Politică

Procedura notării posesiei în evidențele de carte funciară, simplificată

Prin Decretul nr. 29/2024 s-a promulgat propunerea legislativă inițiată de deputații PSD bistrițeni Daniel Suciu și Bogdan Ivan și care astfel devine Legea nr. 15/2024.

Prin inițiativa propusă sunt clarificate o serie de situații. Pentru terenurile din extravilan care fac obiectul înregistrării sistematic și care se suprapun cu limitele fondului forestier înscrise în amenajamentele silvice, în documentele tehnice se va putea înscrie posesia de fapt, în favoarea posesorului terenului respectiv. De asemenea, vor putea să-și noteze posesia și persoanele care au primit terenuri la schimb în baza decretelor de expropriere sau cele care au fost strămutate.

Se deblochează și procesul de notare a posesiilor, o situație nemulțumitoare care a durat de ceva vreme și la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Procesul-verbal de vecinătate pentru limitele imobilelor vecine care nu sunt înscrise în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară poate fi semnat de către proprietarii sau posesorii cunoscuți de autorităţile administraţiei publice locale că deţin imobilul sub nume de proprietar, iar în cazul imobilelor învecinate aflate în proprietatea statului, semnat de către concesionarii, administratorii sau titularii dreptului de folosință.

13 comentarii

 • Dl Bogdan,iti mai prezint o problema simpla la OCPI-am primit un nomenclator stradal de la Primaria Bistrita, 1 exemplar, cu mentiunea a fi folosit la Cadastru, Primarie -taxe si impozite si la firmele de utilitati. Peste tot, am prezentat originalul si am lasat o copie xerox. la OCPI a inceput scandalul, ca ei nu pot lucra decat pe original. dar cum sa las originalul cand mai aveam nevoie de el. am insistat sa faca ei la OCPI copie, sa puna stampila Conform cu Originalul si sa se semneze. alt scandal ca ei nu pot. Solutia – mers la notar, scos bani si facuta copie legalizata.
  asta cand schimbati in lege/mentalitatea lor? Multumesc.

  36
  0
  • Asta se numeste birocrație, dacă am fi într-o țară civilizată, acel funcționar ar dispărea de acolo, mulți au impresia că sunt pe viață acolo.

   17
 • deși funcționarii publici au abilitarea legală de a certifica conformitatea unei copii a unui cu originalul lui, tot felul de pițifelnici – pe motiv că așa le cere lor, că așa-i la ei, te trimit să faci copii ”legalizate” – o prostie cât capul lor de mare.

  24
 • Domnilor deputati. Astept o simplificare a legilor in ce priveste judecarea cauzelor civile tot pe posesie si incetarea tergiversarilor din partea paratilor acolo unde exista coproprietari. Bunaoara in situatia mea astept din 2008 deci pe al 16 -lea an o judecare simpla pe o iesire din indiviziune. Este strigator la cer sa imbatranesti odata cu dosarul mucegait plimbat prin instante cu chichite avocatesti de doi bani. Sunt singurul bistritean care trece prin asa ceva. Groaznic, 16 ani pentru o nimica toata si mult efort si sanatatea afectata ca sa demonstrezi ca il mostenesti pe parinti.

  4
  14
 • Se poate face notarea posesiei acolo unde primaria nu a vrut sa recunoască proprietatea pe legea 247 /2005 pe motiv ca este amenajament silvic și în ce condiții,

  2
  3
 • Ce sa zic, mare realizare! Maaareeee! Mai pacaliciule, procesul-verbal de vecinatate trebuia desfiintat! Dar tu nu ai inteles nimic! Dreptul meu de proprietate depinde de semnatura unui vecin? Cum imi garanteaza statul dreptul de proprietate daca ma trimite sa colectez semnaturi de la vecini? Ce drept ai tu, stat tampit, sa-mi refuzi inscrierea in cartea funciara pentru ca, poate, sunt in scarba cu un vecin?

  18
 • Evident ca nu au inteles nimic! Asa le-a spus lor Doru Crisan! Auzi la ei exprimare: „am preluat problemele geodezilor”! Problemele sunt ale proprietarilor, ma fazanilor! Dar PSD-ul nu este interesat de problema proprietatii decat daca-i apartine!

  15
 • Cred ca dnl Bogdan Ivan si dnl Suciu au facut un lucru extraordinar findca o multime de proprietati din extravilan am fost blocati de vechea lege da a ne intabula ,2 deputati tineri care merita un vot national, dar care se reduce la proprietari din B N care am primit ajutorul nesperat al acestor 2 deputati.

  4
  12
  • Tu esti psd-ist ori numai stai rau cu mansarda? Nu intelegi ca nu se schimba nimic pentru tine? Se vor intocmi aceleasi procese-verbale de vecinatate ca in evul mediu extracarpatic. Inscrierea in CF ar trebui facuta pe acte iar actele au fost emise de primarii si eliberate titluri de proprietate de catre comisiile judetene. Scopul lor este sa inscrie in cartea funciara detinatorii de fapt care cine crezi ca sunt? Tocmai tovarasii psd-isti care acum – si mai ales in zonele agricole din Moldova si Valahia – detin suprafete imense fara acte de proprietate.

   12
  • Acesta este motivul pentru care au redus perioada minima a posesiei de fapt de la 30 de ani la 5 ani ca sa poate invoca uzucapiunea! Sa devina proprietari pe terenuri care nu le apartin. Iar acum le vor fi suficiente semnaturile de la primarii sau „posesorii cunoscuți de autorităţile administraţiei publice”! Hazardul introdus prin lege in mecanismul inregistrarii proprietatilor! Asa ceva nici in Nigeria nu se intampla. Josnicie fara limite, jaf pe fata, fara rusine!

   7
   1
  • @ultra: din păcate ăsta e bună parte din electorat, nu știu scrie, nu înțeleg ce citesc, dar se pricep la toate inclusiv la nave spațiale și fizică cuantică! Din fericire există școli sau asociații care pot școlii persoane „rămase în urmă” dar din păcate aceștia nu se înscriu în astfel de programe, doar ei le știu pe toate!

   1
   1
 • Pe mine ca si pe alti proprietari din B N ne intereseaza sa ne vedem intabulati,eu sa sti dnle MAGICIAN ULTRA ca putin ma intereseaza despre Moldoveni si mitici, care nu dau 2 lei rai pe noi ardeleni daca esti cu liberali atunci o sa te pun in tema, sant mai mari pesedei ,cand tatucul Iliescu a facut inparteala a luat din prima linie comunista si ia facut PNLC [partidul nostru liber comunist],daca esti aur[mai degraba plev] si aici o sa ai o surpriza iubiti frati moldoveni de peste Prut nu vreau unirea cu sclipici de la aur. ps poate esti avocat si pierzi niste leuti de la bieti oameni care sant in procese pentru o bucatica de pamant,nu sant eu de vina ci cei 2 deputati la care o sa le multumesc la timpul potrivit .

  2
  6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS