Ministrul Sănătății: Vești bune. Bani pentru aparatură medicală la spitalele din Bistrița, Năsăud și Beclean

Holistic

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut o vizită la Spitalul Județean de Urgență Bistrița pentru a vedea stadiul lucrărilor de modernizare și extindere a Secției ATI, proiect finanțat cu bani guvernamentali prin MS. Săptămâna trecută au fost alocați 8 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor.

”Sunt bucuroasă că am ales să-mi încep săptămâna aici și sunt convinsă că dacă ar fi fost o vizită inopinată rezultatul ar fi fost același, adică un spital curat, pregătit să-și primească pacienții cum se cuvine și să acorde un act medical de calitate. Îi felicit pe cei de aici că au înțeles exact ce trebuie să însemne sistemul de sănătate. Am văzut secții reabilitate din 2007 care arată impecabil, sunt bine întreținute și corespund cerințelor. Voi reveni la Bistrița în momentul în care va fi finalizată investiția pe Terapie Intensivă, iunie-iulie. Am văzut acum în faza de construcție o Secție ATI pe care o pot compara cu spitalele mari din străinătate, și îmi asum ceea ce spun, atât la nivel de dotare cât și de spațializare”, a declarat apoi, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a spus că în Ministerul Sănătății s-a înființat o comisie de evaluare a solicitărilor privind echipamentele medicale, modernizare și reparații infrastructură, ”care să analizeze ce au nevoie județele pentru a trata pacienții”:

”Această comisie a aprobat 8 milioane lei pentru continuarea modernizării Secției ATI de la Spitalul Județean Bistrița, prima filă de buget a ajuns deja aici, iar în următoarea săptămână vor mai ajunge în Bistrița-Năsăud încă trei file de buget. Una pentru spitalul din Năsăud, 1.477.000 lei pentru achiziția de aparatură medicală, o filă de buget pentru spitalul din Beclean, 510.000 lei – solicitările acestor două spitale au fost aprobate în totalitate, atât au solicitat, atât s-a aprobat – iar pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița s-au aprobat 18 milioane lei pentru achiziția de aparatură medicală pentru toate secțiile spitalului. Pentru prima dată, aceste solicitări au fost trimise Direcției de Sănătate Publică, care a evaluat necesitatea și oportunitatea. Au existat mai multe criterii: dacă există speclialiști, pentru că nu ne mai permitem să ținem aparate pe holuri, dacă nevoia de servicii medicale din zonă o cere, pentru că nu putem finanța echipamente scumpe care să stea nefolosite sau să fie folosite parțial. Întreținerea unui CT necesită cam 40.000 de lei pe lună, iar anumite spitale nu-și permit aceste sume”.

Cu acești bani, pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița se vor achiziționa 48 de echipamente de ultimă generație, printre care sistem de neuronavigație pentru Neurochirurgie, un nou computer tomograf, care ar fi al doilea în dotarea SJU, truse de laparoscopie pentru Urologie, Ginecologie, Chirurgie generală, ecografe de înaltă performanță, stații de sterilizare, obișnuite și cu plasmă, defibrilatoare, aparate de anestezie, microscop operator.

Pentru spitalul din Năsăud se vor achiziționa aparat radiologic digital, aparat de anestezie medicală, lampă de operație cu lumină scialitică cu halogen, două mese de operație electrohidraulice, două mese electrice pentru consultații și intervenții ginecologice, un sistem endoscop colonoscop, iar pentru laboratorul de analize medicale un analizor automat de hematologie, unul de biochimie și un analizor sânge și electroliți.

”Cred că am dat vești bune în Bistrița”, a mai spus ministrul Sănătății.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Ovidiu Florean

  Primul CT nu a funcționat niciodată , acum îl aduc pe al 2-lea . Până în 2030 vom avea și un CT funcțional la Spitalul Județean . Se pricep la disimulări , la fapte sunt varză !

  (5)
  • Alan Dala

   Bine ca esti tu conopida la vorbaraie, nimicule!
   Spune-ne o realzare de-a ta, hai uimeste-ne! =)) Personala, profesionala, orice. Nimic, nimic?
   Am vazut ca ai vostri au incercat sa faca din „nimic” tema de campanie, sa incercati sa viralizati faza cu „un nimic”. Ceva „EstiUnNImicChallenge” parca e numea.
   PSD chiar ar putea sa o faca tema de campanie si sa se foloseasca de ea atat in aceasta campanie, cat si la alegerile prezidentiale, cand pe candidatul vostru il pot numi „Presedintele Nimic”, asa ramanandu-i numele, pentru ca nu poate demonstra ca a facut altceva decat nimic. Sunt foarte sigur ca asocierea cu „nimic” in mentalul colectiv s-ar face instantaneu si natural.

   (-11)
 2. Ovidiu

  Ati luat 1 miliard de euro pe luna imprumut de la occidentul pe care nu il „suportati „(dar unde mergeti la ski si cumparaturi).Din banii aia platiti salarii dublate la bugetari si pensii speciale.
  Mai luati una ,alta prin spitale,dar din ce bani?Firmele private sunt varza din cauza inflatiei,oamenii saracesc.Cat timp mai traiti pe imprumut?(pana va umflati saltele cu bani?)Ne ati ingrozit cu sustinerea penalilor.Voi nu intelegeti ca lumea s a saturat de moacele voastre?Puteti da pomana la infinit ca tot in rahat o sa ajungeti!!D le presedinte ,ai auzit bistritenii ce strigau pe strazi?Sa ti destupi urechile pana nu e prea tarziu!!

  (11)
 3. Tiberius Camaras

  Indiferent de opțiunile politicile sau de faptul ca noi- societatea civilă- criticam pe cei de la guvernare, indiferent care, trebuie sa recunoaștem ca , in ceea ce privește spitalul județean , lucrurile s-au schimbat mult in bine, din toate punctele de vedere: organizare, promptitudine, curățenie , dotări ! Chiar dacă nu suntem prieteni cu actuala conducere, trebuie sa recunoaștem ca actuala conducere a județului si a orașului , cu greselile lor, in domenii precum investiții in sănătate, scoli si cultura performează . La mai multe !

  (8)
 4. Nelu

  Nu vreau să laud pe nimeni dar spitalul județean de urgență Bistrita arată foarte bine. Am fost internat personal si am ramas uimit de curățenia atât interior cat si exterior. Asistentele, brancardierii ,medicii erau foarte prietenoși cu bolnavii.Cat despre unele atenții care să fie date personalului din spital eu nu am cunoștință de cauză. Eu chiar si pe această cale țin să mulțumesc celor care lucrează în spitalul județean de urgență Bistrita!

  (1)
 5. marius

  Avem confirmarea managementului „apolitic „al spitalului , cu conferinta de presa la partid.
  Sau mai bine zis intrarea in campanie electorala cu spitalul , pentru ” hotii” rosii .
  Sau facut investitii , foarte bine , dar ia vedeti comisioanele babane , unde sunt ?
  Cu ce preturi „umflate ” s-au achizitionat , iar de platit le platesc prostii care platesc taxe si impozite , s-a plateasca umprumuturi cu dobanzi duble , ca nu conteaza , prostii platesc si noi comisioane luam .
  Justitia nu are ce cauta , ca doar ne incurca .
  Asta-i intrebarea ?
  Cate spitale se puteau face ? Cate autostrazi aveam ? etc . daca …….nu erau.

  (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.