Social

Ministrul Culturii vrea ca furnizorii de armament să contribuie la un fond pentru patrimoniu

Furnizorii de armament ar putea fi obligați să contribuie la un fond european pentru salvarea patrimoniului, a spus ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, la Posmuș, aceasta fiind o propunere care va fi transmisă Comisiei Europene.

Ministrul a făcut acest anunț în preajma evenimentului Zilele Europene ale Patrimoniului sărbătoritea zi în România, dar înainte a vorbit și despre măsurile pe care le ia Guvernul în acest domeniu.

”Zilele trecute, în ședința de Guvern, s-a aprobat proiectul de lege pentru semnarea acordului de împrumut cu BERD, care înseamnă 270 de milioane de euro per total și 216 milioane de euro bani veniți de la BERD pentru restaurarea de monumente. Adunați acești bani cu încă două finanțări de la bancă înseamnă vreo 800 de milioane de euro pe care Ministerul Culturii i-a investit în renovarea spațiilor din proprietatea sa: Teatrul din București, Biblioteca Națională, Palatul Culturii de la Iași, teatre din țară. Din acești bani care vin, jumătate se vor duce pentru restaurarea Muzeului Național de Istorie din București. Mai avem 2-3 obiective, printre care și teatrul din Târgu Mureș, și reușim ca tot ce are ministerul în portofoliu să se restaureze/reconstruiască”, a spus ministrul Culturii.

Lucian Romașcanu a menționat că a avut o întâlnire cu Peter G. Stone, președintele The Blue Shield, cea mai mare organizație internațională care se ocupă cu protejarea patrimoniului cultural în cazuri de conflict sau de dezastre naturale: ”Am discutat să extindem această colaborare și să încercăm să înființăm la nivelul UE un fond pentru patrimoniu. Cum reușim să punem bani pentru energie de la energie, pentru agricultură, etc., tot așa să încercăm să aducem furnizorii de armament să contribuie la acest fond cu o parte din valoarea facturilor emise și vom avea astfel suficienți bani”.

Ministrul Culturii a fost prezent, vineri, la Posmuș, la inaugurarea Castelului Teleki după restaurare.

În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Începând cu anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg.

În anul 2022, Consiliul Europei a ales tema Sustainable heritage, adică „Patrimoniul durabil”. Zilele europene ale patrimoniului, în 2022, prezintă numeroase oportunități pentru organizatorii de evenimente și vizitatorii să reflecteze asupra modului în care ne putem identifica și proteja patrimoniul cultural.

Data de desfăşurare a evenimentelor ediţiei  a XXVIII-a în România: sâmbătă – 10 septembrie 2022

Etichete

3 comentarii

    • E manevra…Vrea si el parte din comisioanele de la vanzarile de armament care tocmai ce au luat avant.Si o spune in fieful ăluia pe care il are in vedere.

      5
      1
  • La fel facea si Ceusescu ,daca faceai nunta trebuia sa platesti o taxa la Uniunea Compozitorilor Te faci de ras cu asemenea propunere, ce treaba are armamentul cu cultura?

    4
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS