiesc! Shana Tova! Cu respect, dr. MNPOP

  4
  2
  • Ca sa respectam adevarul istoric domnule doctor…In anii in care au avut loc progromuri si actiuni antisemite nu erau la putere comunistii.In acea vreme era monarhie cu un prim ministru aliat cu Germania hitlerista cu girul monarhilor Carol II si Mihai I acesta din urma fiind foarte tanar ,țara era condusa de Consiliul regent ,despre ale carei interese si actiuni sunt multe de discutat.Progromurile de la Iasi ,Bucuresti si in timpul razboiului in Basarabia si Odessa le au facut conducatorii de atunci ai guvernului si armatei cu aliatii lor legionarii,Romania fiind intitulat atunci stat legionar.Acuma o sa sari in sus ca oi fi eu comunist.Te asigur ca nu.

   7
   1
 • Biet Anonym, îmi vine greu sa ma să mă stăpânesc sa revin cu marturii lămuritoare! Din păcate, în spatele unor anonimi „căliți” în munca de partid, se trece foarte ușor de progromul comunist din tara noastra împotriva sutelor de mii de familii nenorocite! Mai lasă Anonymule, istoria Lui Constantinescu-Iași, Roller și alții!! Încet, încet, minciunile vehiculate de indivizi „anonimi” ies la iveala!

  2
  2
 • Sa intelegem ca in anii ‘ 40 cand au avut loc progromurile nu era monarhie ,consiliu regent si guvern legionar ?Cu calificativele lasati o mai usor.Eu unul nu am fost nici utc ist nici comunist.Eu m am adresat politicos ,la persoana a doua plural.Dati dovada ca sunteti un om educat ,pentru ca stiu ca sunteti.Chiar si dumneavoastra v ati format profesional in societatea comunista ati absolvit facultatea in statul comunist si v ati dobandit notorietate de profesionist in facilitatile puse la dispozitie de statul comunist.Eu unul dupa cum v am spus nu am fost membru de partid si au fost momente in care m am izbit in viata de anomaliile din perioada comunista si am avut unele neplaceri, ,,interviuri” ,,detasari”.

  3
  2
 • Tocmai de aceea ma mir ca, vehiculati asemenea informatii”‘schioape”‘…..Stiti bine ,cine conducea „‘de facto”‘ statul roman dupa 1940…. Casa Regala a reusit cu toate astea, sa salveze foarte multi evrei si bine a facut ! Mama Regelui Mihai I,Regina Mama Elena ,a primit distinctia „”‘Drept intre popoare”‘ din partea statului Israel, la Memorialul Yad Vashem ! Dar de inchisoarea de la Sighet , de exemplu….ati auzit ? De aici ni se trage ,tovarase, ma rog,,domnule… Toata elita romaneasca care trebuia sa educe corespunzator acest popor,a fost decimata in cativa ani! Asa incat, unii dintre noi,printre lacrimi, incearca sa scoata la iveala adevarata drama ,care din pacate se continua si astazi……

  2
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS