Sport

Motoare turate la Cupa Zaigmania Rally Raid

Peste 20 de echipaje, atât sportivi licențiați de Federația Română de Automobilism Sportiv (FRAS), cât și amatori, au luat startul la Cupa Zaigmania Rally Raid, care are loc în comuna Galații Bistriței, la clasele 4×4, SSV, ATV, MOTO, QUAD.

Startul s-a dat sâmbătă în centrul Bistriței, în prezența primarului Ioan Turc și a primarului din comuna Galații Bistriței, Vasile Vermeșan.

Organizatorul Paul Zaig, care este sportiv licențiat de rally raid, campion național ani la rândul pe QUAD și câștigător la categoria SSV cu copilotul Corina Camelia Zaig, soția lui, a decis să organizeze Cupa Zaigmania pentru ca să obțină dreptul de a ține, în 2024, o etapă din campionatul național de rally raid la Bistrița.

”Am creat și un rally promo în care primim sportivii nu sunt licențiați și care vor să vadă regulile noastre și să vadă dacă este sau nu pentru ei. Jumătate dintre concurenți sunt din rally promo. Lumea se sperie de rally raid fiindcă nu e un traseu marcat cu benzi, ei nu știu unde merg, primesc niște Road Book-uri unde sunt săgeți. Trebuie să numere kilometri și să ghicească pe unde e drumul. Acesta e farmecul acestui sport. Rally-raid e Paris Dakar-ul pe care îl vedem la televizor”, a spus Paul Zaig.

Concursul este supervizat de FRAS care va decide, la finalul acestui an dacă va accepta ca Bistrița să organizeze o etapă de campionat național de rally raid.

”Noi, ca și club sportiv, ca să putem ține o etapă de campionat național, trebuie să organizăm în anul premergător o cupă cum este aceasta. Cupele restricționate sunt cu kilometri mai puțini. Anul viitor, vor fi 350 de km de probă specială de la Galații Bistriței către Sânmihaiu de Câmpie. Pregătim așadar etapa de anul viitor. În disciplina noastră, la sfârșitul anului, fiecare cupă primește o notă, iar cea mai bună cupă organizată detronează cea mai proastă etapă de campionat. Noi ne dorim să organizăm o etapă la Bistrița deoarece toate etapele de campionat sunt în sudul țării și vrem să aducem și în nord sportul acesta. Avem și ceva experiență. Anul trecut am organizat ediția de offroad la Spermezeu, anul acesta suntem la ediția a doua deja. Am avut intenția de a ține o etapă de campionat la Spermezeu, dar consider că mai trebuie educat materialul sportiv, oamenii care cochetează cu offroad. Mai facem un an de cupă și de trial ca să ne mai învățăm cu regulile, cu tot ce trebuie, iar apoi să trecem la nivelul următor și noi ca organizatori, dar mai ales sportivii din zonă pentru care organizăm aceste evenimente. De anul trecut, s-au schimbat puțin regulile în offroad. Oamenii care au un jeep și vor să se dea trebuie să înțeleagă că trebuie să o facă în mod organizat, să respecte regulamentele și dotările mașinilor pentru siguranța lor. Trebuie să terminăm cu stricatul culturilor și cu ieșitul pe terenurilor oamenilor”, a spus Paul Zaig.

La start au fost și două mașini ale lui Ovidiu Domide din Satu Mare, organizatorul unei etape de rally raid din campionatul Ungariei, de anul acesta gazda unei etape din campionatul european de rally raid.

”Prezența mea la Bistrița, împreună cu team-ul meu, se datorează mai multor factori. Mă iau puțin emoțiile amintindu-mi că am copilărit la Rodna, armata am făcut-o la Bistrița, pe Independenței nr. 7, am prins Revoluția la Bistrița, deci mă leagă de această zonă multe amintiri. Am venit să-l ajutăm pe Paul fiindcă totul are un început. Și noi, la Satu Mare, deși avem o experiență de 20 de ani de organizare, știm cu este să fii la început, iar dacă un organizator își rupe din timpul lui, investește bani, așa cum a făcut Paul, aici, la Bistrița, trebuie încurajat. Ajutorul de unde vine? Din prezența sportivilor la start. Degeaba organizezi ceva dacă nu ai sportivi la start. O să-l ajutăm ca pe viitor Bistrița să aibă etapă de campionat. Ar fi foarte frumos pentru că Bistrița chiar merită. Trasee sunt, bunăvoință este, oameni doritori de organizare sunt, așa că, cu efortul lui Paul, și cu ajutorul nostru din spate, cred că se va reuși o etapă frumoasă”, a spus Ovidiu Domide.

Echipajele au luat startul pe rând și s-au deplasat la Galații Bistriței, unde au luat apoi startul în cele trei probe speciale a câte 30 de km fiecare, în total 90 de km de cursă efectivă.

Premierea este programată în jurul orei 19.00 la Casa Verona.

Concursul este sponsorizat de Megatitan Beclean, Big Store, dar și alte companii din zonă.

34 comentarii

 • Un circuit moto trebuie construit la Bistrița în Cocoșu pentru pasionații de sporturi tehnice care dezvoltă și mintea nu numai mușchi.

  98
  5
 • În sfârșit a nimerit-o și Turc, În dezastru de pe străzile din Bistrița aici este locul perfect pentru un raid offroad extrem ha ha

  84
  1
  • Strada Şincai este numa bună pentru offroad 🤣😂🤣😂🤣 La anul pe lângă Şincai va fi inclusă în raidul offroad şi Dornei 🤣🤣🤣😂🤣

   83
  • Turc sa mai făcut încă odată râs la nivel Național și European ( a nu știu câta oară că este obișnuit cu asta că are obrazul gros ) când cu Turul României când a ales ca sosirea să fie pe strada spartă și murdară Șincai când putea ca sosirea să fie într-o zonă curată și frumoasă din Bistrița. În plus atunci cicliștii și televiziunile au trecut pe lângă pubele neridicate pline cu vârf de gunoi de pe strada Libetății.

   65
 • Mulțumim pentru poluare! Mulțumim pentru zgomotul infernal! Mulțumim pentru trepidațiile care au fisurat pereții caselor săsești! Mulțumim pentru mirosul îngrozitor de parafină care a zăpăcit complet simțurile animalelor!

  18
  76
  • @ Behind, Lasă glumele păi când vor trece autobuzele electrice grele atunci să vezi tu trepidații,
   Ce animale este vreo fermă în zona veche ?! De când aveți voie să creșteți animale în zona veche a orașului ?

   75
   7
  • Păsările, veverițele, sunt și ele animale. Din cauza mirosului nu se mai simt între ele, nu se întâlnesc, nu se înmulțesc. Nu simt nici mâncarea, deci nu o găsesc. Valabil și când distrugeți voi pădurile, speriați animalele, săpați ditamai făgașurile și distrugeți iarba.

   11
   67
  • @ Behind, Spunei asta lui Bălan ” ecologistu ” !

   35
  • Păi nu a spus că îi dă drumul stației de afalt ?! Ce oraș mai este și ăla fără străzi asfaltate ?! În curând și comuna Prundul Bârgăului va avea toate străzile asfaltate nu mai spun de Beclean care va avea o centură nouă,

   53
 • Toti iau masuri sa scoata din oras poluarea auto si ASTA o baga in centru!.
  Cum e aia…mare emerit al sportului sau licentiat in raliu?
  Dupa un pahar de vin dupa numarul de morti…toti s titi aur!!!

  6
  45
  • Poluarea se va putea scoate din oraș doar când se va termina de construit Centura Bistriței pe lângă Budac parte a Austostrăzi Nordului restul sunt basme de politruci.

   51
   1
 • Bine că am scăpat din Centru Vechi de coșmeliile alea de tip târg octoberfest din Centru Vechi poate într-o zi sper că cânt mai curând să scăpăm și de terasele acelea urîte pline cu bețivi.

  59
  1
  • Sper să scăpăm și de scena aia hidoasă și să fie și ea mutată pe stadion fiindcă locul concertelor și spectacolelor este pe stadion nu în mijlocul orașului.

   54
  • Toate parangeliile organizate de primărie pe stradă în Centru Vechi seamănă cu o nuntă de ț.i de pe mijlocul străzii . Această competiție sportivă însă are o organizare de nota 10+.

   52
   4
 • Un traseul excelent pentru off road este urcarea pe strada Tabără ( în curând va fi asfatată ) , probă specială în Poienița din Pădurea Codrişor acolo unde vor să facă o parcare, coborâre total off road pe partea cealaltă până pe strada Budacului şi întoarcerea în Bistrița pe Valea Budacului unde sunt multe trabuline mari ( limitatoare de viteză ) foarte potrivite pentru testarea suspensilor şi puteri motorului.

  57
  3
  • 😂 Aici ai dreptate nu este necesar să meargă cu jeep-urile prin păduri fiindcă le-a amenajat Turc străzi bune pentru cei cu jeep-uri vezi aici str. Compozitorilor unde sunt săritori ( limitatoare de viteză ) din 5 în 5 metri şi toate străzile săpate din Centru Bistriței unde trebuie să îți foloseşti tot talentul de şofer pentru ale traversa. 😂

   56
   1
  • @ Mişu, Tocmai de aceea este necesar circuitul Moto din Cocoşu pentru a nu se mai face curse prin pădure şi eschibiți pe străzile publice.

   56
   2
 • O famile de profesori din Bistrita campioni la motoare Paul Zaig si soția organizează cu resurse proprii in concurs de motaoare . Dl Turc nu a participat cu nimic dar vine la poze si este hăituit in comentarii pentru ca Bistrita arata cum arata. Daca ar fi gospodar nu l- ar ocărâ atât lumea
  Felicitări Paul si să terminați cu bine fiecare cursa . Orice eveniment bine făcut este un plus pentru oraș . Păcat că politicienii apar doar in poze

  48
  2
  • Oare masinile astea sunt in regula pe domeniul public?
   Imi asigura mie siguranta ca su pieton?
   Motoarele modificate, suspensii, anvelope, gaze?
   Propun RAR ul sa se autosesizeze si sa i opreasca in Viisoara sa i bage pe rampa!!!!

   7
   52
  • @ Nu ia pus nimeni să invite politinceni guriști incompenți care caută să-și facă cu orice preț notorietate nemeritată pe munca asiduă a altor oameni, așa că organizatorii trebuie acum să suporte aceste neplăceri. Competițile sportive, manifestările culturale sau de orice alt fel de manifestări trebuie să rămână doar a sportivilor și fanilor adevărați și nu mânjite de prezența politicenilor ! Excepând acest incident regretabil organizarea aceste competiții sportive a fost perfectă.

   20
 • Ai rămâne surprins să afli că acele maşini sunt mult mai sigure şi mai nepoluante decât orice jaf de maşină electrică de aceea şi pot să meargă pe acolo pe unde un pămpălău cu o elictrică nici mãcar nu visează.

  40
  6
 • Un „sport” de tot rahatul care strica drumuri si poteci si perturba fauna din pădurile si muntii nostri. Cand o sa se dea legea aia care sa interzică accesul „animalelor” astora prin zonele sălbatice?

  12
  36
 • Vă rog frumos nu mai promovați astfel de activități, extrem de dăunătoare naturii…poluare, praf, zgomot, eroziunea solului și mai ales deranjul cauzat speciilor de animale sălbatice…desigur nu în centrul Bistriței, ci pe unde se desfășoară competițiile respective

  7
  34
  • Trebuie promovate sporturile adevărate ca acesta mai bine decât golful care nu este bun de nimic.

   29
   4
 • Cele mai urate sporturi care distrug iarba, fertilul si alunga vietuitoarele si polueaza aerul.
  Daca va trebuie adrenalina mergeti pe front si ajutati Ucraina pana nu vin rusii si la noi ca parca va vad cum o taiati cu aceste 4 x 4 in occidentul care se darama si el.

  4
  31
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.