Politică

Ministrul Bogdan Ivan: Burse pentru cercetare. Proiecte experimentale avangardiste

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a alocat 7.000.000 lei, fonduri din Planul Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Inovare (PNCDI IV), pentru stimularea performanţelor doctoranzilor şi post-doctoranzilor români în activitatea de cercetare.

”Am deblocat Bursele ”Ștefan Odobleja”: 100 de tineri români geniali vor beneficia de 13.500 euro fiecare, pentru activitatea de cercetare. Finanțăm cu 7 milioane de lei tinerii specialiști români, prin acest program competitiv de burse ce poartă numele savantului Ștefan Odobleja, ale cărui cercetări au contribuit la dezvoltarea ciberneticii”, a menționat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, deputatul Bogdan Ivan.

Depunerea cererilor de finanţare se realizează într-o singură etapă, folosind platforma de depunere online https://uefiscdi-direct.ro.

Ministrul Bogdan Ivan a adăugat: ”Aducem tehnologiile viitorului mai aproape: 750.000 de lei pentru peste 70 de proiecte experimentale avangardiste. Românii sunt recunoscuți pe plan mondial pentru creativitatea și inteligența lor, iar competiția ”Proiect experimental demonstrativ (PED)” reprezintă un agregator al inovației, curajului și determinării. Investim 53 de milioane de lei în proiecte de inteligență artificială, biotehnologii, agritech sau tehnologii spațiale și dăm un suflu nou cercetării românești!”.

Depunerea propunerilor de proiecte se face folosind platforma online https://uefiscdi-direct.ro, până la 15 februarie 2024, ora 16:00.

8 comentarii

  • Cercetarea sa fie in siguranta nationala iar aplicantii neaparat psd-isti! Totusi, pentru ca o oarecare exigenta se impune, sa aiba bacalaureatul si/sau licenta, de preferinta luate inainte de masterat ori doctorat!

    15
    2
    • Si neaparat, pana in februarie sa-i termine teza de doctorat ministrului cercetarii ca are dead line de la CNACTDU.

      17
      2
  • Cv-ul trebuie analizat minutios pentru ca „e unii” care au uitat sa faca licenta, au trecut direct la masterat si, surpriza, au ajuns prim-ministri!

    16
    1
  • Iar pe de altă parte, alții, își dau sângele pe tichete, pt mâncare ,sau cam așa ceva !!!😏😴😏 „Vai de mama și d steaua noastră!”
    _____________O alta știre de azi:
    „Ne așteptam, dar nici chiar așa. La fiecare început de an, după Revelion, numărul de donatori era între 5 și 12. Anul acesta, chiar în data de 3 ianuarie, am avut peste 50 de donatori, iar în 5 ianuarie peste 70. Comparativ cu anul trecut, numărul de donatori a crescut chiar și de 10 ori.

    Sunt convinsă că majorarea valorii tichetelor i-a îndemnat pe donatori să vină. „!!!

  • Cher monsieur Ivan, vedeti cum e cu digitalizarea la anaf bistrita. Nu se poate plati cu cardul si cer copie xerox dupa documente pe care chiar ei le-au emis cu cateva luni in urma… Praf si vraiste totul, asa ca mai incet cu „hai sa ne dam mari”… Fapte, nu vorbe!

    16
  • Una caldă, una rece. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) este o pălărie prea mare pentru Bodan Ivan. El se laudă cu tot felul de „măruntisuri”, dar neglijează cea mai importantă latură a ministerului DIGITALIZAREA, capitol la care România se află pe ultimul loc in Europa. Cu toate astea, România riscă să irosească banii europeni în proiecte ineficiente, prefăcându-se că face digitalizare, se arată într-o evaluare realizată de exerți în digitalizare. Absorbția fondurilor europene nu ar trebui să fie un obiectiv în sine, ci un mijloc pentru a digitaliza România cu adevărat, se mai arată în raportul întocmit de ICDL – The Digital Skills Standar, care a făcut bilanțul evaluării competențelor digitale ale României în 2023. Potrivit experților, se remarcă o tendință de repartizare a proiectelor finanțate pe criterii care nu au nicio legătură cu selectarea pe baze competitive a celor mai buni furnizori de training și certificare pentru competențele digitale.
    Un exemplu din PNRR îl constituie proiectul de formare în pedagogie digitală a 100.000 de cadre didactice, care riscă să fie lăsat doar în responsabilitatea Caselor Corpului Didactic. Un alt exemplu în acest sens îl reprezintă bibliotecile publice, desemnate să se ocupe de alfabetizarea digitală a 100.000 de cetățeni, deși suntem cu toții conștienți de stadiul în care se află multe dintre bibliotecile publice din România.
    Concluzia privind evaluarea ICDL-The Digital Standard:
    ”Anul acesta au fost demarate procesele de digitalizare prin PNRR, care includ programe de creștere a competențelor digitale. România, codașă în clasamentul european al competențelor digitale (DESI), are acum o oportunitate uriașă, cu sume considerabile alocate pentru digitalizare. Ce constatăm însă în implementarea proiectelor finanțate este faptul că sunt acceptate și chiar încurajate compromisuri de slăbire a exigențelor de evaluare. Dacă înainte ne raportam la standarde de certificare internaționale precum ICDL, Microsoft sau Oracle, care și-au demonstrat impactul și eficiența în creșterea competențelor digitale, acum, în goana după digitalizare, riscăm să confundăm democratizarea noilor tehnologii și competențele digitale aferente cu acceptarea oricărui așa-zis sistem de evaluare și certificare, ca indicator de atingere a rezultatelor urmărite.”

  • Altu’ care a ajuns unde nu trebuie. Ne invata astia unele lucruri de parca sunt veniti de pe alta planeta. Sunt multi care au ajuns in parlament dar care nu stiu nimic sa faca decat sa vorbeasca…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS